Prețurile cresc puternic și trebuie să ne protejăm. Ce să NU facem, ce cred românii că înseamnă real estate și ce este de fapt. Cel mai rău este să ai banii în buzunar, în loc să ai investiții de diverse forme

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:05 Economie | Finanţe & Bănci


Când prețurile cresc mai puternic, ideal este să investești în active care acoperă inflația și să-ți aducă ceva în plus. Practic trebuie să te protejezi. Pentru mulți, cea mai importantă investiție este cea în real estate, dar românii când aud aceste cuvinte se gândesc doar la apartamente. Ei bine, înseamnă mult mai mult. Pe lângă asta, în vreme de inflație ridicată trebuie să ai o bună diversificare, iar investițiile trebuie să fie lichide. Adică în caz de nevoie să-ți poți trage rapid banii.

Câțiva manageri de fonduri au vorbit în cadrul unui eveniment BVB despre ce trebuie făcut când inflația mănâncă din economii.

Foarte pe scurt:

• Acțiunile sunt, istoric, clasa de active care protejează cel mai bine în fața inflației
• REIT-urile - altă clasă de active care se mișcă bine pe inflație
• Sectorul de real estate în general tinde să meargă în pas cu inflația
• Real estate înseamnă și: turnuri GSM, depozite sau centre de baze de date
• Un dezvoltator imobiliare are în general o marjă între 50-100% în România
• La BVB, avem companii beneficiare ale acestui trend de creștere a prețului energiei, a creșterii de dobândă și a creșterii prețurilor materialelor de construcții: sectoarele bancar, energetic și cel al materialelor de construcții
• Dacă vorbim de inflație neașteptată, probabil că cea mai bună categorie de active sunt materiile prime, precum petrolul
• Administrator de fonduri: N-aș îndruma pe nimeni să rămână pe poziții cash semnificative
• Dacă vedem o inflație de 6,3% - 7%, iar la depozite vedem randamente la lei în jurul la 2-3% anualizat înseamnă că dobânda este real negativă. Trebuie să găsim soluții.
• Investitorii trebuie să țină cont de lichiditatea pe care o oferă anumite investiții
• Dacă este să ne uităm la capitolul lichiditate, românii ar trebui să meargă către Bursa de Valori București sau internațională
• Fiecare trebuie să se protejeze știind că banii lui produc, respectiv că banii se pot întoarce oricând în conturile bancare cu cea mai mare rapiditate

Ce active protejează cel mai mult în fața inflației


Acțiunile sunt, istoric, clasa de active care protejează cel mai bine în fața inflației, însă nu sunt singurele, a declarat Dragos Manolescu, CFA, director general adjunct, OTP Asset Management, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București.

„Dacă ne uităm pe SUA care este cea mai dezvoltată piață din lume mai observăm și real estate. Aici vorbesc de REIT-uri (Real Estate Investment Trust), în special, ca și o clasă de active care se mișcă foarte bine pe inflație. Indiferent că vorbim de inflație mai mică sau mai mare REIT-urile se mișcă foarte bine”, a spus el.

• În combinație cu acțiunile, un portofoliu ce conține REIT-uri și acțiuni are un randament mai mare și o volatilitate mai mică. Cu alte cuvinte, îți crești randamentul diminuându-ți riscul. Sună un pic utopic, dar așa este.

• Asta înseamnă diversificare.

„În afară de cele două clase, evident putem vorbi și de real estate pentru că în general și acesta tinde să meargă în pas cu inflația. Este un activ în care te poți proteja”, a spus Manolescu.

• Dacă ne uităm în ce investesc românii sau unde este averea lor, vedem că peste 90% suntem proprietari de case și apartamente în care stăm. Este predilecția aceasta către zona aceasta de real estate.

Ce cred românii că înseamnă real estate și ce reprezintă de fapt


„Dacă vorbim de real estate nu vorbim doar de locuința în care stăm. La români, real estate îl asociezi cu locuința în care stai, însă este mult mai mult”, a afirmat reprezentantul OTP Asset Management.

Potrivit acestuia, real estate sunt turnurile GSM, iar American Tower este cel mai mare jucător global.

• Vorbim de 5G, ceea ce înseamnă că vor trebui mult mai multe turnuri, o infrastructură specializată pe zona asta. Sunt REIT-uri specializate pe infrastructură 3G, 4G, 5G. Aici avem o clasă de active.

„Vorbim, de exemplu, de migrarea la cloud. Asta se vede foarte bine în trendul cu mobilitatea. Înseamnă că ai nevoie de centre de baze de date”, a explicat Manolescu.

Potrivit acestuia, dezvoltarea comerțului online înseamnă „warehouse”.

„Aici vorbim de depozite. Cei mai mari jucători de depozite pe România sunt CTP și VDP. VDP este listată în Belgia și CTP în Olanda. Împreună cred că dețin 80% din piața de depozite din România”, a spus el.

• Cu alte cuvinte, dacă mergi să cumperi ceva din Carrefour sau Auchan sau orice magazin, a trecut cel mai probabil printr-un depozit care este al VDP sau CTP.

„Sunt mult mai multe domenii când vorbim de real estate, nu doar apartamente. Sunt domenii care profită. Evident și cel de materiale de construcții”, a mai afirmat Manolescu.

Dezvoltatorii români de apartamente au în general o marjă de 50-100%


„Dacă e să ne întoarcem la apartamente, este evident că un apartament pe care vei vrea să-l construiești anul acesta sau anul viitor te va costa mai mult decât te va costa în urmă cu 2-3 ani. Evident, nu are cum să scadă prețul. Prețul eventual rămâne pe-aici sau merge în ton cu inflația”, a mai arătat reprezentantul OTP Asset Management.

• Nu putem vorbi de o logică pentru care s-ar duce prețurile în jos. Poate singura logică ar fi marjele dezvoltatorilor.

• Un dezvoltator are în general o marjă între 50-100% în România. În Polonia marjele pot să meargă până în 200%.

„Înseamnă că teoretic este loc de a jongla pe zona de prețuri, însă este relativ. În general tendința e de menținere sau ușoară ajustare pentru că noi nu mai vorbim acum de o criză imobiliară în România. Nu mai suntem la nivelul 2007. Salariul mediu este mult mai mare și dacă e să ne uităm la prețul/metru pătrat și să combinăm aceasta cu puterea de cumpărare, suntem mult mai bine decât în 2007”, a mai spus Dragoș Manolescu.

• Aici nu cred că am putea să vedem un recul puternic, adică discount-uri mari și așa mai departe în piața imobiliară.

„La acțiuni, teoretic nu ar trebui să vedem pentru că, cel puțin la BVB, avem companii care sunt beneficiare ale acestui trend de creștere a prețului energiei, a creșterii de dobândă și a creșterii prețurilor materialelor de construcții. Aici vedem sectoarele bancar, energetic și cel al materialelor de construcții”, a mai afirmat el.

În perioadă de presiuni inflaționiste este de preferat să căutăm companii care pot să transfere creșterile


Atunci când vorbim despre o inflație relativ controlată care este ținută în frâu de băncile centrale, această inflație poate să fie un lucru bun, spune Alexandru Combei, director de investitii, BRD Asset Management.

„Sugerează o creștere economică destul de vivace. Dacă vorbim de inflație neașteptată, probabil că cea mai bună categorie de active sunt materiile prime. Aici probabil cel mai cunoscut este petrolul”, a spus el.

• Față de acțiuni, prețul unei materii prime depinde de fluxurile viitoare de numerar, de un preț spot.

• În ceea ce privește acțiunile, este o categorie bună e active care oferă protecție, dar discuția trebuie nuanțată.

„În perioadă de presiuni inflaționiste este de preferat să căutăm companii care pot să transfere creșterile pe care le primesc din partea furnizorilor către clienți. La BVB sunt destul de multe companii care ar putea să protejeze împotriva inflației: companii din energie, petrolier, bănci”, a mai arătat Combei.

Ce să NU facem în perioade inflaționiste


N-aș îndruma pe nimeni să rămână pe poziții cash semnificative, a declarat Aurel Bernat, Director General, BT Asset Management.

„E primul lucru pe care l-aș menționa în condițiile în care în continuare în România se economisește mult an la an, cu excepția ultimei luni în care am văzut o scădere în economisirea în depozite bancare pe lei și o creștere în zona de euro a economisirii”, a spus el.

• Ratele ultimului an de creștere au fost de peste 10% la depozitele bancare.

„Dacă vedem o inflație de 6,3% - 7%, iar la depozite vedem randamente la lei în jurul la 2-3% anualizat înseamnă că dobânda este real negativă. Trebuie să găsim soluții”, apreciază Bernat.

• M-aș uita pe câteva principii, acela al lichidității și diversificării. Investitorii trebuie să țină cont de lichiditatea pe care o oferă anumite investiții.

• Suntem într-o zonă norocoasă că majoritatea românilor sunt proprietari ai locuințelor în care ei locuiesc. Asta o putem considera ca o primă diversificare în real estate.

„Dacă este să ne uităm la capitolul lichiditate cred că tot mai mulți dintre români ar trebui să meargă către Bursa de Valori București sau internațională, dar în special cea locală pentru că avem avem potențial în perioada următoare, fie prin investiții directe apelând la casele de brokeraj, fie o procedură mai simplă prin fonduri de investiții de acțiuni”, a spus el.

• Fiecare trebuie să se protejeze știind că banii lui produc, respectiv că banii se pot întoarce oricând în conturile bancare cu cea mai mare rapiditate și să le poată utiliza investitorii pentru orice se nimerește pe viitor ca fiind reprezentativ ca investiție.

„N-aș rămâne pe cash. Inflația e bună atâta timp cât nu este scăpată de sub control. În momentele acestea, cel mai rău este să ai banii în buzunar, în loc să ai investiții de diverse forme”, a mai afirmat Aurel Bernat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25383 vizualizari

 • +29 (41 voturi)    
  balmajeala penibila (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:20)

  copturie [utilizator]

  in conditiile in care multi romani nu au wc in casa sa te apuci sa vorbesti de real estate si alte aberatii, bai unde va credeti aici in Elvetia, ce investii sa faci daca ai salariu minim pe economie!
  • +9 (19 voturi)    
   Romanii fara wc in casa (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:31)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui copturie

   nu-s tinta demografica al acestui articol atunci, trebuie sa te uiti in sus, hotnews e mai mult pt "progresistii" bogati.
   • -2 (6 voturi)    
    ii si vad pe bogatii progresisti (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:05)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    citind hotnews! :))))
    • +7 (9 voturi)    
     "Mari manageri", nevoie mare! (Marţi, 9 noiembrie 2021, 16:32)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AES

     „un apartament pe care vei vrea să-l construiești anul acesta sau anul viitor te va costa mai mult decât te va costa în urmă cu 2-3 ani."
     Pe langa incompetenta gramaticala care i-a dezvaluit domnului "manager" imaginea de bolovan impostor, ar fi fost corect sa spuna: "te va fi costat"... Il mai si vedem gandind cu voce tare si contrazicandu-se: "Nu putem vorbi de o logică pentru care s-ar duce prețurile în jos. Poate singura logică ar fi marjele dezvoltatorilor."
     Pai tocmai, domnule "manager"! Marjele nesimtite de profit sunt problema!
     "Nu mai suntem la nivelul 2007. Salariul mediu este mult mai mare și dacă e să ne uităm la prețul/metru pătrat și să combinăm aceasta cu puterea de cumpărare, suntem mult mai bine decât în 2007”
     Dar mai terminati odata comparatia asta tampita! "in vara lui 2007, Colliers calcula un pret de 1.593 euro pe metru patrat construit, inclusiv terase"
     https://www.businessmagazin.ro/special/preturile-apartamentelor-la-nivelul-din-2007-4758331
     Deci unde e diferenta?
     Ba mai mult, apogeul a fost: "în 2008 un apartament cu 3 camere costa 123.000 de euro în Titan, 95.000 în Drumul Taberei, 193.000 în Aviaţiei şi 213.000 în Unirii"
     https://www.businessmagazin.ro/actualitate/istoria-preturilor-apartamentelor-din-bucuresti-cat-costa-un-19517260
     La un salariu mediu net de 1042lei/306eur
     https://www.zf.ro/infografice/evolutia-salariului-mediu-net-din-1990-pana-in-prezent-sursa-ins-8881950
     https://www.curs-valutar-bnr.ro/curs-valutar-mediu-lunar-2007
     un ap de 80mp construiti te costa tot venitul pe 35.5 ani!
     80mp*1600eur=128000, 128000euro/(300euro salariu*12luni)=35.5 ani!
     E ca si cum ne comparam viata cu insusi Iadul! De ce trebuie omul de rand sa isi amaneteze viata pt o nevoie de baza precum adapostul, iar cei cu venituri mici sa nu aibe acces deloc la el?
     Raspunsul?
     "În perioadă de presiuni inflaționiste este de preferat să căutăm companii care pot să transfere creșterile"
     Cui sa i le "transfere"? Omului de rand de la finalul lantului, bine-nteles!
   • -1 (9 voturi)    
    progresistii nu-s bogati (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:07)

    doz2018 [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    ci saraci, caci altfel nu ar mai fi progresisti.
    Ratiiunea de a fi a progresistilor este despre cum sa fure banii capitalistilor "legal" si sa si-i imparta lor adica neomarxistilor puturosi si prosti.
   • -2 (4 voturi)    
    ciudat (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:42)

    copturie [utilizator] i-a raspuns lui moto33

    scrii articole pentru 1% din populatie
  • +7 (9 voturi)    
   :) (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:16)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui copturie

   Cunosc destui romani (in general professionals- doctori, arhitecti, ingineri, avocati, notari samd) care au venit mediu disponibil de peste 50.000 EUR lunar.

   Asta e targetul acestui articol. Pentru ca de multe ori acestia se duc buluc in imobiliare, nestiind ce sa faca cu banii. Sau isi cumpara masini de sute de mii de euro.
   • +7 (7 voturi)    
    e posibil (Marţi, 9 noiembrie 2021, 14:56)

    copturie [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    totusi raportat la populatia Romaniei cei cu venituri de 50 de mii de euro lunar sunt un fir de nisip,notari probabil ca sunt ca sunt o casta bine infipta si protejata de sistem dar arhitecti, doctori sau avocati cred ca ii numeri pe degete cei care fac banii astia lunar!
   • +1 (1 vot)    
    Professionals.. (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 10:57)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Notarii cu siguranta nu intra la categoria asta. Sunt doar o categorie speciale de bugetari cu pile...

    Stiu sa faca 50k eur / luna (cam exagerat..), dar nu stiu ce sa faca dup'aia cu ei? Greu de crezut.
 • +9 (15 voturi)    
  Mda (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:28)

  Luk [utilizator]

  Aur, terenuri, cladiri, depozite in CHF, obligatiuni de stat (nu ale statului Roman), actiuni ale unor companii serioase si grele (foarte putine companii merita)
  Nu castigi mare lucru, dar nici nu pierzi nimic.
  Investitiile nu sunt pentru toata lumea, bursele nu sunt pacanele, crypto sunt un joc piramidal (e plin internetul de reclame la bitcoin s.a.).
  • -1 (9 voturi)    
   bitcoin joc piramidal (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:28)

   chiareleste [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   poti explica putin de ce crezi asta, te rog? e plin internetul si de parerea asta total gresita
   • +3 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 9 noiembrie 2021, 15:25)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui chiareleste

    Crypto sunt foarte vulnerabile politic. Pot fi interzise peste 2 ani sau peste 2 zile. Nu au in spate nici acoperire in aur, nici in commodities (petrol, gaze, cereale), real estate, nu-s nici garantate de vreun stat, nimic. Pur si simplu aduna o masa monetara uriasa care la un moment dat va disparea "ca prin farmec". Un substitut perfect pentru inflatie, faci sa dispara in palarie o cantitate uriasa de bani care altfel s-ar fi transformat in inflatie. Ca si la Caritas poti sa castigi dar cei mai multi vor pierde.
    • 0 (0 voturi)    
     lol (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:40)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     Crezi ca miliardele care le invart bancile au acoperire in aur? Sau ca sunt garantate (teoretic o parte este dar nu 100%)?

     Comparatia cu Ponzi sau Caritas e total gresita.
   • -1 (1 vot)    
    Schema Ponzi (Marţi, 9 noiembrie 2021, 16:32)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui chiareleste

    What Is a Ponzi Scheme?
    A Ponzi scheme is a fraudulent investing scam promising high rates of return with little risk to investors. A Ponzi scheme is a fraudulent investing scam which generates returns for earlier investors with money taken from later investors. This is similar to a pyramid scheme in that both are based on using new investors' funds to pay the earlier backers. (www.investopedia.com)

    Ponzi Scheme
    a form of fraud in which belief in the success of a non-existent enterprise is fostered by the payment of quick returns to the first investors from money invested by later investors. (languages.oup.com)

    Parerea nu este deloc gresita si nu cred ca e internetul plin de ea sau este ignorata de foarte multi dat fiind faptul ca inca se inghesuie multi sa bage banii in asa ceva.
    • +1 (1 vot)    
     not great (Marţi, 9 noiembrie 2021, 16:51)

     chiareleste [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     Multumesc pentru definitia de pe google, dar aici nu iti promite nimeni un "high rate of return”, poate doar exchange-urile sa faca reclama la asa ceva, pentru ca ele beneficiaza de comisioane uriase de pe urma cumparatorilor. Tot la fel, aceasta piata poate fi manipulata, tot de aceste exchange-uri sau de diferite proiecte de stablecoins care nu au lichiditate in spate.

     INSA: proiectele serioase nu promit nimic, nu promit return, nu sunt interesate de valoarea in $ a lor, va sfatuiesc sa cititi niste whitepapers si sa vedeti ce probleme reale vor sa rezolve. de altfel, puteti vedea cum fondatorii si-au donat toate monedele sau mare parte a lor, unor ONG-uri pentru a demonstra ca nu sunt interesati de a face bani. cei mai multi dintre ei sunt deranjati de aceasta "piata" creata in spatele lor.

     P.S. Vorbesc despre proiectele serioase din acest domeniu, insa pentru asta trebuie sa DYOR (do your own research). Bineinteles ca exista sute/mii de ponzi schemes.

     Spor!
     • -1 (1 vot)    
      Proiecte serioase? (Marţi, 9 noiembrie 2021, 21:56)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui chiareleste

      Am eu un proiect serios. Iti dau niste pietricele cu $100.000 bucata. Te bagi?

      Hai sa fim seriosi cu povestile. Niste baieti foarte destepti speculeaza frica oamenilor de inflatie. Nu promit nici un "high rate of return" si totusi presa e plina de asa ceva. E plin de cryptomilionari.

      Ingeniozitatea schemelor (pentru ca sunt foarte ingenioase fata de cele clasice) este faptul ca fiecare "speculant" devine ambasadorul schemelor pentru ca stie ca daca nu convinge pe altcineva ramane cu banii dati de pomana. In cazul in care nu sunt simple rug-pulls atunci cand se va prabusi prima nu o sa fie nimeni de vina iar cei care au vandut fix inainte s-au scos. Cu conditia sa fi cumparat cand pretul era mic.

      Nu au absolut nici o valoare intrinseca, nu exista nimic in spatele lor. Sunt inutile. E treaba fiecaruia pe ce da banii dar eu nu vreau sa ii fac pe altii bogati cu riscul de a ramane fara bani.

      Singurul lor merit e ca au facut cunoscut blockchainul ca tehnologie. Si deja a fost adoptat si in alte sectoare. Stiu banci care folosesc deja tehnologia.
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Marţi, 9 noiembrie 2021, 16:36)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ei, baietii astia, "mari manageri", doar isi fac reclama smecheriei lor prin care isi dau de-oparte venitul propriu ca procentaj din active, nu ca procentaj din profit/performanta, ca sa fim si noi siguri ca isi dau interesul!
 • -5 (17 voturi)    
  cred (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:30)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca daca aplicam fix pe dos ce spune articolul avem sanse sa mai raminem cu ceva in buzunar
 • +11 (15 voturi)    
  stam pe un ditamai bubbleul (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:38)

  vox_bobuli_vox_bei [utilizator]

  si aia destepti care vor face multi bani si-au investit de mult timp lichiditatiile - acum e posibil chiar sa pierzi daca te apuci de imobiliare sau actiuni (lol ce actiuni bah, cand o sa dispara o groaza de companii)

  mai bine cumperi aur sau si mai bine hartie igienica si conserve de ton
  • -3 (9 voturi)    
   cel mai avantajos... (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:10)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui vox_bobuli_vox_bei

   este bitcoinul si crypto in general, vad ca BTC a sarit la 68000 dolari. Bineinteles, asta nu inseamna ca tre sa arunci toti banii pe monede virtuale, dar un 10-20% cred ca s-ar merita, ar avea cel mai bun randament.
 • +20 (26 voturi)    
  Cel mai rău este să ai banii în buzunar? (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:38)

  IoPaNet [utilizator]

  Nu, bă, cel mai rău este să nu ai bani deloc. Și în situația asta sunt destui români...
 • +5 (17 voturi)    
  Vaaai ce interesant!!!! (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:49)

  VARCIOROVA [utilizator]

  N-am inteles NIMIC. Deci sunt analfabet functional. Mi-e o rusineeee !!!!
 • +12 (14 voturi)    
  poate nu am înțeles eu (Marţi, 9 noiembrie 2021, 12:51)

  hdd [utilizator]

  Dar sigur nu e clar nici din articol:
  investitorii trebuie repetat avertizați că
  NU se investesc toate economiile.

  Piața bursieră este extrem de volatilă, depășită poate doar de FX și, mai nou, de crypto.

  Este o investiție speculativă iar nivelurile de implicare, mai ales pt mare masă, trebuie reduse la o sumă pe care fiecare își permite să o piardă.

  Crash-urile sunt devastatoare pentru o persoană fizică, oameni care nu au posibilitatea și viziunea să păstreze niște acțiuni pe 30-50 ani.
  Când vezi că acțiunile tale sunt la 1% din prețul de cumpărare intervin emoțiile, altfel am fi cu toții W Buffet.

  Tocmai de aceea românii investesc în apartamente.
  Pot oricând au neapărată nevoie vinde un apartament la un preț rezonabil.

  Revenind: se investesc doar sume care de fapt nu îți schimbă viața. Orice investitor ar trebui să aibă ȘI o rezervă de cash, minim 36 luni care să îi păstreze standardul de viață actual.
  Doar ceea ce este peste I = E - (CoL/m x 36) - abia acea sumă se poate investi.

  Și brusc rămâi cu o pătură extrem de subțire de români.
  Sub 1% au astfel de bani economisiți.

  Majoritatea au 2-3-5-15000 puși de o parte.
  Și este imoral și ne-deontologic să îi sfătuiești pe aceștia să investească bruma de economii.


  -------
  I = investiții
  E = suma totală de economii
  CoL = cost of living
  m = lună
  • +2 (2 voturi)    
   :) (Marţi, 9 noiembrie 2021, 20:50)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   E o vorba- la bursa se intalnesc oamenii cu bani cu oamenii cu experienta. La final oamenii cu experienta raman cu banii, iar cei cu banii raman cu experienta...
 • +4 (8 voturi)    
  Hai sa vorbim nimic, vezi ultimele stiri (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:01)

  TrueBlue [utilizator]

  Bursele internaţionale ar putea înregistra scăderi cuprinse între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Casa de brokeraj XTB România.

  https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/11/08/exista-riscul-ca-bursele-sa-scada-cu-peste-10-in-2021-si-pana-la-peste-20-anul-viitor-sondaj--810820
 • 0 (4 voturi)    
  Cat de varza sunt "specialistii" astia (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:09)

  galeo [utilizator]

  Valul inflationist a tracut deja, BNR a luat deja masuri prin cresterea dobanzilor, Robor creste de la o zi la alta, ceea ce inseamna ca va fi o scadere atat pe bursa cat si pe sectorul imobiliar.
 • +8 (8 voturi)    
  Nimeni nu stiu acum ce sa faca (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:13)

  doz2018 [utilizator]

  Bani sunt in piata dar sunt printati de tariel care au voie sa printeze, nu au acoperire in rezerve deci inflatia poate urca in extremis si asimptotic si nu ti-i salveaza nici un fel de investitie.
  Actiunile comapniilor se pot prabusi de la o ora la alta, e suficient doar sa rationalizeze China si mai mult curentul si nu mai au americanii si europenii marfuri sau/si materii prime iar firmele lor se prabusesc.
  E suficient sa mai apara un val pandemic si multe afaceri care sunt pe muchie de cutit dispar.
  Mai poate face China exercitii militare in marea CHinei de Sud si 1000 de vapoare nu mai au voie sa circule 1,2,3 saptamani iar tarile bogate pun poze in supermarketuri in loc de produse
  Cine zice acum ca stie ce sa faca , minte....sau e bill geitz
 • +4 (10 voturi)    
  Sa le fie rusine nevaccinatilor (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:13)

  idealogul [utilizator]

  Toate sunt din vina lor.

  Daca s-ar vaccina toata lumea s-ar rezolva si cu incalzirea globala si cu criza economic si cu toate.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:22)

  [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  Articol partinitor (Marţi, 9 noiembrie 2021, 13:29)

  modream [utilizator]

  normal ca toti dezvoltatorii si cei care intermediaza imobiliare, valori etc. urla din toti bojocii ca trebuie sa bagam acum toti banii in ce vand ei. Ca preturile cresc si n-o sa mai scada niciodata. Realitatea e invers. Cea mai mare prostie e sa cumperi acum, la preturi astronomice. In 2009, cand a venit criza (care nu e departe nici acum), preturile la imobiliare s-au prabusit. Atunci trebuie cumparat. Nu mai puneti botul la bullshiturile astora care va iau banii cu doua maini si va dau numai promisiuni. Asa-zisi "iegsperti", eminente cenusii. In realitate, niste hoti ordinari, cu 10 clase.
  • 0 (0 voturi)    
   exact! (Joi, 11 noiembrie 2021, 17:32)

   George2020 [utilizator] i-a raspuns lui modream

   Dezvoltatorii, brokerii si intermediarii te indeamna cat ii tin bojogii sa investesti in ce iti recomanda ei. Le dai banii, ei ii investesc si isi iau comision. Daca ai noroc, primesti profit, daca nu, ramai cu banii pierduti. Riscul il suporti 100% singur, ei castiga in orice caz. Asa ca nu ii doare gura sa recomande. Prost e cine inghite ca pelicanul orice recomandare a unuia care nu are nimic de pierdut, numai de castigat (comisionul investitorului naiv), indiferent cum evolueaza piata.
 • +5 (7 voturi)    
  Sfaturi "sa ne protejam banii":.... (Marţi, 9 noiembrie 2021, 14:35)

  mike123 [utilizator]

  Cel mai rău este să ai banii în buzunar, deci dati-ne banii vostrii noua......ca sa-i "investim" in propriile buzunare/interese!
 • +1 (1 vot)    
  hm (Marţi, 9 noiembrie 2021, 20:49)

  Xorciser [utilizator]

  Eu nu sunt neaparat de acord cu ideea asta ca in perioade inflationiste nu e bine sa stai pe cash.

  Sa zicem ca ai inflatie de 7% si dobanda de 2-3% in banca. OK, dar lichiditate maxima.

  In inflatia de 7% sunt majorari de pret mult mai mari- de ex la energie, gaze, carburanti samd. Vor fi persoane mult mai afectate de inflatia aceasta- de ex persoane care nu vor mai avea de unde plati utilitati, intretinere, samd. Cand esti solvabil (ai active) dar nu esti lichid- vinzi din active, de obicei cu discount.

  De aici apar oportunitatile- pentru cei care au cash. Sa zicem ca ai cash, pierzi 4-5% pe an din dobanda real negativa. Dar daca in decursul acelui an gasesti sa cumperi active cu discounturi de 20%- merita sa ai cash-ul la indemana.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by