Curtea de Apel București a dat câștig de cauză vineri, 12 aprilie 2024, asigurătorilor care au cerut anularea Hotărârii Guvernului Cioloș din 2016 care a plafonat tarifele RCA pentru o perioadă de șase luni, pe fondul creșterii prețurilor după falimentele Astra și Carpatica. Guvernul va ataca acum decizia la Înalta Curte. Dacă va pierde definitiv acest litigiu, statul riscă plata unor prejudicii de zeci de milioane de lei cerute separat în instanță de asigurători.

Protest RCA al transportatorilor în 2016Foto: Hotnews

Ce a decis Curtea de Apel: Dincolo de anularea Hotărârii din 2016, Guvernul ar avea de achitat și cheltuieli de judecată

Curtea de Apel București a admis vineri cererea formulată de șase asigurători: Asirom VIG, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig VIG și Uniqa pentru anularea Hotărârii Guvernului nr. 826/2016 care a plafonat prețurile RCA timp de 6 luni.

În plus, Guvernul este obligat la plata a 183.760 de lei, cheltuieli de judecată către cei șase asigurători.

Decizia nu e definitivă. Guvernul Ciolacu are 15 zile să o atace la Înalta Curte

Guvernul, Ministerul de Finanțe și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pârâți în acest dosar, pot face recurs în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei.

Surse guvernamentale au precizat vineri pentru HotNews.ro că Guvernul va ataca această decizie la Înalta Curte de casație și Justiție.

Cum a început totul: Cu excepția Euroins, toți asigurătorii au acuzat Guvernul că-i forțează să vândă RCA la prețuri la care Astra și Carpatica au falimentat

Litigiul a început în luna aprilie 2017, când 8 asigurători au dat statul în judecată cerând anularea Hotărârii Guvernului Cioloș din toamna anului 2016 de a plafona prețurile RCA timp de 6 luni, după protestele transportatorilor pe fondul creșterii prețurilor după falimentul Astra Asigurări.

  • Cei opt asigurători au fost următorii: Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig și Uniqa.

Cu excepția Euroins, ceilalți 7 asigurători au deschis separat în instanță alte dosare în care au cerut despăgubiri pentru că ar fi fost forțați să vândă polițe RCA la prețuri care în cazul altor societăți, precum Astra și Carpatica, au condus la falimentul acestora, după cum a scris atunci în exclusivitate HotNews.ro.

Datele din acest dosar consultate atunci de HotNews.ro arătau că cei 7 asigurători solicitau Guvernului plata unor prejudicii cumulate de peste 56,2 milioane de lei, astfel:

Ca și în dosarul inițial, în care acești șapte asigurători împreună cu Euroins solicită anularea Hotărârii de Guvern 826/2016 care stabilit tarife maxime la RCA pentru o perioadă de 6 luni, casa de avocatură care reprezintă firmele de asigurare este SCA Zamfirescu Racoți & Partners, prin avocați Călin Zamfirescu și Cosmin Vasile, conform dosarului consultat joi, 9 august 2018, de HotNews.ro.

Statul a câștigat la Curtea de Apel, dar asigurătorii au obținut la Înalta Curte rejudecarea acestui dosar

Statul a câștigat în primă instanță acest litigiu, după ce Curtea de Apel București a respins cererea asigurătorilor în luna august 2021.

Cu excepția Allianz-Țiriac Asigurări, ceilalți 7 asigurători au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care în toamna anului trecut a decis să retrimită acest dosar pentru rejudecare la Curtea de Apel, după cum a informat Profit.ro.

Așa s-a ajuns ca în luna ianuarie 2024 să fie redeschis acest dosar, în care Curtea de Apel a admis vineri, 12 aprilie 2024, cererea făcută de șase asigurători: Asirom VIG, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig VIG și Uniqa.

Intrată în procedură de faliment, Euroins a fost reprezentată mai întâi prin administratorul interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și ulterior de CITR - lichidatorul judiciar, care s-au retras ulterior din proces.

Prețurile RCA sunt plafonate de peste un an pe fondul falimentului Euroins, decizii luate de Ciucă și apoi de Ciolacu

La 8 ani de la plafonarea prețurilor RCA de Guvernul Ciolos, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în piața RCA.

În timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) Un alt mare faliment RCA a venit în aprilie 2022 la City Insurance, iar în martie 2023 i-a fost retrasă autorizația de funcționare și Euroins, care se află acum în procedură de faliment.

Aceste două ultime falimente au avut loc în timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost condusă de Nicu Marcu.

Opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime - una de performanță și alta pentru Ziua ASF - cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, arată datele Autorității. Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani - 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro).

Pentru detalii citește și: