Rezervele valutare la Banca Naţională a României erau de 32,03 miliarde de euro la finalul lunii martie, față de 32,49 miliarde euro la 28 februarie 2019, au transmis luni reprezentanții BNR. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3.85 miliarde de euro. Informațiile vin în ziua în care Senatul va dezbate proiectul de lege privind păstrarea în țară a 95% din aurul României.

Banca Nationala a RomanieiFoto: USER UPLOADED

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2019 au fost de 35.86 miliarde de euro, faţă de 36.36 miliarde euro la 28 februarie 2019.

Plăţile scadente în luna aprilie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1.208 milioane euro.

Reamintim că Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține. Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare (subl.n.) și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % (subl.n.) din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”. Vezi mai jos de ce ține România o parte din aur în străinătate, care sunt practicile internaționale și de ce proiectul celor doi PSD-iști ne-ar putea costa enorm.

  • 1. Păstrarea a 95% din rezerva de aur în țară echivalează cu reducerea cu 95% a credibilității României

Pentru că asta reprezintă rezerva de aur din străinătate alături de cea valutară. Credibilitate că România își va putea onora obligațiile financiare internaționale asumate. E ca și garanția pe care o depui la bancă atunci când iei un credit, foarte simplist spus.

În prezent, potrivit celui mai recent Raport anual, România are plasat în străinătate circa 60% din rezerva de aur.

”Rezerva internațională-aurul și cele 32 de miliarde de euro-este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând "nicio valoare", a explicat la o conferință ținută la Albă Iulia, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

”De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR adminsitrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Și au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Gemaniei. Păi atât avem și noi în afară!”, a mai spus Isărescu.

Vezi mai jos un fragment din intervenția Guvernatorului:

"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține", a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.

"Noi nu suntem crezuți doar pentru că în fiecare luna spunem: rezerva valutară a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur și care valorează patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni dacă am avea banii în țara. Ei pot să fie verificați în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi. Așa funcționează economia mondială", a menționat Isărescu.

  • 2. PSD încalcă regulile europene forțând modificarea Statutul BNR

Potrivit Deciziei 98/415/CE din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectele de reglementare, pentru a modifica Statutul BNR trebuie consultată și Banca Centrală Europeană, ”în timp util”, fiind greu de crezut că BCE va emite un aviz favorabil în această privință. Cel mai probabil BCE va trimite din nou o scrisoare oficială în care va atrage atenția autorităților că încalcă deciziile europene, așa cum a făcut-o și în cazul OUG 114.

Toate aceste subminări repetate ale regulilor europene de către PSD sunt de natură a face din România o țară în care orice e oricând posibil, așa încât să nu ne mirăm dacă piețele internaționale se vor uita la noi ca la o țară cu care e prea riscant să faci afaceri,

  • 3. Rezerva de aur e a ROMÂNIEI, nu a PSD. Și ar fi inadmisibil să o joci la păcănele.

”Plasarea aurului în operațiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica risc de contrapartidă și acesta a crescut o dată cu criza gloală. O eventuală valorificare prin operațiuni, cum s-a sugerat în unele discuții în presă, prin televiziuni, ar implica o formă de înstrăinare, chiar dacă stocul ar rămâne depozitat la Banca Angliei", a explicat într-o altă conferință Mugur Isărescu.

”Noi nu am considerat că într-o asemenea perioadă este bine să apelăm la asemenea operațiuni pentru câștiguri care, altminteri, sunt mici. Nu merită, ca să spunem așa. Nu numai că nu am făcut dar nici, cel puțin, nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum sugera un personaj”, a explicat guvernatorul BNR.

Vezi mai jos intervenția academicianului Daniel Dăianu la DIGI Tv explicând de ce ține România o parte din aur în străinătate:

”Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus el.

„Se poate întreba: n-ar fi protejate în România? Nu aș vrea să fac un scenariu. Dacă ceea ce înseamnă NATO ar asigura aurul și pe teritoriul României, în totalitate, ai zice că s-ar putea imagina așa ceva, dar nu cred. Germania, Austria au repatriat o parte din aur, dar o parte mică în raport cu cât dețin”, a continuat Daniel Dăianu.

„Nu cred că e un subiect care să inflameze spiritele, nu mi-aș face o grijă din acest punct de vedere.

Banca Angliei nu poate să facă operațiuni având drept colateral aurul de la BNR. Între băncile centrale există respect, iar Banca Angliei e o doamnă venerabilă. O delegație a BNR a fost anul trecut la Banca Angliei, avem relații foarte bune și nu numai din dorința de a fi protejate rezervele de aur”, a spus Dăianu.

Mai jos, clasamentul statelor din punct de vedere al rezervelor de aur. Click pe imagine pentru a o mări.

Alte resurse utile: