Persoana fizică cu avere mare este cea rezidentă fiscal în România care deține o avere estimată la o valoare mai mare de 25 milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, se arată într-un ordin publicat în Monitorul oficial.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

HotNews.ro a mai scris despre acest subiect când era în varianta proiect. Acum însă este oficial.

La stabilirea averii sunt luate în considerare:

  • bunurile imobile deținute;
  • bunurile mobile deținute;
  • activele financiare deținute

Înainte de a începe verificările acestora, Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice va aduna persoanele fizice respective într-un grup (o listă, mai exact).

Apoi va notifica persoanele respective că se află pe listă.

Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul de 25 milioane euro, și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

Concomitent cu actualizarea grupului de persoane fizice cu averi mari se actualizează și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari.

Asta pentru că va exista și un grup extins al persoanelor fizice cu averi mari care este constituit din Grupul persoanelor fizice cu averi mari și din persoanele fizice soți/soții și rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora.

ANAF dorește aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum și: “selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale/verificări documentare, în condițiile legii.”