PROIECT: Liberalul Florin Roman vrea imunitate penală și civilă pentru șefii ASF, pe modelul BNR. USR: Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2020, 12:58 Economie | Asigurari


Florin Roman
Foto: Facebook
Membrii conducerii ASF ar urma să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credintă şi fară neglijentă, a oricărui fapt în legătură cu exercitarea, în conditiile legii, a atribuțiilor de supraveghere şi control, potrivit unui proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman, care a trecut de Camera Deputaților și se dezbate acum la Senat, camera decizională. Amintim cum a acționat conducerea ASF, după ce fostul lider PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui acționat foarte dur în cazul NN Pensii, caz care a ajuns acum la Înalta Curte.

Camera Deputaților a adoptat marți, 13 octombrie, un proiect de lege inițiat de liberalul Florin Roman care ar da imunitate penală și civilă conducerii ASF, pe modelul conducerii BNR, și ar introduce noi beneficii pentru cei care nu domiciliază în București prin decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazare, diurnă şi transport.


Proiectul inițiat de PNL și criticat acum de USR, a trecut de Camera Deputaților cu 213 voturi pentru, 23 voturi contra și 2 abțineri.


Proiectul a beneficiat de sprijinul PNL, iar acum se dezbate în Senat, care este camera decizională.

 • Ramona Dinu (USR): Nici Iordache nu ar fi putut propune ceva mai nociv!

Proiectul de lege va fi dezbătut miercuri, 21 octombrie, în Comisia de buget, finanțe a Senatului.

USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL drept mai nocive chiar decât propunerile PSD de suboronare a altor autorități de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenței.

 • ”Nici Florin Iordache nu ar fi avut curajul să propună o asemenea enormitate, respectiv imunitatea absolută pentru toți membrii conducerii unei instituții de control ce supraveghează ca întreaga piață a serviciilor financiare să funcționeze corect, legal, conform principiilor economiei de piață. Ce a propus dl Florin Roman este incalificabil și este de mirare că, până acum, conducerea PNL nici nu a dezavuat-o și nici nu s-a dezis de persoana care a înaintat-o. La Comisia de buget-finanțe voi repune in dezbatere toate cele 15 amendamente pe care USR, prin Claudiu Năsui, le-a propus la Camera Deputaților, amendamente care ar fi eliminat imunitățile și privilegiile. Dacă propunerea ajunge la Plen, toți senatorii USR vor vota împotriva ei.”, a declarat miercuri senatoarea USR Ramona Dinu.

Aceasta consideră că în forma propusă, modificarea OUG 93/2012 creează imunități nejustificate pentru anumiți funcționari, ce ar urma să aibă efecte negative ireversibile pe piața locală, încurajând în mod nepermis pasivitatea ASF în raport cu interesele consumatorilor de servicii financiare din România.

 • "Exonerarea de răspundere a anumitor funcționari din cadrul ASF - prevăzută de art. I punctul 2. din Proiectul de Lege prezintă o situaţie fără precedent în legislația din România și prezintă multiple probleme legale, constituționale, economice. O asemenea prevedere ar duce la blocarea efectivă a posibilității tragerii la răspundere a persoanelor responsabile și, totodată, la consolidarea pasivității sau a altor abuzuri de care pot fi vinovați acești funcționari ai ASF.", se arată în comunicatul USR.

Imunitatea civilă și penală nu este chiar o situație fără precedent: Conducerea BNR are aceleași drepturi

Exonerarea de răspundere penală ori civilă a anumitor funcționari din cadrul ASF nu este însă o situație fără precedent, de astfel de prevederi beneficiind și conducerea BNR în materia deciziilor de politică monetara și pe linia supravegherii bancare.


De altfel, acest lucru este evidențiat și în expunerea de motive a proiectului inițiat de liberalul Florin Roman.

 • "Pentru similaritate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, considerăm că și membrii Consiliului ASF și personalul autorității cu atribuții de supraveghere și control trebuie să fie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată buna credință și lipsa neglijenței în îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii actelor ori faptelor în exercitarea atrobuțiilor legale de supraveghere și control". Astfel, aceștia vor putea să își exercite atribuțiile de supraveghere și control în mod obiectiv, în limita competențelor legale, fără a fi supuși unor eventuale presiuni generate de apariția unor articole tendențioase în presă sau de nenumărate acțiuni în instanță, formulate cu rea credință, cu scopul destabilizării și decredibilizării activității ASF.", se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de liberalul Florin Roman.

Cât de periculos ar fi ca membrii conducerii ASF să aibă imunitate civilă și penală? Cazul sancțiunilor dure impuse de ASF conducerii NN Pensii, la cererea lui Liviu Dragnea

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, fiind susținut atât de PSD cât și de PNL, puterea membrilor conducerii ASF va crește enorm, un lucru ce ar putea fi periculos dacă ne amintim scandalul sancționării NN Pensii.


Click pentru a deschide


În anul 2017, Consiliul ASF de la acea dată, în frunte cu Mișu Negrițoiu, a sancționat aspru conducerea NN Pensii care și-a atenționat clienții asupra discuțiilor publice privind posibila naționalizare a pilonului II de pensii, un fapt pe care conducerea PSD chiar a încercat să o facă așa cum au arătat acțiunile ulterioare.

ASF a acționat dur a doua zi după ce Liviu Dragnea, președintele PSD la acea vreme
, a declarat la Antena 3 că "scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF". Dragnea a cerut să se acționeze foarte dur pentru a fi un exemplu și pentru alte multinaționale.

 • Mai mult, HotNews.ro a obținut în exclusivitate procesul verbal care arată cum a votat fiecare membru al conducerii ASF sancționarea NN Pensii.

Dan Armeanu, ASF
Foto: AGERPRES
De notat că Dan Armeanu, la acel moment un simplu membru neexecutiv al Consiliului ASF, "a propus având în vedere faptul că emailul către clienți a fost transmis de NN în numele societății, sancționarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație al NN."

În plus, "Dan Armeanu a precizat că potrivit informațiilor din mass-media, există prezumția că această faptă ar putea fi incriminată de articolul 404 din Codul Penal, motiv pentru care a solicitat participarea unui reprezentant din adrul Drecției Juridice șa ședința de Consiliu în vederea clarificării acestui aspect."

Între timp, Dan Armeanu a fost numit de către Parlament, în funcția de vicepreședinte ASF responsabil tocmai pe sectorul pensiilor private.

Mișu Negrițoiu susține că "Dan Armeanu a fost de altfel primul care a avut inițiativa convocării unei ședinte în cazul NN la momentul respectiv.

 • "Armeanu ca membru neexecutiv a transmis un mesaj către membri că ar trebui să ne intâlnim să discutăm noua situație de la NN. A fost o reacție imediată după declarațiile lui Dragnea. La această propunere eu nu am răspuns nimic și Coca Constantinescu a convocat Consiliul.
 • Coca Constantinescu a convocat ședința de Consiliu în condițiile în care nu avea dreptul să o facă pentru că eu eram în instituție. Nu eram plecat. Și atunci, odată convocată această ședință, nu puteam să o anulez și am asistat și m-au pus în fața faptului împlinit cu dosarul și propunerea care se făcea pentru Raluca Țintoiu. Oricum nu aveam ce să mai fac. Cuvântul meu nu mai conta. Ar fi fost erau 6 voturi contra 1.", a declarat pentru HotNews.ro Mișu Negrițoiu.

Surse din cadrul ASF susțin însă că Mișu Negrițoiu minte în privința votului său:
 • "Fără votul lui Mișu Negrițoiu, nu ar fi existat cvorum și NN nu ar fi putut fi sancționată. Negrițoiu era în concediu când s-a organizat ședința ASF și era și în conflict de interese în cazul Ralucăi Țintoiu".

ASF a decis atunci sancționarea NN Pensii cu amendă de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, având in vedere circumstantele de afectare a încrederii participantilor in sistemul de pensii private, aceasta fiind cea mai mare amenda dată până atunci de ASF.

Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Raluca Țintoiu a atacat decizia ASF, a câștigat în primă instanță și cazul are termen anul acesta în noiembrie la Înalta Curte de Casație și Justiție.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17148 vizualizari

 • +38 (42 voturi)    
  pnl (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:02)

  liviu_ [utilizator]

  incepe sa semene atat de mult cu psd incat incepe sa fie din ce in ce mai greu sa-i distingi...
  • +23 (23 voturi)    
   Sunt penelist dar spun Huo!!!. (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:00)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Toți sunt obligați să respecte legile.Nimeni nu trebuie să aibă imunitate.Cine propune imunitate este tâmpit.Dacă ai o funcție cu risc și nu te duce capul să propui o lege care să-ți asigure desfășurarea activității fără risc de anchete,nu te băga.Lasă să se ocupe oameni care știu cum să lucreze.Imunitate este opusul democrației.Nu știu câți mai sunt așa,dar nu vreau imunitate pentru nimeni.Legea trebuie respectată și aplicată de toată lumea.
   • +6 (6 voturi)    
    Mă asociez și eu la HUO! (Joi, 22 octombrie 2020, 8:52)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Acest individ este la fel de nociv ca fratele lui
    bolșevic,numitul Ciordache din Caracal.Nu sunt
    membru al niciunui partid,dar din 1991 și până
    acum am votat cu PNL.Din cauza unora ca Florin
    Roman nu am să mai repet prostia.
  • +10 (12 voturi)    
   Pai... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 15:53)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Unii dintre noi n-au uitat ( inca ) povestea de iubire PNL - PSD din perioada 2011 - 2014 .
   Oficializata la Tribunal sub denumirea de USL .
   Un splendid moment de sinceritate al PeNeLeilor ...
   Dupa 21 de ani de viguros anticomunism !
   Slava PNL , slava marelui barbat politic George Crin Laurentiu Antonescu !
   Acum , nimic n-ar mai trebui sa fie de mirare ...
   • +5 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 octombrie 2020, 16:54)

    [anonim] i-a raspuns lui paulbutoi

   • +1 (5 voturi)    
    ”iubirea” (Miercuri, 21 octombrie 2020, 17:20)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    dintre comuniști și liberali e o poveste veche, începând de la alegerile din 1946.
 • +20 (32 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:03)

  [anonim]

  • +19 (25 voturi)    
   da si nu (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   adica pe fata o sa fie pnl+usr ca sa discrediteze usr...
   in realitate o sa fie exact cum zici tu.

   scopul principal al acestor partide este distrugerea USR prin orice mijloace pentru ca e un partid care ar putea sa le incurce lor ploile...

   oricum se vede cand votul nu e secret (cand e secret e acuzat usr de blat fara nici o dovada) cum sunt voturile: psd+pnl+alde+udmr in directia anti-romania, usr impotriva (dar degeaba :( )
   • +2 (4 voturi)    
    E posibil si fara USR (Miercuri, 21 octombrie 2020, 16:20)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Daca PMP+UDMR+ProRomania scot mai mult impreuna decat USRPlus, sunt sanse mari sa vedem o astfel de majoritate: PNL,PMP,UDMR, ProRomania+minoritati.

    ProRomania poate sa fie exclus la modul formal, preluand doar vreo 20-30 de parlamentari, la bucata, PNL a aratat ca nu are greturi, sunt 15 parlamentari de la PSD si ALDE pe listele lor acum, in pozitii eligibile.

    Iar acum se estimeaza ca UDMR+PMP+ProRomania or sa aiba cam 18% impreuna.

    Daca USRPlus ia peste 18%, poate sa aiba o negociere cu PNL, altfel nu prea cred.

    Deci, cei care vor sa aiba USRplus in coasta PNL la guvernare, ar face bine sa mearga la vot.
  • +14 (22 voturi)    
   sa fim realisti (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:22)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   singura .. dar SINGURA sansa pentru romania de a nu ajunge venezuela 2

   e sa intervina strainii (gen legea aia cu banii europeni dati in functie de respectarea statului de drept)...
   pana cand o sa ajunga USR un partid puternic o sa vorbim rusa... pnl si psd sunt cu MUUUUULT inainte!

   si regret enorm ca l-am votat pe iohannis... evident nu o puteam vota pe analfabeta , dar imi puteam anula votul ca tot cu psd am votat...
  • -6 (8 voturi)    
   Hai sictir. (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:01)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Repeți o lozincă dragă ție,dar sa împuțit.Nu-ți pute??.
 • +23 (27 voturi)    
  Florin Roman e PSDist sub acoperire? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:07)

  UnOarecare [utilizator]

  Gen Grindeanu, Arafat, Dorneanu, Weber, Rafila etc
  Sau e USLul care vorbeste in el?
  Prea scoate gogomani pe banda rulanta!

  Votez USRplus ca sa nu mai avem penali in functii publice!
  • +19 (23 voturi)    
   80% MINIM din penelisti (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:18)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   sunt psdisti sub acoperire...

   si vreo 40-50% din ei chiar au fost psdisti pana acu 2-3 luni...
   • -9 (11 voturi)    
    Când ai făcut studiile astea? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:03)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Eu spun că nici în PSD nu sunt atâția infractori cât numeri tu.
    • +1 (3 voturi)    
     Ok (Miercuri, 21 octombrie 2020, 15:28)

     karryne [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Spune tu cati sunt de fapt, detaliat.
     Va fi o lectura amuzanta.
  • +3 (3 voturi)    
   e Ciordache resuscitat in Parlament... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:25)

   ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   ..
 • +19 (25 voturi)    
  interlopii PSDURMRALDEPNL vor sa isi consolideze (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:10)

  hopsinoi [utilizator]

  posibilitatea de a fura prin orice mijloace, fara sa fie trasi la raspundere.

  avem: furtul cu pensii speciale, imunitate in fata legii, sineCURi peste tot - toate astea sunt inacceptabile.

  vrem 300 de parlamentari si senatori! poate asa vom avea o calitate mai buna a celor care ne reprezinta.
 • +20 (26 voturi)    
  gretos acest PNList. se pleaca de la premiza (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:12)

  hopsinoi [utilizator]

  ca cei de la AFS, BNR, primarii, parlament pot face lucruri ilegale fara sa fie trasi la raspundere.
  • +8 (8 voturi)    
   Hmmmm.... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 16:16)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Unii spun ca cei de la ASF ( CNVM ) au facut deja destule lucruri ilegale pana acum . Evident , fara sa-i traga nimeni la raspundere .
   Se spune ca este vorba despre activitatea de supraveghere a modului in care au fost administrate entitatile grupate sub sigla AOPC ...
   Activitate pentru care - conform Legii - ASF ( CNVM ) a incasat comisioane grase din banii investitorilor ...
   In schimbul carora ASF ( CNVM ) doar a tinut spatele celor care au devalizat - pe fata , la greu - entitatile " supravegheate " .
 • +17 (23 voturi)    
  pnl racoleaza gangsteri pesedisti (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:22)

  iolea [utilizator]

  pnl voteaza cu psd...dar propaganda ne zice ca USR e de vina...
 • +11 (15 voturi)    
  Hai cu privilegiile pentru bugetari (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:39)

  nisetru [utilizator]

  PNL e copia mai palida si mai proasta a PSD.
 • +6 (16 voturi)    
  ba, scarbe jegoase de USL-isti, (Miercuri, 21 octombrie 2020, 13:58)

  revo [utilizator]

  nici n-ati castigat alegerile si va pisati in capul nostru?

  Pai dracu mai iese sa va voteze, scursori penale! Adta inseamna ca nu va pasa.

  Este mai mult decat clar ca dupa alegeri se va reface USL-ul, oficial.
  USR ramane pe afara, la fel PMP, ca n-o sa mai fie nevoie de ei pentru majoritate.

  Se intampla prea multe, pe fata si pe repede inainte, fara perdea, fara nicio retinere, deci s-a batut palma.

  A dracului de viata nenorocita si blestemata. Nu mai avem scapare, nicio luminita nu se mai vede la capatul tunelului. Nimic. Doar bezna, mizerie si saracie, boala si moarte.

  Totusi, ale cui pacate le tragem? Macar de-am sti ca le platim noi, pe toate, si generatiile viitoare or sa traiasca intr-o tara libera de hoti si ticalosi si criminali.

  Asasinii unui popor: PSD - PNL - UDMR.
 • +5 (9 voturi)    
  Imunitate penala si civila pentru toti (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:23)

  ilex2013 [utilizator]

  functionarii publici si alesi ar fi cel mai bine, sa poata fura bietii de ei in liniste nu stresati de ideea ca daca ii paraste cineva s-ar putea sa fi deranjati un pic de politie, procuratura ...etc....
 • +2 (8 voturi)    
  ASTA E BOMBOANA ... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:50)

  jidanul [utilizator]

  ... de pe coliva PNL-pdl. Asta e adevarata fata a PNL-pdl. In fapt orice imunitate pentru orice demnitar, functionar al statului de rang inalt din orice institutie a Statului Roman nu ar trebui sa existe sub nicio forma. Imunitatea ar trebui sa dispara, la fel ca pensiile "speciale" si "nesimtite" si la fel ca si cumulul salariu-pensie pentru orice functie a Statului Roman, asa cum ar trebui sa dispara toate salariile si pensiile "nemernic" de mari. Prea multi privilegiati, pre multi "speciali", prea multi "imuni" sunt in Romania. Imunitatea vine din activitatea cinstita si corecta facuta de fiecare demnitar, functionar al statului de rang inalt din orice institutie a Statului Roman.
 • +7 (9 voturi)    
  pnl (Miercuri, 21 octombrie 2020, 14:55)

  drago [utilizator]

  Ca si Daniel Zanfir ,capatul de linie a lui Florin Roman va fi PSD!
  Pina atunci ne reaminteste ca deocamdata PNL nu este de votat!
 • +6 (6 voturi)    
  Mda (Miercuri, 21 octombrie 2020, 19:39)

  nlln [utilizator]

  Asemeni PSD nu va este gandul decat la imunitati .
  Mai ieri semnati proiect pentru limitarea accesului (!!!) la informatii care de fapt sunt publice.
  Azi cu imunitatea..

  Vai de voi!
  Asa incompetenti ( politicieni) mai rar!
  Visez la ziua cand nu veti mai avea loc in Parlament!
 • +4 (4 voturi)    
  Eu propun (Miercuri, 21 octombrie 2020, 19:49)

  consumator2 [utilizator]

  Imunitate pentru parlamentarii PNL
 • +1 (1 vot)    
  Ia să intrebam ceva esential (Joi, 22 octombrie 2020, 14:47)

  Sparafucile [utilizator]

  Individul ăsta mai e pe listele PNL-ului pentru alegerile parlamentare? Că dacă mai e liberalii s-au potcovit cu un nenorocit de proportii apocaliptice. Din ce fund de vagauna a mai iesit si asta? Si mai ales cine a fost cu ideea sa-l propuna din nou? Orban?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by