Departamentul american de justiție a deschis o investigație privind implozia din luna martie a Archegos Capital Management, compania investitorului Bill Hwang, care a provocat degringoladă în rândul unor bănci majore din Europa, Asia și SUA, anunță Bloomberg.

Archegos CapitalFoto: Captura YouTube

Procurorii federali din Manhattan au trimis cereri privind informații cel puțin unora dintre băncile care au făcut afaceri cu Archegos, potrivit unor surse Bloomberg familiare cu subiectul care au cerut să rămână anonime datorită naturii confidențiale a investigației.

Deocamdată nu este clar ce posibile infracțiuni sau entități sunt vizate de procurori.

Marile bănci de investiții ale lumii s-au grăbit să vândă expunerile pe care Archegos le avea prin intermediul lor după ce pariurile fără acoperire uriașe făcute de Bill Hwang au început să iasă la iveală și să se prăbușească într-un efect de domino.

Printre băncile care au suferit pierderi se numără Credit Suisse, Nomura Holdings și Morgan Stanley, acestea fiind doar o parte din marile nume de pe Wall Street care au finanțat pariurile lui Hwang prin intermediul unor contracte numite „total return swaps” ce i-au permis acestuia să își ascundă amploarea expunerilor.

Deși autoritățile americane nu au acuzat deocamdată Archegos sau băncile care au făcut afaceri cu compania de încălcarea unor legi, implozia afacerii de familie a lui Hwang a provocat ample critici la adresa autorităților de reglementare a piețelor financiare.

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA a lansat o investigație preliminară privind prăbușirea Archegos în luna martie iar autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie a cerut informații din partea Credit Suisse, Nomura și UBS Group AG cu privire la afacerile avute cu compania.

Credit Suisse a fost cea mai afectată instituție financiară de implozia afacerii lui Hwang, înregistrând pierderi de 5,5 miliarde de dolari - cele mai mari din istoria de 165 de ani a bănci, ducând la demisia mai multor directori.

Banca elvețiană a anunțat de asemenea că își va reducere semnificativ creditarea oferită companiilor de hedging.

Pe același subiect: