​EXCLUSIV Câți români au sunat abuziv la 112 de mai mult de două ori în primele opt luni din acest an și câte amenzi a dat Poliția

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 30 septembrie 2019, 11:45 Economie | Telecom


Numarul 112
Foto: EENA
​Peste 921.000 de apeluri la 112 au fost clasificate drept abuzive în primele opt luni din acest an, iar dintre acestea 658.920 de apeluri au fost iniţiate de către persoane care au mai apelat Serviciul de urgenţă 112 de cel puţin două ori în această perioadă, a precizat pentru HotNews.ro Serviciul de Telecomunicații Speciale. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor în urma alertării false a echipajelor de intervenţie se fac însă de către persoanele împuternicite din MAI.

Guvernul a impus prin Ordonanță de Urgență luna trecută obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.

Avocatul Poporului a atacat Ordonanța de Urgență la Curtea Constituțională
subliniind că argumentele din OUG nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.

HotNews.ro a adresat prin urmare întrebări atât STS cât și Poliției Române pentru a afla câte apeluri abuzive la 112 au fost efectuate în acest an, câte au fost inițiate de pe cartele prepay, câte au avut aceiași autori și ce amenzi au fost aplicate.

 • Ce spune STS despre câte apeluri abuzive la 112 au fost în acest an și câte dintre acestea au fost inițiate de aceiași autori

"Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) nu are compentența de a stabili faptul că un apel este fals. Agențiile specializate de intervenție (ISU-SMURD, Ambulanță, Poliție etc.) pot confirma, în urma intervențiilor, care apeluri sunt false și care sunt cu adevărat urgențe.

Serviciul de urgență 112, administrat de STS, tratează fiecare apel conform procedurilor aplicate apelurilor de urgență: analizează, direcționează și transmite operativ apelurile de urgență către dispeceratele de urgență, precum și la autoritățile competente, în funcție de natura evenimentelor și de consecințele acestora, pe baza unui index al incidentelor stabilit de toate structurile specializate în soluționarea urgențelor, fără a avea competența de a stabili dacă apelul este sau nu fals.

Referitor la apelurile non-urgente/abuzive, datele statistice sunt următoarele:

În primele 8 luni ale anului 2019, dintr-un total de 3.678.525 apeluri non-urgente, au fost clasificate ca fiind abuzive 921.845 de apeluri.

Din totalul de apeluri abuzive, 474.085 au fost iniţiate de pe cartele Prepay.

În cazul apelurilor abuzive, 658.920 de apeluri au fost iniţiate de către persoane care au mai apelat Serviciul de urgenţă 112 de cel puţin două ori în primele 8 luni ale anului 2019, iar 262.925 au fost iniţiate de către apelanţi distincţi.
", au precizat pentru HotNews.ro oficialii STS.

În privința numărului de amenzi aplicate în cazul apelurilor abuzive la 112, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a precizat că "nu poate fi în măsură să se pronunţe asupra legilor ce au fost încălcate sau să demareze acţiuni pentru sancţionarea terţilor contravenienţi, urmare apelurilor de urgenţă recepţionate. Conform art. 32, alin. (2) din O.U.G 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor în urma alertării false a echipajelor de intervenţie se fac de către persoane împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne."

 • Poliția Română a aplicat peste 30.000 de amenzi pentru apeluri false sau abuzive la 112 până la 26 august 2019

La solicitarea HotNews.ro de a furniza o situație a amenzilor aplicate în acest an pentru apeluri false sau abuzive la 112, Poliția Română a comunicat următoarele:

 • "În urma verificărilor efectuate la structura de specialitate din cadrul I.G.P.R., a rezultat faptul că, în primele 7 luni ale anului 2019, au fost înregistrate 458.067 de intervenții la solicitările prin SNAU 112, dintre care 68.207 au fost neconfirmate.
 • De asemenea, vă informăm că, până la data de 26.08.2019, structurile Poliției Române au aplicat 30.061 de sancțiuni contravenționale, ca urmare, a recepționării prin SNUAU 112 a unor apeluri false sau abuzive, în conformitate cu prevederile legale.", au transmis reprezentanții Poliției Române.

Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce

Vânzarea cartelelor SIM preplătite numai după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP etc. este obligatorie în 150 de țări la nivel mondial, iar dintre acestea 22 de țări sunt din Europa. "Dacă aceste țări au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România", declara recent Raed Arafat în motivarea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul a impus și în România această obligație.

Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență, în această lună, obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay.

Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată marți, 3 septembrie, în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.

 • Raed Arafat, despre motivele identificării prepay: Să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm momentele care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112

Raed Arafat
Foto: AGERPRES
Înainte de a fi adoptată, Ordonanța de urgență a fost în dezbatere publică, moment la care Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență, și-a exprimat încrederea că dacă în toate cele 22 de țări UE există această măsură, Franța și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România.

"Sunt 22 de țări la nivelul UE, și pe plan mondial 150 de state, în care cartela trebuie să fie identificată și asta înseamnă că suntem printre puținele țări care nu are acest lucru. În alte țări, identificarea are multe motive și este mult mai largă. Noi am legat-o doar de aspectul apelării sistemului 112 și identificării apelantului ca să putem să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm anumite momente care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112. Deci ăsta este motivul pentru care s-a decis în cadrul Comisiei ca această măsura să fie inclusă în raportul nostru și pe care o susținem pentru că suntem convinși că e o măsură corectă.
Despre constituționalitate vor vorbi juriștii, care se pricep mai bine decât mine, dar dacă 22 de țări din UE au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franța și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România, astfel încât să nu fie o încălcare a Constituției, ci o măsură în sprijinul populației
", a spus atunci Raed Arafat.

Pentru detalii citește: Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă

 • Ce spune acum Avocatul Poporului: Argumentele nu justifică situația extraordinară și nici urgența acestui act normativ care limitează drastic dreptul la viață intimă

Renate Weber in studioul HotNews.ro
Foto: Hotnews
La scurt timp după dezbaterea publică, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112, actul normativ fiind publicat în data de 3 septembrie 2019 în Monitorul Oficial.

Joi, 12 septembrie, Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională această Ordonanță de Urgență, argumentând că "se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește”.

Ce obiecții are Avocatul Poporului cu privire la Ordonanța de urgență:

 • "Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată.
 • Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul.
 • Finalitatea urmărită de legiuitorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.", a precizat Avocatul Poporului.

Pentru detalii citește: DOCUMENT Vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul: Câte țări la nivel mondial te obligă să-ți dai datele personale și de ce


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1909 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  manipulare de cea mai joasa speta (Luni, 30 septembrie 2019, 12:23)

  Humbert [utilizator]

  deci daca 921 de mii de apeluri sunt abuzive, asta inseamna un procent de 25% din apelurile non urgente, care sunt 3.7 milioane

  dar tot STS-ul zice ca procentul apelurilor non-urgente din total este undeva la 47%, ma rog, sa zicem rotund 50%

  asta inseamna ca apelurile false reprezinta aprox. 12%-13% din total apeluri la 112, ceea ce in primul rand ca este la kilometri departare de ce a zis Arafat (el a zis 70%) si in al doilea rand este un procent absolut decent si comparabil cu cel din alte tari

  deci Arafat a facut si face o manipulare grosolana cu apelurile false, cu scopul de a introduce pre paid doar cu buletinul, el stie de ce.

  problema este procentul mare de apeluri non urgente, dar tot conform STS 2/3 din acestea sunt apeluri din greseala, din buzunar, deci in nici un caz prepaid doar cu buletinul nu rezolva asta

  incredibil ce fumigena e chestia asta cu apelurile false.
  • +3 (3 voturi)    
   Cartele cu buletinul (Luni, 30 septembrie 2019, 13:22)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   Sincer, nu înțeleg cum ai spus și tu care este scopul măsurii cumpărării cartelei cu buletinul? Chiar dacă statul știe cine a cumpărat cartela, cu ce îi ajută pentru localizare? Suni să raportezi un accident, în marea majoritate a cazurilor nu ești acasă. Nu îi ajută cu absolut nimic. Cu ce îi ajută pe cei pierduți în munte? Aaaa... că ar fi închis unele guri în cazul crimei din Caracal? Rezolvăm chestii punctuale, în loc să caute măsuri pentru o localizare mai bună. Arafat o tot dă în bară.

   Să zicem că vor să reducă numărul de apeluri false: ~jumătate sunt făcute de pe abonamente, adică ~450.000 apeluri. Poliția a dat 30.000 de amenzi. Mai puțin de 7% din apelurile false, la care se știe cine a sunat, au fost amendate. Prima dată să văd un procent de 80% din apelurile abuzive de pe abonamente amendate, și apoi să discutăm de cartelele prepay. Sau definiția apelurilor abuzive nu e bună??? Ce e un apel abuziv? Faptul că sun să cer ajutorul poliției în cazul în care cineva mi-a blocat mașina într-o parcare privată sau publică e considerat abuziv? Ce ar trebui să fac? Să-mi iau mașină de tractare?

   Mi se pare desprins din Caragiale: "Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic"
 • +4 (8 voturi)    
  N-au decat sa angajeze mai multi operatori ! (Luni, 30 septembrie 2019, 12:23)

  jescu [utilizator]

  900 de mii de apeluri abuzive ? Nu sunt sute de mii de romani nebuni sau mistocari. Abuziv este modul in care apelurile sunt clasificate abuzive. Suna omul de la tzara ca i s-a furat bicicleta, si i se raspunde ca nu este o urgenta, dar sa mearga la 30 de kilometri sa depuna plangera la politie. Omul suparat da din nou telefon sa i se rezolve problema,... e "injurat" si amendat ca folosit abuziv serviciul. N-au decat sa angajeze mai multi operatori ! Tuturor trebuie sa li se explice civilizat ce pasi au de facut pentru problema pe care o au. Nu sa fie lumea amendata ca s-au strecurat niste extremisti pe la conducerea politiei. Nu exista alt numar de telefon in momentul asta caruia sa i se faca publicitate, astfel incat o persoana cu o problema urgenta("pentru acea persoana") , sa poata cere detalii, sa stie ce are de facut. Se presupune ca toata lumea la 9 dimineatza citeste Monitorul Oficial.
 • -2 (6 voturi)    
  Daaaa... (Luni, 30 septembrie 2019, 12:30)

  paulbutoi [utilizator]

  STS spune ca au fost 447.760 apeluri abuzive de pe abonamente .
  Politia spune ca a dat 30.061 amenzi .
  Asta inseamna 6,7 % .
  Cifrele demonstreaza clar ca solutia pentru scaderea numarului apelurilor abuzive la 112 este inregistrarea cartelelor preplatite - asa cum a propus salvatorul natiei , eternul Raed Arahat .
  Solutie care presupune sa deranjezi vreo 9.000.000 de oameni din cauza a 500.000 - adica 17 pentru 1 .
  O solutie traditional romaneasca , care arata - din nou - respectul functionarului Statului fata de Cetatean .
  hotnews.ro , sunt sigur ca voi afla - prin intermediul dv - ce spune marele barbat , salvatorul natiei ( Raed Arahat ) despre aceste cifre .
 • +3 (3 voturi)    
  Se poate rezolva eficient (Luni, 30 septembrie 2019, 13:24)

  UpNext [utilizator]

  prin includerea unei aplicatii care cuprinde obligativitatea pozitionarii exacte prin Google (sau similar) si a trasabilitatii spatiale a apelului, asociata cu declinarea identitatii pe proprie raspundere. In plus, multiplicarea cu 10 a amenzilor aferente, iar declaratiile false (nume, locatii etc.) cu amenzi penale de ordinul miilor de euro.

  Pentru apeluri, ca avertizor, care privesc infractiuni etc. in desfasurare, se garanteaza anonimatul/ confidentialitatea avertizorului prin lege.
 • +2 (2 voturi)    
  Propagandă de prost gust. (Luni, 30 septembrie 2019, 14:20)

  asavreau [utilizator]

  Motiv că 112 nu acționează eficient,că au fost x% apeluri false!părerea mea este că 112 trebuie să trateze orice apel cu seriozitate și responsabilitate și după intervenție să sesizeze pe cei abilitați să ancheteze abuzurile.Nu-i 112 îndreptățit să facă anchete,este obligat prin lege să intervină și asta ar trebui să prezinte ca bilanț.Ce se arată este o miștocăreală-n-am prea făcut noi treabă,dar au fost și multe apeluri false carte ne-au perturbat activitatea.Zău!Câte cazuri de intervenții au fost ratate din cauza apelurilor false?Câteva prezentări concrete ar fi lămurit situația.
  • +2 (2 voturi)    
   e o problema falsa (Luni, 30 septembrie 2019, 14:54)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   In US daca dai telefon la 911 si nu vorbesti deloc sau vorbesti fara sens, operatorul trimite imedia politia la acea adresa. Motivul este ca poate deja ai fost impuscat sau poate ti s-a pus pistolul la cap si ai fost obligat sa vorbesti fara sens, eventual sa faci o gluma proasta.
   • 0 (0 voturi)    
    Deci intervine. (Luni, 30 septembrie 2019, 17:42)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    Nu stă să analizeze dacă-i fals.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by