Permisul auto vine cu libertate. Poți pleca oriunde vrei cu mașina. Dacă te duci pe o insulă în vacanță, e mult mai simplu să închiriezi una și să explorezi tot ce are de oferit acea zonă.

Cum te pregatesti pentru examenul autoFoto: Believeinme | Dreamstime.com

Multă lume vrea să ia carnetul de șofer cât mai repede, dar asta nu înseamnă că informația poate fi asimilată imediat. Dacă nu ai luat carnetul pe la 20 de ani, vei constata că abilitățile se deprind mai greu odată cu vârsta.

Deși multe școli de șoferi au reclama „cu noi iei carnetul într-o lună și jumătate”, în practică vei putea constata că se lungește spre 2 luni, poate chiar mai mult.

Depinde de o serie de factori, cum ar fi rapiditatea cu care dobândești abilitățile sau faptul că instructorul are prea mulți clienți și vei face 2-3 ședințe pe săptămână.

Toată lumea spune că vrea să ia carnetul cât mai repede, dar mai important este să înveți să conduci. Școala de șoferi nu trebuie luată în glumă. Este vorba despre viața ta și a celorlalți. Trebuie să-i acorzi o importanță deosebită.

10 sfaturi pentru a spori șansele de a lua examenul auto din prima

1. Nu consuma alcool

Alcoolul este inamicul creierului. Trebuie să ai mintea limpede. Indicat este să nu consumi alcool din momentul în care te-ai înscris la școala de șoferi.

Vei asimila mult mai ușor informațiile și poate astfel nu vei termina totul în 3 luni, ci într-o lună și jumătate, maxim două.

2. Nu te urca la volan în prima ședință fără să știi regulile de circulație

Deși în teorie ar trebui ca în primele două săptămâni din momentul înscrierii să știi deja regulile de circulație, multă lume nici nu deschide legea.

Da, legea este întortocheată, dar pentru asta există un site excepțional de pe care să înveți: școalarutieră.ro.

Unii prieteni poate îți vor spune că întrebările și răspunsurile trebuie să le înveți ca atare pentru că nu au logică. Ei le-au învățat cu câteva zile înainte de examenul teoretic fără să încerce să le înțeleagă. E normal să creadă că nu au logică.

NU este chiar așa. Dacă urmezi toți pașii de învățare de pe acel site, vei constata că totul se leagă.

Pur și simplu le vei înțelege. Acordă-ți timp pentru asta. Este frustrant la început, dar apoi vei observa că este chiar simplu.

În plus, trebuie să le știi deoarece polițistul, în ziua examenului, îți va da și comenzi de genul: „la următoarea intersecție mergi pe drumul cu prioritate” ori te lasă să vadă dacă observi anumite semne precum „accesul interzis” pe strada din față, obligatoriu la dreapta etc.

3. Concentrează-te, la primele ședințe, doar pe semnele din intersecții

La început vei avea tendința să te uiți după toate semnele de circulație în același timp, iar dacă faci pe cutie manuală să apeși ambreiajul, accelerația, frâna, schimbi vitezele. Deci este stresant.

Așadar, la primele ședinte încearcă să te concentrezi doar pe semnele de circulație din intersecții. N-ai cum să nu recunoști „cedează trecerea”, „drum cu prioritate”, trecerile de pietoni, ori semafoarele.

Lasă-l pe instructor să fie atent la celelalte până la ședințele 4 sau 5. Tu încearcă doar să menții mașina pe drum și să nu ți se oprească motorul.

Vei constata ulterior că vei face ce trebuie din instinct și le vei observa inclusiv pe celelalte.

4. Vorbește singur ori cu instructorul în timp ce mergi cu mașina

Instructorului îi va fi mai ușor să știe ce ai de gând să faci dacă vorbești în timp ce conduci. De exemplu, vezi că te apropii de o intersecție și ai „cedează trecerea”. Îi spui că încetinești ușor pentru că ai văzut semnul.

Ori te apropii de o trecere de pietoni și vezi persoane care vor să traverseze. Îi spui instructorului că te pregătești să oprești pentru asta. Vorbește cu el. Dacă nu acceptă așa ceva, mai bine îl schimbi.

Te va ajuta mult să vorbești. Vei învăța mai ușor.

5. Urmărește clipuri cu persoane care conduc

Pe Youtube sunt unii instructori care își publică lecțiile cu cei pe care îi învață. Sunt filmate inclusiv pedalele. Urmărește-le clipurile. Vei afla multe lucruri de la ei.

Sunt persoane care au învățat mai multe din acele filmulețe decât de la propriul instructor. Alocă-ți timp pentru asta.

6. Înainte de culcare încearcă să-ți imaginezi cum conduci

Te va ajuta foarte mult să vizualizezi ceea ce ai învățat. Înainte de culcare, când stai în pat, încearcă să-ți amintești ce ai făcut greșit la ședintă, ce ai făcut bine.

Vizualizând cum conduci îți va fi mai ușor să nu repeți greșelile când te vei urca din nou la volan.

7. Nu spune apropiaților că mergi să dai examenul auto

Ziua examenului nu ar trebui știută de apropiați (nici să mergi cu ei acolo). În caz contrar, vei pune mai multă presiune pe tine, știind că trebuie să demonstrezi că iei carnetul din prima.

Pur și simplu vei avea emoții mai mari, iar dacă nu le ții în frâu, oricât de pregătit ai fi, vei constata că faci greșeli.

Dacă lucrezi, este bine să știe angajatorul de ce lipsești de la muncă dimineață, dar atât. Ideal este să-l rogi să nu mai zică nimănui.

8. Nu te panica dacă vei avea doi polițiști plus martorul în mașină

Se poate întâmpla să ai doi polițiști în mașină. Unul dintre ei este cel care-ți va spune pe unde să mergi, iar celălalt îl va supraveghea pe el pentru a vedea dacă este onest.

*Mi s-a întâmplat personal, așa că vă spun din propria experiență să nu vă panicați. E normal.

9. O regulă pe care mulți o uită la plecarea de pe loc și pică din start

Dacă ești primul, pleci din parcare așa cum ai repetat de atâtea ori. Dacă la examen ai fost prima dată martor, vei face schimbul la volan undeva pe traseu.

Cea mai mare greșeală pe care o fac mulți este să nu se asigure când pleacă și pică instantaneu.

Așadar, aranjează scaunul, oglinzile și apoi, înainte să pleci, fă un singur lucru: asigură-te.

10. Concentrează-te pe un singur lucru în examen: să ții mașina în funcțiune

Nu te gândi la nimic când mergi cu mașina, decât la un singur lucru: să ții mașina în funcțiune. Atât. Vei observa că restul vine de la sine.

Nu încerca să te străduiești să observi trecerile de pietoni, intersecțiile, semafoarele. Foarte multe informații în același timp te vor face să greșești.

Vei vedea că nu trebuie să te gândești la ele. Vei respecta regulile fără să conștietizezi. Ai făcut asta de atâtea ori că a devenit un reflex.

E ca și cum încerci să-ți golești mintea concentrându-te pe propria respirație. Când vei conduce la examen încearcă să te concentrezi doar pe mașină, pe sunetul ei (poate toarce ca o felină). Nu-ți pasă ce notează polițistul pe hârtie. Nu te uita la el. Ești doar tu, mașina și vocea care îți dă comanda.

Sursă foto: Dreamstime.com