Pe partea de creștere a impozitelor pe proprietate din Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) există un oarecare haos în sensul că sunt probleme cu aplicarea. Unele primării ar fi trimis întrebări la Ministerul Finanțelor, spune Adrian Vascu, pe site-ul propriu. De asemenea, primăriile au cerut contribuabililor care detin cladiri nerezidentiale sa le furnizeze informații.

Locuințe din CapitalăFoto: DreamsTime

*Adrian Vascu este senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR

“De la ultimele analize pe această temaă, încă nu a apărut o poziție oficială privitoare la modalitatea în care se va desfășura în continuare procesul de impozitare a proprietăților, și dacă prevederile OG16/2022 vor suferi vreo modificare de orice fel. Eu rămân la opinia că modul în care este scris în prezent actul normativ, pe aceasta temă, nu poate rămâne așa”, spune Vascu.

Ce informații ori discuții s-au mai iscat între timp, potrivit lui Adrian Vascu:

1. Unele dintre primării au pus întrebari Ministerului de Finante privitoare la modul de punere în practică a prevederilor OG 16 și încă nu au primit răspuns. Timpul în care ele trebuie să transmită deciziile de impunere se scurge repede și e în continuare neclar ce este de făcut.

2. Pentru a face totuși ceva, unele dintre primării au cerut contribuabililor care dețin clădiri nerezidențiale să le furnizeze informații.

Contribuabilii nu au nicio obligație legală să furnizeze aceste informații, iar rolul și relevanta lor sunt extrem de neclare.

Foarte probabil, primăriile care au trimis acest document au intenționat să încadreze cumva clădirile în studiile de piață ale notarilor, desi doar cunoasterea informațiilor de mai sus nu va fi suficientă. Așa ca e un efort pe care contribuabilii nu ar trebui să îl facă.

3. S-a acreditat ideea că pentru încadrare se vor utiliza studiile de piață ale notarilor aflate în prezent în utilizare. Cred ca este o înțelegere gresită. Aceste studii au fost realizate în anul 2021 cu informatii valabile în anul 2021 pentru a fi utilizate de catre notari în anul 2022.

Conform modului de lucru de până în prezent, aceste studii se realizează în ultima parte a anului în curs și sunt valabile începând cu anul următor. Altfel spus, ele urmeaza a fi realizate cu informațiile aferente anului 2022 pentru a fi utilizate în 2023.

Daca nu este așa și se vor utiliza cele existente, fac urmatoarele mențiuni:

a) ele se vor baza în anul 2023 pe informații din 2021

b) nu există o asumare prevăzută de lege a valorilor din studii de catre evaluatorii autorizați. Simpla citire a acestora de către orice doritor va edifica faptul că ele au fost realizate pe baza art 111 din Codul fiscal nemodificat în decembrie anul trecut. Așadar, dacă se vor utiliza, va trebui mai întâi, sau concomitent, să se știe cine are responsabilitatea valorilor: Ministerul de Finante, Notarii Publici etc.

4. Studiile de piață pentru anul 2023 vor fi realizate conform legii de catre evaluatorii autorizați. În acest sens, ANEVAR, care are rolul de stabilire a regulilor pe baza cărora își desfășoară activitatea profesională evaluatorii autorizați, a emis un document care contine regulile de elaborare a studiilor de piață prevăzute în art 111 din Codul Fiscal, care se afla pe transparență decizională pe site-ul www.anevar.ro

Noile reguli, care sunt obligatorii pentru evaluatorii autorizați prevăd ceea ce se poate face și ceea ce nu se poate face din punct de vedere profesional în aceste studii.

Așadar, recomand celor care cred că aceste documente vor fi utilizate pentru impozitarea proprietăților în viitor (eu sper în continuare pentru binele public că acest lucru nu se va întampla), să nu facă simulari pe studiile anterioare, pentru ca vor exista modificari semnificative generate de rigorile profesionale specifice, cuprinse în noul set de reguli.

Sursă foto: DreamStime.com