​Grupul american Liberty Global, care a semnat în acest an vânzarea UPC România către Vodafone, a anunțat vineri că a încheiat un acord pentru vânzarea către M7 Group a operațiunilor de televiziune prin satelit (DTH) din 4 piețe est-europene, printre care și România, unde aceste servicii sunt furnizate prin compania Focus Sat. Vânzarea acestei companii, care avea 356.500 de utilizatori în martie 2018, ar însemna ieșirea totală din România a grupului Liberty Global.

Antena Focus SatFoto: Focus Sat

Finalizarea tranzacției este condiționată de obținerea acordului din partea autorităților de reglementare, estimată pentru prima jumătate a anului 2019.

În acest moment, operațiunile DTH deservesc clienții din România sub brandul Focus Sat, clienții din Ungaria sub brandul UPC Direct și clienții din Cehia și Slovacia sub brandul freeSAT.

Veniturile obținute în urma acestei tranzacții vor fi utilizate cel mai probabil pentru atingerea obiectivelor generale ale grupului.

Merrill Lynch International, o subsidiară a Bank of America Corporation, este consultantul financiar pentru Liberty Global în cadrul acestei tranzacții.

Comisia Europeană a deschis în această lună o investigație aprofundată asupra implicațiilor achiziționării de către Vodafone a operațiunilor Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria și România. În România, tranzacția vizează preluarea de către Vodafone a UPC România, al doilea mare operator local de comunicații prin cablu. Bruxelles-ul vrea să se asigure că această tranzacție nu va conduce la creșterea prețurilor și la reducerea posibilităților de alegere pentru consumatori.