​​Brokerii în asigurări au trimis luni o adresă către Guvern, în atenția premierului Ciolacu, în care avertizează că amânarea pentru săptămâna viitoare a proiectului de Ordonanță de urgență privind prelungirea valabilității polițelor RCA ale Euroins riscă să blocheze sistemele operaționale și să crească masiv numărul mașinilor fără RCA în trafic.

Accident în BucureștiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
  • UPDATE (20:48) Guvernul are pe agenda ședinței de joi proiectul de OUG privind prelungirea valabilității asigurărilor emise de Euroins.
  • UPDATE (18:09) Alți brokeri membri ai COTAR (Confederația transportatorilor) susțin că prelungirea polițelor Euroins ar face mai mult rău și ar duce la despăgubiri suplimentare de 90 milioane euro în sarcina FGA.
  • UPDATE (16:39) Surse din Guvern pentru HotNews.ro: „Executivul va adopta cu siguranță joi, 31 august, Ordonanța de Urgență care va prelungi cu 3 luni valabilitatea asigurărilor emise de Euroins. Actul va intra în vigoare imediat după publicarea sa în Monitorul Oficial.”

Amintim că toate contractele de asigurare emise de Euroins, asigurător în faliment, vor expira automat în data de 8 septembrie 2023.

Șoferii nu au prea fost interesați să denunțe polițele RCA la Euroins, pentru a-și face altele noi cel mai probabil mai scumpe, așa că ASF a propus prelungirea termenului cu 3 luni, iar Ministerul Finanțelor a scos în dezbatere în 18 august un proiect de Ordonanță de urgență în acest sens.

De atunci nu s-a mai auzit nimic și săptămâna viitoare ar expira toate aceste contracte de asigurare emise de Euroins, nu doar RCA.

De ce spun brokerii ca este imperios necesar ca Guvernul să ia o decizie săptămâna asta

Într-o adresă transmisă luni către Guvern, consultată de HotNews.ro, UNSICAR - uniunea care reprezintă interesele brokerilor în asigurări, spune că susține proiectul de OUG aflat în consultare publică, dar atenționează că este „imperios necesar ca proiectul de OUG să fie adoptat în această săptămână.”

  • „În cazul amânării adoptării OUG până în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, publicul ar avea la dispoziție o decizie clară a Guvernului doar cu o zi înainte de termenul limită sau chiar în ziua termenului limită.
  • O astfel de situație ar crea incertitudine și turbulențe chiar mai mari decât dacă OUG în discuție nu ar fi fost prezentată în spațiul public.
  • O astfel de situație riscă să blocheze sistemele operaționale și să crească masiv numărul autovehiculelor care circulă neasigurate.
  • Ca atare, reiterăm faptul că este esențial pentru populație, agenții economici și operatorii din industria de asigurări ca Guvernul Romaniei să adopte o pozitie clară cu privire la OUG pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență în cursul sedintei de Guvern din saptamana 28.08. 2023-01.09.2023.”, se arată în adresa consultată de HotNews.ro.

Problema nu este doar cu asigurații RCA. Sunt medici asigurați pentru malpraxis la Euroins

Pe străzi circulă în prezent peste 1,6 milioane de mașini asigurate RCA la Euroins, dar societatea în faliment vindea și alte asigurări, precum cele de malpraxis către medici și farmaciști.

Într-o adresă transmisă în 4 august, Colegiul Medicilor își informează membrii ce trebuie să facă pentru a fi protejați în caz de malpraxis, dar și pentru a avea dreptul de liberă practică neafectat de o poliță care nu mai este valabilă, deși este încă în termenul de valabilitate:

  • 1. Încheie o nouă poliță de răspundere civilă pentru perioada rămasă până la expirarea poliței încheiate la Societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA și prezint-o la Colegiul medicilor teritorial pentru a ți se emite un nou aviz anual de practică.
  • 2. Încheie o nouă poliță de răspundere civilă pentru perioada de 1 an și prezint-o la Colegiul medicilor teritorial pentru a ți se emite un nou aviz anual de practică.
  • 3. Depune la Fondul de Garantare o cerere de restituire primă: https://www.fgaromania.ro/formulare-fga/

Unii brokeri susțin că prelungirea polițelor Euroins ar face mai mult rău

Sunt însă și brokeri care cer Guvernului să nu adopte deloc prelungirea cu 3 luni a polițelor RCA ale Euroins pe motiv că ar face mai mult rău în piața de asigurări.

Confederația transportatorilor din România (COTAR), care are ca membri și brokeri în asigurări, a transmis către HotNews.ro adresa înaintată autorităților prin care solicită să nu fie adoptat acest act normativ.

Fără a aduce dovezi, Confederația susține că „la o simplă analiză a informațiilor publice disponibile rezultă că, lunar, se produc aproximativ 10.000 de accidente în care sunt implicate autovehicule asigurate RCA la Euroins”.

Astfel, dacă se va prelungi valabilitatea polițelor RCA cu 90 de zile, cel puțin 30.000 de asigurați ar suferi noi prejudicii și se vor afla în imposibilitatea de a-și repara mașinile și recupera prejudiciul de la asigurătorul în faliment, pentru că vor trebui să se adreseze Fondului de garantare a Asiguraților (FGA).

Cum FGA achită deja despăgubirile survenite în urma falimentelor City Insurance și Euroins, noile despăgubiri apărute vor fi achitate în decurs de cel puțin 2-3 ani.

Practic persoanele prejudiciate ar trebui sa-și repare cu resurse proprii masinile lovite de asgurații Euroins.

Luând în calcul o daună medie RCA la nivelul de 3.000 de euro și cele 3 luni de prelungire a polițelor RCA ar rezulta un număr de 30.000 de noi daune RCA care ar însemna despăgubiri suplimentare de 90 milioane euro pe care ar trebui să le plătească FGA.

  • COTAR susține, în mod fals, că proiectul de OUG îi va obliga pe asigurații Euroins să încheie polițe RCA la prețuri mult mai mari decât cele de acum.

Confederația amintește că faptul că, în luna octombrie 2023 urmează să expire perioada de 6 luni de plafonare a preturilor RCA la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător la data de 29 februarie 2023.

  • „În acest context, în cazul în care, conform legislației în vigoare, polițele RCA Euroins ar înceta de drept în data de 8 septembrie 2023, cele 2 milioane de asigurați RCA Euroins ar avea posibilitatea să încheie noi polițe RCA cu oricare dinre cele 8 societăți de asigurări care vând polițe RCA în România la prețul plafonat stabilit prin HG nr. 298/2023, ceea ce ar însemna achiziționarea plițelor RCA la un preț mai mic față de cele ce vor fi practicate ulterior expirării perioadei de plafonare.
  • În schimb, prelungirea valabilității polițelor de asigurare RCA Euroins până în data de 8 decembrie 2023 va obliga acești consumatori de asigurări să încheie noi polițe de asigurare RCA la prețuri cu cel puțin 30% mai mari decât cele practicate în perioada de plafonare, de care ar putea beneficia în cazul încetării de drept a polițelor Euroins, conform legii, în luna septembrie 2023.”

COTAR are dreptate când atenționează că asigurații RCA ai Euroins care se bucură acum de prelungirea valabilității polițelor ar putea plăti mai mult dacă nu își fac noi asigurări RCA înainte de 10 octombrie, data când ar expira plafonarea prețurilor RCA și se așteaptă majorări de prețuri.

Pe de altă parte, asigurații Euroins au pârghiile legale să-și facă oricând noi polițe RCA înainte de data de 30 octombrie, după ce ASF a adoptat recent o norma prin care

polițele RCA vor putea intra în vigoare la maximum 60 de zile după ce au fost achziționate, față de 30 de zile cum se întâmpla până astăzi.

Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită până în ianuarie 2024. Care sunt motivele - surse

Dincolo de prelungirea valabilității asigurărilor Euroins, ​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024.

Motivul invocat fiind acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, au declarat marți pentru HotNews.ro mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări.