Legea de introducere și creștere a taxelor pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea s-a lucrat în diferite departamente separate și autoritățile par să nu realizeze că sectoare întregi vor fi lovite de mai multe taxe dintr-o dată.

Sticle cu bereFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Julia Leferman, director general Asociația Berarii României, a vorbit despre acest lucru.

„Ne uităm îngrijorați. Sunt sectoare, precum cel al berii, care sunt multiplu impactați de măsurile recente aprobate”, a spus ea, în cadrul unei conferințe organizată de Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC).

Legat de sectorul berii, ea a numit:

  • Majorarea accizei cu 10%
  • Creșterea TVA pentru berea fără alcool (de la 9% la 19%)
  • Impozitul pe cifra de afaceri (de 1% dacă impozitul pe profit de 16% este „prea mic”)
  • Apoi mai sunt efectele indirecte ale celorlalte taxe legate de zona de energie, bănci.

„Toate acestea se regăsesc în economie. Suntem integrați pe lanțul de producție, de valoare. Prin urmare, nu le putem vedea în izolare”, a explicat ea.

  • „Din păcate, la Ministerul de Finanțe lucrurile s-au văzut în izolare. Documentul final arată că a fost lucrat de diverse departamente pe diverse componente de activitate. O analiză finală de impact a lipsit cu desăvârșire.”

„O taxă nu trebuie văzută separat de celelalte care pot fi influențate direct. Vorbim de un sector care nu are evaziune fiscală. Ne pregătim de o nouă majorare a accizei de la 1 ianuarie 2024. Îngrijorător este cumululul de impact venit din multiplele măsuri incluse în acest pachet”, a mai afirmat reprezentanta Berarilor.

Citește și:

Ce taxe adaugă și mărește Coaliția PSD-PNL / Tot ce trebuie să știi