Antena TV Group a retras de vineri, 27 aprilie, operatorului de comunicatii prin satelit Focus Sat, detinuta de UPC Romania, dreptul de retransmisie a canalelor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle si GSP TV, potrivit unui comunicat Focus Sat. Acesta precizeaza ca "decizia Antena TV Group intra in vigoare incepand cu data de 27.04.2012 in pofida clauzelor stipulate de acest contract" - anume actualul contract, pe care Focus Sat il considera in vigoare. Focus Sat are 283.000 de abonati. Compania precizeaza ca posturile vor mai fi disponibile abonatilor pana cand CNA va aproba cererea de modificare a grilei de programe.

UPDATE Imediat dupa declaratia Focus Sat, Intact Media Group a transmis la randul sau in comunicat, dar acesta nu are legatura cu Focus Sat, ci cu RCS. Mai precis, acesta arata ca RCS "isi sfideaza in continuare abonatii" si ca Antenele nu vor "achiesa propunerii RCS de a cere o suprataxa pentru programele TV Intact". Vezi comunicatul Intact mai jos.

UPDATE 2 CNA a primit solicitarea Focus Sat de modificare a grilei si o va discuta in sedinta de joi, 3 mai, potrivit presedintelui CNA, Rasvan Popescu. Potrivit acestuia, Focus Sat a transmis un tabel ce contine posturile ce vor intra in pachet pe satelit, tabel care nu contine Antena 1, Antena 3, Euforia si GSP, dar contine postul Antena 2. Rasvan Popescu:

  • "Atitudinea CNA va ramane prudenta, asa cum am procedat si in cazul RCS-Antena TV Group, cand nu am aprobat imediat solicitarea RCS de scoatere a acestor canale, Consiliul avand la dispozitie 30 de zile pentru a-si da acordul. Solicitarea celor de la UPC va intra in discutia Consiliului in prima sedinta. Tinand cont de zilele libere din perioada 1 mai, aceasta sedinta va avea loc joi, 3 mai".

Pe platformele de cablu ale distribuitorilor de televiziune, Antenele se prind in continuare, deoarece pe cablu se aplica principiul "must carry", stipulat in Legea Audiovizualului, potrivit caruia cablistii trebuie sa retransmita posturile libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare (cum sunt Antenele). Principiul "must carry" nu se aplica distributiei pe platformele de satelit, precum Digi, Focus Sat, Dolce.

Decizia Focus Sat vine la o saptamana dupa ce posturile Antena Group au iesit din grila platformei de satelit a RCS&RDS, Digi. Platformele de satelit Focus Sat (UPC) si Digi (RCS&RDS) au aproximativ 1,4 milioane de abonati.

Asa cum RCS preciza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Antena TV Group a cerut 7 milioane de euro pe an pentru retransmisia programelor sale prin satelit, pret mult mai mare decat cele practicate pe piata, Focus Sat declara vineri ca Antenele i-au cerut "un tarif de opt ori mai mare".

Focus Sat declara ca:

  • Antena TV Group a retras operatorului dreptul de retransmisie desi Focus Sat considera ca actualul contract de distributie semnat intre cele doua parti este in vigoare
  • La inceputul lunii, Focus Sat a primit o solicitare scrisa din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi - cerere pe care Focus Sat o considera nejustificata
  • Focus Sat a demarat negocieri cu Antena TV Group pentru a ajunge la un acord, dar Antena Group nu a dorit sa renunte la solicitarea initiala
  • Situatia este una de neinteles, cu atat mai mult cu cat posturile TV vizate cat si cele apartinand Antena TV Group au fost declarate de proprietarul lor libere la retransmisie
  • Focus Sat a cerut CNA modificarea grilei de programe si, pana cand va primi aprobarea oficiala, posturile vor fi accesibile pe platforma de satelit

Comunicatul Facus Sat:

Declaratie Focus Sat Romania in legatura cu programele Antena TV Group

Bucuresti, 27 aprilie 2012 - Focus Sat Romania (operator de servicii de televiziune DTH) doreste sa faca urmatoarele precizari, in legatura cu retransmisia canalelor TV apartinand Antena TV Group (Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle si GSP TV).

Incepand de astazi, Antena TV Group a retras operatorului Focus Sat dreptul de retransmisie a canalelor de mai sus, desi Focus Sat considera ca actualul contract de distributie semnat intre cele doua parti este in vigoare. Decizia Antena TV Group intra in vigoare incepand cu data de 27.04.2012, in pofida clauzelor stipulate de acest contract, agreat de ambele companii.

La inceputul lunii aprilie, Focus Sat a primit o solicitare scrisa din partea Antena TV Group, prin care operatorului i se cerea un tarif de opt ori mai mare pentru continuarea retransmiterii celor 5 posturi TV. Gasim nejustificata aceasta solicitare, care, odata acceptata, ar afecta pretul abonamentelor noastre si ar avea astfel impact direct asupra celor peste 283.000 de clienti Focus Sat. .

Ne dorim ca abonatii nostri sa nu fie privati de vizionarea canalelor incluse in abonament, prin urmare am demarat negocieri cu oficialii Antena TV Group, pentru a ajunge la un acord. In ciuda eforturilor depuse pana acum, Antena TV Group nu a dorit sa renunte la solicitarea initiala si a refuzat orice propunere venita din partea Focus Sat. Situatia este una de neinteles, cu atat mai mult cu cat posturile TV vizate cat si altele apartinand Antena TV Group, au fost declarate de proprietarul lor libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare pe teritoriul Romaniei.

Pentru a respecta legislatia in vigoare, Focus Sat s-a vazut nevoit sa solicite Consiliului National al Audiovizualului modificarea grilei de programe (acceptarea noii grile, fara cele 5 canale). In asteptarea aprobarii oficiale din partea acestei autoritati, clientii Focus Sat vor beneficia in continuare de posturile TV mentionate mai sus.

Consideram ca abonatii Focus Sat nu trebuie sa fie afectati de decizia Antena TV Group si dorim ca ei sa se bucure de grila de pana acum, in totalitatea ei. De aceea, ii asiguram ca Focus Sat a depus toate eforturile si continua sa faca toate demersurile necesare pentru a ajunge la un acord cu Antena TV Group. Avem in continuare incredere ca oficialii Antena TV Group vor fi dispusi sa colaboreze in vederea gasirii unei solutii.

Comunicatul Intact legat de relatiile cu RCS:

Intact Media Group isi respecta promisiunea facuta telespectatorilor sai si revine cu informatii utile privind scoaterea abuziva de catre RCS a statiilor TV Antena1, Antena2, Antena3, Euforia si GSPTV din grila de programe a platformei Digi .

RCS isi sfideaza in continuare abonatii, ignorind solicitarile acestora si urmarind un interes meschin: acela de a mari taxa de abonament, folosindu-se de aceasta situatie.

Saptamina acesta le-am solicitat, intr-o scrisoare deschisa, sa dezvaluie sumele imense pe care le platesc pentru continut altor posturi de televiziune. Au refuzat sa arate deschidere in aceasta privinta, incercind sa isi induca in eroare abonatii, cu scopul de a le putea justifica o noua marire a abonamentului.

In acest context:

Din respect fata de public, nu vom achiesa propunerii RCS, de a cere o suprataxa pentru programele TV Intact. Statiile noastre au fost intotdeauna in pachetul de baza al companiilor de cablu ,fiind repere de continut si de audienta in Romania.

Nu vom intra in jocul RCS care actioneaza impotriva intereselor abonatilor sai. RCS continua, cu buna stiinta, sa priveze telespectatorii de pe platforma Digi de un drept dobindit la semnarea contractului: accesul la toate programele din grila. Toti clientii RCS au prevazut prin contract accesul la programele noastre.

Nu vom accepta ca RCS sa impovareze telespectatorul printr-o crestere a taxei de abonament. RCS plateste sume importante pentru continut altor statii mult mai mici. Compania de cablu considera ca sustinerea financiara a unui continut nisat e mai importanta decit interesul clientilor sai.

Ne datoram statutul de cel mai important grup de presa romanesc relatiei pe care am construit-o de-a lungul anilor cu publicul. Acesta ne-a ales si continua sa ne aleaga datorita calitatii , relevantei si impactului continutului creat de noi. Le vom sustine dreptul de a avea acces la programele noastre , asa cum s-a intimplat intotdeauna.

Dupa cum am afirmat inca de la momentul scoaterii abuzive de pe platforma de satelit Digi a programelor noastre, interesul telespectatorilor primeaza. Respectarea interesului telespectatorului inseamna prezenta posturilor TV Intact in pachetul de baza al tuturor operatorilor de cablu si de satelit. Miile de mesaje sosite din tara si din strainatate sustin acest adevar. Abonatii RCS sunt telespectatorii nostri. Solicitam companiei de cablu sa nu ii ignore."

Sorin Alexandrescu,

CEO Antena Group

Citeste si: