Cristi Manafu, unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Romania si organizator de evenimente prin EvenSys, a ost invitatul lui Iulian Comanescu la Intalnirea Media HotNews.ro, miercuri, 1 aprilie, pentru o discutie despre twittosfera, blogosfera si alte fenomene Web 2.0. Manafu a raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro timp de doua ore.
Intalnirea online a fost urmata de un interviu inregistrat in Studioul HotNews.ro
Manafu despre sapca lui Manafu, ca accesoriu definitoriu
Cum reusesc cei de la twitter.com sa faca bani? Din ce?
Multumesc.
O idee mai veche era legata de introducerea unor link-uri sponsorizate, un fel de AdSense, dar cu extinderea la 160 de caractere a mesajului. Asta e ideea mea!
Intrebari pentru invitat:
1. Ce e ala "un blogger profesional"? (-am vazut in profilul de pe MediaPedia)
2. De ce ar trebui citit blogul Manafu*, si cine ar trebui sa-l citeasca?
3. Exista la ora actuala vreun bloger roman a carui voce sa fi influentat politicile publice, deciziile politice etc.? Altfel zis, exista vreun bloger care sa fi influentat spatiul public? (eu stiu unul, dar sunt curios daca il stii si tu)
2. Sincer si eu ma intreb cateodata. Cred ca pentru tot ce tine de ce fac eu, daca te intereseaza ce fac in mod normal si apoi pentru cateva idei, multe noutati si din prietenie.
3. Cel care a pus filmul cu Ana Birchall.
- freestyle/tineri - scriu despre orice, nativi pe net
- profesionali (sau business, nişaţi, sau cum vrei să le zici - eu am preluat termenul din engleză) - scriu despre un domeniu determinat, sunt mai potoliţi şi mai analitici.
Sa nu uitam "blogurile" de "jurnalism independent" sponsorizate din bani de partid. Cunosc personal 3-4 bloguri de "jurnalisti" care posteaza simultan intoxicari "de pe surse" pe post de stiri, cu speranta lor si a patronilor lor politici, de a le transforma in virale.
Ce parere are dl. Comanescu ? Devine si blogosfera la fel ca spatiul TV: un mediu manelizat, tabloidizat si mogulizat pana la dezgust ?
Pot să înţeleg de ce se bagă partidele-n chestia asta, deşi eu am optat pentru lucruri gen www.valean.eu sau www.eurospeak.ro când a fost vorba să fac comunicare politică. Oricât de viciat şi chestionabil e un subsol, unii îl citesc şi îşi formează opinii în funcţie de ce spun pseudonimele de acolo. Totuşi, de câte ori am vorbit cu puţinii mei clienţi din zona politică, le-am recomandat să îşi creeze o USP - unique selling proposition -, un mesaj politic constructiv, diferenţiator şi aplicabil. În timp asta a dat roade pentru unii din oamenii pe care i-am consiliat, din politică şi nu numai.
O intrebare de procedura: Care sunt, in opinia ta, top 5 metode de promovare pe Internet pentru o companie mare, lasand la o parte site-ul companie si preferabil deja existentul blog? Asadar, in afara de astea, ce solutii vezi tu pentru promovarea unei companii mari pe Internet?
Ma intereseaza impactul total al campaniei (nu neaparat branding, trafic, sau page rank). Avantajul cand tragi linia la toate astea.
Mersi frumos.
2) social networks
3) social media
4) microblogging-ul
5) E-Commerce / E-business.
Stiu ca suna simplu dar nu as face o diferenta intre companii mari si mici si nu m-as uita la cuvantul promovare doar ca la advertising.
O companie nu mai poate lipsi de pe Internet astazi, iar site-ul de companie nu e de ajuns.
Depinde cum vrei să te poziţionezi. Grig Davidovitz, proful de jurnalism evreu pe care l-am avut aici la începutul anului, spunea că pe lângă comunicarea publicitară şi cea jurnalistică apare un al treilea tip de discurs, blogurile. Jurnalismul e o metodă, zicea el. Dacă bloggerii se ţin de principiile oldskool, ca mine şi Manafu, o să aibă nişte beneficii. Dacă le încalcă - şi trăim într-o ţară democratică, unde ceea nu e interzis prin lege e permis până la proba contrarie -, au alte beneficii :-)
1. Will it get people’s attention?
2. Will they forward it to their friends?
3. Will they spoof it?
E OK?
si am buba asta cu onlineul si cu blogurile
si vin la tine si iti spun:
vreau sa cumpar primele 10 bloguri din romania
(de dragul discutiei ziceam ca sunt de vanzare)
cat m-ar costa?
Tinand cont de felul in care decurg majoritatea discutiilor pe siteurile de socializare, gen twitter,
intrebarea este: ce sanse exista de a promova o anumita cauza prin intermediul lor? Mai ales in conditiile in care poate aparea riscul confuziei cu alte mesaje cu scop de marketing.
Am un software pentru management de proiect pe care il vand prin intermediul unui site.
Intrebarea este cum as putea folosi "social media" in web-marketing pt site-ul meu.
Mai precis cum sa incep si daca se poate cateva exemple concrete.
Multumesc!
1) da-l la trial in principal celor care au nevoie de el.
2) fa un grup de discutii / feedback pe LinkedIn si UserVoice
3) angajeaza cativa top bloggeri sa il foloseasca si sa povesteasca experienta.
4) creeaza un blog dedicat.
5) creeaza o aplicatie / widget fun pentru facebook, bloguri etc.
* scaderea bugetelor advertising
* crestere internetului
* pierderea identitatii / utilitatii
Prima e mai mare decat a doua. Prima accelereaza un proces pe care il asteptam in vreo 2 ani local, in opinia mea. Prima sustine cresterea Internetului si ii va intari pozitia.
Un dusman al presei care sta dupa colt e mobile web-ul. In 2 ani o sa fie la moda sa iti iei tot ce vrei pe mobile. Eu fac asta de mai bine de 3 ani.
Pierderea identitatii e legata de marketingul agresiv care a cuprins toata media. Ma astept sa vad radiouri care dau carti. De fapt, cred ca am auzit la un post o promotie cu carti!
Presa nu mai e cumparata pentru continut, ci pentru ce are la pachet: CD, DVD sau carte! In conditiile astea nu mai putem vorbi de presa de calitate! Ci de cantitate!
Si inca o intrebare. Pana la un moment dat erau blogurile pline de referiri la ce-a fost pe la o conferinta sau alta. La ce face Evensys, mai precis la conferintele care nu au treaba directa cu bloggingul, cam cat la suta dintre participanti sunt bloggeri si cum vin, platesc sau sunt invitati?
Toti banii i-am investit in dezvoltare. Am aceeasi masina (2 ani), acelasi laptop (3 ani) si acelasi telefon (2 ani), deci nu e cazul sa vorbim de Q7. :-)
2. Numarul per ansamblu a scazut in parte si din cauza / datorita (alege tu) segmentarii evenimentelor. La evenimentele generaliste atrageam > 400 persoane. Acum mergem pe nise si suntem multumiti ca avem 200 pe un event dedicat unei industrii.
Criza a afectat piata de evenimente. Am auzit ca multi si-au anulat sau amanat evenimentele.
Noi avem cateva branduri puternice si speram sa fie totul OK.
3. Acreditam de obicei un numar limitat de bloggeri.
exista oferte de publicitate pentru blogurile de nisa scrise de mamici cu tematica parenting si copii? stii daca s-a incercat ceva in acest sens?
Din ce stiu eu, la noi nu s-a facut nimic. Dar ma astept sa vad ceva chiar anul asta.
Problema e ca nimeni nu stie de unde sa le ia. Dar am eu o solutie. O anunt in curand!
Ce sanse avem sa ajungem si noi sa mai `invatam` de la initiati, in conditiile in care dam juma de salariu (cel mai bun caz) pe o participare? Sau preturile afisate sunt doar pentru cei care participa din partea companiilor?
De ce nu se organizeaza evenimente notabile si in `provincie`? Specialisti avem...
Taxele de participare sunt in general platite de companii, iar noi ne angajam sa oferim conditii de 5 stele.
Si o chestie de industrie. Romania are cele mai mici taxte de participare din UE!
Daca un blogger pune pe blog articole unice ,create de el ,este mai bun decat un blogger care pune stiri luate de pe diferite siteuri si doar le comenteaza ?
Daca ai un raspuns clar, te focusezi pe el. Daca nu, pune ce iti vin in minte sau in fata ochilor.
1. a cam trecut valul de euforie peste bloguri, stiu ca sunt cativa care au renuntat la a scrie pe blog, pe masura ce elementul de noutate a trecut. mai este un moment bun acum sa incepi un blog?
2. te tenteaza sa transformi blogul in ceva mai complex - gen portal? stiu ca ai o serie de spin-off-uri sa le zicem, dar ma gandeam la ceva concertat.
3. sunt eforturi destul de mari in organizarea de evenimente, unde mai pui si stress si nervi. ies si bani? stiu ca toti fac din placere, desigur, dar poti sa traiesti ok numai din asta? si nu ma refer la bartere, ci la plati efective.
4. te mai intorci in presa scrisa?
merci, kika
2. Da, o sa fie mai complex.
3. Suntem in al 4-lea an cu Evensys. Pasiunea e tot acolo, dar nu doar ea ne-a adus pana aici. :-)
4. In care presa? Poate voi colabora, dar ma preocupa mai mult online-ul!
1. Cum ar putea o organizatie neguvernamentala sa foloseasca blogosfera pentru a-si promova cauza pentru care lupta?
2. Cum sa abordeze un ONG bloggeri care au trafic pentru a-i convinge sa scrie si despre cauza sa? Care ar fi elementele cheie ale mesajului/ abordarii?
3. Ce fel de informatii ar putea oferi un ONG pe un blog/twitter etc. ca sa nu se suprapuna cu propriul site si sa nu plictiseasca?
4. Cine ar trebui sa fie in charge cu partea de blogosfera a asociatiei? (un angajat este adeasea prea ocupat, un voluntar nu prea e la curent cu tot ce se intampla, de PRist putine ONGuri reusesc sa aiba fonduri).
Multumesc frumos! Zi buna si succes!
De ce si intr-un mediu care s-ar presupune ca e sincronizat cu ce se intampla "in alte parti" exista delay-uri culturale specifice spatiului romanesc ?
Care ar putea fi motivele pentru care romanii adopta atat de lent uneltele webului social?
Ce parere are Cristi Manafu despre "twitterizarea" facebook? Va deveni facebook cea mai importanta retea sociala? Ce o diferentiaza de concurenta?
2. Din aceleasi motive de mai sus.
3. Facebook este cea mai mare retea sociala.
2. Care ar fi cel mai eficient mediu web 2.0 de promovare a unei firme de marketing research (cultural marketing research, etnomarketing, etc)?
Multumesc
Tot ei fac diverse studii pro bono / open. Doar pentru imagine si creativitate.
eResearch a facut un studiu pe care l-a oferit gratuit in mare parte. Le-am dat 3 mentiuni pe Strategist.ro.
Acum ca toata lumea are asteptari de la MJ sa faca bani, trebuie sa iau aceasta provocare si sa imi pun ambitia din nou la treaba.
Faza e ca nici Twitter nu stie sa faca bani in acest moment si cum in Ro sunt doar vreo 3000 de conturi deschise, masa e relativ mica.
Maine la OpenCoffee.ro prezint planurile MJ si ideile de monetizare.
Cineva insa mi-a zis ca as putea cere deja 15.000 euro pe el. Cui? Nu stiu?
Ideea e ca dupa ce va creste, se va integra natural cu un site mare de job-uri. Deci probabil va dori cineva sa il cumpere.
Nu m-am focusat pe cateva lucruri care mi-ar fi putut aduce mai multi bani, dar cum spuneam nu alerg dupa bani. Nu sunt genul.
Nu imi dau seama cate kixuri am dat lately pentru ca lumea nu imi spune. Nu au curajul. :-)
2. Ce reguli simple ar trebui sa respecte un site de nisa ca sa fie cel mai bun pe domeniul lui?
3. Care crezi ca sunt cele mai bune bannere de promovare: cele cu super poze sau cele cu un text intrigant?
2. sa fie constant, consistent, creativ.
3. care sunt cele mai frumoase femei: blondele sau brunetele?
Vezi, nu e nimic legat de calitate!?
2. Blogurile care au cel mai mare trafic nu difera prea mult de site-urile ziarelor tabloide. Considerati ca, in timp, segmentarea audientei ziarelor va reflecta segmentarea audientei blogurilor ?
3. Inafara de accesibilitatea si interactivitate, cu ce altceva ma poate convinge un blog sa-l vizitez in detrimentul unui site specializat ? Cat timp va lua ca si in Romania sa se vorbeasca despre bloggeri profesionisti ?
4. Ce parerea aveti despre vedetele (Cabral, Chirila, Badea etc ...) care au patruns in blogosfera ?
Eu cred ca sunt mult mai multe. Amandoi sunetm subiectivi, nu? Deci ce facem? Cred ca ar trebui lasata in pace blogosfera, sa nu ii mai cerem sa fie curata, dreapta, sociala, de calitate... Sa fie asa cum e si lucrurile bune vor aparea.
Am vrut sa ma las de blog de mai multe ori si de fiecare data am avut un motiv sa nu o fac!
2. Audienta blogurilor de nisa va creste, trebuie sa avem insa si mai multe bloguri specializate.
3. De ce intrebi de bloggeri profesionisti daca inca nu esti convins de bloggeri? Frumusetea blogging-ului e ca nu ai nevoie de diploma ca sa scrii ce vrei sau sa fii interesant. De fapt, s-a vazut ca si in alte domenii nu ai nevoie de diploma. :-)
4. Pe Mircea Badea nu il cunosc personal. Pe Cabral si Tudor i-am intalnit. Cred ca cei doi sunt cele mai bune exemple de blogger-vedeta.
În măsura în care şi ceea ce facem noi în secunda asta pe HotNews e un "mini-eveniment", că altfel nu pot să-i zic, al industriei, se converteşte în trafic şi traficul înseamnă probabil bani pentru HotNews.
Multi au vazut evenimentele ca o sursa rapida de venit. Si chiar au facut ceva banutzi, dar nu au facut un business.
De la inceputul anului am facut 3 evenimente mari: TaxEu.ro, DigitalForum.ro si PRForum.ro. Toate au fost la nivelul asteptarilor noastre poate chiar mai sus. Dare ele sunt branduri deja. Au deja 3 editii. Si de aceea au rezistat in criza.
Brandurile rezista!
1. Ce tip de companii ar putea sa beneficieze mai mult de pe urma bloggingului profesional/corporate?
2. Ce tipuri de produse si servicii ar atrage cel mai mult cititorii de bloguri, si care ar putea fi considerate neinteresante?
3. Ce tip de continut atrage atentia pe acest tip de blog?
4. Cine sunt cei mai susceptibili sa citeasca blogurile de companii - decidentii, buyerii, influentatorii, utilizatorii finali, competitorii?
5. Cum poate o companie sa creeze un blog evitand sa genereze o 'replica' a site ului de prezentare - aici ma refer la continutul articolelor, informatiilor prezentate?
7. Este de dorit ca un blog de companie sa aiba linkuri catre terte parti - clienti, agentii de reglementare in domeniu, etc?
8. Cele mai bune bloguri au legaturi catre alte bloguri si site uri de stiri. Recomandati ca si blogurile de companie sa includa astfel de linkuri - catre clienti, furnizori? Daca nu, de ce ar trebui evitata aceasta practica?
2. cele interesante pentru bloggerii tintiti.
3. acest tip de blog?
4. orice persoana care gaseste un interes in bloguri.
5. sa il scrie cineva care simte compania, nu cineva platit sa scrie.
7. L-ar ajuta mult!
8. Da, recomand asta.
am auzit ca in UK vor sa bage curusuri de social media in scoli. la noi de ce se interzic blogurile?
Ce sanse (reale) are? Sau ce sanse sunt ca un nou venit sa ocupe o pozitie fruntasa sau macar sa ia o buna parte din piata. In citi ani?
Serviicile de recrutare online, nisate, fragmenteaza in vreun fel liderii proclamati?
Cred mult in microrecrutare vs blockbustere. Conteaza rezultatul final, nu?
pentru invitatul tau = Manafu : cum merge proiectul Prodigy?Aela mai face parte din schema?
Pentru tine,Iulian : cum ti s-a parut blogosfera moldoveneasca ?
Deci blogosfera moldovenească. Ce să zic? Am scris deja ceva aici.
M-au făcut unii prost pe Twitter din motivul ăsta, dar mai mult zău că nu mă duce capul.
Cu o săptămână înainte de 27 martie, am mai dat un supliment în EVZ aici.
E o divagaţie de la întrebarea asta. În rest - ce să zic? Parcă-s multe doamne puternice pe la voi...
Referitor la Prodigy, eu am preluat in martie compania in totalitate. Aela este parte din echipa V + O acum. Sper insa ca in viitor sa avem ocazii noi de colaborare.
Avind in vedere caracterul neconventional si destul de putin cunoscut al acestui tip de comunicare, cine credeti ca ar trebui sa coordoneze existenta online ( retele sociale, forumuri, bloguri) a unei companii:
- un specialist online intern al companie
- agentia de PR
- un blogger angajat de companie
- altcineva/ cine?
Ati fi dispusi sa coordonati acest tip de comunicare pentru o companie?
Merci frumos,
In multe cazuri poate fi acel blogger de care aminteai!
2. care este dupa parerea ta investitia minima pentru a porni ceva (de succes) in onlineul romanesc? (un site/blog pe care sa scrie manafu, zoso, comanescu si inca vreo trei patru)
3. cat crezi ca va mai dura pana va ajunge onlineul "controlat" (sau cenzurat daca vrei) asa cum este presa offline?
merci fain
2. nu cred ca pui problema bine. nu stiu iulian ce a sperat, dar eu nu stiam ca o sa ajung atat de vizibil. Bine, la mine sunt mai multi factori care au contribuit!
3. sper sa nu fie controlat niciodata!