Domnul Ionescu, locurile de muncă în construcții și prețul pătrunjelului plătit de dl Popescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 22 iulie 2018, 20:45 Economie | Finanţe & Bănci


Tensiunile din piaa muncii se vad in pretul leusteanului din piata
Foto: sxc.hu
Domnul Ionescu a lucrat în construcții până acum 3 luni, când, într-o seară, nevasta l-a luminat. ”E criză de muncitori talentați dragă! Cere și tu mai mulți bani, că nu ne mai ajungem cu ăsta micu!”, i-a explicat într-o frază doamna Ionescu, cum e cu tensiunile de pe piața muncii, de care tot vorbea la tv unul, Isărescu, ce părea om important. Iar domnul Ionescu i-a cerut patronului, bani mai mulți. Patronul și-a făcut calculele, a văzut că nu mai are de unde aduce muncitori buni și a acceptat să-i crească lui Ionescu salariul. Mai umbla el la prețul apartamentelor, se mai uita la concurență, dar nu se gândea că luna viitoare soția lui va plăti pe legătura de pătrunjel cu 50 de bani mai mult din cauza deciziei sale. Și totuși...

În comparație cu țările vecine, România stă și bine și rău. 
 • În Ungaria, 8 firme din 10 (din industrie ), iar în urmă cu 3 luni erau aproape 9 din 10 companii nu găsesc personal calificat ca să-l angajeze. În construcții procentul e undeva la 60%.
 • Cehii sunt și ei foarte sus - peste 60% din firmele active în construcții și peste 40% din cele din industrie nu găsesc oameni pe care să-i angajeze. Până și Polonia are problema asta!
 • În România avem puțin peste 20% din firmele în construcții și 10% din firmele din industrie, arată datele centralizate de Unicredit, despre care povestea la finele săptămânii trecute Dan Bucșa, economistul șef pe regiunea din care facem parte.
Totul ține de politicile pe piața muncii, unde suntem din păcate mult în urmă față de celelalte țări.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a admis și el că majorarea salariilor se va reflecta în preţuri.

„Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul I 2018.

”O tensionare a pieței muncii înseamnă o problemă structurală în piața muncii, care împinge salariile în sus și, chiar dacă nu ai avea o politică salarială stimulativă, salariile tind să crească datorită migrației, de exemplu faptul că omul când vine din străinătate vine cu alte pretenții", a spus Mugur Isărescu.

În discursul avut cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul arată că gradul de necorelare între cerințele angajatorilor și oferta de forță de muncă disponibilă se accentuează, iar structura populației inactive limitează potențialul de detensionare al pieței muncii. Un studiu făcut de banca centrală arată că la ora actuală există circa patru milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care, deși, sunt în vârstă de muncă, nu au și nici nu caută un loc de muncă și nu desfășoară o activitate pe cont propriu. Cifra este una îngrijorătoare pentru BNR.

Studiul arată că doar 10% dintre aceste persoane ar fi disponibile să muncească, deși nu caută o slujbă, iar 50% trăiesc în mediul rural. De asemenea, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale și postliceale sau o școală profesională, pe ambele categorii oferta de muncă fiind deja excedentară. Mai exact, jumătate din cele patru milioane de persoane "activează" oricum pe un tronson de personal care se confruntă cu excedent de forţă de muncă de circa trei ani.


Guvernatorul BNR a subliniat că tensionarea pieţei muncii impinge salariile în sus, chiar dacă antreprenorul nu are această politică de creştere salarială.
 • Dacă ne uităm la raportul dintre locurile de muncă disponibile și numărul de șomeri, situația din România arată ca la fiecare 100 de șomeri avem cam 17 locuri de muncă disponibile, explică Dan Bucșa.
În Cehia, la fiecare 100 de șomeri sunt 180 de locuri de muncă disponibile. Faptul că ei nu se angajează ține de calificările insuficiente sau de opțiunea fiecăruia, mai spune economistul român.
 • ”Aș atrage atenția asupra Poloniei, care are procente asemănătoare cu ale noastre pe zona de tensiuni din piața muncii. Ce face Polonia? Acceptă imigranți! Care în acest moment sunt circa 1,5 milioane din care peste 1 milion sunt ucraineni. În ultimul an și jumătate Polonia a deschis piața muncii pentru străini- mai întâi pentru 6 țări foste sovietice. Înainte  un contract din Polonia pentru imigranți era de 6 luni, acum e de un an. După care au modificat tipurile de contracte. Anul acesta au deschis piața pentru țările asiatice, pentru anumite categorii de muncitori. Dacă ești vietnamez care lucrează în IT , poți să te muți în Polonia cu întreaga familie. Pe de o parte, Polonia are cel mai naționalist discurs din regiune, dar pe de altă parte în piața muncii profită de faptul că sunt foarte mulți muncitori din regiune și ceva mai departe care caută de lucru.  Nicio țară din regiune nu face asta! Impactul se vede pe creșterile de salariu.
În Polonia, aceste creșteri  salariale sunt cele mai mici din regiune. Dacă ne uităm în detaliu, pe decile de venit, creșterile maxime de salariu sunt mult mai mari în Ungaria și România. Sigur, ele vin din sectorul bugetar și poate că va urma și Polonia pentru că și la ei urmează alegeri!

Imigrația contează foarte mult în această ecuație. Iar aceste creșteri se reflectă în inflație! Care inflație e mult mai mare în Ungaria și România decât la polonezi. Noi avem o rată a inflației triplă fața de Polonia, Ungaria are de 2,5 ori mai mare. De fapt, România are a doua rată a inflației , după Turcia. Pentru prima oară după anii 1990, avem o inflație mai mare decât Rusia, mai arată Bucșa

Salariile cresc, dar dl Popescu nu pricepe ce treabă are asta cu prețul pătrunjelului din piață. Poate că a venit timpul ca unul din birocrații ministerului Muncii să-i explice lui Ionescu sau lui Popescu treaba asta. Piața muncii trebuie liberalizată!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10953 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Un singur cuvant! (Duminică, 22 iulie 2018, 22:05)

  Stef_and [utilizator]

  CORECT.
 • 0 (4 voturi)    
  de ce ? (Luni, 23 iulie 2018, 7:21)

  costelino01 [utilizator]

  Oare de ce in tarile dezvoltate la acelasi pret al patrunjelului ca si in Romania ei primesc un salariu de cel putin cinci ori mai mare? Isarescu stie de ce....si nu numai el.
 • +3 (3 voturi)    
  frectie! (Luni, 23 iulie 2018, 7:58)

  laurentiucat [utilizator]

  preturile la alimente implicit patrunjel sunt la fel ca afara. profiturile companiilor sunt cele mai mari din regiune daca nu din ue. dar salariile sunt mici. si daca vor ramane mici, salariaiti or sa se duca dupa alea mari in toata lumea. ca e la liber.
  de exemplu sa ne uitam in industria nucleara unde cica vom face inca doua reactoare. se pleaca de la salarii de 2000 de euro...
 • +1 (1 vot)    
  Preturile deja sunt mari .... (Luni, 23 iulie 2018, 8:08)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  ...fata de vest, unde salariul este de 5 ori mai mare. Nu mai pot fi majorate.
  Cine baga in buzunar diferenta de salarizare si profit , in Romania , fata de o companie din vestul Europei ?!
  Este normal ca salariile sa se alinieze cu cele din restul UE , iar minciunile angajatorilor cu " productivitatea muncii" sa nu mai aibe nici o valoare.
  Salarii corecte si preturi corecte , pt. ca romanii sa nu mai emigreze!
 • +1 (1 vot)    
  Și cine, dintre ”guvernanți” sau politrucieni, (Luni, 23 iulie 2018, 8:28)

  Spiky [utilizator]

  ...înțelege situația? Că nu mai zic de faptul că nu fac nimic - asta într-un fel e bine, că dacă este cineva din PSD, atunci orice face, parcă dinadins o face prost.
 • +1 (1 vot)    
  faceti infrastructura,nu lasati banii ue sa plece (Luni, 23 iulie 2018, 8:41)

  gicuHD [utilizator]

  faceti drumuri peste tot,investiti in scoli gradinite,dr umuri pentru biciclisti ,drumuri in munti plafonati salariile in functie de privati,faceti scoli pentru copii supradotati restul e bla bla
 • +1 (1 vot)    
  doar daca (Luni, 23 iulie 2018, 8:42)

  codrean [utilizator]

  mai umblati si pe la productivitate. Si nu ma gandesc doar la achizitionare de instalatii si scule mai performante ci si la organizarea mai rationala muncii, la respectarea programului, la "pauzele lungi si dese", la "doi cu sapa-trei cu mapa", lozinci vechi de care n-am putut scapa.
  La multinationale lucrurile stau putin mai altfel : ei au venit cu un plan si profiturile lor se bazeaza in mare masura pe mana de lucru ieftina. Mi-amintesc si cum o armata de ziaristi au sarit disperati cand muncitorii de la Dacia au cerut o marire de salarii. Ei, ziaristii romani, tipau ca productia se va muta in Maroc si vai, cum vom ramane in c.. gol. De parca francezii aia pot abandona de pe o zi pe alta investitii de miliarde ?... Prin dicutii si concesii reciproce treburile astea se pot aranja; m-a deranjat enorm atitudinea presei din Romania !
 • +1 (1 vot)    
  Un pic pe langa (Luni, 23 iulie 2018, 9:21)

  TinuF [utilizator]

  Nu faptul ca i s-a marit salariul lui Ionescu(un muncitor talentat) este cauza inflatiei. Problema este ca i s-a marit salariul lui Popescu(un trantor pe la o institutie a statului). Oricum, chiar si dupa crestere, salariul lui Ionescu este aproape de jumatate din cel al lui Popescu. Sanse pentru Ionescu ca sa traiasca decent din salariu nu exista decat daca pleaca in strainatate, unde se pune pret pe munca lui. Sanse pentru Popescu ca sa traiasca decent este sa ramana in tara, alaturi de cei "dragi". In curand vor ramane in tara doar Popestii si vesnic ne vom intreba, de ce?
 • +1 (3 voturi)    
  comentariu (Luni, 23 iulie 2018, 9:39)

  negue [utilizator]

  S-a inteleg ca trebuie sa liberalizam piata muncii si sa acceptam imigranti pentru a nu avea inflatie. Dl Dan Popa mata habar nu ai pe ce lume traiesti. Adica dumneata sustii ca este mai bine sa aducem imigranti sa-i platim cu 1000 euro (pt. ca pe mai putin nu vin), de frica inflatiei, iar muncitorilor romani le dam 1000 lei de frica ca creste pretul la patrunjel ???
  Prin asta se explica migratia continua din tara asta.
  • +1 (3 voturi)    
   Imigranții trimit bani acasă, nu îi cheltuie în RO (Luni, 23 iulie 2018, 20:28)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui negue

   Economiștii români se închină la Stiglitz, de asta au nevoie de imigranți. Când toată lumea civilizată pune frână imigrației, România se află din nou în contratimp. Dar probabil că niște patroni din construcții ar avea mare nevoie de imigranții ăștia, indiferent care vor fi costurile ulterioare pentru societate.
 • +1 (1 vot)    
  noi singuri (Luni, 23 iulie 2018, 9:48)

  vodatepes [utilizator]

  Noi singuri am facut totul praf.A venit Abramburica si a desfiintat invatamintul profesional. Pe tineri nu ii mai incurajam sa mearga la politehnica. Nu mai avem ingineri. Si in ultimul rand pe multi ii tinem la salariul minim pe economie adicalea 1800 lei brut si aducem vietnamezi pe care ii platim cu 1000 euro adicalea minim 4500 lei pe luna. Intre 1800 si 4500 e o diferenta. Asa ca cei calificati au plecat afara unde se castiga oricum mai mult decat la noi. Asta cu patrunjelul nu tine.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce atata vorbarie ... (Luni, 23 iulie 2018, 11:14)

  Votant Ilici [utilizator]

  Exemplul cu domnul Ionescu nu este nici edificator, nici necesar.

  Votantii Daddy, care se uita la Latrina 3, stiu foarte bine ca:

  - Olgutza si cu Dracnea le-au marit salariile si pensiile, crestrea pretului la patrunjel si la benzina este din cauza lu' Statul paralel!
  - Si Mugur Isarescu a aparut pe sticla, si au zis clar ca inflatia este din cauza exogenilor externi!
 • 0 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 23 iulie 2018, 12:55)

  MarianPConstantin [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 iulie 2018, 13:54)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  patronii si inflatia (Luni, 23 iulie 2018, 16:50)

  TrueBlue [utilizator]

  Ar fi bine sa fie asa de simplu: maresc salariul, maresc pretul. Dar cazul asta nu s-a rezolvat nimic. Poate ca patronul trebuia sa se uite putin si la profiturile sale sau poate sa se organizeze mai bine, sa investeasca si in scule si utilaje mai performante si, de ce nu, in oameni care sa ii conduca afacerea (manageri). Sau poate sa se hotarasca in sfarsit sa si platesca pe cei pe care i-a angajat si pe care i-a muls atatia ani pana acum. Daca urlati zilnic ca va fi inflatie, pana la urma chiar va fi. In orice caz, retineti, cei care stiu sa munceasca s-au saturat sa munceasca pe nimic.
 • +1 (1 vot)    
  ca sa zicem asa (Luni, 23 iulie 2018, 17:23)

  ..13 [utilizator]

  ne-am cam incalzit in economia asta si pretul patrunjelului continua sa creasca -
  cine sa fie di vina?

  Veorica de la gubernare cu Mustata majora din Parliament sau... ( nu voi a scrie dar totusi o sa incerc ceva...) fortele alea oculte???

  Dumnezeule, ce vremuri!

  Mai va aduceti aminte cand eram toti centrati in stat???
  Vremuri stabile, drept este insa ca stabile spre cadere, dar...
 • +1 (3 voturi)    
  pretul alimentelor in Romania (Luni, 23 iulie 2018, 21:09)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  sunt la fel sau mai mari ca in vest ( cel putin in reteaua Lidl), dar salariile casierelor nu mai sunt identice, o fi taxarea pe munca mare, dar profiturile...
  legat de constructii, autorul articolului e total pe langa subiect, sunt cam aceleasi probleme ca in exemplul cu reteaua de magazine amintita mai sus, manopere ca in 2008, preturile cel putin dublate(la cele mai ieftine) la materialele de constructie, asa ca singuri care ies in castig sunt producatorii si vanzatorii de materiale de constructii, constructorii( cei care n-au contracte cu statul) doar supravietuiesc sau pleaca afara.
  da' pensiile speciale, aceste sinecuri acordate celor care nu produc absolut nimic, noua aristocratie rosie, nu se vor vedea mai devreme sau mai tarziu in preturi, toa'su Isarescu Manole ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by