Moise Guran, care miercuri a anunțat că renunță la presă și intră în politică, a spus joi, în ultima ediție a emisiunii "România în direct" pe care a realizat-o la Europa FM, că a fost de mulți ani curtat de politicieni și chemat să își spună părerea pe diverse teme politice. El a reafirmat că a acceptat să lucreze pentru programele USR-PLUS când a fost chemat să "ajute". Emisiunea, în care au primit un val de încurajări și laude, de la ascultători și unii colegi, atât Guran, cât și mișcarea USR-PLUS, s-a încheiat cu mesajul postului: "De acum, Moise Guran va fi direct pentru România".

Moise Guran la România în directFoto: Captura ecran

În timpul discuțiilor cu ascultătorii, Guran a reafirmat cele spuse anterior la Digi24 - anume că, atunci când USR și Plus l-au chemat "să facă programe (...) care nu sunt electorale, ci pentru România", el s-a dus.

  • Miercuri seară, el spusese la Digi 24, referitor la o propunere de a coordona campaniile USR-Plus, în 2018, că a lucrat pentru programe ale acestor partide, fără să considere că ar fi conflict de interese: "Ofertă pe care am refuzat-o, n-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS. Programele lor sunt compatibile, precum roțile dințate."

Ce a spus el în emisiunea de joi, pe tema curtării lui de către politicieni și partide:

  • "Prima dată am avut propunerea de a intra în guvernul României acum opt ani. (...) Victor Ponta a fost primul care mi-a propus acest lucru, în 2012. (...) Chiar înainte de asta, încă de pe vremea ministrului de Finanțe Tănăsescu (...), de câte ori mi s-a cerut părerea, am mers acolo și am făcut dezbateri despre cum să meargă bine această țară. (...) Cu Darius Valcov... pe mine m-a chemat de o gramadă de ori când cu Codul fiscal din 2015. (...) Dacian Ciolos m-a invitat să fac parte din guvernul lui. (...) USR-PLUS mi-au propus: ajută-ne să facem programe, care nu sunt programe electorale (...), ci pentru România (...) M-am dus."
  • Despre propunerile făcute de el politicienilor sau în mod public, a spus că multe nu s-au realizat: "Sunt multe frustrări (...) Dintre câte idei am avut, aia cu referendumul pe justiție a ajuns să se împlinească".

Ce a mai spus Moise Guran în ultima emisiune:

  • Despre emisiunea "România în direct": "Emisiunea va continua - întotdeauna există cineva" să ia locul cuiva care pleacă
  • Despre aplicația Biziday - rămâne acționar minoritar, dar toată decizia e la colegii cărora le-a cedat pachetul majoritar. "De un an și ceva lucrează fără mine"
  • Despre poziția sa ca nou venit în politică: "În politică, sunt la categoria tinere speranțe - acolo nu am dovedit încă nimic"
  • Despre PNL (printre puținele mențiuni referitoare la alte partide, pe lângă USR-PLUS): "Eu cu cei mai mulți oameni de la PNL am relații directe de respect și de dialog"

Ediția de astăzi e emisiunii, ultima cu Moise Guran în ipostaza de moderator, a fost prelungită cu peste jumătate de oră. Guran a primit nenumărate apeluri de la ascultători, care i-au urat succes și l-au îndemnat "să comunice cu adevărat", "să schimbe lucruri", "să comunice mai bine", "să-și folosească capitalul de încredere". Mesajele de încurajare auzite pe postul de radio au vizat și mișcarea USR-Plus, la care aderă realizatorul.

În finalul emisiunii, realizatorii postului, alți angajați, dar și colegi de la Virgin Radio i-au transmis mesaje de încurajare lui Guran, căruia unul dintre ei i-a spus: "De acum, ești vocea noastră în politică". Iar ultimele vorbe din emisiune, înaintea unui calup cu secvențe din înregistrări mai vechi, au fost: "De acum, Moise Guran va fi "Direct pentru România". Succes, Moise, îți mulțumim!"