​DOCUMENT Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 12 septembrie 2019, 18:33 Economie | Telecom


Cartele prepay doar cu buletinul, in lume
Foto: GSMA
​Vânzarea cartelelor SIM preplătite numai după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP etc. este obligatorie în 150 de țări la nivel mondial, iar dintre acestea 22 de țări sunt din Europa. "Dacă aceste țări au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România", declara recent Raed Arafat în motivarea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul a impus și în România această obligație.

Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență, în această lună, obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay.

În Nota de fundamentare la actul normativ, Guvernul prezenta următoarea situație la nivel internațional:

 • "Pe plan mondial, astfel cum rezultă din raportul „Acces la servicii mobile și dovada identității 2019”, realizat de către Global System for Mobile Communications Association (GSMA), la 1 ianuarie 2019, obligația identificării utilizatorilor de cartele preplătite a fost impusă la nivel legislativ de către un număr de 150 de state.
 • Dintre acestea, la nivel european, un număr de 22 de state, printre care Franța, Austria, Belgia, Germania, Italia, Polonia, Elveția, Spania, Grecia, au reglementată obligația furnizării serviciilor de comunicații electronice prin intermediul cartelelor preplătite numai după identificarea utilizatorilor cartelei SIM, identificare realizată prin furnizarea de către aceștia din urmă a unor informații precum - nume, prenume, adresă, codul numeric personal etc.
 • Considerentele care au determinat impunerea acestei obligații diferă de la un stat la altul, respectiv de la un continent la altul. Astfel, în timp ce la nivel european necesitatea reglementării a avut la bază argumente ce țin pe siguranța și securitatea națională sau evitarea utilizării abuzive a unor servicii, la nivelul celorlalte continente printre motivele care au stat la baza reglementării se regăsește și necesitatea reducerii furtului de echipamente terminale.", se arată în nota de fundamentare.

Vezi aici integral raportul GSMA pe baza căruia Guvernul a furnizat aceste informații.

 • Raed Arafat, despre motivele identificării prepay: Să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm momentele care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112

Raed Arafat
Foto: AGERPRES
Înainte de a fi adoptată, Ordonanța de urgență a fost în dezbatere publică, moment la care Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență, și-a exprimat încrederea că dacă în toate cele 22 de țări UE există această măsură, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România.

"Sunt 22 de țări la nivelul UE, și pe plan mondial 150 de state, în care cartela trebuie să fie identificată și asta înseamnă că suntem printre puținele țări care nu are acest lucru. În alte țări, identificarea are multe motive și este mult mai largă. Noi am legat-o doar de aspectul apelării sistemului 112 și identificării apelantului ca să putem să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm anumite momente care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112. Deci ăsta este motivul pentru care s-a decis în cadrul Comisiei ca această măsura să fie inclusă în raportul nostru și pe care o susținem pentru că suntem convinși că e o măsură corectă.
Despre constituționalitate vor vorbi juriștii, care se pricep mai bine decât mine, dar dacă 22 de țări din UE au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România, astfel încât să nu fie o încălcare a Constituției, ci o măsură în sprijinul populației
", a spus atunci Raed Arafat.

Pentru detalii citește: Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă

 • Ce spune acum Avocatul Poporului: Argumentele nu justifică situația extraordinară și nici urgența acestui act normativ care limitează drastic dreptul la viață intimă

Renate Weber in studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
La scurt timp după dezbaterea publică, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112, actul normativ fiind publicat în data de 3 septembrie 2019 în Monitorul Oficial.

Joi, 12 septembrie, Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională această Ordonanță de Urgență, argumentând că "se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește”.

Ce obiecții are Avocatul Poporului cu privire la Ordonanța de urgență:

 • "Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.
 • Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul.
 • Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.", a precizat Avocatul Poporului.


 • Juristul Bogdan Manolea: Este al șaselea proiect de legiferare a obligativității înregistrării cartelelor pre-pay. Și de data asta e o propunere făcută pe genunchi

Mai multe ONG-uri au cerut anterior Avocatului Poporului să nu permită limitarea drepturilor constituționale prin Ordonanță de Urgență, acuzând că autoritățile se folosesc de cazul Caracal pentru instituirea unui sistem de tip Big Brother. Acesta subliniau că nu este prima încercare a autorităților de legifera colectarea datelor prepay.

Juristul Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI, unul dintre aceste ONG-uri, a subliniat pe blogul său că proiectul ridică probleme legate de date personale și viață privată.

"Deci avem un nou proiect de legiferare a obligativității înregistrării cartelelor pre-pay. Al șaselea. De data asta, nu mai vorbim despre folosirea acestor date în scopul “combaterii terorismului” sau “depistarea infractorilor”, ci pentru a fi transmise către serviciul 112 (SNUAU, acronimul oficial, nu îmi place cum sună.)

Și de data asta vorbim de o propunere făcută pe genunchi. Pe lângă faptul că un asemenea proiect nu poate fi adoptat prin OUG conform Constituției (motiv pentru care ne-am plâns la Avocatul Poporului), să spui că proiectul nu are niciun impact asupra drepturilor omului (când știi foarte bine că există o decizie a CCR din 2014 pe acest subiect) sau că nu are niciun impact asupra mediului de afaceri (de parcă înregistrarea în 6 luni a datelor personale pentru 9,9 milioane de cartele active e un mizilic) denotă un amatorism greu de înțeles la un grup de lucru făcut exact sub egida primului ministru.
", scria acesta.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14291 vizualizari

 • +12 (20 voturi)    
  2019 (Joi, 12 septembrie 2019, 19:07)

  florinos [utilizator]

  Suntem in 2019, si pe site-ul Hotnews nu poți vizualiza o poza cu scris clar. Sa mai spun de comentariile pe telefonul mobil ?
  Sper sa prind epoca când HN va avea un site decent pentru 2019.
  • +2 (16 voturi)    
   pentru identificare (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:02)

   mihnea2012 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   Cartelele prepay sunt folosite pentru infractiuni. In mari dosare de coruptie din Romania, inclusiv politicienii au fost descoperiti folosind astfel de cartele. Deci au tot interesul sa continue.
   ce sa mai zicem de cazul Caracal.
   Avocatul poporului este politician si face parte din partidul unui cercetat penal cu multi membri asemenea.

   In lista tarilor prezentate, iata ca tari in care libertatile sunt in avanngarda, Franta, Belgia cer legitimarea.
   E o minciuna prin omisiune cum ca in SUA poti lua cartela fara sa te identifici. Pana ce nu iti faci un cont pe site-ul operatorului unde versi toate datele personale nu iti deblocheaza cartela. Asata daca ai si un telefon care la randul sau nu a fost vandut din interiorul SUA. Desigur ca strict tehnic nu te legitimeaza.

   E o minciuna sfruntata cea pe care o toarna toti aparatorii drepturilor cum ca e o diferenta intre serviciile preplatite de la cartela si cele cu abonament. Dpdv juridic ambele sunt contracte de furnizare de telefonie si date. Unul este nescris, celalalt nescris, dar acesta nu este un element care degradeaza un raport juridic din contractual in necontractual. De aici falsitatea discutiei despre libertati. Cat despre plata in avans, in caz ca nu stiti la propriul operator toti platim in avans, adica prepay, abonamentul!
   Pe cine afecteaza legitimarea? Pe taica-meu, pe soacra-mea? Hai sa fim seriosi! E cusuta cu ata fosforescenta!

   Nu sunt naiv sa nu stiu ca se pot aduce cartele prepay din alte tari. Dar stiu ca au fost gasite cartele romanesti la ISIS in Siria. Asadar sa fim si exportatori de terorism sub deviza ca noi aparam drepturi fundamentale, e prea mult!

   Daca nu acum, atunci in viitor si tot se va reglementa vanzare cartelelor prepay.
   E doar o chestiune de timp.
   • -6 (14 voturi)    
    Abonamentul e o hoție. Cartela anonima e soluția! (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:40)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

    Ar trebuie desființata telefonia mobila pe baza de abonament pentru ca este o simpla hoție. Compania are aceleași costuri pentru minutul vorbit indiferent ca telefonul este cu cartela preplatita sau folosește abonament.

    Convorbirile telefonice trebuie sa fie total anonime ca și cele fata în fata.
    • -1 (11 voturi)    
     @simplex1 (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:41)

     sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Fals! Convorbirile in abonament sunt mai ieftine decat cele prepay pentru ca operatorul se asigura de fidelitatea ta pe termen lung, pe cand in prepay tu consumi intermitent, de multe ori doar primul credit din cartela.
    • -1 (5 voturi)    
     aham (Vineri, 13 septembrie 2019, 17:39)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     ma ia zi sincer... ce mite si afaceri ilegale pui tu la cale?!
   • +5 (9 voturi)    
    pentru identificare si control (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:02)

    eyewitness [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

    "Dar stiu ca au fost gasite cartele romanesti la ISIS in Siria"

    din ciclul la sediul penetzeu au fost gasite masini de tiparit bani, droguri asadar… hai sa implementam si la noi achizitionarea armelor cu buletinul ca sa fie si la noi ca la americani.

    vin teroristii!
    • +1 (3 voturi)    
     E muuult mai bine acum ! (Vineri, 13 septembrie 2019, 19:35)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui eyewitness

     La incercarea precedenta - inregistrarea cartelelor preplatite , prin 2014 , cred - " se stia " ca in Orientul mijlociu sunt 3 milioane de cartele SIM prepay cumparate din Romania .
     Asa ca - tura asta - cateva cartele la DAESH sunt floare la ureche .
   • +1 (1 vot)    
    vorbesti pe langa (Luni, 16 septembrie 2019, 5:06)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

    Mi-am luat cartela în SUA în iunie 2018. N-a trebuit să-mi fac cont nicăieri pe niciun site. Am băgat-o în telefon și am activat-o - fix ca-n România. Nici vorbă de legitimări.

    Cât despre cartele românești în Siria, iar vorbești pe lângă. Costul de roaming pentru un număr românesc în Siria este prohibitiv. Ieși mai ieftin să iei cartele iordaniene sau libaneze.

    >in caz ca nu stiti la propriul operator toti platim in avans, adica prepay, abonamentul!

    Iar vorbești prostii.
    La abonament furnizarea este imediată (1 a lunii) emiterea facturii e pe la mijlocul perioadei de facturare și scadența la final.
    De-aia abonamentul se mai cheamă și ”servicii post-paid”.
 • -11 (21 voturi)    
  loool (Joi, 12 septembrie 2019, 19:23)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  nu e mai simplu sa tai accesul la retea daca nu ai abonament ? si interzicerea oricarui fel de cartela fara abonament ? ca sa fie cu adevarat viata privata...
  • +1 (7 voturi)    
   @Dr.Mythnick (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:57)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Exact asta au facut belgienii. Toate cartelele SIM care nu s'au identificat pana la 7 iunie 2017 au fost blocate. Cu cateva luni inainte toate SIM'urile prepay au primit SMS de avertizare.
 • +20 (32 voturi)    
  Nu, domnule Arafat! (Joi, 12 septembrie 2019, 19:38)

  NME [utilizator]

  „Raed Arafat, despre motivele identificării prepay: Să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm momentele care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112”

  Nu, domnule Arafat, NU! Voit, sau din pură prostie, faceți o confuzie cam mare. Identificarea apelantului nu are nicio legătură cu localizarea lui.
  Treaba 112, ca serviciu, este oferirea de asistență oricui o cere. Nu e treaba voastră să decideți dacă cineva are sau nu nevoie de ajutor. Treaba voastră este de a oferi acel ajutor oricui îl cere.

  Acum, că sunt unii care fac glume, și asta e adevărat. Dar dacă ați localiza apelul, iar în câteva minute Poliția ar fi la ușa respectivului și l-ar întreba de sănătate, iar în cazul vreunei glume să-l amendeze serios, nu credeți că ar scădea și numărul apelurilor false?
  Sau vreți să-mi spuneți că dacă sun de pe un abonament și cer ajutor, Poliția vine mai repede decât dacă sun de pe o cartelă preplătită?

  Chiar atât de prost sunteți să credeți treaba asta, sau atât de proști ne credeți pe noi, restul?
  • +15 (21 voturi)    
   Si inca ceva, de fapt cel mai important (Joi, 12 septembrie 2019, 22:42)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Telefonul nu este localizat dupa numar, ci dupa codul IMEI al telefonului.
   • +2 (14 voturi)    
    codul IMEI... (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:54)

    taro [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    este legat de un nume? Iti cere cineva buletinul cand iti cumperi un telefon?

    Daca cei de la 112 timit politia sa gaseasca "glumetul" cu IMEI X sau Y si ala a oprit telefonul ce au sa faca? Cum il gasesc?

    Nici o tara civilizata nu vinde SIM-uri fara sa vada un act de identitate.
    • +2 (12 voturi)    
     Bati campii : (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:43)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui taro

     ,,Nici o tara civilizata nu vinde SIM-uri fara sa vada un act de identitate."
     Canada nu este o tara civilizata ? Portugalia ? Finlanda? tarile baltice ? Suedia ? Anglia ? (In Anglia au fost facute atentate grave cu bombe ale teroristior si tot nu au obligat Inregistrarea SIM-urilor).
     ,,Tarile" nu ,,vand" SIM-uri. Companile private vand SIM-uri.
     Iar datele Personale ale Clientului despre Vanzarea- Cumparea unui SIM, atat timp cat se platesc Impozitele, este Confidentiala intre Client si Vanzator.
     Nu e treaba Statului / Securitatii sa oblige prin Lege ca Cetateanul sa poata fi suprvegheat. Este clar un atentat la Inviolabilitatea Corespondentei. Ca la scrisori.
     • +1 (9 voturi)    
      Serios ? (Vineri, 13 septembrie 2019, 12:03)

      sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      Tot la capitolul "inviolabilitate": ia incearca tu sa intri acum in SUA (ca tot ii dai exemplu) fara ca in baza lor de date sa fie amprentele, tale, mecla ta, toate datele de la strabunic incoace, etc, etc, etc., baza de date alimentata de toate terminalele de citit CIP'ul pasaportului biometric de pe toate aeroporturile din lume. De ce nu sati in sus ca nu esti de acord sa calatoresti asa ???
      • +1 (5 voturi)    
       Dar ce lagatura (Vineri, 13 septembrie 2019, 12:45)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

       are un strain care intra prin Vama in SUA
       si un Cetatean al Suediei / Olandei / Angliei / Portugaliei / Finlandei in tara lui ?
       Tu chiar SUA (cu atacurile de la 11 septembrie) ai gasit exemplu ?
       • -4 (4 voturi)    
        Legatura? (Vineri, 13 septembrie 2019, 14:00)

        sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

        Legatura e ipocrizia pe care o afisezi in functie de circumstante si interese. O data iti convine sa’ti fie colectate datele pesonale, alta data nu :)))
        • +4 (4 voturi)    
         Ipocrit esti tu ! (Vineri, 13 septembrie 2019, 16:54)

         Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

         Una e sa treci printr-o Vama de Frontiera intr-un Stat care ,,baga scuze" cu ,,Atacurile din 9-11- 2001", adica SUA, si alta este confidentialitatea convorbirilor la telefon.
         Tu esti culmea ! vrei sa intrii peste Vama in alta tara si sa nu arati cine esti ?
         Stai sa vezi unde a ajuns Arabia Saudita !. Iti scaneza si ochiul la intarea in tara din India, Pakistan etc
         Adica de unde vin servitorii / semi-sclavii lor.
         Eu inca nu am auzit ca au ajuns sa-ti scaneze ochiul cand intrii la Vama in SUA.
      • 0 (0 voturi)    
       Până și în SUA (Luni, 16 septembrie 2019, 5:08)

       marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

       Chiar și în SUA mi-am putut lua număr de telefon anonim. Și în 2018, nu în 1999.

       Vorbiți pe dealuri.
   • +4 (6 voturi)    
    Dacă n-ai habar, ciocul mic (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:04)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    IMEI - International Mobile Equipment Identity.
    Are legătură cu echipamentul (telefon sau modem). Prin IMEI se pot bloca de la acces în retea telefoanele furate, sau pentru a localiza pe unul al cărui număr nu-l știe șei sau care și-a schimbat telefonul.
    IMEI se poate schimba dacă ai ceva pricepere.

    Dacă tu îți vinzi telefonul pe OLX si îți pui Sim in alt telefon, unde e IMEI?
  • +5 (15 voturi)    
   da (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:10)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui NME

   De multe ori in spatele cartelelor preplatite se afla foarte multi infractori.
   De ce sa nu stim cine a cumparat cartela ?
   E precum un contract de servicii. Te las sa-mi folosesti reteaua doar daca stiu cu cine am de a face.
   Si da, sunt multe apeluri false la 112. Sun de pe o cartela la marginea orasului , inchid telefonul si plec. Si uite asa trimit salvarea, pompierii si politia fara sa fiu tras la raspundere. Asa daca cartela respectiva este pe numele lui X el va suporta consecintele , indiferent ca a dat-o copilului, unui boschetar, s.a.m.d
   • +6 (16 voturi)    
    Sigur ? (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:05)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Jude

    "...in spatele cartelelor preplatite se afla foarte multi infractori . "
    Puteti sa dati si niste cifre ?
    Ca Arahat nu s-a obosit sa ne spuna numarul celor care suna abuziv la 112 …
    Probabil ca nu a vrut sa ne plictiseasca …
    ANCOM a informat ca la mijlocul anului 2017 erau 10,4 milioane de cartele prepay active .
    Astept sa spuneti dv numarul de infractori .
    Poate ca o sa explicati si logica conform careia daca exista 1 potential infractor este firesc sa suspenzi prezumtia de nevinovatie si sa pui pe drumuri 99 de cetateni ...
    Si poate explicati - concret - cum o sa dispara infractionalitatea din Romania prin inregistrarea cumparatorilor de cartele preplay ...
    • +3 (7 voturi)    
     Dimpotriva (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:58)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

     Infractionalitatea o sa creasca, mai ales pe termen mediu si lung,
     Multi tineri cu studii o sa paraseasca Romania ca sa plece in Olanda, Anglia, Portugalia sau Suedia si Finlanda sperand sa ajunga intr-o societate umana liberala, unde conceptul de drept la viata privata sunt respectate.
     Daca acesti tineri pleaca definitiv din Romania o sa ajunga sa faca Legi pentru prinderea infractorilor doar politicieni de genul Raed Arafat si Dancila.
 • +6 (22 voturi)    
  ca sa vezi. (Joi, 12 septembrie 2019, 19:53)

  g01an [utilizator]

  este interesanta compania in care ne regasim momentan, tari care pun pret pe libertatea individuala. surprinzator de mare lista tarilor din UE care au deja astfel de cerinte.

  inregistrarea datelor pentru cartele pre-pay mi se pare irelevanta din ambele perspective. daca iti pasa de subiectul protejarii datelor personale te poti descurca oricum. daca esti rau intentionat dai date false si esti exact ca si pana acum.

  este genul de "solutie" de tipul "ne facem ca muncim". va crea birocratie inutila, cu minimum de contra-efecte pozitive. autoritatile ar trebui sa fie obligate oricum sa cerceteze si sa identifice faptele apelantului de rea credinta pentru a-l trage la raspundere. indiferent ca au datele corecte sau nu. se poate, dar trebuie putina munca adevarata, de investigatie pentru asta. ori in mod evident nu asta este scopul cu legea asta. si doi la mana, ei nu sunt in stare sa localizeze un apelant care chiar are nevoie de ajutor. si pe chestiuni de genul asta ar trebui ei sa se concentreze. cand vor putea face acest lucru, vor putea identifica si apelurile false, daca asta vor.
  • -3 (17 voturi)    
   Nu cred ca intelegi (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:24)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui g01an

   impactul pe care il poate avea un simplu telefon care e anonom. Un astfel de instrument poate fi in unele circumstante la fel de periculos ca si o arma neinregistrata. Retelele teroriste si infractorii (unii politicieni) se bazeaza la greu pe ele. Cu un telefon mobil poti chiar sa detonezi o bomba de la distanta. Chiar Dinca cumparase si folosise in ziua in care a asasinat-o pe Alexandra un telefon anonim. In Germania mi-au cerut la achizitionarea unui astfel de mobil (cu cartela prepaid), pe langa buletin si actul de rezidenta in original asa ca a trebuit sa mai fac un drum de la Saturn acasa si inapoi.
   Asa daca vrei libertate totala cere sa nu-ti mai inregistreze nici masina, sa se desfiinteze si cartea de identitate etc.
   • +6 (14 voturi)    
    Stiu si eu ... (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:32)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Adica retelele teroriste si infractorii - care sunt capabile / i sa treaca peste granite Kalasnicoave , explozibili , sute de kg de droguri - nu sunt capabile / i sa obtina cateva cartele SIM ?
    Pentru ca sistemul de inregistrare la cumparare a cartelelor prepay are 0 % erori ( adica functioneaza perfect ) ?
    Si sanctiunile pentru revanzarea cartelelor prepay descurajeaza 100 % persoanele expuse - homeless , dependente de alcool / droguri , adolescenti , … ?
    Este limitat numarul de cartele prepay care pot fi achizitionate de o persoana ?
    Iata prima masura din lume care are rata de succes 100 % , in asa fel incat cei 0,1 % infractori nu se mai descurca !
    E clar ca infractionalitatea o sa dispara din lumea - mai mult sau mai putin - civilizata ( China , Rusia , …) …
    Daca nu a disparut deja ...
    Gratie inregistrarii cartelelor preplatite …
    E bine …
    Inca o problema rezolvata ...
    • -4 (12 voturi)    
     E clar pt toata lumea (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:26)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

     ca infractorii si teroristii sunt capabili de orice.
     Intrebarea mea este de ce sa-i mai si ajuti.
     De ce ai vrea tu sa ai un telefon anonim? cand oricum datele referitoare la el sunt confidentiale, iar sotia de ex. nu ar avea acces la ele ci numai organele abilitate si in numai in cazuri exceptionale. Dinca si multi altii ca el ar fi fost mult mai usor de depistat. Parca Flutur se plangea ca nu mai poate discuta "afaceri" la telefon.
     • +5 (5 voturi)    
      Pai... (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:25)

      paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      " Intrebarea mea este de ce sa-i mai si ajuti "
      Este cumva o intrebare pur retorica ?
      Pentru ca inainte scrieti " E clar pt toata lumea ca infractorii si teroristii sunt capabili de orice " .
      ( Io inteleg de aici ca sunteti de acord ca - in Realitate - inregistrarea cumparatorului nu ajuta cu nimic in astfel de cazuri )
      N-ar trebui atunci ca Arahat sa declare oficial ca " solicitam inregistrarea cartelelor prepay doar ca sa-i necajim oleaca pe infractori si teroristi " ?
      Nu ar fi frumos un mic exercitiu de sinceritate din partea lui Arahat ?
      Pen'ca Arahat a " argumentat " deocamdata cu aberatii de neinchipuit .
      De genul " daca ti se face rau dupa ce suni la 112 din alt loc decat adresa inregistrata , putem sa cerem informatii de la cunoscutii tai despre locul in care te-ai putea afla "
      Si multe altele , toate demne de Cascadorii rasului …
      Da' poate ca n-am inteles io si Arahat facea - de fapt - un numar de stand up comedy ...
   • +4 (8 voturi)    
    cred ca tu nu intelegi (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:13)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    sa zicem ca iti dau dreptate legat de riscuri, cu ce schimba situatia legislatia asta? bolovane! despre asta este vorba daca faci un minim efort cognitiv, ceea ce nu pari capabil fiind atat de speriat de bombe.

    autoritatile trebuie sa poata identifica utilizatorul acelui mobil indiferent daca au la dispozitie datele personale corecte sau nu. citeste comentariul la care ai raspuns. am explicat deja asta.
    • -1 (5 voturi)    
     M-am lamurit de nivelul tau cultural (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:21)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui g01an

     dupa limbajul pe care il folosesti. Te caracterizeaza mai bine decat as putea sa o fac eu.
     • +2 (2 voturi)    
      haa. (Vineri, 13 septembrie 2019, 20:55)

      g01an [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      ce te-ai lamurit este ca nu ai argumente ca altfel sareai la inaintare cu ce aveai mai bun... stii tu, ca sa-ti demonstrezi nivelul cultural.

      nu este un concept dificil, criminalii pe care i-ai enumerat ignora numeroase legi ca sa comita ce ti-e tie frica. nu ai cum sa-i opresti cu si mai multe legi pe care le pot ignora. ca sa-i opresti trebuie sa fii capabil sa ii prinzi. mai devreme am fost delicat, nu ar trebui sa fie nevoie sa ti se explice de 2 ori chestia asta ca sa te prinzi.
   • +5 (5 voturi)    
    Ascultatul telefoanelor de (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:03)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    catre Securitate / Servicii secrete nu are nici o legatura cu necesitatea de a avea numar la masina.
    Cu masina poti omora direct oamenii pe strada si fugii de la locul accidentului.
    Cu telefonul nu poti omora direct oamenii pe strada.
    Ca se declansezi bombe sunt suficiente dispozitive radio separate de reteau de telefonie. Teroristii nu au probleme cu obtinerea lor.
    Nu o sa stopezi atentatele cu bombe declansate prin telefon din cauza ca Securitatea poate urmarii mai bine convorbirile telefoanelor cetatenilor.
 • +6 (12 voturi)    
  Raed Arafat (Joi, 12 septembrie 2019, 19:58)

  Rahan5 [utilizator]

  despre motivele identificării prepay:

  ,,Să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm momentele care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112"

  Raed Arafat nu are logica in ce spune.
  Daca suna unul cu prepay si nu il gasesti in Baza de Date atunci STS-ul il poate avertiza la telefon pe ,,posibilul mincinos" ca :
  ,,Telefonul pe care suna are Cartela de Prepay si nu a fost gasit in Baza de Date, asa ca tot ce spune el este putin credibil, dar ca Politia va face tot ce poate fi posibil sa ajunga la el cu mijloacele de Detectie Tehnice Existente".
 • -13 (27 voturi)    
  Tot e pe dos in tara asta!!! (Joi, 12 septembrie 2019, 20:04)

  sfarleaza [utilizator]

  Cand ai la usa statul islamic care e mester in comunicatiile anonime si chiar pe asta se bazeaza ca sa planifice exterminarea « necredinciosilor » din occident, tie ti se scoala dintr’o data ca e neconstitutional sa nu te poti ascunde, cand ai ceva de ascuns!
  Asta chiar e tara de nebuni !
  • +7 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:19)

   [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

   • -5 (15 voturi)    
    Baaaa desteptule (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:45)

    sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui

    Doi dintre aia care au mitraliat in Paris comunicau cu SIM romanesc
    • +4 (14 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:32)

     [anonim] i-a raspuns lui sfarleaza

     • -5 (7 voturi)    
      Nu ! (Vineri, 13 septembrie 2019, 12:15)

      sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui

      Ma doare mintea sa vad ca unii sunt atat de ipocriti! Pe de o parte le curg balele sa calatoreasca in lume punand la dispozitia serviciilor pe oriunde trec mecla, amprentele, datele personale si alte cele din pasaportul biometric si nu se ofuscheaza, pe de alta parte tuna si fulgera ca nu se mai pot ascunde in spatele apelurilor anonime.
 • +9 (23 voturi)    
  USA, Canada, Islanda și Finlanda nu fac bine (Joi, 12 septembrie 2019, 20:08)

  Nyk1 [utilizator]

  De aceea, noi dorim mai degrabă să ne aliniem la standardele Federației Ruse și ale Republicii Populare Chineze, Turciei, Iranului, Afganistanului, Venezuelei, etc.
 • +12 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 septembrie 2019, 20:44)

  [anonim]

 • +7 (23 voturi)    
  Sunt multi boi pe aici care au spus (Joi, 12 septembrie 2019, 20:46)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  ca este o masura buna.

  Sigur ca este buna. Asa se baga gunoiul sub pres. Dau OUG fara obiect si institutiile raman necuratate dupa ce s-a descoperit ditai mizeria.

  Praf in ochi. Si prostii, tot prosti. Din partea unora nu ma asteptam.

  Ehh!
 • +12 (22 voturi)    
  In Canada, US, Mexic cartelele nu se înregistrează (Joi, 12 septembrie 2019, 21:18)

  simplex1 [utilizator]

  Canada, US, Mexic, Anglia, Suedia, Finlanda sunt tari unde cartelele preplatite nu trebuie înregistrate. In 2004, în Canada, înregistrarea era obligatorie dar acum nu mai este.

  Atata vreme cât asocierea SIM-urilor cu nume de persoane nu are alt scop decât identificarea celor care vorbesc la telefon, și implicit supravegherea lor, nu vad de ce ar trebui sa ne aliniem noi la modelul din Africa și Asia unde vad pe harta ca în mai toate tarile trebuie înregistrate cartelele preplatite.
  • -4 (14 voturi)    
   @simplex (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:51)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Vorbesti prostii! Fix vara trecuta a trebuit sa cumpar o cartela Verizon prepay in Arkansas ca sa nu’mi explodeze factura de date internet si fara act de identitate nu pupi nimic!
  • +2 (8 voturi)    
   educatie (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:13)

   Jude [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Nu ma pot pronunta in cazul Mexic dar restul tarilor pe care le-ai enumerat au un grad de civilizatie cu mult ridicat noua. Vorbim de Suedia, Finlanda, Canada,...
   Ce ne deosebeste pe noi de ei ? WC-ul in fundul curtii....
   • +6 (8 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:29)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui Jude

    • -3 (5 voturi)    
     Uite cum arata bogăția din Canada: (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:58)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Vezi aici:
     http://www.emigrarecanada.altervista.org/index.html
 • +15 (19 voturi)    
  US, UK and Canada ??? (Joi, 12 septembrie 2019, 21:40)

  aBola [utilizator]

  La mine in comuna numita Lisabona cumperi fara nici un buletin si e tot in Europa.

  Ce e si mai interesant, in Statele Unite, UK, Canada sau Suedia nu e obligatoriu, insa noi suntem mai catolici decat Papa. Sa inteleg ca cele mai mari democratii ale lumii stiu sa pastreze libertatile indivizilor, in bananiera ca Romania in schimb vine Arafat aplice legea.
 • -7 (17 voturi)    
  In SUA este şi mai greu (Joi, 12 septembrie 2019, 22:12)

  Ed___ [utilizator]

  Din câte prezenta dl Buhnici în SUA poţi avea SIM (indiferent de prepay sau postpay aka abonament) DOAR dacă ai card/cont bancar şi cont bancar îţi fac doar dacă ai social number şi asta ai doar dacă eşti rezident.
  • +8 (14 voturi)    
   Pe bune? (Joi, 12 septembrie 2019, 22:37)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Asta ar însemna că turiștii nu-și pot cumpăra SIM de USA, ceea ce pare aberant.
   • -4 (14 voturi)    
    Sunteti ignoranţi (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:57)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Ca să nu zic cuvinte mai grave !!!


    În Italia acum 10 ani nu puteai cumpăra SIM cu paşaportul ci doar italienii cu cardul lor de identitate !!


    Şi Italia este ţară turistică !!

    Apoi s-a putut cu paşaportul dar îţi creează un codice fiscale fictiv.


    Dacă sunteţi proşti staţi acasă.
   • +1 (7 voturi)    
    in SUA te inregistrezi (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:08)

    mihnea2012 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    ca turist poti sa iti iei sim dar nu il activezi decat daca iti faci cont si iti bagi toate datele personale. Ma gandesc ca poti sa incerci sa minti dar eu nu am facut-o. In Miami asa era.
    Si e si normal.
  • +7 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 13 septembrie 2019, 2:26)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Ed___

 • -6 (14 voturi)    
  Weber (Joi, 12 septembrie 2019, 22:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Weber stie, dar in calitatea ei de complice cu infractorii e pusa acolo sa apere interesele hotilor si ale gruparilor mafiote din care face parte si pentru care a mancat mult (...) la Latrinele securistului Voiculesu
 • +10 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:15)

  [anonim]

 • -7 (19 voturi)    
  poate ma lamureste cineva (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:16)

  Alynna [utilizator]

  De ce sa nu ma simt eu discriminata pentru ca, atunci cand imi fac abonament la Orange trebuie sa dau buletinul si actul de proprietate al imobilului??? De ce numai cei cu cartela pre pay se simt dicriminati si "atentati" la intimitate, viata privata, Big Brother, etc???? Poate face dna Weber o sesizare si in acest sens, poate va reusi sa obtina abonament pe baza de...nimic.
  • +6 (16 voturi)    
   Pentru ca inca mai ai o optiunie (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:09)

   eyewitness [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

   Aacum ai optiunea sa alegi cartea prepay si nu abonament.
   Dupa ce trece legea nu vei mai avea o optiunea care asigura dreptul la viata private.
   • -5 (13 voturi)    
    sigur!!! (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:09)

    mihnea2012 [utilizator] i-a raspuns lui eyewitness

    viata privata se protejeaza cu o cartela SIM si se incalca cu un abonament!
    Bravo!
    • +6 (6 voturi)    
     vitata privata (Vineri, 13 septembrie 2019, 12:51)

     eyewitness [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

     Inseamna ca oligarhia noastra de securisti sa nu stie PENTRU FIECARE CETATEAN IN PARTE ca persoana cu cnp x a vorbit cu persoana cu cnp y la momentul de timp z.
  • +10 (14 voturi)    
   Nu este despre discriminare (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:18)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

   Cand va faceti abonament la Orange beneficiati de un serviciu pe care il platiti dupa ce il utilizati - pe baza unei facturi emise de Orange .
   Orange are nevoie de numele si adresa dv pentru a putea incasa contravaloarea serviciului pe care l-a prestat deja .
   Daca cumparati o cartela prepay de la Orange , platiti in avans serviciul pe care Orange il va presta ulterior cumpararii cartelei ( achitarii serviciului ) ..
   De aceea Orange nu are nevoie de numele si adresa dv .
   Nu sunteti obligata sa faceti abonament ; dv alegeti tipul de relatie pe care doriti sa o aveti cu Orange .
   Da , este legitima o discutie despre ce face Orange cu datele pe care le obtine prin intermediul abonamentului dv .
   Dar asta - in Realitate - nu se rezolva prin obligarea platitorilor de servicii prepay sa se identifice .
   Doar daca ne lasam sedusi de " logica " lu' Arahat de la A 3 ...
   • -3 (7 voturi)    
    si la orange platesti inainte abonamentul (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:15)

    mihnea2012 [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    in caz ca esti abonat si nu ai observat asta de ani de zile afla acum ca tu platesti in avans abonamentul, adica chiar prepay.
    Desigur, cu incalcarea legii, pt ca exista reglementare a aaNPC in acest sens, inca din 2007.
    DIGI o respecta. Scriu pt ca am studiat, si am si reclamamat la ANPC si Orange a si fost amendat. Evident ca nu inseamna nimic cateva mii de lei.

    Orange nu are negociata scadenta facturii cu clientul, adica contractual, bilateral. Nu ai in contract. Ei te anunta pe 26 ca ai de plata noua luna de abonament. PREPAY, in avans!

    Comparatia Abonament - cartela Prepay este un argument fals in sustinerea libertatilor cetatenesti.
    • +1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:55)

     [anonim] i-a raspuns lui mihnea2012

    • +5 (5 voturi)    
     Pai... (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:00)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui mihnea2012

     Am explicat diferenta specifica dintre abonament si prepay deoarece constat ca multa lume nu o cunoaste / intelege .
     Io dau din taste pe subiectul asta doar pentru ca ma scoate din minti "argumentatia " unui oficial de rang inalt al Statului roman - Raed Arahat , secretar de stat in MI .
     "Argumentatie " care faulteaza grosolan logica & bunul simt .
     La nivel elementar , ambele .
     " Argumentatie " care arata ca penibilul de Arahat ne ia - a nu stiu cata oara - de idioti .
     Varianta optimista ar fi ca ipochimenul chiar crede idioteniile pe care le debiteaza senin ; nu o exclud 100 % , pare suficient de prost .
     Io mi-am declarat numarul la Evidenta populatiei , la ultima schimbare a CI ; nu inteleg de ce nu l-ar putea lua orice institutie de acolo .
     Doar pentru ca sunt nesimtiti ?
     Ma deranjeaza mult ideea ca as putea fi pus pe drumuri din cauza unui vorbete penibil ca Arahat .
     Iar asta imi aminteste rau de vremurile trecute , cand diversi dobitoci se trezeau cu idei si fraierii erau nevoiti / obligati sa se conformeze .
     Altfel , nu am mari apasari legate de " drepturile cetatenesti " .
     Io zic ca am ajuns sa inteleg destul de bine natura umana , cum functioneaza societatea si cum pot fi facuti oamenii sa creada / adere la orice idee .
     Asa ca chiar nu mai am vreo asteptare .
     Da' zic ca ar fi elegant ca reprezentantii Statului roman sa se prefaca - cu mai mult talent - ca-i respecta pe cei pe care ar trebui sa-i slujeasca ( si care le platesc salariile bunisoare ) .
     Adica sa minta ceva mai frumos .
   • +3 (3 voturi)    
    si in afara de asta (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:21)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    in plus la asta, operatorii telecom opereaza cu multe informatii personale, chiar daca nu le colecteaza intentionat (stiindu-ti pozitia aproximativa se pot deduce foarte multe lucruri despre tine). prin natura activitatii lor sunt deja obligati sa asigure un nivel ridicat de protectie.

    ce ar face legea asta este sa-i oblige pe aia de la colt sa faca acelasi lucru. doar ca astia nu au capacitatea necesara. ce vor face? vor trece pe caiet sau le vor baga intr-un calculator vai mama lui datele respective. nu este deloc ok. eu ma descurc, daca voi avea vreodata nevoie de alta cartela, voi stii sa ma duc la magazinele autorizate de operator (care au deja o parte din datele mele oricum), dar legea asta va pune datele multor romani la dispozitia unor dubiosi. si aici este problema de fapt. si diferenta de tratament intre cei cu abonament si cei pe cartela.
  • +2 (12 voturi)    
   Big brother (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:30)

   Ragnar [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

   Pentru ca esti dobi,cine te pune ma dobi sa ti faci abonament?De ce sa mi dau eu ma dobi datele mele personale unui stat esuat care este condus de interlopi?Chiar daca nu ar fi condus de interlopi,de ce mi-asi da datele personale,de ce sa stie acest stapan tot despre mine ca individ?Voi astia care militati pentru buletin,chiar asa va place sa fiti subjugati de catre stapanul vostru?
   • +2 (16 voturi)    
    sunt curioasa... (Vineri, 13 septembrie 2019, 10:21)

    Alynna [utilizator] i-a raspuns lui Ragnar

    Domnule Ragnar,

    Presupun ca locuiti intr-un imobil (nu in cort, in padure) si aveti "abonament" la energie electrica, apa, gaz. Cum le-ati obtinut?
    Imi pare rau ca va simtiti cumva "urmarit" si nu doriti acest lucru, dar poate incercati varianta cu padurea si cortul. In jungla amazoniana.
    • +1 (11 voturi)    
     Slaves (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:48)

     Ragnar [utilizator] i-a raspuns lui Alynna

     Ce legatura au comunicatiile cu energia electrica sau apa de la robinet?Comunicatiile sunt exact cheia cu care se poate subjuga o societate,daca avem cativa sclavi care accepta treaba aceasta,nu au decat sa-si depuna actele de buna voie unde vor ei dar nu ma obligi pe mine ca individ cu drepturi fundamentale sa-mi dau buletinul ca sa pot cumpara o amarata de cartela sim.Cu toate astea politrucul ala care vrea sa ne controleze probabil nu a auzit de cryptare end to end,iti poti da si amprenta cand ei cartela ca n-o sa poata sparge nici in 100 de ani o cryptare end to end(poate doar daca lucreaza la NSA.
 • -6 (18 voturi)    
  Dar abonamentele? (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:36)

  geticul [utilizator]

  toti se leaga cum sa dea datele personale cand cumpara cartele.

  dar cei care isi fac abonamente cum isi dau datele personale? Nu este aceeasi firma care stocheaza datele? Si cele de la abonamente si cele de la cartele?

  Adica pentru cei cu abomamente sunt in regula sa arhiveze aceste date, dar pentru cei cu cartela nu mai sunt eligibili.
  • +5 (9 voturi)    
   Exact (Vineri, 13 septembrie 2019, 9:03)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui geticul

   Plus că avem pre pay şi abonamentele sunt de fapt post pay !!!

   Dar sunt exact acelaşi lucru
 • +8 (10 voturi)    
  O tara de sclavi (Vineri, 13 septembrie 2019, 8:54)

  eyewitness [utilizator]

  Eram la o nunta si am iesit un pic sa iau aer si cand ma uit vis a vis la un alt eveniment un tip in pantaloni scurti si slapi langa un Ferrari cu motorul pornit statea de vorba cu un pahar cu o suta de wiskey in mana. Ba ala nu e Rarafat secretaru nostru de stat? Ba el e! Si da omu paharu pe gat si se urca in bolid si pleaca acasa.
  Credeam ca ma insel dar am verificat pe net si intradevar omul are o avere de peste 1 million de euro.
  Daca se mai intreaba cineva care este acea retea de ologarhi securisti carora le e frica de noile tehnologii 5G dar in schimb ne baga pe gat mai multa birocratie sa ascunda incompetent STS-ului, sa stiti ca nu veti gasi raspunsul in presa.
 • -1 (13 voturi)    
  datele personale !? (Vineri, 13 septembrie 2019, 11:24)

  Technicus [utilizator]

  E amuzant cum multi comenteaza ca statul roman (prin operatorii de telefonie) nu trebuie sa aiba acces in nici un fel la datele personale (cum ar fi utilizatorul real al unei cartele SIM preplatite).
  Dar majoritatea sunt de acord sa-si dea gratis datele foarte personale despre ei, famile, amici (inclusiv catel si pisica) la Facebook, Google, Apple etc.
  • +5 (7 voturi)    
   Mdaaaa.... (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:54)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Technicus

   Pentru unii este o diferenta - de principiu - intre a face ceva ca optiune personala si a fi obligat sa faci ceva …
   Ma rog , e clar ca nu toata lumea percepe diferenta …
   Poate ca unii sunt deranjati mai ales / doar de chestiile cretine pe care le debiteaza inalti reprezentanti ai Statului roman cand " argumenteaza " o " masura salvatoare " …
   Sigur , este cu totul exagerat sa ceri unui reprezentant al Statului roman sa manifeste respect fata de cetatean .
   Da' ar putea sa se prefaca oleaca …

   In Realitate , poate sa existe - intotdeauna - o diferenta intre " utilizatorul real " si cumparatorul inregistrat a unei cartele preplatite .
   Iar sanctiunile pentru o astfel de situatie sunt - in OUG in cauza - simbolice
   ( ca sa nu mai spun ca nu se precizeaza cine constata situatia / da sanctiunea - ceea ce , zic io , face inoperabila sanctiunea )
   D'aia , io nu pot sa iau in serios acesta " masura " prezentata ca "salvatoare" …

   E amuzant ( si ) cum adeptii fara retineri ai " transparentei nelimitate " sunt reticenti in a-si utiliza numele atunci cand posteaza banale comentarii pe un site …
   Deh , oamenii ...
 • +6 (6 voturi)    
  concret (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:05)

  freestyle [utilizator]

  am renuntat la abonamente si acum folosesc cartele. daca maine cineva imi cere sa ma inregistrez, renunt si la cartela. inainte de 89 ne montau telefoane doi pe fir. vorbeam rar si numai seara. sau urgente de la seviciu - acasa si invers. contactele erau directe. iti priveai interlocutorul in ochi. la o cafea, la o bere, alta viata. eu zic ca era mai bine asa. parerea mea.
  • +3 (3 voturi)    
   Lasa, nu fi suparat ! (Vineri, 13 septembrie 2019, 17:17)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui freestyle

   Raed Arafat (cel cu initiativa datelor Prepay -ului si masina Ferrari) o sa-si pastreze Telefonul de Serviciu pe Abonament de la SMURD.
   Adica daca el va vorbii de 100 lei pe luna, si tu nu vorbesti deloc, in medie o sa vorbiti de 50 de lei / luna.
   Ca in zicala: ,, Daca doi oameni primesc 2 pui, si numai unul ii mananca pe amandoi, in medie cei 2 oameni vor fi satui ! "
   :-))))
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 13:28)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Pai asta e si ideea ! (Vineri, 13 septembrie 2019, 17:36)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui

   Raed Arafat (Armata Rusa din Siria e mana in mana cu palestinienii / Iran / Hesbollah ) plus Dancila au scopul sa izgoneasca din Romania pe cei care nu renunta la drepturile de viata privata.
   Totul ca sa ramana in Romania doar electoratul lui Dancila.
   Atunci, in schimb, miscarile politice Palestiniene filo-rusesti din Orientul Mijlociu vor primii subventii de la Putin in urma colaborarii lui Raed Arafat.
   Ce e atat de greu de inteles ce vrea Raed Arafat de fapt ?
   Sa nu uitam ca Raed Arafat este acelasi individ care impreuna cu Dragnea, in noiembrie 2017, s-a dus sa-l sustina la Deva pentru o Alegere Partiala de Primar pe candidatul PSD.
   Asta ca sa stim despre ,,impartialitatea" lui Raed Arafat.
 • -3 (5 voturi)    
  prepay - intim (Vineri, 13 septembrie 2019, 15:45)

  Ileana Arion [anonim]

  "dreptului la viață intimă, familială și privată" este daca te joci cu cartela prepay doar la tine in curte. Atunci cand iesi din spatiul tau privat in reteaua publica de comunicatii nu mai esti in intim si familial. Pe acest principiu am putea avea pretentia sa iesim din curte cu masinile neinmatriculate si fara nici un act.
  • +5 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 septembrie 2019, 18:06)

   [anonim] i-a raspuns lui Ileana Arion

  • +4 (4 voturi)    
   Daaaa.... (Vineri, 13 septembrie 2019, 19:25)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Ileana Arion

   Foarte buna comparatia cu masinile .
   " 5 romani mor zilnic , in accidente rutiere " -www.ziare.com/articole/numar+accidente+rutiere+ romania
   Sunt sigur ca dv ne puteti spune cati romani mor zilnic din cauza telefoanelor cu cartele preplatite .
   Si da , aveti - din nou - dreptate : cand iesim din curte fara nici un act , comitem un act antisocial de maxima gravitate , care pune in pericol maxim viata / integritatea fizica & psihica a semenilor nostri .
   Recunosc ca io am comis aceasta fapta incalificabila ( infractiune continuata ? ) aproape juma' de secol .
   Pe vremuri , cine avea masina de scris trebuia sa se inregistreze la organe .
   E corect : daca atunci se putea cu masina de scris , de ce acum nu s-ar putea cu telefonul ?
   Pentru persoanele vigilente - ca dv - io as semnala problema imprimantelor .
   Suntem oare constienti de pericolul social pe care il reprezinta o imprimanta neinregistrata ?
   Cat mai lasam nesupravegheate imprimantele ?
   Imi amintesc ca prin ' 89 ( cred ) au aparut in oras manifeste impotriva regimului .
   Pentru ca erau scrise " de mana " , oamenii muncii au fost chemati la " Personal " si pusi sa scrie un mic text .
   N-ar fi oare momentul sa reluam aceste bune practici ?
   Preventiv .
   Pentru ca vremurile grele cer masuri hotarate ...
 • +2 (2 voturi)    
  ....idiotii din turma; (Sâmbătă, 14 septembrie 2019, 22:06)

  Jaro [utilizator]

  Ma minunez de cat de multi cretini sunt in jurul meu, Iq deficitar iar neuronii clar sunt in scurt circuit, vai de steaua voastra, diferente mari intre animalele de turma si voi nu prea sunt.
  Daca v-ati pune capul la contributie si ati incerca sa vedeti in spectru larg si nu limitat probabil ati intelege muuuult mai multe.
  Sa va ajut eu cu un info venit din interiorul unei institutii de " profil " din Ro.
  Inregistrarea cartelelor PrePay are ca scop: crearea unei baze de date cu amprente vocale.
  Cei ce au avut abonamente macar o data nu mai sunt targetati acum, indiferent ca folosesc un abonament sau un PrePay deoarece au fost inregistrati deja.
  Problema este cu cei ce nu au avut niciodata un abonament nefiind identificabili.
  Avand amprenta vocala inregistrata persoana respectiva poate fi identificata in timp real in 3 secunde inclusiv cand ar folosi un telefon public!!!!
  Nu sunt SF'uri, doar realitati, problema este ca sunt mult prea multi idioti care habar nu au pe ce lume traiesc, multi manipulati retardati care s-ar arunca si in cap daca li s-ar spune ca asa este bine.
  Cum sa te opui unui stat, doar este STATUL, cretinilor, statul cand ia o decizie trebuie sa fie in benificiul cetateanului, nu sa actioneze impotriva lui, iar statele in ziua de azi in proportie de 80% abuzeaza si subjuga masele de oameni, iar in cazul unui astfel de stat trebuie sa i te opui si sa-i contesti deciziile nu sa i le aprobi orbeste, dobitoci retardati si frustrati ce sunteti, vai de sufletele voastre lesinate.
  Cazul caracal a fost folosit pentru a trece o astfel de lege, cand exista suspiciuni ca o decizie ar putea intampina rezistenta intotdeauna se vor folosi tehnici de manipulare: media sau alte surse!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by