Vreti sa aflati ce s-a mai intamplat cu dosarul meu de dare in plata? Eu am ghinion, dar altii nu. Avocatul meu a trimis pana acum peste 80 de notificari de dare in plata si are deja 7 cereri de dare in plata acceptate de catre doua banci: Raiffeisen si BCR. La mine, situatia e usor amuzanta. Banca ne-a contestat notificarea, ne-a raportat la Biroul de Credit si in plus a intrat in proces si cu Judecatoria pentru ca nu a vrut sa plateasca o taxa de timbru de 100 de lei. Banca a pierdut acest proces si are termen sa plateasca taxa de timbru. Dupa ce se solutioneaza problema, o sa fim citati si o sa se dea drumul la dosar.

Raportare la Biroul de CreditFoto: Arhiva personala
  • Nota: Acesta este un caz real. Va voi tine la curent cu tot ceea ce mi se intampla in acest proces de dare in plata.

Asa cum ma asteptam, banca ne-a contestat in instanta notificarea de dare in plata. Va spuneam in episoadele anterioare - vezi Episodul I si Episodul II- ca inainte de a intra in vigoare legea darii in plata am facut o cerere la banca pentru a incerca sa cautam o solutie rezonabila de reducere a ratelor.

Banca nu mi-a raspuns nici pana in ziua de astazi, in schimb am primit in cutia postala un plic in care eram informat ca banca va informa Biroul de Credit ca am facut notificare de dare in plata (vezi imaginea atasata acestui articol).

Am tot asteptat sa fac rost de dosar, ca sa va arat exact ce contesta, dar lucrurile s-au complicat. Astazi mi-am sunat avocatul, care anterior imi spusese ca ma va anunta imediat ce va primi dosarul.

  • 'Iti injur dosarul', imi spune acesta.

De ce?

  • 'Pentru ca pana acum s-a certat Judecatoria cu banca in dosarul tau. Judecatoria le-a impus o taxa de timbru 100 de lei pentru contestatia facuta, banca nu a vrut  sa plateasca si a facut o cerere de reexaminare a taxei de timbru. Au pierdut. Banca are acum termen sa plateasca taxa de timbru. Dupa ce se solutioneaza problema o sa ne citeze si pe noi si o sa se dea drumul la dosar", imi explica avocatul.

Sfatul acestuia a fost sa ma duc singur la Judecatorie si sa fac o copie dupa acest dosar. Il inteleg. Are o groaza de dosare pe cap. Imi voi face timp intr-una din aceste zile, pentru a pleca de la serviciu si a face un drum la Judecatorie.

  • "Stai linistit. Am vazut cererea bancii. Este o actiune copy-paste in toate dosarele. Nu este nimic de substanta. Nu te agita", mi-a mai spus avocatul.

'Dar de ce am fost notificat la Biroul de Credit?', imi intreb avocatul. 'Este normal, cata vreme am respectat prevederile legii darii in plata, care spune ca se suspenda plata ratelor pana la solutionarea dosarului?'

  • "Biroul de credit este o entitate privata a bancilor unde se raporteaza si bancile care fac parte din acest birou au decis ca actiunea de dare in plata va fi raportata la Biroul de Credit. I-a verificat ANSPDCP-ul, (n.a Autoritatea pentru Protectia Datelor) si a stabilit ca nu s-a comis nici o ilegalitate. In baza a ce te-au raportat? In baza vointei lor. Au decis sa raporteze darea in plata facuta de clienti. Este evident ca ei vor lua in calcul aceasta decizie la momentul la care vor mai dori sa dea vreun credit persoanelor respective. Nu ca le iau apararea, dar este un eveniment in legatura cu creditul", imi spune avocatul.

Vestea buna: Unele banci au inceput sa accepte darile in plata

In regula, imi zic. Eu am ghinion. Dar altii? Cum se descurca avocatul meu in celelalte dosare?

  • "Pana acum am trimis peste 80 de notificari de dare in plata catre 5 banci. In lucru mai am alte 30 de dosare, unde oamenii mai au lucruri de adus, datorii de platit, unde sunt neintelegeri intre garanti etc. Nu vreau sa trimit notificarea de dare in plata pana ce nu ma asigur ca sunt respectate toate prevederile legii", spune avocatul.

Si toate aceste peste 80 de notificari au fost contestate in instanta?

  • "Nu. Pana acum 7 sunt acceptate, dar numai la Raiffeisen si BCR. Spetele nu sunt atipice. Majoritatea sunt credite in scadenta, adica nu sunt executati silit. Intr-un singur caz din cele 7 acceptate, clientul era in executare silita. In rest, toti aveau soldul mare. Bancile ne-au zis ca au decis sa accepte legea si ca notificarea de dare in plata a fost facuta cu date in regula. Nu s-au uitat nici la venituri, nu era nici vreun caz social.
  • Din punctul meu de vedere, instantele ar trebui sa analizeze daca nu cumva contestarea in masa a notificarilor, in contextul in care oamenii se incadreaza in conditiile legii darii in plata nu este un abuz de drept. Ca sa ajungi in instanta trebuie sa ai un motiv, iar la banci motivul nu este ca oamenii nu indeplinesc criteriile legale, ci ca vor sa ajunga la Curtea Constitutionala (CCR). Nu exista un motiv real sa te dea in judecata. Se folosesc de acest mijloc ca sa ajunga la CCR. In toate contestatiile s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate pe toata legea darii in plata", mai spune avocatul.

Ce contesta bancile?

  • "Contesta ca nu s-a facut dovada calitatii de consumator la darea in plata. Contesta ca nu s-a facut dovada ca imobilul are destinatia de locuinta si invoca tot felul de chestii - ca trebuia sa aduci de la Inspectoratul in Constructii dovada ca nu ai modificat destinatia. Inventeaza tot felul de motive. In alt caz se contesta ca locuinta nu are suficienti metri patrati conform anexei la legea locuintei. Alte banci spun ca trebuie sa faci dovada ca nu ai fost condamnat printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea prezentei legi si cer sa aduci cazier judiciar in acest sens", mi-a mai precizat acesta.

Ale vesti bune vin de la Guvern: Nu se va mai plati impozitul la darea in plata si institutiile nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar

Cam atat pot sa va impartasesc din experienta mea cu darea in plata. Va voi tine la curent cu tot acest proces. Sper ca celor care se gasesc in situatia mea sa le fie de folos aceste informatii. Eu unul sunt optimist.

Vestile bune au venit in aceasta perioada si de la Guvernul Ciolos.In urma cu o zi, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta potrivit careia persoanele fizice care apeleaza la darea in plata nu vor plati impozit pentru transferul de proprietate. Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare.

Pentru cei care se gasesc in situatia mea este o gura de aer uriasa. In cazul meu, impozitul s-ar fi ridicat undeva la 3000 de euro, bani pe care eram dispus sa-i imprumut de la rude sau prieteni, numai sa scap de povara ratelor.

O alta veste buna este legata de pachetul de masuri privind debirocratizarea, care a fost aprobat tot in sedinta de marti, 28 iunie, a Guvernului. Astfel, premierul Dacian Ciolos a anuntat ca guvernul va stabili prin ordonanta de urgenta ca institutiile nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar, urmand sa-l obtina singure, de la institutiile abilitate.

Celelalte episoade ale jurnalului de dare in plata: