Guvernul vrea să relaxeze masiv regulile de montare a rețelelor 5G în orașe: Ce puteri primește președintele asociației de proprietari și ce trebuie să știi ca proprietar

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 26 septembrie 2019, 17:51 Economie | Telecom


Antene telecom
Foto: ANCOM
Pentru conectarea unui bloc la o rețea de comunicații, operatorii telecom vor putea semna contracte cu asociația de proprietari, reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu, se arată în Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern pentru dezvoltarea rapidă a rețelelor 5G și încasarea a sute de milioane de euro la bugetul de stat. Vezi în articol cum se schimbă modul de luare a deciziilor în asociațiile de proprietari și cât timp ai la dispoziție să oferi un răspuns dacă ești direct afectat.

Ordonanța de Urgență pe care o pregătește Guvernul Dăncilă pentru dezvoltarea rapidă a rețelelor 5G și atragerea sutelor de milioane de euro la bugetul de stat în acest an vizează un acces mai ușor a rețelelor de comunicații și în orașe, nu doar pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate.

Proiectul va modifica Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari si administrarea condominiilor, astfel încât hotărârile adunării generale a proprietarilor se vor lua mult mai ușor.

Iată ce modificări pregătește Guvernul cu privire la amplasarea elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice în condominii și clădiri cu destinația de locuință:

 • "ART. 16
 • (1) În vederea conectării unui condominiu sau a oricărei părţi din acesta la o reţea de comunicaţii electronice, contractul privind exercitarea dreptului de acces pe proprietăţi va fi încheiat de furnizorul de reţele de comunicaţii electronice cu asociaţia de proprietari reprezentată de preşedinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu. Contractul privind exercitarea dreptului de acces încheiat în condiţiile prezentului articol poate avea orice durată, stabilită prin acordul părţilor, dar care nu poate depăşi durata de existenţă a retelelor de comunicaţii electronice în imobilul respectiv şi va fi cu titlu gratuit.
 • (2) Prin derogare de la dispoziţiile art. 38 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari si administrarea condominiilor, hotărârea adunării generale a proprietarilor prin care se aprobă utilizarea părţilor comune din condominii de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice în scopul executării de lucrări de construcţii pentru amplasarea de infrastructura fizică destinată susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice, altele decât cele având drept scop conectarea condominiului sau a oricărei părţi din acesta la o reţea de comunicaţii electronice, va fi adoptată cu acordul majorităţii proprietarilor prezenţi si cu acordul proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, exprimat în scris.

NOTĂ: Art. 38 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că: "Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori."

 • (3) În vederea informării proprietarilor din condominiu cu privire la infrastructura fizica propusă a fi instalată în spaţiile comune conform alin. (2), furnizorii de reţele de comunicaţii electronice vor afişa în condominiu, cu cel puţin 15 zile înainte de data adunării generale a proprietarilor, informaţii cu privire la obiectul lucrărilor de construcţii, suprafaţa alocată acestora şi durata estimată a lucrărilor.
 • (4) În sensul alin. (2), proprietari direct afectati de vecinătate sunt proprietarii din condominiu a căror locuinţă are cel puţin o latură comună cu spatiul in care urmează să fie executate lucrările de construcţii având ca obiect infrastructura fizică destinată amplasării de reţele de comunicaţii electronice.
 • (5) În vederea executării lucrărilor prevăzute la alin. (2), furnizorii de reţele de comunicaţii electronice sunt obligaţi să solicite în scris acordul proprietarilor direct afectati de vecinătate, iar proprietarii respectivi sunt obligaţi să comunice răspunsul în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării, furnizorului solicitant şi preşedintelui asociaţiei de proprietari din condominiu. Lipsa răspunsului scris a proprietarilor direct afectaţi de vecinătate reprezintă acordul acestora pentru executarea lucrărilor de construcţii descrise în notificarea transmisă de furnizorul de reţele de comunicaţii electronice."

Vezi aici integral proiectul de OUG și Nota de Fundamentare. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, și va sta în consultare publică 10 zile.

 • Tehnologia 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente

Tehnologia 5G
Foto: ANCOM
HotNews.ro a scris în premieră miercuri, 25 septembrie, că operatorii de comunicații vor putea să-și monteze infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajişti permanente, terenuri forestiere, spaţii verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență scos în consultare publică pentru 10 zile de Ministerul Comunicațiilor. Executivul susține că e imperios necesară promovarea în regim de urgență a acestor modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de autorizare a lucrărilor de construcții, care va conduce la dezvoltarea accelerată a rețelelor 5G și încasarea sumelor de bani prevăzute în bugetul pentru anul 2019.


Un alt motiv pentru care Guvernul vrea să relaxeze legislația pentru accesul pe proprietăți a rețelelor de comunicații îl reprezintă chiar tehnologia 5G, care "presupune instalarea unui număr semnificativ de microcelule, precum şi instalarea legăturilor de fibră optică corespunzătoare între acestea", aspect menționat în proiectul de OUG.

 • Specialiștii ANCOM, autoritatea care monitorizează și câmpurile electromagnetice din România, au declarat anterior același lucru:

Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, potrivit lui Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, a spus acesta.

 • "Tehnologia 5G va presupune folosirea dinamică a unui mix de frecvențe radio. Dezvoltarea 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori față de cele existente în prezent, adică dacă, spre exemplu, un operator are acum 10.000 de site-uri va trebui să ajungă la 30-40.000 de site-uri.", a declarat recent într-o întâlnire cu presa de profil Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

HotNews.ro a întrebat în acest context dacă multiplicarea numărului de antene telecom și tehnologia 5G prezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât tehnologiile anterioare. Iată ce a răspuns atunci oficialul ANCOM:

 • "În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.
 • Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.
 • Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente - la 2G, 3G, 4G - în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.
 • Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebuie să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.
 • Partea de densificare, în condițiile în care câmpul electromagnetic în jurul site-urilor este la nivele mari doar pe o rază de câțiva metri în jurul antenelor, rezolvă în sens pozitiv problema pentru că telefoanele mobile vor emite cu o putere mai mică ca să ajungă pe distanțe mai mici. Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.
 • Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă.", a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Acesta a subliniat faptul că Autoritatea realizează permanent măsurători ale câmpului electromagnetic cu echipamente mobile pe mașini sau cu echipamente portabile. În plus, au fost instalați peste 100 de senzori ficși în mai multe localități din țară, în zonele publice, rezultatele măsurătorilor încadrându-se până acum în limitele legale.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17771 vizualizari

 • -20 (30 voturi)    
  in sfarsit, propun ceva constructiv (Joi, 26 septembrie 2019, 18:11)

  cucuveauamov [utilizator]

  in varful fiecarei retele sa fie o copie a sepcii "make romania great again"
  • +16 (28 voturi)    
   Ce e constructiv? (Joi, 26 septembrie 2019, 18:34)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Se incurajeaza spaga catre presedintele asociatiei de locatari..
   • +4 (12 voturi)    
    DE CE l-am mai impuscat pe Ceausescu!? (Joi, 26 septembrie 2019, 20:00)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    De fapt nici nu e nevoie de contract in conditiile ordonantei.

    Practic firma face ce vrea, pur si simplu.

    Inca putin tovarasi!

    De abia astept uleiul pe cartela, lista la Dacia si sa mai punem o patura pe noi!
    • +7 (15 voturi)    
     Tehnologia 5G e din 2018. De ce ne grăbim?! (Joi, 26 septembrie 2019, 22:06)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Azi, în Septembrie 2019, tehnologia 5G este la început (vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/5G). Franța, Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Finlanda, Elveția nu poseda nici picătură de 5G. Romania are foarte putin. De ce sa ne grăbim cu adoptarea la nivel național a unei tehnologii imature de care nu avem nevoie. Ea este ca internetul 5G existent de multa vreme și aproape nefolosit. Majoritatea utilizam 2G.

     Tari care oferă parțial semnal 5G:
     1 Australia
     2 Argentina
     3 Germany
     4 India
     5 Ireland
     6 Italy
     7 Pakistan
     8 Principality of Monaco
     9 Republic of San Marino
     10 Romania
     11 The Russian Federation
     12 South Africa
     13 South Korea
     14 Taiwan
     15 United Kingdom
     16 United States
     17 Uruguay
     18 Vietnam
     • -1 (13 voturi)    
      Sa nu aberam, 2G folosesc doar bunicii (Joi, 26 septembrie 2019, 23:00)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      2g - doar voce
      2.25g - internet prin Wap (dial-up pe mobil)
      2.5 - internet prin Gprs
      2.75g - internet prin Edge
      3g - video SD, navigare lejera
      4G - hsdpa, video HD, broadband

      Ideea de a ignora proprietarii și nexatarea e aberantă. Pot fi oameni ipohondrii în bloc, oameni bolnavi la ultimul nivel a căror sănătate (măcar mentală) nu o putem ignora complet.
      • -6 (14 voturi)    
       Folosim 2G internet wi-fi, nu 2G GSM mobil! (Vineri, 27 septembrie 2019, 0:51)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Eu am fost foarte clar. Folosim preponderent internet wi-fi 2G (2.4 GHz) și nu 5G (5 GHz) deși majoritatea ruterelor wi-fi de azi au ambele benzi.

       La fel o sa facem și cu tehnologia mobila 5G. Va sta degeaba, lumea va utiliza preponderent 3G sau 4G.
       • +8 (12 voturi)    
        Gresit (Vineri, 27 septembrie 2019, 3:37)

        kryon [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        2g, 3g, 4g sunt tehnologii pt date mobile. Wireless-ul routerelor de care vorbesti e cu totul altceva. Nu exista xG la wi-fi, acolo sunt alte standarde: 802.11n, 802.11ac etc.

        Sunt lucruri total diferite.
       • +2 (4 voturi)    
        aoleo (Vineri, 27 septembrie 2019, 16:34)

        spy [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        domnu' inginer unde ati facut dotoratul? la spiru haret seral prin corespondenta?
       • 0 (2 voturi)    
        incurci borcanele grav. (Vineri, 27 septembrie 2019, 17:37)

        jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

        La telefonie mobila, numarul reprezinta generatia - pentru date implica o crestere geometrica a vitezei, poate 10 ori intre generatii (aici frecventa purtatoarei poate fi: 850-900, 1800-1900, 2100-2600 MHz)

        La router WiFi, frecventa purtatoarei e ceva diferit. 2,4 GHz trece bine prin pereti, dar astfel apar interferente si aglomerare pe acelasi canal cu vecinii, 5 GHz are probleme cu peretii si atunci viteza in camera e mult mai buna tocmai pentru ca nu apar interferente de la vecini.
     • 0 (4 voturi)    
      2 G nu mai foloseste nimeni (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:21)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Iar 3 G doar la bunica la tara.
    • +3 (11 voturi)    
     5G-ul mobil are aceeași boala ca ruterele 5G (Joi, 26 septembrie 2019, 22:26)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

     Atenuarea puternica a microundelor de frecventa mare, zisa 5G, undeva la 5 GHz, duce la creșterea numărului de relee (antene) de vreo patru ori. Avantajele sunt minore, în special viteza mai mare la internet pe mobil, dar nu ai nevoie de ea. Costurile sunt enorme și suportate de statul roman, pana la urma, prin subvenții date pentru instalarea unui număr uriaș de antene.

     Va fi un mare faliment acest 5G mobil. Putem aștepta vreo 10-15 ani pana se maturizează, se perfecționează și, de asemenea, pana auzim de la alții ca într-adevăr rentează.

     Citat:
     "Tehnologia 5G va presupune folosirea dinamică a unui mix de frecvențe radio. Dezvoltarea 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori față de cele existente în prezent, adică dacă, spre exemplu, un operator are acum 10.000 de site-uri va trebui să ajungă la 30-40.000 de site-uri.", a declarat recent într-o întâlnire cu presa de profil Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM)."
     • +2 (4 voturi)    
      Citesti, dar nu intelegi (Vineri, 27 septembrie 2019, 17:47)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      Sub 5G exista 2 zone de frecventa: FR1 sub 6GHz se suprapune cu unele dintre benzile obisnuite de 4G (dar au si canale mai rapide de pana la 100 MHz) si FR2 in zona 24-52 GHz (canale de 400 MHz).
      Numarul de conexiuni creste pentru ca se micsoreaza celulele GSM si se fac conexiuni mai dedicate. Daca la 2G prinzi semnal in Delta de la 30 km, la 5G trebuie sa fie la maxim cateva blocuri distanta altfel latimea de banda scade dramatic.
      • +1 (5 voturi)    
       5G se atenuează puternic. Am scris deja! (Vineri, 27 septembrie 2019, 21:20)

       simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Citat: "Daca la 2G prinzi semnal in Delta de la 30 km, la 5G trebuie sa fie la maxim cateva blocuri distanta altfel latimea de banda scade dramatic."

       Tocmai asta am zis și eu. Semnalul mobil 5G se atenuează puternic motiv pentru care trebuie crescut numărul de antene releu, lucru care costa.

       Ca poți folosi 5G pe post de 2G asta este altceva însa pierzi toate avantajele utilizării frecventelor mari, adică viteza foarte buna la internet mobil.
   • +5 (5 voturi)    
    Masura e ilegala. (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:20)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    Conform legii 196 a functionarii asociatiilor de proprietati, orice decizie se ia in adunarea generala a asociatiei de proprietari (nici macar in comitetul executiv nu se pot lua astfel de decizii). Sunt vicepresedinte de asociatie de proprietari si stiu ce vorbesc.
    Se face sedinta de bloc si se numara locatarii prezenti. Daca nu sunt prezenti 50%+1 din numarul de apartamente, se reia sedinta peste o sapatmana. Atunci se voteaza subiectele de pe ordinea de zi (ex reabilitare termica bloc, montare antene 5G, zugraveala pe scara, schimbare lift, schimbare coloana ghena, montare usi termopan la scara, schimbare cutii scrisori, schimbare usa administratie etc).
    Inteleg ca foamea de bani e mare, dar guvernul nu poate incalca legea chiar asa pe fata. Daca hotararea nu se ia in cadrul adunarii generale a asociatiei de propietari, ea e nula de drept.
 • +16 (24 voturi)    
  OK (Joi, 26 septembrie 2019, 18:17)

  traianw [utilizator]

  Dar ce optiuni am, in afara de a pleca din oras si a cumpara o casa la tara?
  • +7 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 septembrie 2019, 18:44)

   [anonim] i-a raspuns lui traianw

   • +2 (2 voturi)    
    in practica (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:23)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui

    vezi maximum o antena pe comuna. La tine pe terenul agricol nu pune nimeni de teama sa nu te razgandesti peste 1 an
   • 0 (2 voturi)    
    vor lansa (Vineri, 27 septembrie 2019, 16:36)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui

    si 20.000 de sateliti pt 5G. asa ca poate un sicriu de plumb e optiunea
 • -5 (31 voturi)    
  Liber la noi experimente pe romani (Joi, 26 septembrie 2019, 18:42)

  ww [utilizator]

  Mancare, medicamente, vaccinuri, proteze etc ia hai sa vedem ce e si cu antenele astea.
 • +9 (23 voturi)    
  in vest (Joi, 26 septembrie 2019, 18:49)

  Kosmos [utilizator]

  Antenele astea sunt pozitionate la o distanta oarecare de zone locuite iar daca se monteaza se folosesc cladiri dezafectate .
  Ce se intampla acum in Romania este ireal avand in vedere ca nu se stie exact impactul asupra sanatatii
  • +12 (20 voturi)    
   nu e adevarat, se pun pe cladiri rezidentiale... (Joi, 26 septembrie 2019, 19:13)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   ...si guvernamentale fara restrictii. Uite-te pe google street view sa le vezi.
  • +4 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 septembrie 2019, 19:51)

   [anonim] i-a raspuns lui Kosmos

   • +8 (14 voturi)    
    Tu le cunosti ? (Joi, 26 septembrie 2019, 20:33)

    FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui

    Stii cum arata o antena 5G ? E diferita de cele 3 sau 4G ? In ce fel, care e diferenta ? Si ce alte amanunte tehnice cunosti, ca sa fii sigur ca nu vorbesti din impresii ? Cum functioneaza 5G in comparatie cu 3-4G ?
    • +2 (12 voturi)    
     Interesant (Joi, 26 septembrie 2019, 21:06)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

     Am pus niste intrebari, doar intrebari. Prima reactie a fost un minus. Ce inseamna un minus la exprimarea unor nedumeriri ? Deranjeaza intrebarile, nu e loc de dezbateri, e musai sa avem o singura parere ? Oricum, un minus neargumentat e egal cu zero, dar de ce sa pui minus la niste intrebari ? Ce poate sa nu iti convina ?
     • -3 (9 voturi)    
      nu ai pus intrebari (Vineri, 27 septembrie 2019, 1:55)

      Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

      Ai fost tendentios. Pe wikipedia poti vedea tarile unde exista 5G, majoritatea sunt din Vest...
      • -3 (3 voturi)    
       Desi ai perfecta dreptate (Vineri, 27 septembrie 2019, 13:16)

       achvp [utilizator] i-a raspuns lui Cardplayer

       si la tine a sarit populimea cu minusurile.
       Intrebarile sunt intr-adevar tendentioase.
    • +2 (2 voturi)    
     din cite am cautat (Vineri, 27 septembrie 2019, 16:38)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

     ar fi mai mici si dreptunghiulare. si am vazut ca au aparut deja pe stalpii operatorilor de telefonie. inainte nu vazusem de acest tip
  • +2 (18 voturi)    
   stai sa vezi in USA, nici vorba sa iti puna pe (Joi, 26 septembrie 2019, 21:53)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   bloc antena! Doar in lumea a 3 a poti sa pui cuptoare cu microune pe casa.

   Gruparea interlopa PSDALDEUDEREPNL lucreaza pentru ei.
   • +2 (12 voturi)    
    si in sua sunt in zone rezidentiale... (Joi, 26 septembrie 2019, 22:34)

    leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    ...
   • +7 (13 voturi)    
    In SUA... (Vineri, 27 septembrie 2019, 1:57)

    Cardplayer [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

    99% din locuinte au cuptorul cu microunde IN casa. Succes la conspiratii reptilienie.
 • +11 (21 voturi)    
  INTERESANT (Joi, 26 septembrie 2019, 18:56)

  nick24 [utilizator]

  “Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.”

  Deci iarna e bun... te încălzește. Nu te distruge, nu-ți induce cancer, nu te omoară. Oare?
 • +12 (14 voturi)    
  Vio a găsit punctul G, nu se mai oprește (Joi, 26 septembrie 2019, 19:37)

  martino12 [utilizator]

  mai bine ne dă fiecăruia un mini-emițător de semnal 5G, să dormim cu el sub pernă, măcar să știm o treabă!
 • +15 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 septembrie 2019, 19:52)

  [anonim]

 • +6 (12 voturi)    
  colhoz plus electificare Lenin (Joi, 26 septembrie 2019, 19:58)

  Dedalus [utilizator]

  Nu ar fi mai simplu sa nationalizeze toate proprietatile?

  De ce sa pierdem vremea, daca oricum acest guvern vrea sa ne intoarca in comunism.

  Se pare ca ne-a cam placut sa krapam de foame in frig data tot pe asita ii votam.
 • -3 (27 voturi)    
  Genocid (Joi, 26 septembrie 2019, 20:20)

  Baiazid [utilizator]

  Daca nu ne vom trezi imediat si va trece aceasta enormitate s-a cam terminat cu noi. Este clar si evident ca tehnologia 5g afecteaza sanatatea la fel sau chiar mai mult ca 4g, doar nu intamplator au facut atatia cancer stand la ultimul etaj sub antenele lor. Macar pana acuma aveai un control acum in schimb s-a terminat. Nu conteaza ca un numar mare de oameni de stiinta au facut un apel la Comista Europeana sa stopeze aceasta crima. Nu conteaza pentru ei ca avem atatea procese castigate de oamenii care erau fortati sa locuiasca sub antenele lor generatoare de cancer. E vorba doar de bani bani si iar bani... Dupa ce aceasta crima va fi aprobata si mii de antene instalate iar in cativa ani se vor tripla sau chiar mai mult va creste numarul cazurilor de cancer abia atunci trogloditii isi vor da seama ce s-a intamplat dar atunci va fi prea tarziu. Este momentul sa plecam cat mai repede din mizeria asta de tara.
  • 0 (24 voturi)    
   In sfirsit, o opinie avizata (Joi, 26 septembrie 2019, 21:12)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

   Lamureste-ma si pe mine, in ce fel este clar si evident ca tehnologia 5G ne afecteaza la sanatate De unde vine evidenta ? Cine a facut cancer de la emisia antenelor GSM ? O lista, niste nume, niste diagnostice ferme poti da aici ? E limpede ca stii, as vrea sa ma lamuresc si eu.
   • +5 (19 voturi)    
    Nu pui gresit problema? (Joi, 26 septembrie 2019, 22:10)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Nu ar trebui demonstrat mai degraba ca tehnologia nu afecteaza sanatatea, decat sa demonstreze cineva ca o afecteaza? Pune niste soareci langa antenele alea si da-o pe intensitate medie si lasa-i acolo vreun an sa vedem ce se intampla.
    Daca exista o sansa mica sa zicem de 0.01% ca tu sau copiii tai sa faca cancer, tu ai lua-o?
    Ce beneficiu avem de la 5G? Te uiti la porn in 4K pe tel mobil?
    • +1 (17 voturi)    
     Ce nevoie aveam de foc sau electricitate ? (Vineri, 27 septembrie 2019, 1:45)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

     Cred ca totusi nu pui intrebari la modul serios de tipul "de ce avem nevoie de roata, uite ce bine tragem caruta prin frecare", nu cred ca te opui progresului chiar asa, pe fata.
     Si nu, nu trebuie demonstrat ca ceva nu exista, presupusul rau, trebuie demonstrata eventuala prezenta a raului. La fel ca in justitie, nu eu trebuie sa demonstrez ca sint nevinovat, ci tu trebuie sa iti dovedesti acuzatiile la adresa mea.
     Lucrez de o viata cu radiofrecventa si sint bine - merci de intrebare. Si acasa am la doi m de mine un emitator pe 2.4 ghz de 100 w (al meu) - nu e pornit toata ziua, dar il folosesc zilnic - si nu mi-a crescut inca un ochi sau vreo umflatura. La job tot intre microunde ma misc, tot la puteri maricele, dar nici de acolo nu mi-au iesit coarne in frunte. Nu vorbesc din burta, chiar "inghit" doze babane de rf (nu sint radiatii ionizante, e radiofrecventa, cu totul altceva) zilnic, nu e nici o problema, cu atit mai mult in cazul discutat aici, unde puterile celulelor sau telefoanelor sint mititele. Citesc si ma amuz, lume care nu stie, dar isi da cu parerea.
     Nu ma uit la ce spui tu, nici pe telefon, nici aiurea, dar asta nu inseamna sa imi pun ochelari de cal si sa spun ca pina aici am mers cu dezvoltarea si mai mult nu avem nevoie. Sanse sa murim sint si cind trecem strada, ori cind ne urcam in avion, vapor, tramvai, etc. N-o mai facem, pentru ca exista 1% sanse sa o patim ? Sa fim seriosi...
    • -3 (9 voturi)    
     Soarecii fug de radiatiile electromagnetice (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:25)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

     Nu vor sta acolo ptr ca vor innebuni. Pe acest sistem se bazeaza si dispozitivele de bagat in priza care alunga soarecii pe baza undelor electromagnetice.
     • 0 (4 voturi)    
      sperietoarele de daunatori,niste fake-uri ordinare (Vineri, 27 septembrie 2019, 17:57)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      la fel si "economizoarele de electricitate", care se lauda ca schimba factorul de putere.
      Practic e un LED si un mic condensator. Adica consuma, nu economisesc.

      Poti sa cumperi si "economizoare de carburant", ajuta la inteligenta. Dupa aia iti dai seama repede ca te-ai pacalit
     • +2 (2 voturi)    
      in masura in care ultra-sunetele sunt tot (Vineri, 27 septembrie 2019, 18:16)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      unde, da, ai dreptate.
      Pe de alta parte parca esti Simplex2
  • -1 (13 voturi)    
   Evident ca e genocid. Vor spatiu vital liber (Vineri, 27 septembrie 2019, 11:31)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Baiazid

   Nu au nevoie de noi nici ca sclavi. Au mecanizare si, eventual, vor aduce asiatici fara pretentii.

   Nu e evident unde converg toate politicile din ultimii 30 ani?
   - Incurajarea emigrarii, in fapt, chiar fortarea emigrarii
   - distrugerea constiintei nationale, denigrarea mindriei si a istoriei, dezincriminarea distrugerii monumentelor istorice.
   -depopularea fortata
   - retragerea autoritatii statului prin abandonarea institutiilor centralizate si a infrastructurilor de transport, in special a celei feroviare

   - Exterminarea populatiei din marile conglomerari urbane (Bucuresti, Galati-Braila, Constanta) - prin poluare - dupa ce lumea buna si aleasa a fost ajutata sa se mute in localitatile limitrofe.
   Cum altfel se pot justifica deciziile de producere a energiei electrice fix in orase, precum si a incineratoarelor de deseuri si a centrelor de reciclare? Credeti ca la Paris vor construi un incinerator linga Turnul Eiffel? Ati vazut fum de pacura pe cerul Vienei? Eu nu am vazut.

   Exterminarea moderna e un proces profitabil, in care victima isi plateste propria moarte cu dobinda.

   Doar chinezii, comunisti fiind, cer familiei celui ucis doar pretul glontelui, fara dobinda.
 • +1 (27 voturi)    
  Fizica de clasa 8-a (Joi, 26 septembrie 2019, 21:21)

  strelka [utilizator]

  Microundele nu distrug la nivel molecular
  https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave
  Contrar a ceea ce cred sfertodoctii nu exista nici un motiv care sa ne indice ca microundele ar fi daunatoare biologic. Exista teoretic posibilitatea ca ele sa dauneze fiintelor, dar nimeni nu a demonstrat asta. Practic, e mai periculos sa stai la soare decit in fata unei surse de microunde de o intensitate similara.
  • -1 (21 voturi)    
   puneti tu antena 5 g pe casa ca esti doct (Joi, 26 septembrie 2019, 21:55)

   hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui strelka

   .
  • +5 (19 voturi)    
   Uite ce e ! (Joi, 26 septembrie 2019, 22:00)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui strelka

   Te rog sa nu mai demontezi idiosincraziile cu care se delecteaza populatia. Fricile inexplicabile rational fac parte din fiinta umana, se pare - si unii nu se simt bine daca nu traiesc cu spaime pe care nu le pot justifica rezonabil, dar pe care le sustin si incearca sa le explice cumva, empiric, absurd, oricum n-ai cum sa ii convingi de contrariu. Lasa-i pe oameni sa-si alimenteze in avalansa necunostiintele, nu mai interveni cu argumente din astea, fizica de a 8-a nu e chiar pentru toata lumea !
   • -3 (13 voturi)    
    si care-i problema ta? (Vineri, 27 septembrie 2019, 3:52)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Daca oamenilor le e frica, le e frica! Si pace buna! tot disconfort major inseamna!
    Trebuie neaparat ca aceasta frca sa le fie alimentata prin legi cretine?
   • +1 (9 voturi)    
    Domnule G, ce te mina in lupta, renteaza? (Vineri, 27 septembrie 2019, 11:48)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Ce nevoie concreta si imediata, de neinlaturat ai in acest moment de tehnologia 5G?

    Chiar ma intereseaza un raspuns concret, personal.

    Ori traiesti din asta ori ai tema de promovare.
    • -1 (5 voturi)    
     A treia cale... (Vineri, 27 septembrie 2019, 15:54)

     FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Nici una, nici alta. ideea de respingere a unei trepte de progres, indiferent de domeniu, ma intriga. Asta mergea in evul mediu ori mai devreme, in epoca de piatra (ce nevoie avem de foc, hrana e buna asa cum e?), dar in epoca informatiei rapide si a tehnologiei avansate sa intrebi la ce ne trebuie ceva mai bun, mai rapid, inducînd o spaima nejustificata, mi se pare o enormitate. Iar dezbaterea aici nu e cea pe care o sugerezi, ce nevoie imediata avem, nimeni nu a spus sa o lasam pe mai incolo, ci de ce avem nevoie de progres, ca e bine asa cum e si ca progresul in cazul respectiv e ultra-nociv. Ceea ce e un neadevar.
 • +7 (13 voturi)    
  Guvernul Hoției Naționale (Joi, 26 septembrie 2019, 21:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ORICE face acest guvern de imfractori si incompetenti nu poate fi decât un rău IMENS adus ROM. Javretta Drancila a foacut O de râsul lumii. RO e o țara DEFINITIV compromisa de o haita de hoti numiat psd+alde +udme (Pro Ro, inclus)
 • +4 (16 voturi)    
  dupa ce o sa vad pe Casa Alba antena 5G o sa (Joi, 26 septembrie 2019, 21:55)

  hopsinoi [utilizator]

  acceptam si noi.

  Sau pe casele guvernatiilor si parlamentarilor.
  • +7 (9 voturi)    
   au si microcelule interne acolo... (Joi, 26 septembrie 2019, 22:36)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   ...
  • +7 (7 voturi)    
   In rest e ok ? (Vineri, 27 septembrie 2019, 1:48)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Antene de 3-4 G ai vazut pe Casa Alba ? Dar alte dispozitive radio or fi pe acolo, legaturi via sateliti, ceva ? Sau comunica doar pe fir, rotesc o manivela de inductor si urla in microreceptoare ca acum 100 de ani ?
 • +3 (21 voturi)    
  STOP 5G (Joi, 26 septembrie 2019, 22:18)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  egal STOP CANCER!
  • -1 (15 voturi)    
   Hai (Vineri, 27 septembrie 2019, 1:49)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui doar_un_mesaj

   Baga si o dovada, un argument, ceva concret. Vorbe goale poate scoate orice neavenit...
   • +2 (12 voturi)    
    Serios? (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:40)

    doar_un_mesaj [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

    Tocmai că nu există studii în domeniu nici măcar pe 4G iar deja se implementează tehnologia 5G. Eu am renunțat de mult la telefon, evit pe cât se poate expunerea la radiații, internetul doar prin cablu, comunicarea doar prin email.
    Voi spune așa: fiecare cu mintea sa și propriul destin.
 • +12 (14 voturi)    
  aha (Vineri, 27 septembrie 2019, 0:23)

  I [utilizator]

  proprietarii nu mai sunt proprietari!
 • +10 (12 voturi)    
  Legea Minelor (Vineri, 27 septembrie 2019, 3:50)

  Codruta N [utilizator]

  Astia nu se lasa!
  Dupa ce s-au scremut sa scoata o Lege a Minelor care dadea drumul la exproprieri in favoarea asa-zisilor "investitori", acu' vin cu o varianta a Legii Minelor pe GSM / Internet!
  Faptul ca oricine poate sa faca orice vrea pe terenul tau agricol, pe casa ta samd., nu tot "expropriere" inseamna? >:
 • +2 (6 voturi)    
  se intelege astfel (Vineri, 27 septembrie 2019, 8:44)

  Dodel540 [utilizator]

  Am inteles ca se schimba doar asta:
  este necesar acordul proprietarilor si in loc de strict doua treimi din numarul acestora , legea se schimba si instalarea de antene 5G se face cu acordul majoritatii celor prezenti + obligatoriu acordul celor de la ultimul etaj. Practic ca lo orice lucrare la comun (schimbat tzevi, zugravit scara etc).

  Ce ma enerveaza sunt legi de genul acesteia
  https://forum.softpedia.com/topic/1122385-lege-noua-pentru-debransarile-de-la-sistemul-de-termoficare/
  unde statul vine si reglementeaza exact pe dis in sensul ca iti trebuie acordul fievcarui membru de asociatie pentru a te debransa.
 • +9 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 27 septembrie 2019, 9:38)

  andipetre [anonim]

 • +10 (12 voturi)    
  ANTICONSTITUTIONAL (Vineri, 27 septembrie 2019, 9:45)

  metri [utilizator]

  1 - veti vedea "revolutii", presedinti si constructori fugariti prin parcari....
  2 - nu avem invatamant, servicii medicale, sosele, canalizari, apa curenta, dar ne trebuie 5G. PRIN OUG !!?!
 • +5 (9 voturi)    
  Hoti, Prosti , Idioti , Cretini, Parsivi (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:01)

  mircea112 [utilizator]

  Oricum suntem imbolnaviti de poluarea din Bucuresti, de toate telefoanele mobile, de toate retelele de apartament care mai decare mai puternice, acum Guvernul de Cretini, Hoti, Idioti vor sa ne trezim si cu antene pe bloc de 5G, fara sa avem nimic de spus! Asa cum nu avem nimic de spus nici cu ce fac ei! Cat o sa mai reziste lumea? Cat o sa va mai tina dumnezeu!!? Ce deomcratie e asta, asta e dictatura aluia cu functie.
 • +2 (12 voturi)    
  Art 439 Cod Penal - Crima contra umanitatii (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:49)

  D-or [utilizator]

  Art. 439. - (1) Săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte:

  b) supunerea unei populaţii sau părţi a acesteia, în scopul de a o distruge în tot sau în parte, la condiţii de viaţă menite să determine distrugerea fizică, totală sau parţială, a acesteia.

  Acest articol se potriveste perfect - ca si art 438 referitor la genocid - si in cazul antenelor GSM si in cazul poluarii cu fum de pacura in orase.
 • +4 (6 voturi)    
  In constitutia franceza (Vineri, 27 septembrie 2019, 10:56)

  D-or [utilizator]

  Exista o prevedere care spune ca dreptul comunitar nu este obligatoriu in Franta decit dupa ce a fost deja aplicat de un numar semnificativ de state.

  Deci, Franta se asigura ca nu este cobai, ca asteapta sa vada rezultatetele aplicarii respectiviei reglementari si, dupa ce s-au pacalit fraierii, schimba reglementarea sa nu mai fie obligatorie.

  Dar, pentru ca tari ca Franta sa poata face asta, trebuie sa existe si state-cobai si state-victima care sa respecte reglementari pe care stapinii nu le vor aplica niciodata.
 • +1 (13 voturi)    
  5G, o decizie nebuneasca de suicid colectiv (Vineri, 27 septembrie 2019, 11:33)

  Constantin7 [utilizator]

  Cei care au putere de decizie mint ori nici macar nu cunosc implicatiile tehnologiei 5G.
  "Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă.", a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM."

  Partea halucinanta e ca TOTI vom fi afectati, inclusiv cei care decid implementarea, inclusiv cozile lor de topor.

  Tehnic vorbind, lucrurile stau altfel decat se spune:

  În vederea transmiterii unui volum enorm de date pentru Internetul Obiectelor (IoT – Internet of Things), tehnologia 5G, atunci când e dezvoltată total, va folosi unde milimetrice, ce sunt transmise slab prin material solid. Acest aspect va solicita fiecărui operator să instaleze staţii de bază la fiecare 100 de metri, în fiecare arie urbană din lume.

  Spre deosebire de generaţiile anterioare de reţele wireless, în cadrul cărora o singură antenă transmite către o arie largă, staţiile de bază şi dispozitivele 5G vor avea antene multiple aranjate în reţele fazate, care colaborează pentru a emite raze fascicule focalizate, dirijabile, asemănătoare cu laserele, ce se pot urmări reciproc. Fiecare telefon 5G va conţine duzine de antene mici, toate colaborând pentru a urmări şi ţinti o rază foarte focalizată către cel mai apropiat turn de comunicaţii celulare. Comisia Federală pentru Comunicaţii din Statele Unite (FCC) a adoptat reguli permiţând capacităţi de putere efectivă pentru aceste fascicule de până la 20 de waţi, de zece ori mai puternice decât nivelurile admise pentru telefoanele actuale

  Mai oameni! Sunteti prosti?! E o nebunie sa se cedeze la aceste masuri de grabire a implementarii 5G. Hellooo?! Secolul 21!!
  • -2 (4 voturi)    
   V-ati activat ca antivaxxerii (Sâmbătă, 28 septembrie 2019, 1:17)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Constantin7

   Nicio dovada, doar pseudostiinta și obscurantism.

   Telefonul e sigur de folosit, arata timp cât nu vorbești ore întregi în continuu cu el la ureche.
   Deja avem împrejurul nostru tot felul de surse de unde ekectromagnetice: router, calculator, mobil, dect, TV, sonerie fără fir, stație meteo cu modul exterior, termostat pentru centrala, telecomenzi, mouse și tastatura fără fir, casca Bluetooth, smart watch, zeci de surse în comutație (încărcătoare și alimentatoare, unele veșnic în priza, becuri economice și led, orice electrocasnic cu tehnologie inverter, cuptor cu microunde cu tot cu cușcă Faraday pentru ecranare).
   Iar dacă nu ai tu niciuna, are vecinul de toate.

   Mâncam toate rahaturile artificiale, dar ne-a casunat pe 5g. Apa la pet, caserole de plastic, pesticide, fructe cerute cu fungicide, grăsimi trans-esterificate, conserve cu rășini, semipreparate la greu, merdenele zilnic, zaharuri și făinuri superprocesate.
 • +2 (10 voturi)    
  Altii reactioneaza, noi.. rabdam ca prostii! (Vineri, 27 septembrie 2019, 11:37)

  Constantin7 [utilizator]

  Pe 24 martie, în Statele Unite, oficialitățile din orașul Portland, Oregon, s-au opus ferm instalării rețelelor 5G în oraș.
  Patru zile mai târziu, în Italia, orașul Florența a invocat principiul precauției și a refuzat să dea undă verde pentru 5G
  În aceeași zi, în Rusia, ministrul Apărării a refuzat să transfere frecvențele necesare pentru operarea 5G, fapt care, practic, amână introducerea 5G în Rusia cu încă cel puțin câțiva ani.

  Pe 31 martie, în Belgia, ministrul Mediului a anunțat că orașul Bruxelles nu va implementa 5G, argumentând că „locuitorii orașului Bruxelles nu sunt cobai, a căror sănătate să poată fi vândută în scopul obținerii profitului”.
  Pe 4 aprilie, în Germania, a fost înaintată o petiție adresată Parlamentului țării, petiție ce a strâns deja un număr mare de semnături, pentru a lansa o dezbatere despre 5G.

  La aceeași dată, membrii Parlamentului din Olanda au insistat ca, înainte de orice aprobare dată instalării vreunei rețele 5G, să fie făcute suficiente studii științifice cu privire la efectele radiațiilor.
  Pe 5 aprilie, Curtea Supremă de Justiție din California a validat în unanimitate decizia conform căreia companiile de telecomunicații sunt obligate să obțină permisiune mai înainte de a instala orice antenă.

  în Elveția, pe 10 aprilie, Geneva a adoptat o moțiune pentru un moratoriu asupra tehnologiei 5G, prin care Organizației Mondiale a Sănătății i se cere să monitorizeze studii științifice independente (deci fără conflicte de interese, adică nefinanțate de industria telecomunicațiilor!), care să evalueze efectele negative asupra sănătății datorate tehnologiei 5G.
 • +1 (11 voturi)    
  Aceasta OUG e salvarea momentana a guvernului (Vineri, 27 septembrie 2019, 11:57)

  D-or [utilizator]

  Daca e cuminte si promite sa dea aceasta OUG va fi ajutat sa scape de motiunea din parlament.

  Si tot asa, acest guvern - ca si alte guverne trecute sau viitoare - se tiriie de la un santaj la altul.
  Iar noi ne umplem de muzee si Oug-uri.
 • 0 (2 voturi)    
  articolul 1, e ok, zic eu (Vineri, 27 septembrie 2019, 19:06)

  jorj_bv [utilizator]

  E aberant ca daca unul dintre proprietari are nevoie de banda larga sau vrea vreun contract de Internet cu un furnizaro care nu are infrastructura trasa - sa nu mai fie nevoie de semantura tuturor locatarilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by