Plățile din Pilonul II de pensii au depășit 727 milioane de lei, majoritatea fiind plăți unice / În viitor, plățile se vor face pe durata vieții - Director ASF

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 14 decembrie 2021, 10:47 Economie | Asigurari


Pensionari
Foto: pxfuel.com
​"Plățile de activ pentru pensionare, decese și invaliditate din sistemul de pensii private au depășit borna de 1 miliard de lei, cele mai multe plăți unice având în vedere că sistemul nu a ajuns la un ciclu complet de cotizare de 30-35 de ani", a declarat marți Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Plățile din Pilonul II au depășit 727 milioane de lei, iar legea de plată în acest sistem vizează ca plățile unice să fie excepționale, a spus aceasta.

 • "Legea de plată în Pilonul II de pensii încercăm să o finalizăm la anul. Inițiatorul la noi este Ministerul Muncii, iar noi (n.a ASF) asigurăm doar partea tehnică. În principiu pensia este gândită sub forma unei anuități care să fie distribuite pe toata durata vieții. În cazul în care sunt oameni care au cotizat 1-2 ani - se va putea plăti cash activul printr-o plată unică. Ideea este ca plățile să se facă pe durata vieții, dar depinde și de durata cotizării, pe bază de calcule actuariale", a declarat miercuri Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

La nivelul lunii octombrie din acest an, sistemul de pensii private a ajuns la active totale de 90 miliarde de lei active totale, din care 86,2 miliarde pe Pilonul II de pensii, potrivit informațiilor prezentate de oficialul ASF.

Plăți în pilonul II de pensii: 59.000 de români au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani / Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eșalonat


59.000 de participanți și moștenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat recent Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de ceva timp o lege prin care plățile să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) au realizat plăți de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanți și mostenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, a anunțat joi Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cea mai mare parte din suma a fost platita de fondurile de pensii private obligatorii (605 milioane lei), restul fiind platit de fondurile de pensii private facultative (397 milioane lei). Numarul platilor efectuate este doar usor diferit: 59.000 la Pilonul II, fata de 55.000 la Pilonul III.

Potrivit legislatiei, ca dispozitie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participantii si/sau mostenitorii acestora pot primi platile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal in vigoare, singura sarcina fiscala asupra veniturilor incasate in urma participarii la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depasesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzator pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

 • Suma de un miliard de lei platita deja de fondurile Pilon II si Pilon III marchează tranzitia sistemului de pensii private catre etapa de maturizare. Bineinteles, tranzitia va fi completa odata cu definitivarea cadrului pentru aplicarea legii de plata, unde mizam pe sustinerea tuturor autoritatilor implicate. Prin platile realizate, in volume din ce in ce mai semnificative, sistemul isi pune in aplicare misiunea sociala, oferind romanilor o sursa suplimentara de venit in momentul iesirii la pensie”, a declarat Andreea Pipernea, Vicepresedintele APAPR.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plati in urmatoarele situatii:


1) Decesul participantului. În această situatie, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, mostenitorii care sunt la randul lor participanti la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament in contul personal de pensie privata, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Mostenitorii participantilor trebuie sa fie informati de catre notarii publici despre existenta acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse in certificatul de mostenitor si in masa succesorala, astfel incat eventualii mostenitori sa poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, mostenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere si dupa completarea documentatiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. In aceasta situatie, plata catre participantul (la Pilonul II sau III) ramas invalid se efectueaza strict in cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care sa contina precizari cu privire la incapacitatea de munca a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participantii care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie privata. La Pilonul III, participantii care au implinit varsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat in contul de pensie facultativa.

Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat - arată datele ASF
Click pentru a deschide


Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate în 8 iunie 2021 de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.


În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.

De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.

Cum functioneaza pensiile private?


Potrivit APAPR, Romania a urmat in 2007 practica internationala si a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea si sub supravegherea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Suplimentar fata de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale (CAS) platita de toti romanii catre bugetul public sa fie directionata catre fonduri private de pensii, bazate pe acumulare si investirea continua a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu apartin societatilor de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privata a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. In prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata in conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II.

Pilonul III functioneaza similar, cu o singura diferenta majora: contributiile nu sunt redirectionate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt platite in mod voluntar, facultativ, de catre salariati si/sau angajatorii lor. Contributia la fondurile de pensii facultative beneficiaza de o deductibilitate fiscala (cate 400 EUR / an, atat la angajat cat si la angajator), pentru incurajarea economisirii private. In prezent, peste 450.000 de romani contribuie pentru acest tip de pensie suplimentara, care se va adauga celei obtinute de la stat (Pilonul I) si de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografica
arata deja ca logica redistributiva a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate functiona in mod sustenabil in viitor. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai multi. De aceea, participarea la Pilonul II si Pilonul III de pensii private reprezinta singura solutie eficienta de economisire suplimentara, pentru o pensie mai buna in viitor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4304 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  amuzant.. (Marţi, 14 decembrie 2021, 10:58)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. cum decid altii ce trebuie sa faci cu banii tai. adica spun ca valoarea e micā per cont, dar nu mai poti retrage toti banii dintr-o turā, trebuie sa ti dea ei cu taraita pe 70 de ani.
 • +4 (6 voturi)    
  Inteleg ca ASF stie durata vietii fiecaruia. (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:11)

  Amad [utilizator]

  O alta teapa.
  Evident ca vor ramane bani din P2 necheltuiti, bani care se spera sa nu fie cheltuiti nici de mostenitori, ramanand astfel ca profit al administratorilor P2.
  Cam asta este schema:
  - Tu nu-ti incasezi toti banii din P2.
  - Soldul ramas se adauga la soldul mostenitorilor.
  - Acestia, la randul lor nu vor putea sa-i ridice dacat la vasta lor de pensionare (70 ani).
  - Banii ramasi la finanul acestui ciclu raman propietatea administratorului.
  - Profit maxim pentru ASF si administratori.


  Tara bananiera.
  • +2 (4 voturi)    
   Jos labele de pe banii nostri (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:51)

   TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Deocamdata suntem la nivel de zvonuri, dar nu am vazut nicaieri ca suma ramasa se va reporta mostenitorilor. Oricum, e o mare mizerie. Hotii isi baga coada intr-o afacere facuta de doua entitati private. Pacat ca romanu tace si suporta. Francezii ar fi iesit un milion in strada la primul zvon.
  • +2 (4 voturi)    
   corect (Marţi, 14 decembrie 2021, 12:20)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   MEGA teapa cu soldul adaugat la cel al mostenitorilor.

   Ai sintetizat perfect "pensia" privata.
 • +2 (6 voturi)    
  Discriminare! Daca durata vietii e de 2 ani??? (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:27)

  Radoh [utilizator]

  pierzi toti banii daca mai traiesti doar 2 ani dupa pensionare.

  e de fapt un JAF, un FURT
  • +2 (4 voturi)    
   nu (Marţi, 14 decembrie 2021, 12:19)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Banii revin mostenitorilor. Problema e daca traiesti mai mult decat cei 5 ani sau cat vor vrea ei sa imparta suma aia finita, care oricum va fi MICA si baza va fi pensia din P1.
 • +3 (5 voturi)    
  durata vietii =minciuna (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:41)

  Nevermind [utilizator]

  Aia e la pilonul 1. La pilonul 2 suma este finita. Se tot foloseste manipularea cu denumirea de pilon "pensie" la P2, cand de fapt este un fel de depozit bancar finit.

  Acum se baga si asta cu "durata vietii", cand de fapt este vorba de a-ti da banii aia finiti pe o perioada mai lunga si nu 5 ani. Se termina banii si inca mai traiesti, ajungi la P1, adica pilonul decapitalizat ca sa faca unii banu' gros.
 • +3 (5 voturi)    
  de acord, dar... (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:43)

  andimi [utilizator]

  bun, de acord cu pensii II, sa zicem de acord cu esalonare plata dupa pensionare, insa cum faci esalonarea? De unde stii ca omul mai traieste 3 ani sau 30? Poate omul vrea sa se bucure in putinii ani pe care ii mai are de trait de aceasta pensie! In alte tari cum e?
  • 0 (6 voturi)    
   in alte tari NU e (Marţi, 14 decembrie 2021, 12:17)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Nu ai obligatoriu, ci este un fel de P3 la noi.
   Super businessul cu P2 obligatoriu si capusat P1 a fost o idee a unora (nu mai retin daca banca mondiala) si a fost testata in tarile bananiere gen ameria latina si estul iuropei. S-a renuntat la el, mai putin la noi, chiar initiatorii recunoscand ca a fost o tampenie.
   • 0 (0 voturi)    
    nu e chiar asa (Joi, 16 decembrie 2021, 14:16)

    andimi [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    am stat sa citesc putin, nu e cum spui, cu sistemul 2 mai sunt inca tarile baltice si vecinii bulgari. Dar si tari ca UK, Irlanda, Olanda, Danemarca inteleg ca se bazeaza pe sisteme administrate privat, deci treaba e mai complexa. Cel mai nasol e la inflatie, ca se duc banii pe apa sambetei, nu mai valoreaza nic
 • +2 (6 voturi)    
  :) (Marţi, 14 decembrie 2021, 11:47)

  rei [utilizator]

  deja ma gandesc ca mai am ceva ani pana la pensie si la cum schimba astia regulile in timpul jocului,o sa-mi mai ramana o calda strangere de mana si sincere felicitari ca am apucat pensia care nu mai e
 • +1 (1 vot)    
  oare asa sa fie? (Marţi, 14 decembrie 2021, 15:11)

  mefiso [utilizator]

  tot aud la infinit asta cu decreteii care atunci cand vor iesi la pensie vor destabiliza bugetul de stat. acestia sunt oameni care aveau in jur de 18/23 de ani la revolutie si care au plecat primii din tara, ei au incetat sa mai contribuie la bugetul de pensii. cum ar putea deveni ei pensionari in acest caz? a facut cineva un studiu care sa arate impactul real al celor care se vor putea pensiona in urmatorii ani?
 • 0 (0 voturi)    
  Schema piramidala! (Miercuri, 15 decembrie 2021, 10:55)

  mike123 [utilizator]

  Pensiile Private = Schema Piramidala!
  Doar fraierii nu s-au prins!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by