Fost şef ANAF despre lipsa digitalizării: Mi-a spus premierul că „merge şi aşa”/ Cum să fiscalizezi țuica omului de acasă? Iese cu toporul

de F.B.     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:15 Economie | Finanţe & Bănci


Sebastian Bodu
Foto: Agerpres
Sebastian Bodu, fost şef al ANAF în perioada 2005-2007, a susţinut într-o conferință de specialitate că el a dorit să înceapă digitalizarea Fiscului. În acea perioadă, spune el, încasările mergeau bine, iar când a dorit să facă digitalizarea, premierul de la acea vreme a spus: „lasă, că merge și așa”. Fiind rugat să spună numele premierului care i-a zis asta, el afirmat: „domnul Tăriceanu”. După pronunțarea numelui, multe persoane au zâmbit, iar una chiar a râs ușor.


Pe scurt:
 • ANAF nu reușește să controleze fenomenul prețurilor de transfer
 • Bodu nu crede în fiscalizarea agriculturii, pentru că aceasta este de subzistență și nu ai ce să iei ca stat
 • Vor continua scandalurile cu fiscalizarea alambicului
 • Bodu: Ai Directivă Europeană că trebuie să fiscalizezi țuica. Nu se poate fiscaliza pentru că ies ăia cu topoarele
 • Bodu: Am avut reduceri de impozite fantastice în ultimii ani. Cum să colectezi când tu reduci impozite când ai creștere economică? E prociclic toată ziua.
 • Cornel Ban: Angajații ANAF din teritoriu lucrează în condiții foarte grele: spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale.
 • Cornel Ban: Curicula școlii de fiscalitate din România nu are nimic despre prețurile de transfer

Referindu-se la condițiile de lucru din ANAF, Sebastian Bodu a spus că sunt execrabile.

„ANAF este Cenușereasa sistemului public românesc în materie de condiții de lucru. Cu privire la salarizarea celor din ANAF, este la fel ca orice salarizare a altor funcționari publici. Ei mai au stimulentele alea care se obțin din colectarea suplimentară, din ce aduc suplimentar la buget față de conformarea voluntară, a precizat Bodu, în conferința organizată de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung.

În cadrul conferinței, Cornel Ban, lector la Copenhagen Business School, a spus că a făcut muncă de teren la posturile ANAF din Năsăud, Bistrița, Gherla. „Am fost prin Ardeal, nu știu cum e în Sud. Oamenii ăia lucrează în condiții foarte grele: spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale”.


Prețurile de transfer și ANAF-ul nepregătit

Cornel Ban a mai afirmat: "Curicula școlii de fiscalitate nu are nimic despre prețurile de transfer. Despre ce vorbim? Deci ai un stat care este orb și nepregătit tehnic să extragă resurse".

Referindu-se la acest subiect, fostul șef ANAF, Sebastian Bodu, a spus că prețurile de transfer s-au introdus în Cod când era el la ANAF.

“S-a format departament de prețuri de transfer care avea două persoane la momentul ăla. Era format de mine și trebuia să completez (echipa n.r.). Am propus să dăm o salarizare nu egală, dar mai mare pentru cei care lucrează pe prețuri de transfer ca să pot să-i aduc din privat. Îmi aduc aminte că a ieșit un scandal național maxim. Să dai salarii de 3.000 de euro la funcționari publici e ceva... nemaiauzit: “Jos ANAF, desființăm ANAF”. Am rămas cu 2 oameni”, își amintește el.

Potrivit acestuia, este o mare problemă cu prețurile de transfer pentru că de acolo se pot aduce bani suplimentari la buget.

„Cred că există acest transfer nu numai la noi, în toată lumea, dar noi cred că suntem printre puținii care nu reușim să controlăm bine acest fenomen al prețurilor de transfer. Nu cred că este legat de offshore”, a mai arătat el.


S-a discutat în cadrul evenimentului despre fiscalizarea agriculturii.

Sebastian Bodu a spus, referitor la acest subiect, că este sceptic.

„Nu cred că se va fiscaliza vreodată agricultura românească pentru că în mare parte este de subzistență. Ce să fiscalizezi? Ăia mari sunt fiscalizați. Agricultura de gospodărie e de subzistență. Ce să iei? Găina?”, a afirmat el.

Îmi amintesc scandalurile pe care le-am avut. Continuă scandalurile și va continua cu fiscalizarea alambicului. E o nebunie. Cum să fiscalizezi țuica omului de acasă? Ai Directivă (europeană n.r.) că trebuie să fiscalizezi țuica. Nu se poate fiscaliza țuica pentru că ies ăia cu topoarele.


Fiscalizarea imobiliară, un alt subiect abordat în cadrul evenimentului

„Nu sunt un fan al creșterii taxării, dar sunt favorabil lărgirii bazei de impozitare. A fost și atunci o intenție, nefructificată, din păcate. A fost un proiect de lege de impozitare, la nivel de TVA, tranzacțiile imobiliare. Era 2006, era boom-ului imobiliar și nu se plătea TVA pe tranzacții imobiliare că toată lumea făcea pe persoană fizică. S-au construit întregi structuri imobiliare pe persoană fizică și am considerat că trebuie făcută o modificare legislativă pentru asta pentru că pe vremea aia aveam în vigoare Codul comercial, care considera că tranzacțiile dintre persoane fizice sunt necomerciale. Am vrut să le trec în categoria comercială și să le impozitez”, își amintește el.

Potrivit acestuia, nu s-a vrut la nivel de Guvern.

„În 2011 s-a trecut la impozitarea tranzacțiilor imobiliare fără modificare legislativă, ceea ce a generat un val de procese. Toată lumea a dat în judecată. Unii au pierdut, alții au câștigat. Partea proastă e că statul nu a încasat nimic, deoarece în 2011 nu mai aveau ce să ia de la ăia care făcuseră tranzacțiile în 2006-2007 pentru că a venit criza imobiliară după, banii i-au păpat, i-au dus. Nu aveai ce să le mai iei. Nu s-a ales statul decât cu mii de procese”, spune Bodu.


Reducerea de impozite din ultimii ani

„Am avut niște reduceri de impozite fantastice. Nicio țară din lume nu și-a redus impozitele cum le-am redus noi. Am redus cota standard de TVA de la 24% la 20%, apoi la 19%, se dorea la 18%, la 16%. E o nebunie. Cum să colectezi dacă tu îți reduci impozitele? Când reduci? În perioadă de creștere economică? Ai creștere economică de 4, 5, 6% și tu reduci impozitele? E prociclic toată ziua”, a explicat fostul șef ANAF.

El a reamintit că acum s-a renunțat la supraacciză.

„De ce? Am creștere (economică n.r.) de 4%. Ți-ai închis spațiul fiscal. De ce ai renunțat la veniturile astea?”, a mai arătat el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32323 vizualizari

 • +40 (42 voturi)    
  Alambicul sau țuică sunt piste false (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:32)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Un calcul simplu arata ca nu sunt cantitati vagonabile ca sa faci mari sume la buget.
  Iar la tara se bea mult.
  Problema e cu marii contribuabili.
  Digitaluzarea arată o lista de smecheri săriti de la control.
  Informatizati, încasati si pe urma vedeti cum poate fi impozitata tuica, patrunjelul...
  • -5 (23 voturi)    
   Da si nu. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:29)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Normal ca nu impozitezi chestii pentru consumul propriu: tuica, ouale, gainile, patrunjelul.

   Insa, ce te faci cu aia care isi produc asa aproape totul in casa si nu schimba nimic cu restul lumii ? Adica cei de la tara fara serviciu, a caror singura activitate e sa isi produca cele necesare exclusiv in-house? Vreo 40% din populatie mai exact.

   Ei cum contribuie la buget si la societate in general? Nu de alta, dar vor scoli, spitale, apa curenta subventionata de primarie, iluminat public, merg pe drumurile publice, samd. Ei ce dau la schimb de fapt ?

   Si am impresia ca astora le mai dam si niste ajutoare, subventii, etc., desi nu sunt totuna cu somerii... Va mai mira ca voteaza cum voteaza ?
   • +17 (17 voturi)    
    atunci (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:20)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Toate gospodinele care gatesc acasa pentru familiile care nu mananca la restaurant sa completeze un formular ANAF ca lucreaza 365 de zile pe an si nu platesc impozit pe munca depusa :) ....NOT :)
    • +11 (11 voturi)    
     Auleu! M-ai terminat! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:49)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui jescu

     Nevasta merge la servici, desigur, si vine atrziu, dar mama soacra sta tot timpul acasa, si face treaba: spala, gasteste, face curat.
     Si mai si incaseaza pensie (este drept, tare mica) de la Stat!

     Daca ar trebui sa apelam la prestatori legali de servicii pentru toate astea, am cheltui mult mai mult, iar statul ar incasa de la ei impozite si TVA!
   • -16 (20 voturi)    
    contribuie la buget fix ca diaspora (Vineri, 17 ianuarie 2020, 13:04)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui clint

    cei enumerati de tine contribuie la buget fix cum contribuie diaspora
    • +11 (11 voturi)    
     numai (Vineri, 17 ianuarie 2020, 15:47)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     "inteligenti" p-acilea.
     Explicabil de ce valcov a ajuns idolul finantistilor pesedaci.
    • +11 (11 voturi)    
     corect. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:24)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Dar diaspora nu beneficiaza de sistemul public din Romania, doar voteaza, si asta ii enerveaza la culme pe unii !
     • -2 (6 voturi)    
      jura-te! (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 10:25)

      Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui clint

      alocatiile pt copiii lasati acasa cine le plateste?
      pensiile parintilor lasati acasa cine le plateste?
      asistenta medicala a familiei ramasa acasa cinoe o plateste?
    • +5 (11 voturi)    
     dar ei/diasporenii (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:59)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Nici macar nu prea ard lumina pe aici asa ca...

     Doar din cand in cand mai trimit cate o luminitza si ceva banutzi in tara, deci sustin economia.
     • +1 (1 vot)    
      diaspora, (Luni, 20 ianuarie 2020, 16:48)

      nickart [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      trimite anual peste 4miliarde euro in tara, acesti bani sunt cheltuiti aici, daca pui doar TVA care este retinut de statul roman....mai sunt si alte taxe platite de "diasporeni"
    • -1 (5 voturi)    
     iote (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 8:47)

     Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     și-un prostănac p-acilea!
   • +8 (12 voturi)    
    contribuie la buget (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:48)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Nu poti sa produci "in casa" totul. Ai o curte cu gaini, o gradina, un teren pe care iti cultivi patrunjelul. Toate aceste suprafete sunt impozitate de primarie.
    Daca au masina si merg cu ea pe drumurile publice locale, platesc din nou impozit la primarie. Daca ies din localitate, platesc si rovinieta.

    Deci problema nu este ca s-ar sustrage cumva de la plata taxelor. Problema reala este ca primarii nu au curajul sa impoziteze locuintele. Daca ai cheltuieli cu iluminatul public si curatenia la nivel de comuna de 100.000 de lei pe an, atunci calculezi impozitul pe locuinte sa-ti acopere cheltuiala.
    • +3 (9 voturi)    
     Ba sa stii ca poti. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:36)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Era exemplul bunicilor mei. Ei chiar produceau, cu niste exceptii pe care le numarai pe degete: ata si chestii pentru razboi, nasturi, incaltari pentru copii ( nu foloseau opinci ) si gaz de lampa. Chestii pe care le cumparau cu banii pe care ii faceau toamna, cand vindeau putin din surplusul pe care il aveau: gaini, grau, porumb, etc.

     Apoi efectiv nu prea foloseau banii decat ocazional, gen taiau un porc si il vindeau prin sat. Evident, ce spui tu, impozitul pe pamant, "foncirea" cum era in Morometii, exista, dar era relativ mic comparativ cu ce platim azi ( cam 50% diferenta salariu brut - net + TVA si altele ), la fel cum azi impozitul pe proprietati e mizilic fata de cel pe venit ca sa zic asa. Si chiar cred ca scenele din Morometii, cand oamenii nu aveau bani pentru impozite erau reale ...

     Dar ce sa-i faci, probabil ca n-ai citit Morometii, mai ales ca probabil nu a fost tradus in rusa...

     Acesti bunici, trecuti de comunisti la CAP, au iesit cu o pensie in jur de 100 de lei, in timp ce un salariu mediu in comunism era de 2000-3000 de lei. Deci muritori de foame, daca nu ar fi avut o vaca, o gaina, ceva.

     Nu inteleg de ce incurcati intentionat lucrurile, e drept, azi oamenii au mai multi bani ( ajutoare pe agricultura, subventii, asistenta sociala ), poate nu mai isi tes hainele la razboi, le cumpara haine ieftine de la tarabe, importate din China , dar in mare, unii traiesc fix ca bunicii mei, din ce produc si cu foarte-foarte putini bani.

     Solutia nu e oricum sa ii impozitam, ci sa ii integram intr-un nou model de societate, in care schimba ceva cu altii. Asa-i ca n-ati inteles-o nici pe asta ?
     • +1 (3 voturi)    
      Te certi cu oglinda? (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 3:57)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui clint

      Mai intai te plangi ca nu platesc, apoi spui ca n-ar trebui oricum sa plateasca?

      Macar daca ai fi facut efortul sa intelegi ce am scris. Toata lumea plateste! Daca stai intr-o locuinta inregistrata la primarie, pentru acea locuinta se platesc impozite locale. Si ultima cocioaba de lemn are un impozit calculat.
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2020, 13:28)

     [anonim] i-a raspuns lui pehash

   • +4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 ianuarie 2020, 17:09)

    [anonim] i-a raspuns lui clint

    • -2 (10 voturi)    
     Tovarase, (Vineri, 17 ianuarie 2020, 18:17)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui

     curvele nu au platit niciodata impozit, asa ca nu te mai agita degeaba. Putem dezbate oricat, eu din Romania, tu probabil din Rusia, nu o scoatem la capat.

     Va plateste tovarasul Putin sa veniti cu tot felul de exemple extreme ca sa aparati lenea si furtisagul, doar-doar ramane tara asta o adunatura de imbecili care vor cadea in genunchi ( pardon, genunche ) in fata lui Cracanel.

     La finalul zilei tu iti iei rublele, dar tara mea devine depopulata. De ce ? Din cauza unora ca tine si a unor imbecili care "pun botul" la ineptiile pe care le zici.
     • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 ianuarie 2020, 22:54)

      [anonim] i-a raspuns lui clint

 • +41 (41 voturi)    
  Premierul de atunci . (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:36)

  asavreau [utilizator]

  Era Tăriceanu.La Tăriceanu mergea și așa.Tăriceanu a crescut numărul de bugetari de la 850 mii la un milion și trei sute de mii,adică a păstrat ce au băgat PSD,nu a dat nimic afară să nu-i supere,și a băgat oamenii lui crescând numărul exagerat de mult.Proști sunt cei care se mai uită la Tăriceanu ca om politic .Este un ticălos indiferent la problemele românilor .
  • -10 (14 voturi)    
   mergea si asa ca erau incasari (Vineri, 17 ianuarie 2020, 13:06)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   incasarile au scazut cand a fost pus blejnar sef la anaf
   blejnar, ala din dosarul "motorina"
   • +13 (15 voturi)    
    Nu „mergea”. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:26)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    Doar mioriticii au vorba asta: „Merge și așa.”. Și uite unde am ajuns.
   • +10 (10 voturi)    
    Tariceanu a privatizat BCR (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:10)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    si a luat 1 miliard de euro pe el. Da, cu banii astia a platit vreo 2 ani surplusul de bugetari la care se facea referire mai sus...dar, dupa ce s-a terminat miliardul, treaba nu a mai mers.
   • +4 (4 voturi)    
    nu erau incasari (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 3:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    era crestere pe hartie, din afaceri imobiliare. toti fraierii isi luau apartament la pret dublu fata de anul anterior, de teama ca o sa creasca si mai mult..
 • +23 (31 voturi)    
  Hai sictir! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:45)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Digitalizarea adevarata a ANAF e cruciala din multe motive (eficienta, coruptie, evaziune, etc.)

  Daca zice ca mormolocul de Tariceanu nu l-a lasat, de ce nu si-a dat demisia imediat?
  Sau, facea o conferinta de presa sa zica, "Uitati dragi romani, Tariceanu nu vrea reforma adevarata la ANAF"

  Acest individ Bodu, perindat prin politica si ANAF, i-a convenit pozitia si privelegiile alaturi de Tariceanu, si acuma minte si da lectii
  • +2 (18 voturi)    
   Nu minte. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:15)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Dă lecții da.Și are de ce să dea lecții.Trebuie ascultat.Tu preferi ticăloșii care tac și ascund infracțiunile șefilor?În administrația publică sunt mulți funcționari cinstiți care ar spune multe încât mulți politicieni s-ar prăbuși politic,dar nu pot.Li se pune pumnul în gură.Nu ,nu sunt dați afară,sunt ținuți din scurt,umiliți,se aplică fenomenul Pitești.Poate inconștient,pui pumnul în gură.
   • +10 (14 voturi)    
    Da!? (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:31)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    "În administrația publică sunt mulți funcționari cinstiți care ar spune multe încât mulți politicieni s-ar prăbuși politic,dar nu pot"

    Inteleg perfect ca nu ar putea sa iasa public sa faca dezvaluiri, caci e vorba de salariu si familie.

    Dar de ce nu dau un email (de pe Gmail, Yahoo, etc.) anonim unor publicatii de investigatii adevarate (un exemplu: recorder.ro), care mai mult ca sigur ca ar da curs sa publice dovezi si zgaltaie niste barosani in politic?

    Hai sa nu divagam!!! Aia care au ramas in sistem se complac!
    Exista atat de multe joburi bine platite in privat, in atatea companii care cauta oameni capabili si cu experienta.
    • +5 (17 voturi)    
     La privat trebuie să muncească! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:32)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     Ai văzut bugetar care să muncească!?
     • +1 (11 voturi)    
      O ho ho, (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:12)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui prec

      si inca cati. Terminati cu sintagma asta ca la stat se sta degeaba. Da, sunt multi care stau degeaba, dar si unii fac treaba cat pentru 10 ptr ca astfel s-ar prabusi sistemul.
      Nu e adevarat ca toti bugetarii stau dupa cum nu e adevarat ca toti angajatii de la privat dau in branci.
      • -2 (2 voturi)    
       Poftim? (Vineri, 17 ianuarie 2020, 20:28)

       prec [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       Înseamnă că nu-i cunoști sau nu ai tangență cu lichele respective.
  • +8 (12 voturi)    
   A fost dat afara (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:25)

   independentu [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Ea a intrat in conflict cu Tariceanu si a fost concediat.
   Printre altele, s-a opus taxei de prima inmatriculare, ca e impotriva normelor UE si s-a dovedit ca asa a fost.
   A propus taxarea averilor ilicite, a cercetat transferurile din fotbal, care s-au lasat cu multe condamnari , asustinut Agentia de integritate samd.
   A devenit repede impopular.
   Discutia cu tuica e inutila, s-a introdus impozitarea si n-a iesit nimeni cu toporul. E greu si costisitor de aplicat, nu genereaza venituri importante, dar descurajeaza productia artizanala de alcool in cantitati mari, stopeaza o poarta de evaziune.
   • +12 (14 voturi)    
    Poate gresesc (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:46)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui independentu

    Imi cer scuze, poate gresesc si omul a fost bine intentionat.
    In acelasi timp, imi e greu sa inghit astfel de declaratii dupa atatia ani in care nu a spus nimic.

    De ce nu a iesit public atunci sa spuna? De ce sa lasi pe unul ca Tariceanu cand vezi ca-ti pune calus la unul din cele mai importante institutii, vitale?
    • -3 (3 voturi)    
     Corect. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:26)

     Tayen [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     Garantat minte!
    • +1 (5 voturi)    
     Bodu face o emisiune TV foarte (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:14)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     buna, si e bine documentat. Poate a mai spus-o, dar nu a fost bagat in seama. Acum a prins momentul sa o zica din nou. La fel ca fetele din campania #me too, nu au zis nimic ani de zile, apoi toate au strigat in cor ca au fost agresate si violate.
     Omul vorbeste cand prinde momentul.
    • +1 (5 voturi)    
     ! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 19:37)

     chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

     Nu a iesit public sa spuna aceste lucruri deoarece este un martzafoi.
     De aceea i-au cazut si pletele.
     Tuica i-ar fi facut un miracol daca era injectabila
 • -11 (27 voturi)    
  Istoria se repeta .... (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:48)

  bubalacap [utilizator]

  Ati fiscalizat apa, wc-ul, gunoiul, aerul, vietile noastre, chiar si moartea.
  Romanii sun prinsi intr-o bucla temporala numita globalizare. Putini sunt cei care incearca sa ne scoata din ea, dar cunoscand caracterul romanilor sunt sanse foarte mici sa iesim.
  Care va fi viitorul tarilor globalizate?
  • +8 (18 voturi)    
   Serios ? (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:26)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Globalizarea e de vina ? Mergi tovarase in Corea de Nord, aia nu fac afaceri cu nimeni. Daca vrea cineva sa te civilizeze, bagi o hora Doreleasca "lasa ca merge si asa".
   • -3 (17 voturi)    
    Pe danezi si nemti i-au ,,civilizat,, legile ... (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:06)

    bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    Nu pot, de cativa ani buni m-am stabilit in Padborg si aici nu merge cu hora aia. Si aici totul este fiscalizat, dar nu simti suflarea statului in ceafa. Totul este bine si frumos, dara daca ai gresit sunt niste amenzi si pedepse astronomice.
    Accept invitatia dumneavoastra tovarasesca, dar cu o conditie: sa-mi garantati ca mai ies de acolo.
    • +8 (14 voturi)    
     Dar totusi, (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:29)

     ABBV [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

     unde e globalizarea vinovata ? Unde e globalizare vinovata ca statutul Roman ia de pe tine 80% din ce castigi. Asta in conditiile in care locuiesti in Rromania.
     Si da stiu ce face statul, ca multi functionari au impresia ca sunt mici dumnezei ...etc...Dar ce are globalizare ?
     Nu va place o piata globala libera ? Nu inteleg.
     • +6 (14 voturi)    
      Lasa-l (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:13)

      clint [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

      Argumentul asta ca e in Suedia nu prea tine. Poate e doar in Rusia si de la prea multa vodca are impresia ca a ajuns mai la vest...
      Sau a vrut sa emigreze in Rusia dar a nimerit de fapt in Suedia...

      Un om al muncii modern ( corporatist ) cand vrea sa bea ceva, isi cumpara. Plateste TVA si accize. Taranul se duce la butoi si bea ce isi produce singur: vin, tuica. Multi am fost "educati" ( a se citi spalati pe creier ) sa zicem "bravo lui, om harnic, ca si le-a produs, naturale, bio, eco", bla-bla. De aia voi lua minusuri cat cuprinde, mai ales de la generatia decreteilor care au supravietuit foametei din anii 80 cu chestii de la bunici si care nu pot gandi obiectiv.

      Insa in Suedia nu prea exista oameni care traiesc EXCLUSIV din ce isi produc in casa. La noi da. Adica, cum sapunul si pasta de dinti sunt optionale la noi, daca ai niste pamant, gaini, vaca, si porc, cateva oi, poti manca linistit ce iti produci, fara sa ai vreun venit, fara sa contribui cu NIMIC la buget si societate. Insa acesti oameni, care nu au o profesie, alta decat de supravietuitori in izolare pe bucatica lor de pamant, nu ofera nimic societatii...

      Ii stimez sincer pe cei care au o meserie, care platesc taxe la buget si care isi mai produc ceva in timpul liber. Astia nu ar trebui impozitati. E o diferenta subtila care scapa romanului.
      • -2 (6 voturi)    
       Așa spune bancul. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 13:01)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui clint

       Unde-i granița Rușiei?Răspuns:unde vor ei.Probabil ABBV aplică acest principiu.
      • -3 (7 voturi)    
       Si eu am fost sanatos ca voi ... (Vineri, 17 ianuarie 2020, 13:21)

       bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui clint

       Datorita bolii si faptului ca nu mai am mult de trait, copiii mi-au permis sa intru/sa ma joc pe net. Dar cu conditii: sa nu jignesc pe nimeni, sa nu bat campii si sa nu pornesc vreun razboi mondial – zic ei ca as fi in stare. Va multumesc pentru intelegere!
    • +6 (8 voturi)    
     Pai da (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:30)

     MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

     Nu e vorba doar ca exista amenzi astronomice, e vorba si ca in Danemarca chiar se aplica.

     Si noi avem amenzi si legi, dar se aplica?
  • +6 (14 voturi)    
   Intr-o societate civilizata (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:53)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   toti joaca dupa aceleasi reguli. Regula societatilor civilizate e schimbul. Fiecare e specialist pe bucata lui, insa nu isi poate satisface nevoile singur. Asa ca produce mai mult decat are nevoie pe domeniul lui, primind in schimb de la ceilalti ce nu poate sa isi produca singur. Iar statul impoziteaza fix acest schimb ( inclusiv cel dintre angajat si angajator ), nu ceea ce se produce.

   Problema e ca unii nu produc mai mult decat au nevoie si nu au ce schimba cu restul societatii. Este cazul celor de la tara, "taranii" ca sa zic asa, care nu au cine stie ce pamant, nici utilaje, si care isi produc toate cele in curte pentru consumul propriu, nu au serviciu. Nu zic ca ar trebui impozitati, daca produsele sunt destinate strict consumului propriu. Insa vor si ei binefacerile statului modern: invatamant, sanatate, drumuri, etc.
   Intrebarea e, cu ce contribuie ei la toate acestea? Raspunsul este evident, cu nimic. Ba mai mult, primesc subventii, ajutoare, pomeni electorale sau nu, insa tot ei se plang de taxe si subventii. Asa sunt mare parte din cei ramasi la tara, vreo 40% din populatie, precum si multi din cei de la oras care nu inteleg natura unei societati moderne, adica schimbul, fiindca ei nu au fost angrenati cine stie ce in asta, ne avand mare lucru de oferit, ci s-au orientat catre medii protectioniste ( buget ). Astia sunt cei mai vocali anti-occidentali, anti-globalizare, voteaza cum voteaza...

   Trebuie sa ne hotaram odata: ce fel de stat dorim ? Unul bazat pe schimb si piata libera, sau unul de tip ev mediu tarziu, izolationist, in care fiecare isi produce ce are nevoie in curte, sta cu mainile intinse la fundul gainii si mananca oul cand pica?
   Minusurile pe care le voi lua, chiar si pe acest site, sunt un bun indicator ca mai e mult pana departe...
   • +3 (5 voturi)    
    Ai pus punctul pe „I”. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:28)

    Tayen [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Și aceste cheltuieli sunt uriașe.
   • -1 (7 voturi)    
    Era o teorie veche/nouă (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:23)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Cică cei care se autogospodăresc și își produc tot ce au nevoie în casă, adică acei prorietari de ceva pământ, casă, curte, grădină - NU POT FI MANIPULAȚI și cumpărați prin ajutoare, mituire, dependență de stat, partid. Și atunci TREBUIE SĂ DISPARĂ, mama lor de chiaburi!
    Înainte le zicea răzeși, mijlocași, fruntași!
    Erau talpa țării!
    Și acum se revine la doctrina comunistă? Nu se poate să nu lucrezi undeva, ești parazit ?
    Dar pt casă teren, nu plătești impozit? Dar pt mașină, benzină, nu plătești impozit și tva?
    Dar pt apă, curent electric, gaz metan, nu plătești tva?
    • +2 (4 voturi)    
     Sunt partial de acord cu tine. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 18:24)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     In centrul doctrinei comuniste erau muncitorii. Taranii erau oarecum marginalizati.

     Taranul care plateste curent, gaz metan samd. din ce plateste oare ? Ca daca vinde un porc sa zicem, il vinde vecinului sau la iarmaroc, si baga banii in buzunar.

     Plateste din bani negri sau din ce ii da statul: ajutoare/pensie/subventii. Se numeste ca participa cu ceva la o societate moderna? Nu prea. Daca schimba ceva, schimba in comunitatea lui, mica, de obicei ocolind fiscul.
     Exemplu: taranii stau cu caruta la rascruce, asteptand baietii cu camionul sa le ia pepenii, sa ii duca la Bucuresti. Este fiscalizata tranzactia ? Nu prea.

     A nu se confunda cu fermierul care produce si vinde produse agricole, plateste impozite si care este OK. Spre asta trebuie sa tindem. Taranul este ceva din alta lume si cam trebuie sa dispara. O spun cu tot regretul, mai exact nostalgia, crede-ma.
  • -1 (5 voturi)    
   corect (Vineri, 17 ianuarie 2020, 15:35)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Impozitarea ar avea sens daca romanii ar trai oarecum bine,. Dar nu se intampla.
   Se pun taxe si parlamentarii isi iau X7 si Tuareg -uri.
   Apa potablia cel putin ar trebui sa fie gratuita
 • +14 (22 voturi)    
  ma cupride groaza (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:49)

  mos ion roata [utilizator]

  cand vad cati prosti avem in tara asta
  • -4 (12 voturi)    
   Nu mai folosi oglinda, moșule. (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:48)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Și n-o să te mai cuprindă nimic.
 • +4 (8 voturi)    
  :) (Vineri, 17 ianuarie 2020, 9:54)

  Casargoz [utilizator]

  Ei mai au stimulentele alea care se obțin din colectarea suplimentară, din ce aduc suplimentar la buget față de conformarea voluntară
  Se poate chema stimulentul pentru hartuire.
  Gasrea unor rahatisuri la buticul din colt și sancționarea drastica pentru 2 lei.
  • 0 (6 voturi)    
   re Bodu si Casargoz (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:55)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Stimulentele de care vorbeste Bodu nu mai exista din 2010!La ora asta nu exista alte sume fata de salariu decat supliment de hrana si spor conditii vatamatoare.
   • +5 (9 voturi)    
    De ce supliment de hrană???? (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:50)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

    Bonuri valorice, cel mult!!!! Ce condiții „vătămătoare”? Agrafa de birou, boldul? Deși, la unii....
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:14)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Ba da (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:38)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui

   2005: http://www.conta.ro/forum/topic/7653-gafele-pre%25c2%25baedintelul-anaf/
  • +3 (7 voturi)    
   Ăla este! Și nici acum nu știe! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 12:51)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar prostimea pune botul la tîmpeniile lui! Rrrumânașii au memoria scurtă spre deloc. „Tinde spre zero”, ca la matematică.
 • +16 (16 voturi)    
  ANAF (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:27)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ca politie economica si sluga a mafiei politice, ANAF merge oricum. Nesimtitii nu au nici macar POS-uri iar informatizarea este ZERO, dar ca sa distruga la comanda concurenta mafiei se pricep de minune. O RUSINE NATIONALA aceasta institutie de (...).
 • +14 (14 voturi)    
  Rares (Vineri, 17 ianuarie 2020, 10:56)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  domne jos palaria pentru Rares Bogdan care a zis ca daca intra Tariceanu in PNL el pleaca. Sa vedem daca si face ce spune. Tariceanu ala n-a facut nimic in politica numai a supravietuit pe langa altii ca de castigat n-a castigat nimic. De-aia si Badea e fanul lui ca astia care nu fac nimic in viata s-aduna si se apreciaza reciproc.
 • +1 (9 voturi)    
  al de Bodu (Vineri, 17 ianuarie 2020, 11:27)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  e ultimul om care sa faca morala. Pe vremea lui mergea in teritoriu si le cerea Directorilor din finante sa isi dea
  de misia ca altfel ii "rezolva el" si incerca sa ii inlocuiasca cu tot felul de fufe. Inclisiv femeile de servici cu carnet de partid deveneau brusc inspectori. Exact predecesorul lui Valcov. A si piedut procese pe banda rulanta din aceasta cauza. Acum incearca disperat sa reintre pe undeva sa mai faca o nefacuta.
 • -6 (8 voturi)    
  this guy is talking lots of sense... (Vineri, 17 ianuarie 2020, 13:26)

  demaGOGU [utilizator]

  ....exemplul tuicii poate fi multiplicat la alte n bunuri si persoane.

  o tara medievala, nereformabila pe fond.
 • -2 (4 voturi)    
  cenzura corporatista (Vineri, 17 ianuarie 2020, 14:33)

  morunu [utilizator]

  berea la pet si vodca saniuta sponsorizeaza si presa independenta?
 • +5 (5 voturi)    
  supracciza (Vineri, 17 ianuarie 2020, 16:50)

  jorj_bv [utilizator]

  in 2016, supracciza a fost scoasa pentru ca incasarile totale din taxele pe combustibili erau mai mici decat inainte sa fie introdusa - de ce? evaziune/contrabanda, transportatorii alimenteaza in afara tarii, reducerea consumului.
  Noua supraacciza nu mai are nici valoare preferentiala (3 sau 4 euro centi) pentru transportatori.
 • +1 (3 voturi)    
  Stimati competenti (Vineri, 17 ianuarie 2020, 19:19)

  floarealbastra [utilizator]

  Fiecare cazan de tuica platea in epoca de aur o suma fixa si niste tuica; fiecare gospodarie care mergea la cazan platea contributia lui in functie de cantitatea de materie prima. Mare filozofie desteptii pamantului! Cei care au produse pentru vanzare sa plateasca o taxa in functie de productia vanduta, cine produce pentru consumul propriu ce sa platesca?
  Luminate minti nimic de zis. Nu va obliga nimeni sa stati pe scaunele acelea daca nu intelegeti in ce lume traiti. Ocupati locul unuia care stie si vrea sa faca ce trebuie.
 • +1 (3 voturi)    
  ! (Vineri, 17 ianuarie 2020, 19:39)

  chiuaua [utilizator]

  Punem pariu ca peste 10 ani o sa fie mai rau ?
  Iar peste 20 si mai rau ?
  Haideti ca miza este doar 1 sticla de bere fara alcool.
 • +1 (3 voturi)    
  Da cu evaziunea din Portul Constanta (Vineri, 17 ianuarie 2020, 20:54)

  OmniStudio [utilizator]

  cum ramane? Ca-rupem pe comerciantul de talcioc pentr 3 perechi de Pume contrafacute (just de altfel) dar nu vedem containerul din port.
  S-a umplut tara de magazine chinezesti pline de lighene de plastic de unica folosinta dar ne-a casunat pe punga de la supermarket (pana la urma si asta, sigur, ca trebuia eliminata); dar intrati intr-un 1001 articole china made si vedeti ce e acolo, numai plastic de cea mai jegoasa calitate.
 • +2 (2 voturi)    
  dar (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 8:45)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  de ce nu îi caută la averi pe alde Negoiță și muuuulți alți ca ei, cu datorii enorme la stat,sau să vină cu propunere de lege să nu la mai dea drumul din pușcărie dacă nu s-a recuperat prejudiciul!
  • +1 (1 vot)    
   rad si curcile de Sebastian (Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, 12:29)

   Cactus Jack [utilizator] i-a raspuns lui Fu Thien Zbang

   ..pt ca Negoita si altii ca el, trimit avocatii cei mai buni in arena. Cf declaratiei lui Sebastian, in principu nici ei nu pot fi fiscalizati. Raman doar muritorii de rand, ca tine, ca mine, ca noi…:)
 • 0 (0 voturi)    
  Patria lui Al Capone (Luni, 20 ianuarie 2020, 7:21)

  HorneaIonel1 [anonim]

  Ciudat. La 30 de ani de economie de piață, economia noastră rămâne in esență tot economia socialistă, în care individul se descurca cum putea, statul îl jumulea și închidea ochii și, uite așa, o mână o spală pe alta și amândouă spală fața.
  Azi statu aproape că nu mai există. A rămas un instrument de „sifonare a bugetului central” (cum îi plăcea să-l numească Băse) și în rest nimic. Ce nu se admite este că regulile economiei de piață, printre care fundamentală rămâne combaterea evaziunii fiscale, sunt neglijate. Fiecare companie de stat este condusă ca și o companie privadă a managerului și a CA (sau AGA, la mișto) și la final când dă de fundul sacului, strigă HELP BĂI GUVERN, NU UITA, SUNTEM TOT AI TĂI ȘI EFICIENȚI SAU NU. Și dacă a ajuns Bodu să reglementeze ceva în România asta, când locul lui e lângă SOV șu alții de teapa lor, atunci e clar că în România 2030 se va stinge lumina. Sănătate, justiția, invatământul și transporturile au ajuns firme private în care capitalul privat e zero și cel de stat depăseste valoarea capitalului acestor compani, ajungând la datorii de peste 300% din valoarea lor înregistrată. De aceea a venit Carol I domn i 1869, după Cuza, pentru că se vedea clar că românii (împinși de o mână nevăzută (intenționat nevăzută)) duc țara de râpă, oțară cu resurse și potențial. Și ce n reușeau în 1869 vor reși după 1990, când sloganul FOR SALE, FOR RENT devenit modu vivendis în România. Ce urmează pe tarabă? Cine știe, forța de muncă prin sistemul Erasmus s-a dat de mult, România arătând acum ca scheletul acela de pește cu care bătrânul, din Filmul Bătrânul și marea” ieșea din apă. Fără un management extern și o infuzie puternică și cinstită de capital de la UE, pe proiectele vitale nației, ne ducem. Și sicriul e gata: se numește scutul antirachetă, o prostie mare cât casa, deoarece acolo este numai o cocioabă de tablă și nimic altceva, cu care i-a zgândărit pe ruși și ne-au tras-o nouă. NE-O FI RĂMAS DOAR ȚUICA ȚĂRANULUI, CĂ ĂSTA N-A APUCAT SĂ PLE


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by