​Transelectrica a anunțat acționarii că Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a câștigat litigiul de la Centrul de Arbitraj de la Viena. Compania este obligată la plata sumei de 792.132 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractului de mandat, plus 11.759 lei și 7.011 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale. Luiza Popescu nu este primul membru al Consiliului de Supraveghere care câștigă procesele deschise de la Centrul de Arbitraj de la Viena, obligând compania la plata unor compensații foarte mari.

LitigiuFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Luiza Popescu a fost revocată din funcție în 2021, cu trei ani înainte de expirarea mandatului. În aceeași situație sunt mai mulți foști șefi. Revocarea lor din funcție a fost făcută din considerente politice.

Cine sunt foștii șefi care au câștigat până acum în fața Transelectrica

În luna august, Ciprian Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2021, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena, obligând compania la plata sumei totale de aproape 2 milioane de lei. Nu este singurul care a câștigat în fața Transelectrica.

În decembrie 2022, a câștigat Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, obligând compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. După ce succesul lui Burlacu, alți foști șefi ai Transelectrica au depus cereri de arbitraj la Centrul de Arbitraj de la Viena. Aceștia sunt Adrian Goicea, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere, Ciprian Constantin Dumitru, Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, și Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului. Sumele cerute de aceștia se apropie de 3 milioane de lei. Toți au fost dați afară cu mult timp înainte de expirarea mandatului de 4 ani.

În aprilie 2021, a câștigat Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, suma de 559.164 lei (principal), plus accesorii și cheltuieli de judecată. Cătălin Nițu nu s-a mulțumit cu atât și aduce din nou Transelectrica în fața Centrului de Arbitraj de la Viena, cerând de data aceasta 2,2 milioane de lei.

Cum a făcut Transelectrica schimbări politice

Pe 22 iunie 2021, fără un motiv anume, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile doar până la data de 22 octombrie 2021.

La trei zile după demiterea supraveghetorilor, pe 23 iunie 2021, noul Consiliu a revocat membrii Directoratului Companiei, deși aceștia aveau mandat până în noiembrie 2024, fiind înlocuit tot cu interimari. Surse din domeniu declarau atunci că înlocuirile au avut la bază motive politice. Guvernul de atunci era controlat de Florin Cîțu și apropiații săi, iar toți cei demiși au fost numiți în guvernarea Orban. Practic, șefii de la Transelectrica au fost revocați pentru că fusese schimbat Guvernul, deși, teoretic, legislația privind guvernanța corporativă ar trebui să descurajeze astfel de practici, numiri pe criterii politice în companiile de stat.

Sursa foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia