​Inflația este de așteptat să crească puternic în perioada următoare. Deja vedem asta în rapoartele băncilor din țară și din străinătate. Chiar BNR a majorat recent proiecția. O inflație mare îți afectează economiile, dacă le ții „la saltea” în conturi curente sau de economii cu dobânzi mici. Cu alte cuvinte, așa cum spune unul dintre reprezentanții administratorilor de fonduri: cine vrea să își păstreze puterea de cumpărare, să economisească pe termen lung, va trebui să diversifice către zona de active cu risc. Sunt unele clase de active care produc câștig în astfel de vremuri, conform reprezentanților administratorilor de fonduri intervievați în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București (BVB).

Foto:

Foarte pe scurt:

• O clasă de active care performează într-un mediu inflaționist sunt acțiunile

• Recomandă să ne uităm în special la companiile care au capacitatea de a transmite creșterea de prețuri către consumatori

• Trebuie să ne uităm la REIT și companiile de construcții care au aceeași capacitate sau putere de a transfera prețuri mai mari către clienți

• Clasa care este cea mai dezavantajată: cash-ul și banii care se află pe contul de overnight și în depozite bancare

• Atunci când inflația se mișcă în linie cu așteptările, o acțiune te protejează

• La BVB avem companii din energie, bănci, care beneficiază de pe urma așteptărilor de inflație.

• Un minim trend inflaționist, pe deoparte optimizează operațiunile interne ale unei companii, iar pe de altă parte, companiile reușesc să transfere inflația în marjele lor operaționale către clienții pe care îi deservesc.

„O clasă de active care performează într-un mediu inflaționist sunt acțiunile. Aici m-aș uita în special la companiile care au capacitatea de a transmite creșterea de prețuri către consumatori”, a declarat Dragoș Manolescu, director general adjunct, OTP Asset Management.

Aici e foarte important de făcut selecție, spune el.

„Pe plan secund sunt companiile din real-estate și construcții. Aici trebuie să ne uităm la REIT și companiile de construcții care au aceeași capacitate sau putere de a transfera prețuri mai mari către clienți, pentru că nu tot ce înseamnă REIT are capacitatea de a transfera prețuri către clienți. Multe dintre ele sunt blocate cu contracte pe termen lung astfel încât o creștere a inflației în următorii 3-5 ani nu le protejează pentru că ele au contracte pe 5 sau 10 ani blocate. O selecție în zona asta e foarte importantă”, apreciază el.

Clasa care este cea mai dezavantajată: cash-ul și banii care se află pe contul de overnight și în depozite bancare.

„Aici avem de-a face cu randamente real negative de ani de zile. Dacă mă uit la activele cele mai sigure, și aici vorbesc despre bondul german, cel mai sigur din Europa în ultimii 10 ani randamentul a fost real negativ. Va continua să fie negativ și de aici încolo”, a precizat Manolescu.

Potrivit acestuia, cine vrea să își păstreze puterea de cumpărare, să economisească pe termen lung, va trebui să diversifice către zona de active cu risc. Va trebui să diversifice către acțiuni sau fonduri care au în componență acțiuni.

Când de protejează acțiunile de inflație

Alexandru Combei, director de investitii, BRD Asset Management, este de părere că acțiunile te protejează, în general, împotriva inflației anticipate.

„Atunci când inflația se mișcă în linie cu așteptările, o acțiune te protejează. Apar probleme atunci când există îngrijorări din ce în ce mai mari privind inflația atunci când încep să apară îngrijorări de majorare a ratelor de dobândă, așa încât acțiunile în acele momente nu mai oferă o protecție perfectă”, a explicat el.

• Considerat cel mai bun hedge sunt mărfurile, iar în cadrul lor energie și petrol. Noi avem la Bursa de Valori companii din domeniul petrolier, care au o pondere mare în explorare și producție. Vorbim aici de Petrom și Romgaz. Aceste companii sunt în momentul de față unele dintre cele mai bune companii de protejare împotriva inflației.

• La BVB avem companii din energie, bănci, care beneficiază de pe urma așteptărilor de inflație.

Companiile pot crea marje în creștere când au și o presiune în jurul lor pentru majorări de preț

Aurel Bernat, director general, BT Asset Management spune că inflația se vede global, nu doar în România.

„Cred că principala clasă de active spre care ar trebui să se îndrepte banii este cea de acțiuni. În general, companiile pot crea marje în creștere în momentul în care au și o presiune în jurul lor pentru majorări de preț, optimizări, costuri pe care și ele le au”, a explicat Bernat.

Un minim trend inflaționist, spune el, din acest punct de vedere face bine.

• Pe deoparte optimizează operațiunile interne ale unei companii. Pe de altă parte, companiile reușesc să transfere inflația în marjele lor operaționale către clienții pe care îi deservesc.

• O inflație, cu cât este mai mare, cu atât trebuie să fim conștienți că, de fapt, este în detrimentul economisirii noastre, chiar și cu dobânzile pozitive existente comparativ cu inflația. Sunt subperformante.

„Pentru o economie cu o creștere economică cum o avem noi, cred că inflația va stimula mai mult investițiile active și va stimula rezultatele companiilor în cele din urmă”, a afirmat Bernat.