În prognoza actuală de inflație nu este inclus pachetul de creșteri de taxe. Probabil va fi inclus în prognoza pe care o vom aproba luna viitoare, a declarat Cristian Popa, membru CA la BNR.

TaxareFoto: Mellimage | Dreamstime.com

„Este destul de clar că are un anumit caracter contracționist și inflaționist. Deci e posibil să vedem prognoza de inflație ceva mai mare pentru anul viitor”, a spus el.

Potrivit acestuia, când taxele pe consum cresc, când TVA crește, și în medie el crește, e normal să te aștepți ca și prețurile să crească.

„De asemenea, când veniturile disponibile scad, atunci când cresc taxele pe venit normal că consumatorului îi rămân mai puțini bani în buzunar, consumă mai puțin. Deci pe această cale ar trebui să fie și un anumit caracter contracționist”, a explicat reprezentantul BNR.

  • „Auziți mereu că vrem o țară ca afară și taxe ca în Est. Trebuie să înghițiți ideea că trebuie să fie și taxe mari. Nu poți avea taxe ca în Vest, dar risipă ca în Est (din punct de vedere al eficienței banului public n.r.). Oamenii nu vor să plătească dacă văd că eficiența nu este cea care trebuie”.

„Pachetul rezolva temporar problema (bugetului n.r.). Eu nu susțin taxe mai mari. Dacă nu stăpânești cheltuielile poți avea orice venituri, pentru că vor fi mai mari decât veniturile”, a explicat Cristian Popa.

Sursă foto: Dreamstime.com