JPMorgan Chase, cea mai mare bancă de pe Wall Street, l-a plătit pe Jamie Dimon, CEO-ul său din 2005, cu o sumă impresionantă în 2021 în contextul în care instituția financiară a realizat cel mai mare profit din istoria sa anul trecut, relatează The Financial Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dimon a fost compensat cu nu mai puțin de 34,5 milioane de dolari în 2021, cu 3 milioane mai mult decât în anteriorii doi ani și totodată cel mai mare pachet financiar primit de acesta după anul 2008.

Creșterea bonusului lui Dimon a venit într-un an în care JP Morgan, cea mai mare bancă americană raportat la active, a raportat venituri și profituri record. Rezultatele s-au datorat în mare măsură diviziei sale de investiții care a încasat comisioane substanțiale în urma unui val de afaceri pe Wall Street.

Banca a înregistrat de asemenea pierderi mult mai mici din împrumuturi decât estima din cauza pandemiei de COVID-19.

JPMorgan afirmă în documentele financiare depuse joi la autoritățile de reglementare din SUA că, în ceea ce privește compensarea lui Dimon, consiliul de administrație al băncii a ținut cont de „rezultatele puternice ale companiei în 2021 și pe termen lung.

CEO-ul JPMorgan a primit un bonus de 33 de milioane de dolari

Documentele arată de asemenea că Dimon este plătit cu un salariu de bază de 1,5 milioane de dolari, diferența până la 34,5 milioane fiind reprezentată de bonusul de performanță.

Dimon, în vârstă de 65 de ani, conduce JPMorgan din 2005, fiind cel mai longeviv CEO al unei bănci majore de pe Wall Street.

Anul trecut el a fost depășit în clasamentul celor mai bine plătiți bancheri de pe Wall Street de către CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman, care a câștigat 33 de milioane de dolari. Morgan Stanley nu a dezvăluit deocamdată cu cât l-a plătit pe Gorman în 2021.

Cele mai mari 5 bănci de pe Wall Street - JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley și Bank of America - au dezvăluit în documentele financiare depuse în ultima săptămână că au plătit salarii și bonusuri în valoare de 142 de miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 15% față de anul precedent.

Dimon a primit din partea JPMorgan și un „premiu special” de opțiuni pentru cumpărarea de acțiuni pe care analiștii le estimează la 49 de milioane de dolari.

Forbes estimează că averea CEO-ului JPMorgan Chase este de 1,8 miliarde de dolari, majoritatea acesteia provenind din acțiunile băncii pe care o conduce.

Citește și: