Sistemul 112 ar fi trebuit să preia datele GPS ale apelurilor efectuate de pe telefoanele inteligente din București și Ilfov încă din 2015. Ce s-a întâmplat?

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 2 august 2019, 15:24 Economie | Telecom


Centrul 112 din Bucuresti si ilfov
Foto: STS
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit în anul 2015 un contract de peste 10 milioane lei către o asociere formată din firmele S&T și Teamnet (grup fondat de Sebastian Ghiță) pentru modernizarea sistemului 112 în București și Ilfov. Una dintre cerințele minime și obligatorii era preluarea automată în sistemul 112 a informației de localizare GPS de pe telefoanele inteligente care au softuri ce transmit această locație. De ce sunt în continuare întrebați bucureștenii unde se află atunci când sună la 112?


Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atribuit în data de 23 iulie 2015 un contract în valoare de peste 10,2 milioane lei (fără TVA) pentru "modernizarea infrastructurii hardware și software a SNUAU (n.a sistemul 112) la nivelul Municipiului București și Ilfov."


Click pentru a deschide


Singura ofertă
, care a fost și declarată câștigătoare, a fost din partea asocierii dintre firmele: S&T România; Teamnet International; Teamnet Solutions International; Quality Business Solutions, având ca subcontractant firma Teamnet Project management Solutions.

Vezi AICI firmele care ar fi trebuit să modernizeze sistemul 112

Una dintre cerințele minime și obligatorii pentru soluția care ar fi trebuit să modernizeze sistemul 112 în București și Ilfov era crearea unei componente interfață adminisrare voce care, printre altele, trebuia:


Click pentru a deschide

- "Să permită configurarea modului de asociere manuală/automată a unui apel de urgenţă cu informaţia de localizare GPS (recepţionată prin SMS/transmisie de date), în funcţie de numărul de telefon, pentru o localizare cu acurateţe ridicată a apelurilor efectuate de pe telefoanele inteligente care au instalate softuri specifice ce transmit locaţia GPS la apelarea serviciului 112.
Asocierea automată se va face în momentul răspunsului la apel, dacă este disponibilă informaţia GPS, cu poziţionarea apelantului pe hartă pentru simplificarea interviului privind locaţia, iar dacă această informaţie vine ulterior procesării cazului, la Centrul 112 şi agenţiile de urgenţă, trebuie semnalizat (vizibil) în listele de cazuri în curs, faptul că există o informaţie privind locaţia GPS a apelantului, iar la deschiderea cazului din listă, poziţia apelantului va putea fi afişată pe hartă, dacă operatorul o consideră utilă în rezolvarea cazului respectiv
", se arată în Caietul de sarcini al licitației, disponibil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

O altă componentă a noii soluții de modernizare a 112, numită componenta interfaţă client date ar fi trebuit să ofere următoarea facilitate:


Click pentru a deschide

"Interfaţa client va integra în structura fişei de caz atât fişa de caz standard pentru tratarea urgenţei cât şi blocurile de date specifice pentru managementul datelor eCall, conversaţia operator 112 - apelant prin SMS, localizarea automată a apelurilor de urgenţă, prin recepţionarea coordonatelor GPS transmise prin SMS de o aplicaţie instalată pe telefoane inteligente şi asocierea automată a acestora cu apelul vocal).
Operatorul trebuie să poată transmite către hartă comenzi de localizare a apelantului (aria probabilă transmisă de operatorul de telefonie care a preluat apelul şi/sau coordonate GPS), de poziţionare incident după adresa evenimentului/după coordonate GPS recepţionate din diverse surse pe interfaţa GIS
", se arată în documentația de atribuire.

Vezi AICI integral Caietul de sarcini pentru modernizarea 112 în București și Ilfov


Detalierea sistemului informatic integrat solicitat

În Caietul de sarcini, este explicat și ce ar însemna modernizarea Centrului 112 din București și Ilfov:


Click pentru a deschide

"Tehnic, Centrul 112 Bucureşti-Ilfov reprezintă un ansamblu integrat de aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, care realizează pe de o parte interfaţa unică de acces a cetăţeanului la agenţiile de urgenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi Ilfov şi pe de altă parte interfaţa unică de acces la serviciile cu utilizare la nivel naţional. Soluţia ce va fi implementată trebuie să funcţioneze într-o arhitectură independentă, perfect funcţională şi interoperabilă între subsisteme şi cu sistemul SNUAU existent".
 • De ce bucureștenii care sună de pe smartphone la 112 sunt întrebați unde se află?
Dacă această soluția a fost într-adevăr implementată, este de neînțeles de ce bucureștenii care sună la 112 sunt în continuare întrebați unde se află mai exact. Mai mult, există situații în care datele transmise telefonic operatorilor 112 sunt reținute greșit, iar echipele de intervenție vin la alte adrese în București, decât la adresa comunicată la telefon. De pe smartphone. În București.

Vezi AICI integral graficul de punere în funcțiune a soluției de modernizare a 112 în București și Ilfov.

HotNews.ro a solicitat STS și oficialilor Teamnet să precizeze dacă a-a implementat în sistemul 112 la nivelul Municipiului București și Ilfov componenta de localizare GPS pentru apelurile de pe telefoanele inteligente așa cum s-a solicitat în această licitație. Până la publicarea acestui articol nu am primit explicațiile solicitate.

 • În scandalul Caracal, STS susține că nu a implementat soluții care preiau datele GPS de pe telefoane mobile pentru că ar fi trebuit modificată legislația/ Președintele Comisiei IT din Parlament acuză STS de minciună
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a trasmis duminică, la solicitarea HotNews.ro, mai multe precizări ca răspuns la acuzațiile președintelui Comisiei IT din Camera Deputaților, Cătălin Drulă (USR), care a susținut că STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor ar fi responsabile pentru neimplementarea de mulți ani a unor soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112.

Redăm mai jos integral precizările STS:

"Serviciul de Telecomunicații Speciale a inițiat demersuri, în anul 2017, privind implementarea soluției Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea apelantului la momentul inițierii apelului, împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Digi, Telekom) și ANCOM.

În 2018, în baza testelor realizate împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă, Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat ANCOM că poate să implementeze funcționalitatea AML.

Transpunerea acestei funcționalități în cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) presupune actualizarea legislației primare existente.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a demarat, la începutul anului 2017, activitățile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Deciziei ANCOM nr. 1170/2016, privind implementarea soluției Advanced Mobile Location (AML).

În acest sens, STS a implementat o platformă pilot de preluare și procesare a informațiilor de localizare în format AML și a efectuat teste cu operatorii de telefonie mobilă. În urma testelor operatorii mobili au confirmat că pot prelua și transmite datele de localizare în format AML, însă doar de pe terminale tip smartphone noi și de ultimă generație. La nivelul STS, aceste date se pot prelua și afișa ca informație de localizare în cadrul aplicațiilor de tip GIS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat cu succes etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă și de integrare a informației de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislației primare aplicabile, această funcționalitate să fie pusă la dispoziția cetățenilor care apelează numărul de urgență.

Până la actualizarea legislației, fiind preocupat de îmbunătățirea capabilităților de localizare a apelanților la 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale a prevăzut, în august 2018, cerințe specifice privind implementarea facilităților de tip AML/ESL în cadrul unui proiect, cu finanțare europeană, de modernizare a infrastructurii hardware și software a SNUAU.

Ca urmare a unor contestații înaintate de unii operatori economici participanți la procedura de achiziție publică, atât la nivelul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziție, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni.

În paralel cu aceste demersuri privind utilizarea standardului AML, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezvoltat o aplicație pentru telefoanele mobile de tip smartphone denumită „APEL 112” care permite transmiterea în SNUAU a coordonatelor de localizare (GPS) pentru o mai mare acuratețe și precizie în determinarea localizării terminalului de pe care se face apelul.

Practic, Serviciul de Telecomunicații Speciale a derulat activități pentru îmbunătățirea preciziei localizării pe trei paliere:

1. implementarea AML în SNUAU, testată cu operatorii de telefonie mobilă – necesită actualizarea legislației primare
2. implementarea AML în SNUAU prin proiectul de modernizare - suferă întârzieri din cauza contestațiilor
3. dezvoltarea aplicației Apel 112 – deja operațională și eficientă în salvarea de vieți omenești.",
se arată în răspunsul STS către HotNews.ro.

UPDATE (duminică, 28 iulie, ora 22:04) În replică la aceste noi precizări, deputatul USR Cătălin Drulă, președinte al Comisiei IT din Parlament, a reacționat pe Facebook acuzând STS de minciună.

Redăm mai jos postarea acestuia:


Catalin Drula pe Facebook
Foto: Hotnews
LE: Ca să fie clar, pentru că am primit întrebări: NU e nevoie de nicio lege în plus pentru a implementa AML. Baza legală este deja în OUG 34/2008 și legislația derivată.

LE2: Prevederea legală necesară a fost introdusă din 2015 în legislația primară prin Legea 132/2015, adică nou introdusul alineat (1^2) la art. 28 din OUG 34/2008:
"(1^2) Prin decizia președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații se pot stabili și alte modalități de realizare a localizării apelanților către SNUAU."

Ultimul comunicat al STS recunoaște ce spun aici de câteva zile: că din punct de vedere tehnic, implementarea AML (Advance Mobile Location) este o operațiune simplă și că nu e nevoie de sisteme de zeci de milioane de euro pentru a operaționaliza AML/ELS.

Ba chiar STS recunoaște că a făcut teste cu operatorii de telefonie mobilă din 2017 și că totul a funcționat.

Minciuna apare când invocă o falsă scuză pentru a explica de ce nu funcționează în România sistemul AML: lipsește legislația primară.

Este o explicație de tip mi-a mâncat câinele tema. STS nici nu intră, de altfel, în detalii să explice ce legislație le lipsea.

Parcă și văd procesul desfășurat de directorul Vasilcă cu oamenii de la P.R.:
- Păi și noi de ce n-am dat drumul la AML de 2 ani de zile?
- ...
- Ziceți și voi că n-am avut bază legală.

Rușinos!!!

 • Oficialii STS, ANCOM și ai Ministerului Comunicațiilor, acuzați că ar fi responsabili pentru neimplementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112
Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), a declarat vineri seara că multe țări europene au implementat de mult timp soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112. Aceste soluții care funcționează pe smartphone-uri cu Android și iOS fără să-ți instalezi nicio aplicație, trimit automat locația de pe telefon la apelurile de urgență. "E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile "pentru modernizarea 112", susține Drulă.

Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), a semnalat vineri seara, în cadrul a două postări pe Facebook, că autoritățile care gestionează serviciul 112 din România, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ANCOM (autoritatea de reglementare în comunicatii) și Ministerul Comunicațiilor (MCSI) sunt mult în urmă cu implementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112.

Asociația europeană a numărului 112 (EENA), organizație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, a atenționat într-o declarație către HotNews.ro că a insistat ani de zile fără succes la autoritățile române responsabile de serviciul 112 pentru implementarea unor soluții gratuite pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112.
HotNews.ro a semnalat deja că ANCOM a emis în noiembrie 2016 o decizie care obligă operatorii de telefonie mobilă să transmită mai multe date de localizare a apelurilor la 112 către STS, dar că de atunci și până acum nu s-a întâmplat mare lucru.

ANCOM ar trebui să răspundă în ce măsură au fost aplicate până acum măsurile dispuse acum 3 ani.
De asemenea, HotNews.ro a semnalat în mai multe articole din ultima perioadă blocajul în care se află STS cu licitația pentru modernizarea 112.

Una dintre facilitățile noului sistem și funcționalitatea Advanced Mobile Location – AML, care ar permite utilizatorilor care dețin telefoane mobile echipate cu această funcționalitate să fie localizați cu o acuratețe între 5 și 50 de metri, atunci când sună după ajutor la 112.

Licitația pentru modernizarea sistemului 112, un contract de peste 184,7 milioane lei, a ajuns în instanță.

La un an de la lansarea acestei licitații de către STS, contractul a ajuns pe masa Curții de Apel București, după mai multe contestații la CNSC și o plângere penală la DNA. Un consorțiu de firme condus de Omnilogic, a căror ofertă a fost descalificată, a contestat luni în instanță rezultatele atribuirii contractului de peste 184,7 milioane de lei.

În afară de contestația consorțiului condus de Omnilogic, luni, 15 iulie, o nouă contestație a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Plângerea aparține consorțiului condus de Telekom (care este susținută și de fosta Teamnet fondată de Sebastian Ghiță).

Pentru detalii citește: Modernizarea sistemului 112: Curtea de Apel va judeca modul în care STS a atribuit contractul de peste 184 milioane de lei
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8789 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  atata tehnologie e! (Vineri, 2 august 2019, 15:44)

  Dedalus [utilizator]

  Cheia problemei:

  "dacă este disponibilă informaţia GPS"

  Nu e chiar mereu disponibila: telefonul trebuie sa aiba GPS (cele cu butoane nu au), acesta trebuie sa fie pornit, date trebuie sa fie posibile.

  Telefonul mobil, oricat de smar ar fi, nu va putea obtine pozitionare GPS in incaperi sau in "defilee urbane" (spatiul ingust dintre cladiri, sau in paduri sau in parcuri.

  Asa ca - sperante desarte! Desigur, in unele situatii poate ca ar merge, dar am mari indoieli ca ar fi de prea mare folos.

  In cazul Alexandrei (aflata intr-o incapere) pozitionarea ar fi fost imposibila cu orice sistem imaginabil.

  Daca telefonul sau mobil ar fi avut GPS pornit si ar fi fost sub cerul liber (ceea ce mi se pare imposibil in acest caz), poate ar fi transmis coordonatele GPS.

  Chiar si asa, precizia ar fi depins de numarul de sateliti pe care GPS-ul i-ar fi "vazut" si de pozitia relativa dintre ei (alinierea).

  Asa ca din pacate tehnologia nu poate inlocui profesionalismul interventiei si nici nu ar contribui la eliminarea cauzei tragedeiei: in acest caz cauza este indiferenta fata de transportul public local.
  • +2 (2 voturi)    
   e vina STS-ului ca nu a implementat sistemul (Vineri, 2 august 2019, 16:03)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   eram intr-o masina de taxi acum vreo 2 ani, chiar in jud Arges.
   Taximetristul incearca sa depaseasca un BMW, iar soferul BMW-ului, suparat, accelereaza si lasa masina noastra pe contrasens. F suparat de acest lucru, lovit in orgoliul lui de taximetrist posesor de Logan, acesta suna la 112 pe motiv ca este sicanat de un BMW in trafic. Si ce s-a intampla?? Cei de la 112 l-au localizat imediat ptr ca avea GPS pe telefon.....in mod normal, doar pornesti GPS-ul si te localizeaza imediat.

   Deci daca s-a putut in Arges in 2016-2017, de ce nu se poate in Buc in ziua de azi?
   • -3 (5 voturi)    
    GPS nu merge decat sub cerul liber (Vineri, 2 august 2019, 17:03)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    "Doar pornesti GPS-ul si te localizeaza imediat."

    Adica, trebuie sa il ai. Telefoanele cu butoane nu au.

    Apoi trebuie sa il pornesti. Cand merge, consuma. In mod normal, il tii oprit.

    Iar in interior nu merge nici un GPS, nu poate receptiona semnalele satelitilor fiind ecranat.

    O modalitate interesanta de localizare este cea combinata - GPS + antene. Mai eficienta este cea care adauga wifi (daca e disponibil).

    Asta spune tehnica GPS. Poti sa te documentezi pe net - sunt sute de web-site-uri care explica ce spun eu acum.

    Restul sunt povesti, folcor urban, situatii insuficient sau eronat descrise etc.

    Problema este ca astfel de mituri sunt daunatoare, deoarece ele creeaz falsa impresie ca este suficient sa ai un telefon mobil pentru a fi localizat de servicii de tip 112. Nu este!
    • 0 (0 voturi)    
     Partial adevarat (Vineri, 2 august 2019, 18:19)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Intr-adevar consuma, telefoanele vechi nu au GPS. Dar in interior functioneaza, trebuie sa fii cine stie unde sub pamant, in incinte ecranate ca sa nu mearga. In case, birouri, merge foarte bine. Chiar acum sunt de ex la servici, la baie (fara geamuri, incinta inchisa) si m-a localizat foarte bine.
     Apoi, nu era necesara locatia exacta, ci ultima disponibila. Ar fi fost cea din curtea casei, deci tot foarte bine. Bine, de acord, pentru asta nu e de ajuns un simplu GPS, dar 112-ul ar trebui sa aiba asa ceva!
     • -1 (3 voturi)    
      e mai complicat de atat (Vineri, 2 august 2019, 18:46)

      Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Semnalele GPS nu pot fi receptionate in interior, Nici macar sub pomi. Nici macar sub o umbrela.

      In astfel de situatii GPS-ul telefonului nu te localizeaza (pentru ca nu receptionaza semnale), ci doar tine minte (daca este disponibila) ultima locatie in care a receptat semnal.

      Daca ai inchis GPS-ul ieri, locatia va fi cea de ieri. Daca softul permite o asemenea memorare.

      Acolo unde este posibil, la pornirea GPS acesta pleaca de la ultima pozitie, pentru a economisi energia re-conectarii cu satelitii respectivi.

      In multe telefoane modele avem un A-GPS, adica alamahul (pozitia satelitilor) este transmis prin 3G si astfel se economiseste timp de conectare. Dar satelitii tot vizibili trebuie sa fie chiar daca telefonul "stie" unde sunt.

      Chiar si asa, a tine mereu telefonul cu GPS pornit este o cale sigura e a-i distruge acumulatorul, ceea ce la telefoanele moderne cu baterie fixa este un dezastru.

      +++

      GPS este doar una dintre constelatii cu 24 de sateliti. GLONASS - a URSS este si ea vizibila din Romania. Este foarte important pentru a evita efectul de aliniere sa ai cat mai multi sateliti vizibili.

      De aceea, un telefon cu receptor GLONASS va fi mult mai eficient decat unul doar GPS, chiar daca precizia ar fi mai redusa.

      +++

      Vreau sa spun ca nu este deloc atat de simplu cum pare si ca solutia de loalizare poate functiona doar in anumite situatii.

      +++
      Revin cu sugestia de informare asupra tehnologiei, deoarece exista o multime de neintelegeri si de mituri.
      • +5 (5 voturi)    
       Comment sters de user (Vineri, 2 august 2019, 20:17)

       Criminal in paralel [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

      • +3 (3 voturi)    
       Imi pare rau dar te contrazic din nou (Vineri, 2 august 2019, 20:28)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

       Evident ca pot fi receptionate in interior, ce-i drept daca ecranarea nu e prea mare. De ex chiar si in masina primul GPS mergea foarte bine cu antena inauntru, ce-i drept langa geam. Astea mai noi nici nu mai zic. Bateria iar nu se distruge, am un telefon de vreo 6 ani, GPS-ul e si a fost tot timpul pornit si bateria e inca buna, nu ca la inceput e drept, dar inca merge satisfacator si nu pot pune asta pe seama GPS-ului. Deci asta e practic, testat de mine, nu mituri.
       Fata vedea pe geam masina, deci era aproape de geam, asa ca nu era vorba de ecranare, ci doar de telefon, care din pacate se pare ca nu avea GPS...
       • -1 (3 voturi)    
        fizica (Vineri, 2 august 2019, 21:30)

        Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Aici explicatia stiintifica:

        https://physics.stackexchange.com/questions/295845/why-gps-signals-doesnt-work-indoors-but-mobile-signal-does

        Desigur, daca exista line-of-sight catre cel putin 3 sateliti preferabil 4 chiar prin geam (e in functie de unghiul acestora) poate localiza.

        ___

        Incearca cu o tableta cu GPS. Porneste-o direct in interior, adica fara sa fie deschisa in exterior anterior.

        In masina ferestrele sunt apropiate de dispozitiv, ceea ce creste probabilitatea de a avea sateliti in line of sight
        ____

        Conteaza foarte mult frecventa conectarilor (de cate ori se emite dispozitivul ). Unele GPS-uri pot sa selecteze o frecventa foarte scazuta si atunci intr-adevar bateria dureaza mai mult. Dar precizia e groaznica.
        • +3 (3 voturi)    
         Comment sters de user (Sâmbătă, 3 august 2019, 0:11)

         Criminal in paralel [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

         • -1 (1 vot)    
          detalii (Sâmbătă, 3 august 2019, 13:08)

          Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Criminal in paralel

          Depinde de unghiul satelitilor.

          Tine de practica: cel mai des nu poti gasi 3 sateliti necoliniari la un unghi mic (in padure, defilee urbane, etc) - deci nu te poti localiza.

          Exista insa si exceptii, evident. Sunt insa extrem rare si nu te poti baza pe ele.

          Sunt totusi comentarii, nu pot sa includ absolut toate detaliile.

          Spre exemplu poti folosi statii terestre in completare cu cele satelitare si atunci lurrurile iar se schimba (asa ceva insa necesita un dispozitiv mult mai perfectionat fata de cel din smartphone)

          Informeaza-te direct de pe net si vei intelege ce spun. Ia cateva zile, dar merita.

          Am dat mai jos si un link cu fizica GPS, sunt si tutoriale YT destule. Vei vedea ca multe din miturile in circulate sunt mituri (eventual interpretari gresite)
          • +2 (2 voturi)    
           Comment sters de user (Sâmbătă, 3 august 2019, 22:31)

           Criminal in paralel [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

  • +2 (2 voturi)    
   Vorbesti degeaba (Vineri, 2 august 2019, 19:15)

   Capac1947 [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Si daca treci pe langa o retea wireless fara sa te conectezi la ea telefonul stie ca ai trecut pe acolo cu acuratete de pana in 20m... si "triunghiularizarea" de la semnalul telefonului e facuta permanent de Google si e destul de exacta... si cate si mai cate sa nu ai nevoie de nici un gps...

   App Google ca si alte aplicatii cunoscute... nu ar functiona in nici o tara daca nu ar da acces la liber
   la toate informatiile catre serviciile secrete...

   Cum crezi ca cei de la DOS au dat locatia exacta?au fost la ghicitoare?
   • -1 (1 vot)    
    exista informatii tehnice clare (Vineri, 2 august 2019, 20:40)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Capac1947

    Daca nu esti atent la ce scriu, pierdem vremea cu totii.

    ____

    S-a spus de zeci de ori ca folosind doar semnalul de la antene zona triangulata este foarte larga. De zeci de ori, au spus tot felul de specialisti.
    ___

    GPS: el trebuie sa fie pornit pentru a furniza retelei de telefonie coordonatele de localizare. Daca nu exista chip GPS sau daca nu e pornit nu are ce pozitie sa ii transmita. Localizarea este strict prin triangulatie radio si e foarte imprecisa.

    In interior GPS nu functioneaza, semnalul de la satelit trebuie sa fie in vedere directa pentru a fi receptionat. Despre imposibilitatea practica a localizarii cu GPS indoor sunt sute mii de articole pe net.

    Unele dispozitive memoreaza ultima locatie si o redau ca fiind locatie actuala. Dar aceasta ultima locatie trebuie sa existe memorata.

    +++

    WiFi, da, dar si acesta trebuie cuplat. Trebuie sa existe iar telefonul trebuie sa il aiba pornit. Stai tu cu wi-fi pornit si mai vorbim,

    In unele cazuri prezenta unei retele wifi porneste receptorul wi-fi al telefonului, dar bateria se va epuiza extrem de repede.

    ____

    Google se bazeaza tot pe datele primite prin internet (sau prin semnalul radio) - ajungem tot acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   fals- toate GSM aveau si au GPS (Vineri, 2 august 2019, 20:36)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   incorporat. Doar ca , nefiind "smart" si fara ecrane tactile ca acum, nu exista posibilitatea de a se dezvolta aplicatii specifice care sa foloseasca GPS.

   In 1996- deci acum 23 (DOUAZECI SI TREI) de ani, rusii l-au ucis pe liderul cecen-Djokhar Dudaev cu o racheta ghidata de pozitia GPS a tel mobil al acestuia. Care siiigurr nu era smart, ce era in 96 e deja antichitate.
   Deci se putea localiza GPS din anii 90, cu tehnica avansata (pe atunci) pentru apelantii cu tel mobil.
   Dupa 23 de ani, tehnica asta sigur a devenit mult mai accesibila...
   • -1 (1 vot)    
    1999 (Vineri, 2 august 2019, 21:33)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Primul telefon mobil cu GPS a fost produs in 1999:

    https://www.quora.com/When-did-GPS-first-come-to-mobile-phones
 • +7 (7 voturi)    
  O fraza care spune totul: (Vineri, 2 august 2019, 15:48)

  LiviuX [utilizator]

  "Asociația europeană a numărului 112: Autoritățile române care gestionează 112 au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de localizare GRATUITA"!!!!!! Si e normal, cum si-ar mai fi luat ghita si politicienii banii pe contract, comisioane si spaga?
 • +4 (4 voturi)    
  o alta licitatie cu dedicatie (Vineri, 2 august 2019, 16:08)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Nimanui nu i se pare ciudat ca singurul ofertant calificat, din puzderia de firma care lucreaza in IT/telecom a fost firma lui Ghita????
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 august 2019, 17:51)

  [anonim]

  • -1 (1 vot)    
   exact! (Vineri, 2 august 2019, 21:41)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

   Aici - mai pe inteles deosebire dintre GPS si UTDOA:

   https://www.youtube.com/watch?v=MY9INdwj7tU

   ___

   Nu pot sa pricep cum de s-a format acest mit in Romania conform caruia GPSul merge si in interiorul cladirilor si poate fi utilizat in localizare indiferent daca e pornit sau nu.
 • -2 (2 voturi)    
  nu e mai simplu sa nu dai ocazia? (Vineri, 2 august 2019, 19:25)

  Dedalus [utilizator]

  Receptia satelitilor GPS este practic imposibila in interior.

  Qualcomm a produs un chip foarte sensibil GPS, dar e cam scump si tot nu are precizia necesara.

  Tracking-ul de interior are alte solutii tehnice:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Indoor_positioning_system#Relation_to_GPS

  Eventual se poate cupla cu un Repeater sau poate fi folosit un Data Pusher (integrat sau nu), dar suntem departe de asa ceva pe scara larga.

  Unele softuri creeaza iluzia pozitionarii prin tot felul de algoritmi, dar precizia este redusa.

  Pe scurt, personal nu vad utilitatea nu stiu carui sistem de tracking GPS. consumul mare, necesitatea de a fi pornit, dificultatile majore (imposibilitatea) de a fi folosit in interior precum si solutia simpla de a inchide telefonul sau de a-l duce in alta parte ma fac sa cred ca e mult zgomot pentru nimic.
 • +2 (4 voturi)    
  tehnica localizarii era disponibila in anii 90 dej (Vineri, 2 august 2019, 20:38)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Toiate GSM mobile au avut si au GPS incorporat. Doar ca , nefiind "smart" si fara ecrane tactile ca acum, nu exista posibilitatea de a se dezvolta aplicatii specifice care sa foloseasca GPS.

  In 1996- deci acum 23 (DOUAZECI SI TREI) de ani, rusii l-au ucis pe liderul cecen-Djokhar Dudaev cu o racheta ghidata de pozitia GPS a tel mobil al acestuia. Care siiigurr nu era smart, ce era in 96 e deja antichitate.
  Deci se putea localiza GPS din anii 90, cu tehnica avansata (pe atunci) pentru apelantii cu tel mobil.
  Dupa 23 de ani, tehnica asta sigur a devenit mult mai accesibila...
  • -1 (1 vot)    
   altfel da (Vineri, 2 august 2019, 21:50)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Nu se poate. Primele GPS in telefoane mobile au aparut prin 1999. Nu cunosc cazul prezentat, dar am indoieli cu privire la veridictatea metodei de localizare.

   Nu este insa suficient sa existe GPS, mai trebuie sa existe si un software care sa permita conectarea sa la retelele mobile.

   Tehnologiile moderne de localizare (in nici un caz GPS - de fapt GNSS, GPS este doar una dintre constelatii - cea a SUA, acum are si UE Galileo) necesita modificari la reteua de telefonie mobila.

   Teoretic e posbila localizarea si in interior, dar nu cu GPS si oricum cu investitii si legislatie,

   Mai apar si foarte serioase probleme de data privacy in cazul localizarii automate.

   Cum ar fi tocmai posibilitatea de a fi asasinat de o drona ghidata de telefonul tau mobil. :-)). Sau localizarea si datamining pentru vanzari orientate sau pentru alegeri :-)).

   Personal nu cred ca avantajele cantaresc mai mult decat dezavantajele. Dar e doar parerea mea. bazata pe faptul ca toti pot fi urmariti asa, in timp ce pentru disparitii de persoane se pot lua masuri mai simple.
 • +1 (1 vot)    
  Firma lui Sebastian Ghita- asta spune destul! (Vineri, 2 august 2019, 20:50)

  V. Istina [utilizator]

  Sa moara romanii, sa scape smecherii!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 august 2019, 20:57)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Era suficient (Vineri, 2 august 2019, 21:57)

  gargamel [utilizator]

  Ca politistii cu care a vorbit Alexandra la telefon sa-i spuna sa apeleze pe cineva din agenda telefonului (chiar mai multe persoane), sa spuna ce i se intimpla si sa solicite persoanei respective sa anunte la 112. E imposibil sa nu fi nimerit pe cineva care sa nu- l cunoasca pe Dinca si sa o ajute. Din pacate nu i-a dus capul...
 • +1 (1 vot)    
  parerea mea (Vineri, 2 august 2019, 22:12)

  Dedalus [utilizator]

  Activarea Location pe smartphone antreneaza o serie de procese care conduc la epuizarea rapida a bateriei:

  https://www.theverge.com/2018/8/17/17630872/smartphone-battery-gps-location-services

  Sigur, se poate optimiza. Dar ia timp si nervi.

  In acelasi timp, "enabling" pt o app care foloseste GPS nu echivaleaza cu activarea chip-ului GPS!

  Softul despre care se tot vorbeste activeaza automat GPS la apelarea 112, dar acest lucru presupune ca dispozitivul poate localiza rapid si cu suficienta acuratete.

  Scriu toate astea pentru ca toata lumea pare sa aiba o incredere oarba in potentialul tehnicii de a ne scoate din kk o.

  Nu numai ca nu prea poate, dar nu ar fi mai bine sa nu bagam in kk o?
 • +1 (1 vot)    
  Totusi niste probleme sint (Sâmbătă, 3 august 2019, 4:52)

  mihai2015 [utilizator]

  1. Nu este nevoie de nici o aplicatie marca Ghita & Compania ca sa fie instalata pe telefon
  2. Cel mai usor merge cu ELS de la Google care e instalat pe toate android-urile noi
  3. Totusi in Europa sint probleme legislative majore daca in Franta, Italia si Germania nu este activ AML.
  Persoana de la USR e un diversionist. Sa ne spuna USR-ul de ce Comisia UE nu a avut succes in aceste tari si apoi sa spuna despre Romania.
  4. Toate aceste sisteme de localizare bazate pe aplicatie pe telefon au o hiba, pentru ca un apel de pe un telefon mai vechi fara aceste aplicatii sau care nu sint permise de utilizator nu permit depistarea acestuia si sint folosite pe larg de raufacatori.
  5. O solutie este obligativitatea de cumparare cartele SIM cu numar doar cu buletinul dar nu vrea Curtea Constitutionala. Dar si aici este o problema cu cartele cumparate din afara.
  6. Ce merge intotdeanua este localizarea bazata pe operatorii GSM: -locatie antene, putere semnal, etc. Si aici trebuie facute imbunatatiri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by