- În Ungaria, 8 firme din 10 (din industrie ), iar în urmă cu 3 luni erau aproape 9 din 10 companii nu găsesc personal calificat ca să-l angajeze. În construcții procentul e undeva la 60%.
- Cehii sunt și ei foarte sus - peste 60% din firmele active în construcții și peste 40% din cele din industrie nu găsesc oameni pe care să-i angajeze. Până și Polonia are problema asta!
- În România avem puțin peste 20% din firmele în construcții și 10% din firmele din industrie, arată datele centralizate de Unicredit, despre care povestea la finele săptămânii trecute Dan Bucșa, economistul șef pe regiunea din care facem parte.
„Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018.
”O tensionare a pieței muncii înseamnă o problemă structurală în piața muncii, care împinge salariile în sus și, chiar dacă nu ai avea o politică salarială stimulativă, salariile tind să crească datorită migrației, de exemplu faptul că omul când vine din străinătate vine cu alte pretenții", a spus Mugur Isărescu.
În discursul avut cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul arată că gradul de necorelare între cerințele angajatorilor și oferta de forță de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populației inactive limitează potențialul de detensionare al pieței muncii. Un studiu făcut de banca centrală arată că la ora actuală există circa patru milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care, deși, sunt în vârstă de muncă, nu au și nici nu caută un loc de muncă și nu desfășoară o activitate pe cont propriu. Cifra este una îngrijorătoare pentru BNR.
Studiul arată că doar 10% dintre aceste persoane ar fi disponibile să muncească, deși nu caută o slujbă, iar 50% trăiesc în mediul rural. De asemenea, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională, pe ambele categorii oferta de muncă fiind deja excedentară. Mai exact, jumătate din cele patru milioane de persoane "activează" oricum pe un tronson de personal care se confruntă cu excedent de forţă de muncă de circa trei ani.
- Dacă ne uităm la raportul dintre locurile de muncă disponibile și numărul de șomeri, situația din România arată ca la fiecare 100 de șomeri avem cam 17 locuri de muncă disponibile, explică Dan Bucșa.
- ”Aș atrage atenția asupra Poloniei, care are procente asemănătoare cu ale noastre pe zona de tensiuni din piața muncii. Ce face Polonia? Acceptă imigranți! Care în acest moment sunt circa 1,5 milioane din care peste 1 milion sunt ucraineni. În ultimul an și jumătate Polonia a deschis piața muncii pentru străini- mai întâi pentru 6 țări foste sovietice. Înainte un contract din Polonia pentru imigranți era de 6 luni, acum e de un an. După care au modificat tipurile de contracte. Anul acesta au deschis piața pentru țările asiatice, pentru anumite categorii de muncitori. Dacă ești vietnamez care lucrează în IT , poți să te muți în Polonia cu întreaga familie. Pe de o parte, Polonia are cel mai naționalist discurs din regiune, dar pe de altă parte în piața muncii profită de faptul că sunt foarte mulți muncitori din regiune și ceva mai departe care caută de lucru. Nicio țară din regiune nu face asta! Impactul se vede pe creșterile de salariu.
de exemplu sa ne uitam in industria nucleara unde cica vom face inca doua reactoare. se pleaca de la salarii de 2000 de euro...
Cine baga in buzunar diferenta de salarizare si profit , in Romania , fata de o companie din vestul Europei ?!
Este normal ca salariile sa se alinieze cu cele din restul UE , iar minciunile angajatorilor cu " productivitatea muncii" sa nu mai aibe nici o valoare.
Salarii corecte si preturi corecte , pt. ca romanii sa nu mai emigreze!
La multinationale lucrurile stau putin mai altfel : ei au venit cu un plan si profiturile lor se bazeaza in mare masura pe mana de lucru ieftina. Mi-amintesc si cum o armata de ziaristi au sarit disperati cand muncitorii de la Dacia au cerut o marire de salarii. Ei, ziaristii romani, tipau ca productia se va muta in Maroc si vai, cum vom ramane in c.. gol. De parca francezii aia pot abandona de pe o zi pe alta investitii de miliarde ?... Prin dicutii si concesii reciproce treburile astea se pot aranja; m-a deranjat enorm atitudinea presei din Romania !
Prin asta se explica migratia continua din tara asta.
Votantii Daddy, care se uita la Latrina 3, stiu foarte bine ca:
- Olgutza si cu Dracnea le-au marit salariile si pensiile, crestrea pretului la patrunjel si la benzina este din cauza lu' Statul paralel!
- Si Mugur Isarescu a aparut pe sticla, si au zis clar ca inflatia este din cauza exogenilor externi!
cine sa fie di vina?
Veorica de la gubernare cu Mustata majora din Parliament sau... ( nu voi a scrie dar totusi o sa incerc ceva...) fortele alea oculte???
Dumnezeule, ce vremuri!
Mai va aduceti aminte cand eram toti centrati in stat???
Vremuri stabile, drept este insa ca stabile spre cadere, dar...
legat de constructii, autorul articolului e total pe langa subiect, sunt cam aceleasi probleme ca in exemplul cu reteaua de magazine amintita mai sus, manopere ca in 2008, preturile cel putin dublate(la cele mai ieftine) la materialele de constructie, asa ca singuri care ies in castig sunt producatorii si vanzatorii de materiale de constructii, constructorii( cei care n-au contracte cu statul) doar supravietuiesc sau pleaca afara.
da' pensiile speciale, aceste sinecuri acordate celor care nu produc absolut nimic, noua aristocratie rosie, nu se vor vedea mai devreme sau mai tarziu in preturi, toa'su Isarescu Manole ?