​Guvernul intenționează să continue și anul viitor cu plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, potrivit unui discurs al premierului Marcel Ciolacu, citit luni în Parlament de vicepremierul Marian Neacșu, în ședința solemnă consacrată aniversării Zilei Naționale a României.

Marcel Ciolacu si Marian NeacsuFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Așa cum am promis, am reușit să finalizăm noua lege a pensiilor, pentru ca ea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024 și să aducă pensionarilor recunoașterea corectă a anilor în care au muncit.
  • Am venit cu soluții de sprijin pentru categoriile sociale aflate în dificultate. Vom merge mai departe cu plafonarea prețurilor la energie și cu limitarea creșterii prețurilor la alimentele de bază.”, se arată în discursul premierului Marcel Ciolacu, citit luni în Parlament de vicepremierul Marian Neacșu.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu se află în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. şi New York - împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, şi Radu Oprea, ministrul Economiei. Şeful Executivului se va întâlni luni cu secretarul de stat american Antony Blinken.

De asemenea, va avea întrevederi cu secretarul apărării, Lloyd Austin, şi cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm.

România a ajuns în top 3 UE cele mai mari prețuri la energie, în ciuda plafonărilor / Scumpiri spectaculoase și la gaze

La energie electrică consumată de clienții casnici, România a ajuns chiar în top 3 în UE, după țări precum Olanda și Belgia, potrivit datelor Eurostat. Imediat după România se află Germania. La gazele consumate de casnici, ne aflăm tot undeva în varful ierarhiei, pe locul 6, după Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Irlanda, și pe locul 2 la cea mai mare scumpire. Pare că măsurile de plafonare nu fac decât să ridice prețurile nejustificat de mult în România.

Cifrele prezentate de Eurostat arată că România, unul dintre statele cu cele mai reduse venituri din UE, are printre cele mai mari prețuri la energie și cele mai serioase scumpiri. Și aceasta în ciuda măsurilor de plafonare / compensare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale.

De altfel, apar semne de întrebare legate de eficiența plafonării, în condițiile în care prețurile la energie și gaze pe bursă au scăzut foarte mult în ultimul an. De exemplu, la gaze prețurile au ajuns să fie și cu aproape 90% mai mici față de vârfurile din 2022. Și la energie electrică, prețurile sunt de trei ori mai mici.

Guvernul nu dorește să ia în calcul eliminarea plafonării, chiar dacă există suspiciunea că limitele stabilite prin OUG sunt mai mari decât dacă s-ar forma pe piața liberă. Un motiv ar putea fi avantajele pe care le-ar prezenta pentru buget facturile nejustificat de mari. Prețuri mari înseamnă și profituri pe măsură pentru companiile energetice. Reamintim că statul român este acționar la cele mai mari companii energetice și poate câștiga miliarde de lei doar din dividende.

Guvernul a limitat prin ordonanță adaosul comercial la alte șapte alimente importate vrac și a extins măsura cu încă 3 luni

Guvernul a adoptat vineri, 27 octombrie, o ordonanță de urgență prin care limitează la maximum 5% adaosul comercial pentru alte șapte produse alimentare - ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită - care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România.

De asemenea, a fost prelungită cu încă trei luni, respectiv până la 31 ianuarie 2024, limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază, iar lista va include 21 de categorii de produse, faţă de 14 în prezent.

Lista produselor cu adaosul comercial plafonat, la acest moment

  • pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  • făină albă de grâu "000" 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  • carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
  • carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, conform OUG adoptate de guvern în 30 iunie.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, prevede actul normativ.