Cum s-au retras investitorii din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dupa ce au convins statul sa renunte la o parte din actiuni

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 februarie 2011, 18:32 Economie | Energie


Ministerul Economiei a publicat pe site-ul sau un proiect de hotarare privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investitii privind Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Actul normativ a fost elaborat in conditiile in care investitorii GDF Suez, Iberdrola si RWE au hotarat in luna ianuarie sa se retraga din proiectul nuclear, renuntand la actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Aceasta dupa ce compania CEZ tocmai isi vanduse participatia de 9,15%. Interesanta este povestea prezentata de Ministerul Economiei in nota de fundamentare. Potrivit acesteia, anul trecut, investitorii au cerut statului roman sa scada cota de participare a Nuclearelectrica sub 50%. Guvernul a acceptat o reducere pana la nivelul de 40%. Cu toate acestea, investitorii au renuntat fortand Nuclearelectrica sa le cumpere participatiile la valoarea nominala.

Dupa retragerea celor trei investitori, GDF Suez, Iberdrola si RWE, statul roman s-a vazut pus in situatia sa cumpere toate actiunile la care au renuntat aceste companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni. CEZ vanduse inca din decembrie participatia sa la EnergoNuclear. Enel si ArcelorMittal au anuntat ca nu intentioneaza sa isi majoreze cota de participare in cadrul EnergoNuclear, prin achizitionarea de actiuni de la investitorii care au abandonat proiectul.

Aceasta rasturnare de situatie s-a produs tocmai cand au fost anuntate companiile care s-au lansat in lupta pentru castigarea licitatiei privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Bechtel (SUA), Lavalin Nuclear (Canada) si Atomtechnoprom (Rusia) sunt candidatii la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Potrivit notei de fundamentare, situatia este descrisa ca fiind "total neasteptata". Astfel, statul a avut de ales intre doua variante: ori preia cota de 24,5% de la cei trei investitori, ori nu o preia si dizolva EnergoNuclear, proiectul urmand sa fie continuat doar de Nuclearelectrica. A fost aleasa prima varianta.

"S-a decis sa se propuna Guvernului Romaniei, printr-un nou Memorandum, aprobarea continuarii participarii Nuclearelectrica in cadrul EnergoNuclear, prin preluarea unei cote de actiuni de 24,5%, aferente participatiei cumulate a RWE Power Romania, GDF Suez si Iberdrola", se arata in nota de fundamentare.

Povestea EnergoNuclear si cum a fost fortat statul roman sa cumpere actiuni pe care nu le dorea

 • Infiintarea companiei de proiect EnergoNuclear SA a fost facuta, in 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care societatea de stat Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand restul: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15% iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%. Acordul de Investitii (AI), semnat de catre actionarii EnergoNuclear in decembrie 2008 a angajat un buget de 30 milioane Euro, pentru lucrarile pre-proiect pentru o perioada de 18 luni de la infiintarea societatii. Aceasta in ipoteza ca la finele perioadei, actionarii vor avea informatiile necesare pentru a lua decizia definitiva de a trece la finantarea intregului proiect, estimat la 4 miliarde euro.
 • Dar, cele 18 luni s-au dovedit a fi prea putine pentru perioada de pre-proiect care a fost prevazuta sa se incheie la 24 septembrie 2010. La acea data expira termenul de validitate al Acordului de Investitii. Stadiul de realizare a activitatilor fazei de pre-proiect a indicat, in vara anului 2010, faptul ca data limita de 24 septembrie nu putea fi respectata.
 • De ce nu a fost respectata perioada pre-proiect? In primul rand din cauza intarzierilor fata de graficul initial de atribuire a contractelor de servicii de consultanta pentru EnergoNuclear. La momentul negocierii Acordului de Investitii, partile au facut o estimare mult prea optimista a unor termene procedurale, in principal, cele legate de selectarea contractorului la cheie al proiectului. Apoi, s-a dorit o modificare esentiala in strategia de dezvoltare a proiectului, in sensul ca, investitorii au cerut ca luarea deciziei finale de a investi sa fie facuta numai dupa obtinerea unor informatii precise legate de fezabilitatea tehnica, economica si financiara si de valoarea contractului la cheie pentru finalizarea celor doua unitati.
 • In aceste conditii, au fost necesare masuri pentru asigurarea cadrului contractual destinat continuarii proiectului si dupa data de 24 septembrie, fapt care s-a convenit sa se realizeze, in concret, prin renegocierea Acordului de Investitii. Printr-un Memorandum al Ministerului Economiei din luna iulie 2010, Guvernul a aprobat, in sedinta din 25 august 2010, renegocierea Acordului. Pentru a putea renegocia aspectele esentiale, partile au convenit prin Actul aditional nr. 1 la acesta,  extinderea duratei de valabilitate a Acordului cu 3 luni, pana pe 31 decembrie 2010.
 • In cursul sedintelor de negociere din perioada septembrie - decembrie 2010, investitorii straini au formulat si inaintat catre Nuclearelectrica, sub forma unei pozitii comune, doua cerinte nenegociabile, si anume diminuarea cotei de participare a companiei de stat la capitalul social al EnergoNuclear sub 50%. Au mai cerut si vanzarea catre investitorii straini a unei parti din energia produsa de Unitatile 1 si 2 de la CNE Cernavoda, pana la punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4, printr-un contract de preluare imediata/prealabila a energiei.
 • Insa, mandatul initial acordat Comisiei de negociere in baza Memorandumului din vara nu acoperea noile cerinte ale investitorilor straini. Astfel, Ministerul Economiei a prezentat Guvernului in sedinta din 8 decembrie 2010, un al doilea Memorandum referitor la renegocierea Acordului de Investitii pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Prin acest nou Memorandum, Ministerul Economiei a solicitat si Guvernul a aprobat, in principal, scaderea cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect pana la nivelul de 40%. La acest nivel s-a apreciat ca Nuclearelectrica poate fi in masura sa asigure participarea in proiect numai cu eforturi proprii.
 • Demersurile in vederea obtinerii aprobarii Guvernului pentru acest al doilea Memorandum a generat o intarziere a procesului de renegociere. La inceputul lunii decembrie 2010, a devenit evident ca renegocierea Acordului de Investitii nu se putea finaliza pana la termenul limita pana la care a fost prelungit prin Actul aditional nr. 1, respectiv pana la 31 decembrie 2010. Mai ales in conditiile in care noile elemente esentiale ridicate de investitorii straini nu puteau fi convenite de parti in absenta mandatului suplimentar pe care Comisia de negociere a Nuclearelectrica trebuia sa-l obtina de la Guvern, respectiv AGA Nuclearelectrica.
 • De aceea, s-a luat decizia prelungirii duratei de valabilitate a Acordului, suplimentar, cu inca doua luni, pana la sfarsitul lunii februarie 2011, interval considerat de catre parti a fi suficient pentru indeplinirea tuturor formalitatilor legate de finalizarea negocierilor acordului revizuit si a procedurilor de aprobare a acestuia la nivelul fiecarui actionar.
 • In aceeasi perioada de timp, mai precis la data de 16 decembrie 2010, CEZ si-a exprimat intentia de a nu mai prelungi Acordul de Investitii dupa data de 31 decembrie 2010. De altfel, CEZ a trimis o notificare pe 9 septembrie 2010 prin care anunta ca se retrage din proiect, invocand prevederile Acordului de Investitii in vigoare, potrivit carora daca nu s-a atins Decizia Finala de Investitie pana la data limita de 24 septembrie 2010, acordul inceteaza de drept.
 • In aceste conditii, potrivit Actului aditional 1 la acord, daca pana la data de 15 decembrie 2010 niciunul dintre investitorii straini care ramaneau in proiect nu isi exprima intentia de a achizitiona cota CEZ si nici Nuclearelectrica nu isi exprima o astfel de intentie intre 15 si 30 decembrie, atunci Acordul de Investitii urma sa inceteze automat la data de 31 decembrie 2010, societatea EnergoNuclear urmand a fi dizolvata si proiectul oprit.
 • In aceasta perioada, investitorii straini nu si-au exprimat pana la data de 15 decembrie 2010 optiunea pentru achizitionarea actiunilor CEZ. Intr-o astfel de situatie, pentru a salva proiectul, a revenit Nuclearelectrica sarcina de preluarea acestor actiuni, pana la data expirarii prelungirii acordului, respectiv pana la 31 decembrie 2010. Aceasta in conditiile in care era evident ca in ultimele doua saptamani ale anului 2010 nu se puteau gasi alti investitori interesati. Singura solutie a fost aceea ca Nuclearelectrica sa preia, in mod provizoriu, pana la finalizarea renegocierii Acordului actiunile CEZ, la valoarea nominala a acestora, ajungand, provizoriu, la un procent de 60,15% din capitalul social al Energonuclear.
 • Guvernul a aprobat in sedinta din 28 decembrie 2010, la propunerea Ministerului Economiei, un al treilea Memorandum privind renegocierea Acordului de Investitii pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Prin acest nou Memorandum, Comisia Nuclearelectrica de renegociere a fost mandatata sa convina cu actionarul CEZ, pana la finele anului 2010, preluarea provizorie a cotei de actiuni detinute de acesta la capitalul social al EN, de 9,15%, la valoarea nominala. De asemenea, sa convina cu orice alt investitor strain care decide sa paraseasca proiectul pana la data de 28 februarie 2011 preluarea provizorie de catre statul roman a actiunilor acestuia. In plus, trebuia sa convina cu investitorii straini ramasi in proiect la finele anului 2010, prin Actul Aditional 2 la acord, extinderea duratei de valabilitate pana la data de 28 februarie 2011. Mai mult, s-a prevazut ca aceasta comisie sa negocieze cu investitorii straini conditiile in care Nuclearectrica ar urma sa instraineze o cota de 20,15%, astfel incat sa ajunga sa detina 40% din capitalul social. Sau sa negocieze cu acestia dreptul societatii de a putea instraina aceasta cota, in eventualitatea in care niciunul dintre actionarii straini din proiect nu va dori sa o achizitioneze, catre alti investitori. De asemenea, s-a prevazut negocierea cu investitorii straini includerea, in cuprinsul acordul revizuit, a unor prevederi referitoare la obligatia de diligenta a Nuclearelectrica de a analiza cu investitorii straini care vor ramane in proiect, pana la finele anului 2011, oportunitatea, termenii si conditiile unor posibile aranjamente prealabile de preluare de energie pana la punerea in functiune a celor doua noi unitati.
 • In baza acestui nou Memorandum, intre Nuclearelectrica si investitorii ramasi in proiect s-a convenit Actul Aditional nr. 2 la acord, document care a fost semnat tot la finele lunii decembrie 2010. Potrivit acestui Act Aditional, intre 1 si 21 ianuarie investitorii straini care ar fi decis sa paraseasca proiectul erau obligati sa notifice aceasta intentie, intre 22 ianuarie si 10 februarie. Intre 11 si 28 februarie, actiunile investitorilor care parasesc proiectul, neachizitionate de investitorii care raman, vor fi oferite spre cumparare catre Nuclearelectrica sau alti investitori. Daca pana pe 28 februarie 2011, nu isi exprima nimeni dorinta de a cumpara aceste actiuni, Acordul revizuit de Investitii inceteaza, iar EnergoNuclear va fi dizolvata.
 • Pe 19 ianuarie 2011, inca trei investitori -GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul. Pana la implinirea datei de 21 ianuarie 2011, Enel si ArcelorMittal nu au exprimat intentia de a parasi proiectul. Enel si ArcelorMittal si-au prezentat pozitia oficiala pana la data de 10 februarie 2011, respectiv faptul ca nu mai intentioneaza sa isi majoreze cota de participare in cadrul EnergoNuclear, prin achizitionarea de actiuni de la investitorii care doresc sa paraseasca proiectul. Comisia de negociere a analizat implicatiile, avantajele si dezavantajele celor doua variante de actiune disponibile. Varianta 1 - Continuarea participarii SNN in cadrul EN prin preluarea unei cote de actiuni de pana la 24,5%. Varianta 2- Nepreluarea cotei de pana la 24,5%, incetarea Acordului de Investititii, dizolvarea companiei si dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de catre Nuclearelectrica. In urma unor analize la nivelul Comisiei de negociere, cat si al Ministerului Economiei, s-a decis sa se propuna Guvernului, printr-un nou Memorandum, aprobarea continuarii participarii Nuclearelectrica in cadrul EnergoNuclear, prin preluarea unei cote de actiuni de 24,5%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8634 vizualizari

 • -16 (20 voturi)    
  management de mari succesuri portocalii!!! (Marţi, 22 februarie 2011, 18:39)

  costica [anonim]

  vai de mama voastra cu asemenea manageri si cu asemenea negociatori!!! falimentul ne cam paste, ca stat..... intr-un domeniu de asemenea anvergura si de mare viitor cum e cel energetic trebuie sa fii prost de-a binelea ca sa ajungi in astfel de situatii.....
  • +6 (8 voturi)    
   Vai de mama ta daca nu im=ntelegi ? (Marţi, 22 februarie 2011, 18:48)

   c.mike [utilizator] i-a raspuns lui costica

   Ti-am vandut asi o masina care ai crezut tu ca e extraordinara, maine constati ca nu e, ma poti forta sa ti-o cumpar ? vinde-o pe piata libera , e treaba ta cui !
   • 0 (0 voturi)    
    ganditi mai complet... (Miercuri, 23 februarie 2011, 9:30)

    likea [anonim] i-a raspuns lui c.mike

    Aveti numai logica pe jumatate.
    Pai in cazul de fata mi-ai vandut o masina care nu e extraordinara acum dar bagand bani in ea ca sa o tunez poate castiga Le mans. Ca doar nu s-a vandut reactorul 3 si 4 terminat.
    E eu intre timp m-am razgandit si nu mai bag bani in ea ca nu cred ca mai castiga LeMans, sau cred ca mai bine bag in alta care castiga mai sigur.
    Acum daca vrei eu pot ramane cu ea asa rabla, sau daca tu crezi in continuare ca e calul castigator ti-o dau inapoi sa bagi tu bani in ea si sate duci la cursa.
    • +3 (3 voturi)    
     E mai bine sa producem singuri energia nucleara (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:53)

     Romania Nucleara [anonim] i-a raspuns lui likea

     Deja o facem la reactorele 1si 2, luasem parteneri companii de stat din UE pentru a diminua costurile pentru bugetul Romaniei. Nu avem nevoie de tehnologie sau de ingineri, spre deosebire de retardatii iranieni noi stim sa producem si sa operam un reactor, doar ca sunt costuri imense pentru un stat ca al nostru, care inca se dezvolta.

     Romania ar face bine sa aiba un efort financiar mai mare la reactoarele 3 si 4, ne vor reveni 84% din beneficii, energia nucleara e foarte rentabila si vom controla un sector strategic.

     Spania depinde de banii cuplului franco-german, iar Cehia si-a dat seama ca Romania va deveni principalul concurent in productia si exportul de energie electrica din Europa de Est, asta dupa ce Dacia e singurul concurent serios contra Skoda.
     Germania si Franta s-au retras din motive politice binecunoscute, observati ca in cursa au ramas tari din afara UE: USA, Canada si Rusia.

     E exclus sa luam oferta rusa, doar daca Rusia ne da gratis reactoarele (dar pastreaza procente in exploatarea lor) sau daca ne face concesii majore in negocieri globale privind Transnistria si regiunile romanesti din Ucraina.
     Rusia tocmai a propus Bulgariei sa ii ofere un reactor gratuit pe care sa il exploateze 50-50% cu statul bulgar timp de 40 de ani la Belene. Bulgarii inca nu au acceptat, Romania va observa ce se intampla la nivelul reactiei USA/UE.

     Bechtel e un nume care suna groaznic pentru orice roman, e contractul de tip mafiot al PSD-Nastase cu autostrada Transilvania.
     Poate doar daca USA ne ajuta strategic cu ceva..

     Cu canadienii lucram de zeci de ani si nu au fost probleme, ei nu au ambitii geostrategice, ar fi bine sa continuam.
     • 0 (0 voturi)    
      previziune (Sâmbătă, 26 februarie 2011, 19:18)

      nyx [utilizator] i-a raspuns lui Romania Nucleara

      pt. ro nucleară
      bravos pt. nick ! ce frumos arată / sună :
      românia nucleară :*
      să fie cu noroc !
  • +12 (12 voturi)    
   politica (Marţi, 22 februarie 2011, 18:49)

   vlad dracu [anonim] i-a raspuns lui costica

   Nu e neaparat vorba de management prost. Astfel de proiecte sunt o 'moneda de schimb' de politica externa.
   • -1 (7 voturi)    
    moneda de schimb! (Marţi, 22 februarie 2011, 21:36)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui vlad dracu

    interesele Cehiei in Romania!
    interesele Frantei in Romania!
    interesele Ungariei in Romania!
    interesele Israelului in Romania
    interesele Turciei in Romania!
    interesele Germaniei in Romania!
    interesele Italiei in Romania!
    interesele Spaniei in Romania!
    interesele Austriei in Romania ! etc, etc,etc
    dar interesele Romaniei in Romania ,unde sunt?
    dar interesele Romaniei intruna dintre tarile enumerate mai sus ,unde sunt?
    chiar in halul asta de sclavie si prostie am ajuns ,sa declaram interesele tarilor straine =investitii strategice !!
    mai a ramas putin si o sa ne strige astia -investitorii strategici-Romaniei-Iesi afara, javra ordinara! afara,dar unde?
    • 0 (0 voturi)    
     desteptul lui PESTE (Vineri, 25 februarie 2011, 18:14)

     desteptul [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     mai bine erai portar, sau asta esti?
  • +6 (16 voturi)    
   COSTICA... (Marţi, 22 februarie 2011, 18:50)

   florin [anonim] i-a raspuns lui costica

   Esti un dobitoc! Adica eu statul roman, trebuie sa renunt la participatia mea in favoarea cui? A unor firme cu participatie majoritara a statulu ceh (CEZ), a statului german (RWE), a statului spaniol (Iberdola) si a statului francez GDF Suez).
   Pai Costica, mai prostule, n-am "privatizat" destul altor state europene, retine STATE, nu firme private!
   Du-te si bagati capatana (cred ca o folosesti sa nu te ploua in gat!) in pamant si sa nu rasufli ca o sa distrugi ecosistemul!
   • +1 (11 voturi)    
    Retine! (Marţi, 22 februarie 2011, 19:42)

    Sar Castic [utilizator] i-a raspuns lui florin

    Nici una din companiile pe care le mentionezi sint detinute de vreun stat. Sint 100% private.

    Si mai calmeaza-te ca te-apuca vreun infarct... :)
    • 0 (4 voturi)    
     Research (Miercuri, 23 februarie 2011, 0:05)

     benois [anonim] i-a raspuns lui Sar Castic

     Fa bine si intereseaza-te ;) Iei un minus si de la mine
    • 0 (2 voturi)    
     ai un minus (Miercuri, 23 februarie 2011, 0:44)

     adyQ [utilizator] i-a raspuns lui Sar Castic

     informeaza`te un pic inainte sa faci vreo afirmarie, in afara de tonul un pic cam vulgar omu are dreptate, nici nu ma obosesc sa caut participatia statelor de origine la fiecare din companiile in cauza, iti dau doar un exemplu....ia si citeste, scrie si cat detine statul ceh din CEZ in articol, restul poti sa le cauti singur daca esti curios....
     http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cez-are-trupe-de-comando-care-sa-lupte-cu-hotii-de-curent-131435.html
   • -2 (6 voturi)    
    daca-i sti ce-s aia investitori, ai tacea... (Marţi, 22 februarie 2011, 19:52)

    costica [anonim] i-a raspuns lui florin

    mai documenteaza-te ce-i cu proiectul asta si cum umbla Romania cu limba scoasa dupa investitori care sa vina cu BANI in acest proiect!!! ce sa faca Romanai cu actiunile daca nu are bani ptr finantarea proiectului?! Intelegi ceva din toate astea sau de ce comentezi?! de culoare portocalie numai ?!!!!
   • +1 (1 vot)    
    Florin -> Costica (Marţi, 22 februarie 2011, 23:16)

    John [anonim] i-a raspuns lui florin

    De unde ai date RWE a statului german, ar vrea statul german!
    • 0 (0 voturi)    
     IOTE DE COLEA! (Miercuri, 23 februarie 2011, 6:11)

     florin [anonim] i-a raspuns lui John

     80% of all RWE shares are held by institutional investors.

     The regional breakdown is as follows:

     36% Germany
     12% US / Canada
     11% UK / Ireland
     17% Continental Europe (excl. Germany)
     • 0 (0 voturi)    
      Iote si tu! (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:48)

      io [anonim] i-a raspuns lui florin

      Verifica mai bine ce inseamna "institutional investors"!
  • -2 (6 voturi)    
   din (Marţi, 22 februarie 2011, 18:57)

   din [anonim] i-a raspuns lui costica

   din pacate, ai mai mult sau mai putin dreptate: decizia fatala de a ridica participatia nuclearelectrica in energonuclear la 51% a fost luata, e momentul sa o spunem, de videanu.

   problema nu este ca a luat asemenea decizie, ci ca a luat-o fara a avea disponibilitatile financiare de-a o face.

   am fi avut astazi o cota mai mica din doua reactoare functionale. asa, avem o cota mai mare din... nimic.
   • +5 (5 voturi)    
    mai bine (Marţi, 22 februarie 2011, 19:32)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui din

    Daca am fi avut o cota mai mica am fi facut ca cu petromul, apoi ne miram de ce scumpeste curentul...
   • +2 (2 voturi)    
    adica... (Marţi, 22 februarie 2011, 20:01)

    ady [anonim] i-a raspuns lui din

    adica am fi ramas tot ca si acum dar cu pierderi din ce am avut inainte! interesanta logica ai, asa te gidezi si in viata?
    • 0 (0 voturi)    
     constructiile (Marţi, 22 februarie 2011, 22:23)

     constructiile [anonim] i-a raspuns lui ady

     constructiile alea de la cernavoda (reactoarele 3 si 4 sunt incepute) se degradeaza pe zi ce trece. va fi din ce in ce mai scumpa construirea reactoarelor. time is money. la propriu.

     preturile la energie electrica sunt reglementate de anre, un organism al statului roman. nu poate fi vanduta la orice pret, indiferent ca este vorba de companii private sau de stat. exista un arbitru in domeniul energiei electrice, si acesta este anre.

     tuturor li se pare ca e un proiect foarte rentabil. fiti fara grija, daca ar fi fost asa, nua r fi plecat investotorii respectivi, ca ei sunt flamanzi dupa bani.

     si dacia a fost facuta cu sprijin major de capital de la francezi. la fel si oltcit.
     • 0 (0 voturi)    
      te-am inteles gresit (Miercuri, 23 februarie 2011, 7:21)

      ady [anonim] i-a raspuns lui constructiile

      eu intelesesem ca propuneai cedarea unor cote partidin reactoarele deja construite - 1-2.
      • 0 (0 voturi)    
       tie (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:26)

       tie [anonim] i-a raspuns lui ady

       tie nu ti se pare cu adevarat greu de suportat ca in 2011 inca ne uitam la niste ruine incepute de Ceausescu? in vremea asta altii avanseaza, sa aruncam o privire la Polonia... si avanseaza fara dictatura, fara extremism, fara "mostenirea grea a trecutului" etc.
       • +1 (1 vot)    
        polonia (Miercuri, 23 februarie 2011, 19:42)

        ady [anonim] i-a raspuns lui tie

        este o tara care s-a ridicat pe dictonul: prin noi insine! chestie liberala

        pe de lata parte au 10 ani avans fata de noi (1981 - grevele solidaritatii). Vom fi si noi acolo peste ceva anisori daca eu, tu si altii ca noi vom avea inteligenta si puterea de munca necesara!
   • 0 (0 voturi)    
    memoria ,cate feste !decizia cu 51%a luato (Marţi, 22 februarie 2011, 21:43)

    Eneas [anonim] i-a raspuns lui din

    Tarik.?..hai ca nu e greu...taricel?...tariceanu mai bucurosule ..!..
    • 0 (0 voturi)    
     cine (Miercuri, 23 februarie 2011, 11:14)

     noiembrie [anonim] i-a raspuns lui Eneas

     cine era la guvernare in noiembrie 2008?

     "Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.     În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%."
  • +4 (4 voturi)    
   Ba Costica...Ce scrii tu? (Marţi, 22 februarie 2011, 20:35)

   Costica [anonim] i-a raspuns lui costica

   Desteptaciunea voastra, in afara de atacul asupra astora, ce poti sa ne propui tu? Ia spune maria ta ce faceai tu daca te lasau investitorii ? Sa vedem daca astia sunt prosti sau doar tu te dai interesant fara nimic in spate ( ca opozantii de altfel) !
   Eu m-am saturat de "astia sunt prosti " si cand intreb si eu ca cetateanul "da' de ce?" voi sa aveti ca argument "asa spun eu"...Daca spui ca esti cel mai destept , te crezi? Mai usor cu ouale lui Nastase , stim prea bine ce le poate capul, sunt sefi peste 20 de judete si niciunul nu iese in evidenta ca fiind mai bun ca celelalte...Ba din contra , toate contractele sunt la firmele de casa PSD...Asa ca ...
  • +3 (3 voturi)    
   miza este alta (Marţi, 22 februarie 2011, 23:44)

   iancu jianu [anonim] i-a raspuns lui costica

   "Strainezii" vor de fapt sa bage in reactoarele 3 si 4 alta tehnologie decit CANDU ( cu uraniu imbogatit), de care sa depindem ca importatori de substanta radioactiva care va costa atita cit vor ei sa "traga". Pe cind tehnologia CANDU este mult mai ieftina si mai sigura. Iar ca sa le ai pe amindoua e o pacoste.
  • +2 (2 voturi)    
   Vai de mama ta . . . (Miercuri, 23 februarie 2011, 7:33)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui costica

   . . . ca nu a avut parte de un baiat cu doxa. Chiar nu pricepi ca aia voiau desfiintarea societatii pentru ca mai apoi sa vina si sa cumpere pe nimic. Surpriza mare pentru ei a fost cand statul roman, pe care il credeau falimentar, le-a cumparat actiunile si chiar daca au avut un castig imediat, au pierdut in perspectiva.Capisci?
   • -2 (2 voturi)    
    din (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:28)

    din [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

    din pacate, statul roman si-a permis luxul respectiv pe banii nostri, un lux pacatos pentru ca acumparat niste actiuni mult supra-evaluate si, in plus, pentru niste ruine (ca toata munca ramane de facut).

    a cumparat practic dreptul de a-si asuma mai multe cheltuieli si riscuri in ideea ca va obtine, candva, un venit potetic mai mare.

    si acelasi stat se plange ca nu are bani de spitale, drumuri etc.
    • +1 (1 vot)    
     Probabil . . . (Miercuri, 23 februarie 2011, 10:50)

     gheorghe [anonim] i-a raspuns lui din

     . . . ca ai dreptate dar era mai bine daca se dizolva societatea? Eu cred ca nu. Dar ma rog nu sunt de specialitate si e posibil sa gresesc!
     • 0 (0 voturi)    
      societatea (Miercuri, 23 februarie 2011, 11:19)

      societatea [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

      societatea respectiva (energonuclear) este ceea ce se numeste o companie de proiect. adica se asociaza mai multi ca *sa faca* (nu sa imparta) ceva.

      deocamdata urmeaza sa imparta cheltuielile de realizare, urmand ca apoi sa imparta benfciile aduse de proiect.

      este bine sa ai o cota mai mare, daca sunt reunite:
      -dispui de finantare suficienta si ieftina
      -proiectul este profitabil

      invers, este bine sa ai o cota mai mica daca:
      -nu dispui de finantare suficienta (si atunci te imprumuti si platesti dobanzi ceea poate face proiectul neprofitabil - ce iei pe mere, dai pe pere)
      -proiectul este neprofitabil (sa nu confundam pe "functioneaza" cu "aduce bani")

      sa mai adaugam la asta riscurile de accident, daune, intarzieri neprevazute. una e sa ti le asumi intr-o echipa, alta de unul singur.

      cert este ca, deocamdata, din prea multa dorinta de "a controla noi si a face noi", controlam si facem... nimic. reactoarele 3 si 4 sunt incremenite la nivelul decembrie 1989.
      • +1 (1 vot)    
       Multumesc pentru explicatii! (Miercuri, 23 februarie 2011, 12:58)

       gheorghe [anonim] i-a raspuns lui societatea

       Sincer, m-au ajutat sa inteleg perfect situatia.Constat ca pe forum se poate discuta si civilizat. Merci!
 • 0 (6 voturi)    
  energonuclearul prostilor (Marţi, 22 februarie 2011, 19:01)

  fraier [anonim]

  Si uite asa fac unii bani, doar din tergiversare a unor intelegeri, pe care unii se fac ca le propun iar altii se fac ca le accepta. Asa cum rezulta din text, urmarea este ca a crescut participatia companiilor straine de la valoarea initiala 49% la "valoarea de piata actuala, de 60%", la care Energonuclear a fost obligata sa le rascumpere. Adica prostul plateste. Ghici cine e prostul?
 • +1 (1 vot)    
  IPO (Marţi, 22 februarie 2011, 19:15)

  vixo [anonim]

  e pacat ca nimanui nu i-a dat prin cap sa propuna un IPO pentru partea ramasa disponibila prin plecarea celor 4 grasi. sunt convins ca un astfel de proiect ar fi atras atentia investitorilor mai mici insa mai multi care nu tanjesc atat dupa participatii cat dupa diversificare.Statul ar fi fost liber sa-si pastreze cota pe care o considera confortabila iar micii investitori ar fi fost facuti partasi la un proiect cu adevarat strategic. In definitiv cred ca toate companiile de stat care exista (cu exceptia celor militare) ar merita sa aiba un 10-15% pe bursa. am putea vedea atunci cu ochiul liber ce poate pielea managementului acestor companii.
  • +1 (1 vot)    
   din (Marţi, 22 februarie 2011, 22:26)

   din [anonim] i-a raspuns lui vixo

   din pacate, la noi in tara oamenii cred ca "al nostru" inseamna "al statului". statul i spoliaza, le-a confiscat pamanturile intr-o vreme (pe timpul colectivizarii celei atat de blamate) dar astazi comunismul este in recrudescenta.

   statul a fost creat de oameni ca sa le faca viata mai usoara, nu ca sa avem un stapan suplimentar caruia sa ii facem temenele. asta din urma e logica proprie a doua curente politice inrudite: fascismul si comunismul.
  • +1 (1 vot)    
   bv (Marţi, 22 februarie 2011, 22:36)

   mariuca [anonim] i-a raspuns lui vixo

   IPO national - nu cuponul gratis
   acum era momentul sa vedem
   ce vor, ce pot marii nostri MILIARDARI
   in frunte chiar cu IT
   dragilor, sa ne trezim la realitate
   toti vor '"sa ne faca", problema este
   NOI STAM
   si oare pana cand
   Atunci cand am fost data afara din serviciu deoarece nu luam spaga ca si ceilalti functionari
   am intrebat: NIMENI NU OBSERVA CA IMI FAC DATORIA CA PUN INTERESELE PERSONALE SUB INERESELE CELUI CE MA PLATESTE?
   Morala: si acum la cca 10 ani de la eveniment spagarii, tampitii recunoscuti sunt tot acolo
   Stiu, cimitirul este plin de neinlocuibili, dar sa nu va mire CA SE IA SPAGA/FURA de peste tot
   Oamenii cinstiti nu au loc NICAIERI in Ro
   • +2 (2 voturi)    
    eu as cumpara (Miercuri, 23 februarie 2011, 13:16)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui mariuca

    ... eu as cumpara actiuni de 500-1000 € pentru asta, chiar daca fac imprumut pe 6 luni ...
 • -1 (5 voturi)    
  baieti destepti? (Marţi, 22 februarie 2011, 20:25)

  hmm [anonim]

  Oare cum este posibil ca cei de la stat sa fie pacaliti de fiecare data de catre firmele straine? Sau ne furam, iar, caciula? A, pardon, caciula statului... Bine ca taiam de la profesori...... Nu v-ar fi rusine, incompehotilor ce sunteti!!!!
 • -4 (8 voturi)    
  Pacat (Marţi, 22 februarie 2011, 20:25)

  macovei [anonim]

  pacat de timpul care trece ,si reactoarele 3 si 4 vor ajunge niste ruine.Nu ai ce face cu acest guvern mediocru.Nu vreau sa par psd-ist infocat ,dar reactorul 2 este opera ,iar intreprinderea la care lucrez (RETROM) a avut f. mult de lucru.. Am lucrat si la reactorul 1.Acum santem in prag de faliment iar tot timpul muncitorii se mai agatau de ultima speranta reactoarele 3si 4. Dar guvernantii nu sant multumiti de spaga pe care o primesc si de asta nu se-nteleg cu investitorii.Asta am votat asta avem! Traiasca cumatrul MONDIALUL!
 • 0 (0 voturi)    
  fuga investitorilor (Marţi, 22 februarie 2011, 20:39)

  je [anonim]

  pacat , cind esti sarac nici boii n- ti trag.

  Statul ar trebuii sa ii oblige pe baieti destepti din energie.... la cumpararea unui pachet de 3-5% din actiuni.
  pentru a mai putea derula afaceri in energie sau pe mai marii (Mitall Steel, Alro etc...) si atunic au enerie ieftina doar si fac ei .
 • -4 (6 voturi)    
  interesant... (Marţi, 22 februarie 2011, 21:03)

  me [anonim]

  boc nu era jurist?
  deci este pacalit guvernu condus de un jurist...
  ce sa mai zicem... oricum vad ca postacii portocalii nu vad nici o problema... se pare ca sistemul de spalare a creierelor american e aplicat cu "succesuri" si aici
  • 0 (0 voturi)    
   me=solitar? (Vineri, 25 februarie 2011, 18:38)

   IoanB [utilizator] i-a raspuns lui me

   In vechile tratate de sexologie "solitar" desemna pe acea persoana care intreprinde unele actiuni pentru a se autosatisface. Intrebare: cum se face de va excita atat de mult "succesuri"-le chiar si dupa ani de zile? Fostul ministru al muncii (sustinut de freneticii adversari ai "portocaliilor") va mai inspira si acum? Chiar trebuie sa va exhibati zilnic mizeriile pe internet?
   In respectivele manuale se arata ca solitarii isi rezolva problema ferit de ochjj lumii. Dar voi sunteti dovada aparitiei unei noi boli ciudate care imbina doua caracteristici contradictorii exhibitionismul si apucaturile de solitar.
   • 0 (0 voturi)    
    De stanga sau de dreapta (Duminică, 27 februarie 2011, 11:56)

    Avocatul Propoului [anonim] i-a raspuns lui IoanB

    Domnu S. Ologu, deci matale zici ca e mai bine in grup. Pana la cate persoane? Si cum sa ne iscalim ca sa scapam de individualism?
 • 0 (0 voturi)    
  Entropia salveaza Romania (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:13)

  B. Lalau [anonim]

  Revin la o intrebare mai veche, ramasa deschisa: cand se trag gaze la c-voda?
 • -1 (1 vot)    
  d`ale nuclearelor (Vineri, 25 februarie 2011, 11:11)

  tata glontu [anonim]

  ma copii la ce va agitati voi atita pe net????????? Voi nu vedeti ca ii cam doare`n papuci de comentariile voastre si fac ce vor. Vreti sa va faceti auziti; poftiti in strada dupa modelul egiptenilor si al celorlalti.
  da dar o sa ziceti ca nu se poate ca s-au dotat cei din jandarmerie si ne dau la cap.In alta ordine de idei haideti cu totii sa ne instalam eoliene si fotovoltaice si nu mai avem nevoie de nucleare. Ce ziceti va bagati??
  cu deosebit respect tuturor


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by