Minus 400.000 de angajați bugetari. Ok, dar de unde și cum tai?

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Vineri, 4 octombrie 2019, 10:18 Economie | Finanţe & Bănci


Redimensionarea administratiei
Foto: Pixabay
Dragoș Anastasiu, preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Germane, a făcut recent o declarație care a atras atenția tuturor. Printre altele el a spus că un Guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari. De la teorie la practică e un drum lung.

Aveam în administrația centrală aproape 783.000 de angajați, în august, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), dintr-un total de 1,22 milioane. Distribuția pe instituții o aveți mai jos.

Pe ce criterii vor fi dați afară? Evaluările la stat se fac, de exemplu, pe aceeași bază pe care au fost angajați. Dacă unul vine prin pile, prin examen măsluit, evaluarea făcută de superiori este pozitivă.

Poate că cei care l-au supărat pe șef au primit o evaluare negativă pentru faptul că au avut curajul să spună că domnul/doamna X care a venit pe pile „taie frunze la câini”.

De profesori și de medici nu ai cum să te atingi. Este nevoie de ei ca de aer.

Vor fi contracte cu firme care să evalueze performanța angajaților la stat, pentru ca apoi să fie dați afară acei angajați slab pregătiți? E oricum un proces care durează, nu se face peste noapte.

Poate ar trebui început de sus. Sunt prea mulți parlamentari cu personal aferent: peste 2.500 angajați.

Revenind la declarațiile lui Anastasiu, vedem că vorbește despre scăderea numărului de județe.

"O să încerce să se atingă, unii de ei, în următorul an, dacă se poate, printr-un Guvern care nu o să aibă la vârf coloratură politică, să se atingă de Legea Pensiilor, cu pensiile speciale şi cu salarizarea unitară, dar în special prin diminuarea numărului de bugetari de la 1.200.000 la 800.000, printr-o schimbare la nivel de administraţie. Nu o să mai fie 42 de judeţe, ci 8 regiuni, n-o să mai fie 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale, ci 1.000, şi de acolo dăm afară 400.000 de oameni, de care mediul privat are nevoie, ca să zic aşa. Depinde cine iese de acolo, că de unii s-ar putea să n-avem nevoie, că va fi mai rău decât aşa", a afirmat Dragoş Anastasiu.

Precizăm că, potrivit datelor MFP, în autoritățile executive locale lucrează acum circa 272.000 de persoane. Restul, până la 441.000, sunt angajați din învățământul preuniversitar și instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii, din care mare parte în unități sanitare din rețeaua sanitară a autorităților locale. Se cam schimbă datele problemei.

Că este o administrație supradimensionată, știm cu toții. Bineînțeles, sunt zone în care este nevoie de personal, dar și zone în care sunt prea mulți. Trebuie identificate bine aceste zone bugetare, apoi luate măsuri. Așa, să spunem că tăiem, da, e ușor. E nevoie, asta-i clar, dar cu o anumită logică.

Ieri, de exemplu, a sosit un comunicat de la ANAF în care au anunțat că au nevoie de 3.000 de tineri pentru că personalul e îmbătrânit și mulți vor ieși la pensie. E vorba de posturi de debutanți.

Să vedem dacă se va face și cum se va face curat în administrație.

Aveți mai jos numărul de angajați pe instituții.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24762 vizualizari

 • +35 (39 voturi)    
  se poate taia (Vineri, 4 octombrie 2019, 10:30)

  torna_fratre [utilizator]

  in aparatul birocratic informatizarea e folosita pe post de diverstisment si nu ca sa optimeze activitatea birocratica.
  Ipoteza:-sistemul bugetar are o infrastructura informatica
  -depui cererea online
  -se semneaza electronic de petitionar si de catre fucntionar
  -primesti raspuns electronic
  Procedura de aprobare/verificare se face electronic

  Actual
  -mergi la sediu sa depui cerere
  -un functionar te trece in registru cu nr inregistrare
  -pe urma cererea merge pe le nspe functionari la aprobat/verificat

  concluzie
  -se poate injumatati timpul de aprobare si de functionarime implicat in circuitul acelei cerereri si extins la toata administratia

  altii se pregatesc sa trimita echipaje umane pe Luna/Marte iar noi plimbam hartii si le stampilam cu cerneala...ca pe vremea lui Cuza....
  • -26 (34 voturi)    
   ai vazut cum merge sistemul pe baza de card? (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:17)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   in sanatate?

   QED!
   • -21 (33 voturi)    
    NU categoric disponibilizărilor! (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:22)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    România are o administrație publică disfuncțională în multe arii. Dar să dai afară oameni?? Când administrația are deja un număr insuficient de angajați (exeptînd MAI și serviciile desigur)? Vreți drumuri, cultură, școli, spitale cu cine?

    Soluția este să faci administrația mai puternică, plină de profesioniști, nu să o faci mai slabă.

    Uitați-vă ce se întîmplă la garda de mediu de exemplu: inspectorii de mediu nu au cum să contreze toți poluatorii, unii nu sunt suficient formați etc. Soluția e să desființăm garda de mediu, nu? Să-i dăm afară și pe ăia de acum, și gata rezolvăm!!? Sunteți duși cu pluta!

    Nu, soluția este transparență la angajare și formare continuă, ca să avem funcționari buni și capabili să lupte pentru interesul public.

    Uitați-vă și la cum negociază statul concesionarea resurselor naturale sau prețul unor medicamente! Uitați-vă că n-are cine să ne apere de tăierea pădurilor țării!

    Uitați-vă că nu avem suficienți funcționari care să facă management de proiecte din fonduri europene, care ar aduce zeci de milioane de euro pe an pentru comunități, drumuri și poduri din fonduri UE!

    Este iresponsabil să vrei slăbești cu bună știință o administrație care deja are probleme.
    • +11 (19 voturi)    
     Tarii cat mai multi ostasi!! (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:58)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

     Nu merge dom'le.. hai sa mai angajam 1 milion.. Daca tot nu merge? mai angajam in continuare!

     Calitate zero, cantitate.. fara numar!

     Dar ce ar fi sa facem un audit anual (folosind firme private de audit) la fiecare insitutie publica? Si sa punem niste experti in procese, impreuna cu "bugetari" din tari care se descurca mai bine ca noi, sa ne propuna solutii de reformare?

     Poate ca e nevoie de mai multi inspectori de mediu, dar poate ca nu. Cati sunt acum? Care este procedura de inspectie? Cate ore efectiv sunt pe teren zilnic? Poate pierd vremea cu hartogaraie?.. Cum aflam? Am vazut zilele trecute cine conduce la Bucuresti Garda de Mediu. Un maimutoi care nu-si vede degetele de la picioare oricat s-ar apleca. Ala sigur nu se misca de la birou cu anii.
     • -9 (13 voturi)    
      uraurauraaaa solutia miracol (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:45)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Sa transformam cantitatea intr-o noua calitate!
      Ne angajam toti la stat si pana la urma s-or gasi si unii care sa faca treaba.
      Dar din ce-i platim?
   • +17 (19 voturi)    
    Merge excelent sistemul pe baza de card (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:50)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Am eu doua carduri - unul Visa si altul Mastercard. Sistemul functioneaza perfect cu sute de milioane (poate chiar miliarde?) de carduri.

    Mai am cateva carduri.. de transport, de cumparaturi de la diversi privati care vor sa-si fidelizeze clientii, etc. Ca prin minune, toate merg!..

    Cardul de sanatate este doar o "cheie" cu care medicul acceseaza contul unui client. Contul contine niste informatii relativ simple, avand in vedere ca toate sunt in format text.
    • +5 (5 voturi)    
     Exact (Vineri, 4 octombrie 2019, 23:16)

     Anjo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Doar ca aici e la fel ca la drumari. Bordurile, asfaltul si acest soft SIVECO sunt niste vaci uriase de muls. Prost sa fii sa nu le faci "defecte".
   • +8 (8 voturi)    
    Sa citez pe nenea Iancu? (Vineri, 4 octombrie 2019, 23:14)

    Anjo [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Pai atat timp cat un sistem informatic national si de maxima importanta este implementat si apoi intretinut de Dorel de la Scularie, este absolut normal ca va functiona defectuos (nu are cum sa mearga ca nu are nici roti si nici picioare). Cat timp se va ocupa de mentenanta SIVECO sau ASESOFT acest program va functiona asa cum a functionat pana acum. Adica o zi da si 3 nu. Daca SIVECO ar fi facut asta intr-o tara normala cu siguranta ar fi vandut la ora asta si deseurile de hartie pentru a acoperi plata daunelor produse prin nefunctionarea softului pentru care a primit 100 de milioane de euro.
    • +5 (5 voturi)    
     E și făcut de același Dorel (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 8:13)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

     Dar pe bani mulți de parcă ar fi făcut în Silicon Valley. Ca șuruburile de la CFR, de pe stoc, care costau 3000€ bucata.
  • -11 (23 voturi)    
   Atanasiu este un diversionist. (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:35)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   Orice guvern responsabil stabilește sarcini și criterii de angajare și salarizare.Haosul și bulibășeala făcute de PSD-ALDE au adus sistemul bugetar în criză de identitate,de la acuzații că sunt prea mult plătiți la acuzații că nu merită și nu fac nimic.Nimeni nu va da 400 000 de oameni afară.Atanasiu se crede el buricul pământului și aruncă o cifră care nu are nici-o acoperire.Este sistemul proștilor și escrocilor de a speria lumea.Atanasiu ar trebui să priceapă că un tehnocrat nu fură pentru-că are sarcină de la partid să dea afară pe fufa cutare că vina fufa nu știu cui.Eu nu văd ca soluție un guvern tehnocrat și luat în ansamblu nici nu mai găsești în România tehnocrați cu care să poți forma un guvern.
   • +7 (17 voturi)    
    De aceea Rrromânica asta nu mai e țară. (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:33)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Pentru că nimeni nu face ceea ce trebuie. Spre exemplu ordine în bugetărime. Ordine în justiție, miliție și servicii!
    Unul care punctul pe i, dă soluții practice, logice și de bun simț este considerat „diversionist”.
    • +1 (1 vot)    
     Nici ăsta nu face. (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 16:23)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Raoke

     Mi se pare tendențioasă propunerea acum.
  • +3 (15 voturi)    
   ...cine poate fi dat afară dintre bugetari...? (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:56)

   Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui torna_fratre

   Autorul de articol de la HN afirmă că de la învățămînt și de la sănătate nu se pot da afară angajați... Nu de la învățămînt ? De ce ??? Personalul de la cele circa 50 de colegii tehnologice de la care nici un absolvent de clasa a-XII-a nu a trecut de BAC, de ce mai ținem deschise acele colegii ? Dar dacă în socoteli am băga și colegiile unde numai 50% dintre absolvenți au luat BAC-ul, la ce concluzii ajungem? Dar personalul care a coordonat activitatea didactică la aceste colegii, inspectori, șefi de inspectorate școlare județene, acestora nu ar trebuisă li se ofere posibilitatea să performeze în alte domenii ?

   Cum a fost în 2010? Atunci din lipsă de bani pentru a plăti salariile repetat majorate de PNL pînă în 2008, PNL care forma un guvern minoritar cu susținere PSD, condus de Tăriceanu la presiunile PSD, s-a decis de guvernul condus de Boc că 25% dintre bugetari vor fi dați afară și s-a dat o perioadă de grație de 6 luni în care se tăiau toate salariile cu 25%, urmînd ca după ce salariile să revină la nivelul inițial, rezultatul a fost ca la noi, nimeni nu a fost disponibilizat și toți au rămas cu salarii reduse cu 25%.
 • +28 (30 voturi)    
  o idee (Vineri, 4 octombrie 2019, 10:31)

  codyrocco [utilizator]

  sa zicem ca avem o Autoritate Nationala pentru Autorizarea Autorizatiilor, cu secretar de stat, directori, directorasi,soferi, secretare etc etc... Atributii? asigurarea conditiilor optime pentru autorizatii, sa aiba hartia matasoasa, de-astea.
  Scoatem legea care face necesara chestia asta...si brusc ai vreo cativa frecatori de menta disponibili.
  Cate autoritati, directii, etc de-astea avem, toate sa asigure o chestie minora, sau chiar absolut inutila avem? O droaie.
  Sa zicem aia cu acreditarea spitalelor, care da de mancare la o sumedenie de pilosi, nefacand sa genereze decat hartogaraie si reglementari de care te-ai putea lipsi, plus facand necesara in fiecare unitate sanitara prezenta unei persoane [sau a mai multora] care sa se ocupe de proceduri, managementul calitati [sanchi!] si tot asa. Aduna oamenii astia la un loc...si-ti iese de-o ciorba.
  Iar asta e doar un singur exemplu.
  • +12 (14 voturi)    
   mai fratilor (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:56)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

   birocratimea e client votant fidel.nu dispare,se transforma,vb cantecelului.
   un nene arunca bomba si se gasesc 400000 de guristi care canta deja prohodul.
   • +10 (14 voturi)    
    Dar poate fi rărită. (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:42)

    Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Point

    Pusă la muncă. Și fără beneficii și salarii de nababi!
 • +17 (21 voturi)    
  Începem cu ce s-au angajat de la copist încoace. (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:02)

  Raoke [utilizator]

  Vedem de câți scăpăm. Dacă nu, extindem cu cei angajați de Târticeanu. Și se rezolvă, chiar depășim norma de paraziți zburați.
  SĂ NU UITĂM PARLAMENTUL ȘI MINISTERELE!!!!
  • +8 (14 voturi)    
   maxim 300 de parlamentari ar fi rău? (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:05)

   Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui Raoke

   Poate acum va fi momentul pentru reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, inclusiv numărul parlamentarilor minorităților, 2 exemple : armenii sînt reprezentați de un parlamentar, dar între ceilalți parlamentari există cel puțin un armean, Varujan Vosganian, la fel cu evreii, există un parlamentar care îi reprezintă pe ei, dar între ceilalți parlamentari nu o mai fi nici un evreu?
   • +8 (8 voturi)    
    Varujan poate sa voteze din doua pozitii (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:49)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Sorin Constantin

    si daca nu-l miruia, mai avea una acuma la rahova
 • +25 (33 voturi)    
  400 000 (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:04)

  falcoind [utilizator]

  poți da afara la nimereala și nu o sa le simțim lipsa doar sa fie random și nu pe pile. Dar la pariu, dacă is dați afara 400 000 o sa fie dați afara intre ei exact aia 100-200 000 care mai și munceau , doar ei nu au venit pe pile.
 • +1 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:12)

  [anonim]

  • +8 (14 voturi)    
   Tocmai, de profesori si medici buni (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:41)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui

   avem nevoie, mai ales in provincie.

   Avem cate 30 de copii in clase. Nu zic, unii medici si profesori trebuie sa plece. Despre faptul ca bugetarul nu da socoteala nimanui, odata angajat e pe viata acolo, ca intra pe un concurs de acte si performanta ulterioara nu conteaza, e alta discutie.

   Euas incepe cu astia direct inlocuibili de masini. Decat sa vina turme intregi de maturatori de la satra, nu mai bine cumparam niste masini ca afara sa curete strada si trotuarul ? Decat sa ne vanda o tanti sictirita bilet de autobuz sau cartela de metrou, nu mai bine o cumparam de la un automat, ca afara ? Decat sa stam la tot felulde ghisee la cozi, nu mai bine facem chestii mai mult online, tot ca afara ?

   Apoi aia din sate: avem comune muribunde cu 1000-1500 de locuitori cu primari, asistenti sociali, consilieri, vreo 20-30 de oameni la fiecare comuna, samd. De ce mai tinem acest aparat functionaresc rural ? Doar ca sa se asigure ca voteaza lumea cu cine trebuie ?


   Si exemplele pot continua. O solutie informatica globalizata si interconectata ar reduce drastic numarul de functionari, dar si celealte costuri cu cladirile, etc. Poate asa am avea mai mult spatii pentru scoli, spitale, etc.
 • +15 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:15)

  [anonim]

 • -10 (18 voturi)    
  :) (Vineri, 4 octombrie 2019, 11:38)

  Xorciser [utilizator]

  Am facut studii pe bugetari in 2007-2008, o alta perioada de expansiune de personal.

  Nu ai cum sa tai 400.000 de posturi.

  Reducerea maxima de personal este de 10% in decurs de 1-2 ani.
  • +7 (15 voturi)    
   Nu exista nu ai cum (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:38)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Pe vremea guvernului Nastase 7 case erau pe la 800.000. Populatia mai numeroasa si informatizarea era incipienta in cel mai bun caz. Deci cum nu se poate? Sunt o gramada de departamente suprapopulate in primarii si deconcentrate ca sa nu mai vorbim de administratia centrala. Eventual nu se poate mai mult de 10% pe an timp de 4-5 ani. Asta da.
  • -1 (13 voturi)    
   Ce-ai făcut, bă!?? (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:57)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Nu ai cum să tai 800.000, poate, dar 400.000 la anul și încă 100.000-200.000 peste doi ani se poate liniștit!@
  • +5 (7 voturi)    
   Perfect! (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   10% la 1-2 ani? adica 120000 la 18 luni? pai ar insemna 320 in 4 ani. este perfect! oricum socul in economie este prea mare daca ii dai afara pe toti o data. 6-7000 pe luna la nivel national se poate gestiona.. eventual poti sa vii cu programe de reconversie profesionala.
 • +8 (14 voturi)    
  Taieri (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:14)

  DanielArdelean [anonim]

  Prostii! Taierile trebuie facute in concordanta necesitatea postului, si apoi cu performanta (care bineinteles ca e si ea importanta). Degeaba e unul poate performant dar care muta hartii sau face cine stie ce proceduri inutile. Cum stabilesti performanta unuia care da adeverinte? Degeaba stie ala toata legislatia si e destept daca jobul lui nu produce nimica. Romania nu are nevoie de mai mult de 600 de mii de bugetari.
  • +17 (21 voturi)    
   Corect. (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:00)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui DanielArdelean

   Un exemplu de unde se pot tăia aproape 100.000: popii. Cine este credincios să plătească mai știu eu cât la sută, lunar, din pensie sau salariu pentru culte. Ca-n Occident.
   • +9 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:25)

    [anonim] i-a raspuns lui Raoke

  • 0 (2 voturi)    
   Daca e asa performant (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:56)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui DanielArdelean

   de ce sa stea la mutat hartii?

   Nu prea re sens ce zici.

   Serviciul de mutat hartii se desfiinteaza iar el daca e asa de bun ocupa locul unuia neperformant.

   Dar m-as mira eu sa fie unu ultragenial si sa stea sa frece hartii ... e un exemplu pur ipotetic, ca sa blochezi discutia
 • -12 (26 voturi)    
  O nelamurire (Vineri, 4 octombrie 2019, 12:15)

  ww [utilizator]

  In numele cui vorbeste totusi acest Anastasiu si propune sute de mii de disponibilizari si reorganizarea teritoriala a unui stat suveran? A fost numit cumva administrator de plantatie si nu stim noi? In orice alta tara probabil isi lua un sut in dos, in România starneste dezbateri nationale.
  De remarcat si cat de bine coincid interesele românilor cu ale "investitorilor germani", daca in numele lor vorbeste acest Nostradamus: nu am auzit nimic de coruptie, de siguranta cetateanului, de nivelul execrabil de trai din România, de migratie etc.
  Mai ales subiectul "coruptie" este de remarcat cum a disparut din discursul "marilor investitori". Povestea cu coruptia si cu lupta anticoruptie a fost utila doar pana cand capusele autohtone au fost indepartate de la arterele profitabile, aici fiind lipite ulterior ventuzele capitalului fara frontiere. Acum, cand "coruptii nostri" au fost inlocuiti cu "coruptii lor" nu mai e coruptie in România si nu mai e nevoie de lupta anticoruptie, subiectul disparand din discursul public.
  Trebuie bani, sunt scumpi bugetarii? Oare cati bani ar veni la buget daca ingineriile financiare ale multinationalelor ar fi urmarite cu atentie de institutiile abilitate (nu doar fisc, ci si parchete, politie economica, antifrauda etc)? Ei, uite asta e un subiect despre care chiar nu vrea nimeni sa vorbeasca.
  • +12 (16 voturi)    
   Păi el zice exact despre corupție: bugetarii!!! (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:05)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Ăștia-s cei ce distrug țara, la propriu și la figurat!
   Chiar tu recunoști că își iau banii degeaba asistații de la buget! De ce nu urmăresc liftele bugetare și activitatea multinaționalelor!? Fiscul, miliția economică....?
  • -7 (17 voturi)    
   corect! (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:20)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui ww

   cati bani a supt privatul Ghita? dar Cocos? Dar Videanu? Dar atatia altii care se lauda ca sunt "privati"?
  • +17 (21 voturi)    
   Te lamuresc eu (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:34)

   provest [utilizator] i-a raspuns lui ww

   In numele meu, vorbeste, bai bugetarule.
   SI in numele tuturor celor din privat care muncesc 8- 10 ore/zi si sa uita cum niste nesimtiti cu posturi garantate de stat, cu salarii babane, se plimba cu gipanele prin oras in timpul programului, iau masa de pranz la restaurant si vinerea la ora 14: 00 cel tarziu sunt deja in weekend. Sau, mai rau, isi pun si poze la Fb cot la cot cu interlopii.
   Va freaca grija de multinationale?
   Baiatule, discursul asta e fumat demult si stim cu totii ca mai prinde doar la cei care vizioneaza intens A3.
   Mars la munca!
   • -5 (13 voturi)    
    Sa moara si capra vecinului (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:11)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui provest

    Exprimarile tale sunt reprezentative pentru multi oameni care lucreaza in mediul privat: ii invidiezi pe cei angajati la stat nu pentru ca lucreaza ei prea putin ci pentru ca esti tu exploatat ca un sclavete. Te-as intreba: oare mediul privat occidental se apropie mai mult de cel bugetar din România sau de cel privat de aici? Crezi ca in aceeasi companie se lucreaza la fel (ore suplimentare, personal minim si productivitati aberante, weekenduri, salarii de mizerie) in România si in Germania? Daca raspunsul e da, esti pe langa subiect.
    Sa mergem mai departe. Inteleg ca lucrezi ca angajat dar te simti reprezentat de Anastasiu. Ai o grava problema de reprezentare si intelegere a notiunilor, in numele tau poate vorbi o persoana pe care ai ales-o, desemnat-o, imputernicit-o in acest sens. In cazul tau poate fi vorba de un lider sindical, nu de un reprezentant al patronatelor. Da stiu, la traininguri si workshopuri nu invatati nici macar minimul privitor la mecanismele care ar trebui sa actioneze in piata muncii sau la drepturile voastre ca salariati. Ajungeti astfel sa credeti ca interesele angajatorului sunt aceleasi cu ale voastre, situatie cum numai in România poti intalni.
    Apoi, daca Anastasiu vorbeste in numele patronatelor germane, afla ca nu e treaba mediului de afaceri sa organizeze nici administratia nici aparatul bugetar al unui stat suveran. E treaba cetatenilor care fac asta prin alesii lor, puterea legislativa si cea executiva.
    Lucrezi deci cate 10 ore? Asta pentru ca alte slugi ale stapanilor tai au avut grija sa traga pe linie moarta sindicatele din România. Mai lucrezi asa si pentru ca institutii (da, da, bugetari) cu rol in apararea drepturilor salariatilor sunt, ca si tine, slugi ale patronatelor.
    Vrei un exemplu privitor la "sfaturile" date de mediul de afaceri statului român? Uita-te la privatizarile de dupa '90. Statul roman era "hoț si administrator prost", acum au venit marii investitori care fac profit intre 0,5 si 1%. Intelege ce vrei si ce poti.
    • +5 (7 voturi)    
     Bine ca invatati voi la sedintele de partid (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:36)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui ww

     cum e cu interesul angajatului la stat.
     Doar ca nu va spun ce fac capitalistii vostri, aia buni, cu carnet de psd
  • +11 (13 voturi)    
   institutiile abilitate (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:53)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Pai tocmai institutiile abilitate (financiare, politie, jandarmerie, curte conturi, aparat parlament, parchete) nu isi fac treaba, rezultate jalnice, deci se poate taia cu mare succes de acolo, asa se va stimula si performanta, daca nu se vad rezultate, alta taiere, o taiere reala, de personal nu de frunza la caini, ce fac unii din ei acum.
 • +16 (18 voturi)    
  Si sefii! (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:21)

  Jolly Roger [utilizator]

  Nu uitati ”sefii” de la stat, ca aia au fost cei mai multi angajati doar ca sa aiba ce si de unde suge...
  Unde mai pui ca din salariile lor se pun deoparte bani buni pentru investitii!

  Ex: departament cu doi oameni care muncesc, un sef birou, un sef serviciu, doi directori adjuncti si un director plin!
  • +5 (7 voturi)    
   La stat nu ar trebui să fie șefi. (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

   Dacă tot sunt numiți politic,pe pile și alte cumetri să fie numiți//responsabili//.Poate așa înțeleg că vor răspunde de toate ilegalitățile făcute la îndemnul celor care i-au pus în funcție și nu se vor mai îngrămădi să ocupe niște funcții fără să știe despre ce-i vorba.
 • +1 (13 voturi)    
  ce tara curioasa (Vineri, 4 octombrie 2019, 13:58)

  sile1 [utilizator]

  Vine unul si arunca pe piata o nazdravanie ( ziceti-i prostie,idiotenie sau oricum altfel doriti) si toata lumea intra in fibrilatie, neintrebandu-se in ce calitate face afirmatiile respective.

  O fi el vreun lider politic important care vorbeste in numele unei formatiuni politice ( sau a unui grup de partide ) din opozitie despre care chiar s-ar putea presupune ca ar avea determinarea si sprijinul necesar sa puna in practica cele declarate ?

  NU !...si cu toate astea este bagat in seama si vorbele lui sunt rostogolite si de stanga si de dreapta politica in scop electoral.

  Desigur ,o ajustare a aparatului birocratic trebuie facuta dar a arunca cu cifre,400.000 , 600.000, mi se pare o dovada clara de "urechism".

  Lucrul asta insa nu ma mira pentru ca traim in Romania.
 • +5 (9 voturi)    
  sa spun eu (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:19)

  mos ion roata [utilizator]

  cine sa plece si cine nu este imposibil.Dar daca ar fi dupa mine m-as uita in alte state si as compara cu situatia de la noi.In tara cred ca mai suntem undeva sub 15 milioane de locuitori dintre care productivi cam 5-6 milioane. Fata de aceste cifre numarul bugetarilor este enorm totodata gradul de informatizare este foarte redus (am fost la CEC si nu am putut plati o taxa cu cardul fiindca persoana care stie sa umble cu POS nu era acolo, la primarie nu se incaseaza cu cardul,la finante trebuie sa treci pe la 3-4 functionari sa platesti o taxa la Trezorerie nu stiu ce e aia plata electronica, s.a.m.d).Stabilirea pensiilor se face pe baza la zeci de reglementari-daca ar fi una singura ar fi suficient un numar de 10-15 functionari pe judet si de un program bun de calcutator. Sfatosul de ministru al muncii crede ca mai e nevoie de 50 de functionari la fiecare casa de pensii-este chiar de ras in hohote. Cred ca cei 20 de ani ai lui Brucan inca nu au trecut, Ar mai fi nevoie de inca vreo 30
  • -3 (3 voturi)    
   Poate ar tb sa va mai interesati (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 8:31)

   suk-yi [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Si o sa aflati ca banca numita CEC e privata... si in majoritatea primariilor mari se plateste bine mersi cu cardul. Sa spui ca nu se poate plati la Trezorerie electronic e pur si simplu fals.
   Cit despre functionarii inlocuiti de programul de calculator, chiar va rog sa prezentati programul ala pe piata. Deocamdata, la ultimele voturi in USR nu s-a reusit implementarea unui soft de numarat voturile.... asa ca asta imi da mari sperante in programul ala de care spuneti...
   Lasind gluma la o parte, va spun sincer ca vorbele dvs sunt niste naivitati, si toti cei care le vintura asa ar trebui sa incerce sa lucreze si ei in sistemul bugetar macar o luna. Dupa aia probabil ca s-ar linisti sau ar emigra direct, pentru ca ar intelege ca pentru tara asta singura solutie de ordine in administrare e o ocupatie straina.
 • -8 (12 voturi)    
  Multi (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:41)

  vodatepes [utilizator]

  Din 90 pana in prezent Multi situ ce trebuie sa faca alti dar ei nu stiu ce trebuie sa faca. Am vazut niste comentari sa spun de prost gust sau chiar frizeza PROSTIA. Sa reducem aparatul birocratic. Ok dar societatea romaneasca este pregatita sa respecte legile, normele , regulile ? Un simplu exemplu : De ce trebuie sa existe ANAF-ul? Pentru ca exista evazonisti. Un simplu exemplu : Romania resueste sa colecteze TVA-ul doar 35 % restul de 65% se pierde in buzunarele patronilor respectiv al privatiilor. TVA-ul cetateanul il plateste la achzitia de bunuri sau servicii imediat si pe loc. Atunci de ce nu ajunge la Buget? Pentru ca uni il opresc il folosesc cu buna stiinta folosind banul public. Deci suntem pregatiti sa fim corectii TOTI? De ce avem politie? Pentru ca nu suntem in stare sa respectam pana si cea mai simpla regula sa trecem strada doar pe culoarea verde a semanforului.Avem structuri ale statului care au fost impuse de aderarea la UE de pactul de aderare. A spune asa ca proasta in targ ca taiem 400 000 de locuri la buget fara o analiza cum mai vb uni TAMPITI pe aici e o prostie. Succes la PROSTIE.
  • +13 (13 voturi)    
   hehe! (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:42)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   de unde ai scos-o ca marii datornici (la tva) sunt privatii?
   Ia mai vezi ce datorii au firmele de stat?
   Pai pe un privat vine fuga-fuga anafu si-l blocheaza la mantinela de nu mai poate sa scoata un leu.
   O companie de stat, rsostogoleste datorii cativa ani pana cand se sterg de la sine sau la ordin.
   "Privatii" aia care-si permit sa fie datornici cu taxele, sunt de fapt cotizantii partidului stat. Altfel, nu-i iarta nici dracu'
   • +7 (7 voturi)    
    vezi cazul Ciorbea (Vineri, 4 octombrie 2019, 20:24)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    datorii din 2008 de sute de mii de RON nu îl întreba de ei nimeni că era o unealtă utilă
    • 0 (0 voturi)    
     O ticalosie fara seaman. (Luni, 7 octombrie 2019, 20:31)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Daca as fi ciorbea n-as ma iesi din casa.
     Dar eu nu ma compar cu ciorbea si pot iesi oricand din casa cu fruntea sus, oricat de "nimeni" as fi in fata lumii, fata de el.
     este un jeg absolut!
 • 0 (8 voturi)    
  cum de unde. incepi cu verigile cele mai slabe. (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:48)

  g01an [utilizator]

  1/3 muncesc, 1/3 se fac ca muncesc si 1/3 nici una nici alta.

  ii dai afara pe ultimii si uite cum scapi de 400 de mii fara un impact real asupra activitatii. acum mie cifra mi se pare nerealista pentru ca eu as profita de numarul total de posturi care dispar ca sa deblochez recrutarile pentru posturi de executie, pentru oameni in teren si in locatiile unde chiar sunt prea putini.

  si ai foarte multe modalitati practice prin care poti face acest proces asa cum trebuie (nu cum s-a facut in 2012) astfel incat sa eficientizezi activitatea institutiilor. de la ai chema si pe cetateni si pe cei din sistem sa te ajute sa intelegi unde exista birocratie complet evitabila (la pachet cu schimbat legislatia si emis norme de aplicare), plus zonele unde se pot face lucrurile mai rapid si mai bine chiar daca nu pot fi eliminate (reducand volumul total si necesar de munca, fara cine stie ce digitalizare care ar dura ani si ani de zile). si ajungi pana la ai lua pe cei care nu fac nimic, care presteaza activitate doar de forma si sa le desfiintezi posturile, eventual sa-i tragi la raspundere.

  evaluarile se pot face dupa chestiuni cuantificabile independente de raportarile sefilor ierarhici, suplimentar poti apela la audit extern si poti chiar sa apelezi la societatea civila sa te ajuta cu forta de lucru voluntara care sa aprecieze calitativ datele obtinute. in loc sa faci evaluarea la toti, ii iei doar pe cei mai slabi 10% in fiecare an, ca sa nu ai un volum mare de munca, sa nu perturbi activitatea celor care isi fac treaba. si prin asta ii si motivezi pe toti sa nu ajunga sa fie cei mai slabi in fiecare an. dupa evaluari, salvezi pe cine poate fi salvat (ii muti), renunti la restul. faci 4 ani la rand asta, iata cum scapi de nebuni si jigodii si lepre.

  nu exista o singura metoda, scopul ar trebui eficientizarea. daca renunti la joc de glezne inutil (al cetatenilor dar si al bugetarilor), la oameni sau gasesti variante mai bune ar trebui sa depinda de la caz la caz.
  • +11 (11 voturi)    
   Angajarile la stat sunt si o forma de protectie (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:29)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   sociala pentru analfabetii functionali cu diplome, mastere si uneori si doctorate.

   Caz real din provincie: cineva a terminat masterul si acum sta acasa si se bate de musca. Asteapta sa iasa cineva la pensie de la serviciul alor lui ( a facut aceeasi facultate, evident ) pentru a fi bagat acolo, probabil pe viata.

   Sa nu uitam si facultatile particulare care nu sunt menite sa produca absolventi pentru domeniile competitive gen IT, ci mai degraba analfabeti functionali pentru sectorul functionarului public unde se intra pe baza de dosar + pile.
 • +7 (13 voturi)    
  Daca sint 400mii psd sugatori cum sa nu (Vineri, 4 octombrie 2019, 14:54)

  Coco Whistle [utilizator]

  Eu as incepe cu parlamentul. Sint prea multi ptr o tara ca romania. Plus ca sint multi prea multi antiromani acolo, infractori si tradatori care are candida cu usurinta pe locurile eligibile de la jilava. Apoi la politie, prea multi plimbatori de mapa si sugubeti la baute cu clanurile de tigani.
 • +1 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 octombrie 2019, 15:09)

  [anonim]

 • +12 (14 voturi)    
  pai numa meletia locala (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:20)

  alllx [utilizator]

  din toata tara, daca o desfiintezi si iaca vreo cateva zeci de mii de lipitori inutile aruncate in strada
  la Bucuresti, ia vedeti cele 22 de companii ILEGAL infiintate(prin decize definitva judecatoreasca) aduna cam 44.000 de lipitori inutile
  ia uite, asa lejer suta de mii de inutili aruncati spre sectorul privat(pe santiere ca in alte parti nu-s buni de nimic)

  ia reduceti voi nr de ministere la 12-15 si vedeti cate zeci de secretari si subsecretari de stat + tot aparatul lor enorm scoateti din lista de plata: cateva mii bune

  ia scoateti din deconcentrate toate leprele si amantele si nepotii si nepoatele si vedeti cate zeci de mii scoateti de la plata

  ia vedeti la jandragnerie cate mii de burtosi, puscariasi si nterlopi sunt angajati

  bai, daca se doreste curatarea/asanarea societatii trebuie sa concediati TOATA POLITIA si reangajati oameni competenti, curati.

  DATI AFARA TOATE LIPITORILE SI INCOMPETENTII, TOATE COORVETELE SI AMANTELE INUTILE!
  O sa vedeti ca nu mai aveti nici deficit bugetar
  Ia anulati toate pensiile speciale si cele cumulate, sa vedeti bani la buget!
  • +3 (5 voturi)    
   ti-am dat plus dar... (Vineri, 4 octombrie 2019, 23:49)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui alllx

   Ce spui tu acolo se va intampla cum se zice ...in your dreams.
   Tu pregateste-te pentru 25% tva si impozitare progresiva
 • +8 (8 voturi)    
  Unele sectoare sunt subdimensionate. (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:24)

  clint [utilizator]

  Avem 30 de copii in clase, deci prea putini dascali. Nu prea mai avem paznici si femei de seriviciu in scoli, de la an la an se reduc bugetele.
  Banuiesc ca la fel stau lucrurile in spitale, medici, asistente, si ceilalti sunt tot mai putini.

  In schimb, cand ai nevoie de un act, de o autorizatie, esti plimbat intre niste institutii care, daca ar fi informatizate ca lumea, ar necesita un singur ghiseu maxim. Acum esti plimbat printre bautori de cafele care tasteaza cu cate un deget de la fiecare mana.

  Nu mai zic de functionari si vanzatori de bilete RATB / Metrou si altii a caror activitate poate fi inlocuita de o masina / automat / samd.

  Trebuie facute disponibilizari, dar si niste distinctii, disponibilizari de-a valma doar pentru a redresa bugetul facut harcea-parcea de PSD ar duce tara intr-un haos si mai mare.
 • +9 (11 voturi)    
  mda (Vineri, 4 octombrie 2019, 16:55)

  SoulSearcher [utilizator]

  ma uit pe listele de mai sus.. si nu vad cei 50.000 de POPI care traiesc din buzunarele noastre...

  de asemenea nu vad cei aproape 120.000 de cadre militare, de care nu avem nevoie.. ca nu suntem in razboi, pot fi trimisi in rezerva sa se angajeze la privat fara probleme...

  si tot asa mai departe...
  • +9 (9 voturi)    
   corect, despre popi! (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:10)

   martino12 [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Mai iau și șase milioane pentru o slujbă de înmormântare, fără factură, fără nimic! Cred că efectiv dorm pe saci de bani.
 • -4 (6 voturi)    
  simplu (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:31)

  Mihail. [utilizator]

  Dati afara 400 mii de bugetari cu salariul minim. Bugetarilor care au peste 5000 lei/luna, dublati-le salariul, celor care au peste 10.000, triplati-le salariul, s.a.m.d.
  De data asta chiar ca o sa salvati Romania, n-am nicio indoiala...
 • -7 (11 voturi)    
  Stapanii vor capitalism (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:37)

  Iorgovan [utilizator]

  Capitalism salbatic, globalist, poponarist, bruxelist, natoist...
 • +9 (9 voturi)    
  Trebuie un recesamant pe bune (Vineri, 4 octombrie 2019, 17:51)

  Ord [utilizator]

  sa vedem ce populatie mai este in tara si facut o noua schema administartiva pe zone in functie de populatie iar in paralel cu o informatizare a sectorului bugetar. Astfel, prin noua schema administrativa dispar posturi iar cu ajutorul tehnologiei secolului asta, dispar hartoagele si stufarisul birocratic. Orice act pe care il are statul nu ar trebui sa ti-l mai ceara statul inca o data. Platesti o taxa si depui o cerere iar un functionar ar trebui sa se ocupe de restul gen cazier, ultimul cupon de salariu/pensie si alte aberatii de asatea pe care statul le detine. Dar oare ce partid s-ar inhama la o astfel de reforma...
  • +1 (1 vot)    
   Partidul ala care vineaza unicorni (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 8:36)

   suk-yi [utilizator] i-a raspuns lui Ord

   Ati intuit corect ca problema pleaca de la organizarea administrativa. Daca cineva s-ar documenta un pic, ar afla ca Romania este inca administrata dupa legea din 1968, si oricum nu are un plan de amenajare a teritoriului national, darmite alte chestii.
   Nu poti guverna si nici reforma ceva daca nu ai un plan.
   Pe de alta parte, la cita competenta emana politicienii si intelectualii romani in general, la cit de repede se arunca publicul in cap la fiecare declaratie bombastica, parca as mai ramine pe legea aia din 68, sau as dezgropa niste comisari sovietici din 50. Ca o scurtatura....catre neomarxism...
 • +2 (2 voturi)    
  si-o idee de cum sa-i alegi pe aia utili (Vineri, 4 octombrie 2019, 18:21)

  codyrocco [utilizator]

  excluzandu-i pe aia care-s la ture [de ex prin sanatate, aia deseori aduna ore multe suplimentare, neplatite, dar nici libere n-au de unde le da, ca nu-s oameni] vedeti si voi care e chemat la munca din libere, sau sunat in weekenduri, sau chemat din concediu.
 • +3 (3 voturi)    
  eu zi ca sa ii dea afara pe toti (Vineri, 4 octombrie 2019, 20:34)

  AliKimiku [utilizator]

  Si apoi sa reangajeze pe baza de concurs jumatate.
  Oricum doar pentru atatia ajung banii.
  PS exceptie Sanatatea, acolo trebuie operat cu DNA-ul.
 • -2 (4 voturi)    
  Vorbe in vint... (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 8:21)

  suk-yi [utilizator]

  Si fara nici o acoperire in realitate. Dl Anastasiu a lansat o fumigena, de parca din astea n-aveam destule in societatea si asa tensionata in care traim. Nu are la baza afirmatiilor sale nici un studiu de impact, nici macar niste calcule personale (mai complexe de "taiem 30%). In schimb da bine sa vorbesti emfatic, si sa dai la gioale unei categorii sociale, spre satisfactia (strict intelectuala) a altei categorii. Doar nu era prost sa spuna ca in caz de criza economica, absolut toti vom avea de suferit, iar concedierea brusca a 400 mii persoane e un soc economic greu de suportat pentru o orice economie mica si subreda ca a noastra. Cind 400 mii de familii vor incepe sa nu plateasca credite sau sa consume mult mai putin, alte sute de mii de afaceri private se vor resimti. Plus ca niste concedieri masive fara nici un criteriu ar putea naste si convulsii sociale, dar cui ii pasa? Din spatele unui microfon sau unui calculator toti suntem eroi. Dupa aia, cind ne-o luam in goarna, ne miram de mama focului, ca niste copii mici, care gresesc de fiecare data la fel, si se mira de rezultate. In momentul de fata nici puterea si nici opozitia nu au un program politic si economic coerent, de fapt nici nu stiu ce or sa faca cu puterea cind or lua-o, doar ca is nerabdatori sa taie si sa spinzure. Sper doar sa nu o regretam pe Veorica.....
 • 0 (0 voturi)    
  ups! (Sâmbătă, 5 octombrie 2019, 13:36)

  laurentiucat [utilizator]

  dar cati sunt la sri, sts si sie?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by