Selectia a fost usor complicata intrucat avem evenimente care sunt si bune si proaste. De pilda, rescrierea Codului Fiscal. E bine ca procesul inainteaza, dar e rau ca Finantele comunica prost si nu il pun pe site (eventual upgradat zilnic cu noile propuneri) sau ca mentin chestiuni discutabile (situatia penalitatii de nedeclarare). Una peste alta, la o privire succinta, fara ca ea sa se constituie intr-un top dupa importanta consecintelor lor, mie mi-a iesit urmatorul clasament urmatoarea lista, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

Evenimente interne pozitive:

1. Rescrierea codurilor fiscale (CF+CPF). Ca idee, modul in care vor arata Codurile iti vor afecta modul de a te comporta fiscal pe termen mediu si lung. Orice propunere va intra in formularea "Bibliei" Finantelor iti poate modifica felul de a te comporta ca (scuze cacofonia) contribuabil. Faptul ca dupa atatia ani de discutii, exista un proiect pe baza caruia se poate discuta, e un lucru pozitiv. Drept este ca in anumite zone Finantele tin cu dintii de unele prevederi (cum spuneam e cazul penalitatii de nedeclarare care poate duce la abuzuri si/sau nedreptati) sau ca mediul de afaceri chiar daca e consultat, propunerile lui nu sunt luate in mod serios in calcul. Dar acestea din urma se pot corecta. Singura conditie ca toata aceasta munca sa nu fie in zadar este ca cei din Finante sa nu mai schimbe din doua in doua saptamani si noile precederi.(Detalii despre noul CF si CPF aici sau aici.)

2.Se produc consolidari in sistemul bancar. OPT preia Millennium, iar procesul ar putea continua cu un proiect al celor de la UCT). Tot in aceasta saptamana apar si primele rezultate financiare ale bancilor, lucrurile parand sa se indrepte in sistem. Aceasta preluare va duce la re-asezari ale unor dobanzi in cazul celor OTP care se vor propaga lent in intreg sistemul. Studiile Bancii Europene arata ca in cazul bancilor de talie medie, o fuziune propaga in sistem schimbari de pana la 0.3 p.p. ale nivelului dobanzilor

3. INS a comunicat somajul. Avem 700.000 de someri, dar sa nu ne imbatam cu apa rece; multi dintre cei nou angajati sunt sezonierii care va aduc salata pe tersaele de la malul marii, angajati in turismul de sezon samd. Un sfert de milion de someri nu au lucrat niciodata iar 200.000 sunt capi de familie. Detalii despre somaj/someri.

Evenimente interne negative:

1.Publicarea raportului semestrial al Finantelor. Finantele au o mare calitate: daca le pica o bucata de tencuiala in cap, in loc sa recunoasca ca au capul spart ei spun cam asa:activitatea de reparatii cladiri va inregistra o crestere a cererii iar o parte dintre someri isi vor gasi de lucru la reparat tencuieli desprinse. Asa si cu raportul semestrial. In loc sa admita ca au mari deficiente, ei ne asigura ca lucrurile sunt sub control. Sub CTRL Z, poate. Detalii, aici.

2. Rectificarea bugetara. Aici, nu am nimic de comentat inafara faptului ca potrivit DEX, a rectifica inseamna a corecta. Adica a aduce pe drumul cel bun. Prin urmare, eram pe drumul cel prost. Rectificarea are o puternica nuanta electorala si nu stiu de ce am impresia ca radacina cuvantului rectificare este formata din primele ei patru litere.

3.Unii angajati ai ASF se pot umple de bani. Bani care vin de la jucatorii pietei, care ii iau de la asigurati. Angajatii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) care vor depune pana la 19 august cereri de incetare a contractului individual de munca vor primi, in doua transe, compensatii echivalente cu 12 salarii brute lunare. Tot ce se intampla la ASF e de domeniul SF. Detalii, aici.

4. Ponta il pune in locul lui Voinea, pe Manda. De bine de rau, Voinea era un om al cifrelor. Manda insa¬Detalii, aici

Evenimente externe.

1. Falimentul Argentinei. Din pacate, nu e doar Argentina. E ca un sms parafrazand o piesa celebra: ¬Don`t cry for me. Semnat, Argentina.¬

2. Istoria Fiat se incheie. Fiat, cel mai mare grup industrial din Italia si un simbol al dificultatilor tarii de a se adapta la globalizare, a incheiat vineri o istorie de 115 ani in calitate de companie italiana, familia Agnelli si alti actionari apoband fuziunea cu compania americana Chrysler.Detalii, aici

3. Principalele banci din Rusia critica includerea loc pe lista noilor sanctiuni impuse Rusiei pentru implicarea in conflictul din Ucraina, Sberbank, cea mai mare banca din tara, sustinand ca blocarea accesului sau la piata europeana de capital nu va avea vreo contributie la rezolvarea crizei. Detalii.

Pentru topul evenimentelor externe aveti aici o lista.

Evenimente asteptate saptamana viitoare:

De la INS asteptam asa:

  • Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul (pt iunie), apare in 4 august
  •  Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) in iunie,  apare in   4august
  • Inmatricularile noi de vehicule rutiere pe trim. II 2014,  apare in   5 august
  •  Castigul salarial mediu lunar (pt iunie), apare in 6 august
  •  Indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie (pt iunie),  apare in 7 august
  • Indicii valorici ai comenzilor noi din industrie (pt iunie), apare in 7 august
  •  Laptele de vaca colectat si productia de produse lactate in  iunie, apare in  7 august
  •  Cifra de afaceri in comert si servicii de piata prestate in principal populatiei in iunie, apare in 8 august
  •   Lucrarile de constructii din iunie, se publica in 8 august
  •   Sacrificarile de animale si pasari si productia de carne din iunie, apare in  8 august

De la BNR:

  • 04.08.2014 ¬ Sedinta Consiliului de administratie pe probleme de politica monetara. Decizie de politica monetara si aprobarea Raportului asupra inflatiei
  • 04.08.2014 ¬ Buletin lunar 6/2014.Sectiune statistica
  • 05.08.2014 ¬ Indicatori de risc bancar, Centrala Riscului de Credit ¬ iunie 2014.Date statistice
  •  08.08.2014 ¬ Fonduri de investitii, altele decat fondurile de piata monetara ¬ iunie 2014.Date statistice

Voi ce evenimente ati include in aceste topuri?

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro.