​Grupul Digi și Huawei au semnat reînnoirea parteneriatului pentru dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicațiilor electronice, în special la nivelul infrastructurii pentru rețelele de telefonie mobilă, atât în România, cât și în Ungaria, au anunțat miercuri cele două companii printr-un comunicat de presă comun. În România, trei mari operatori mobili, respectiv Orange, Vodafone și RCS&RDS, au lansat servicii 5G încă de anul trecut, folosind în dezvoltarea rețelelor echipamentele chinezilor de la Huawei.

Logo HuaweiFoto: Hotnews
  • ”În pofida unui mediu de afaceri cu multe provocări, Huawei are plăcerea de a anunța că prezența sa pe piața telecomunicațiilor din Europa se întărește. Prin prelungirea colaborării pentru dezvoltarea rețelei Digi Mobil, DIGI Kft a arătat că are încredere în capacitățile Huawei de a furniza soluții tehnice complexe. În calitate de lider al industriei, Huawei este hotărât să își continue investițiile strategice în acest domeniu și va continua să furnizeze cel mai ridicat nivel de calitate și soluții de încredere clienților săi.”, a declarat George Zhang, General Manager al Huawei Technologies SRL.

Huawei Technologies SRL și-a început operațiunile în România în anul 2003, unde are peste 2,300 de angajați și a dezvoltat colaborări cu toți marii operatori de telecomunicații.

  • În România, RCS&RDS a semnat un acord cu Ericsson pentru 5G, dar rețeaua mobilă se bazează și pe echipamente Huawei și Nokia

La finele lunii iunie 2019, RCS&RDS a dat drumul primelor stații de emisie radio 5G în București, cu echipamente ale producătorului suedez Ericsson. Compania a realizat teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia. Practic, toti clienții care își cumpără două smartphone-uri compatibile 5G ale chinezilor de la Xiaomi și Huawei ar putea atinge viteze de 500 Mbps, cel puțin în Centrul Vechi.

VIDEO Ce au declarat anul trecut oficialii RCS&RDS despre tehnologia 5G și prezența chinezilor de la Huawei în rețeaua mobilă din România

În afară de RCS&RDS, alți doi mari operatori mobili au lansat servicii 5G în România, respectiv Orange și Vodafone.Toți acești trei mari operatori mobili au declarat că au folosit în dezvoltarea acestor rețele echipamentele chinezilor de la Huawei.

Grupul DIGI, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a anunțat de altfel în raportul financiar aferent anului 2018 că a încheiat încă din luna decembrie a anului 2017 un acord cu Ericsson pentru a instala echipamentele sale 5G și NB-IoT în propria rețea, pregătindu-se pentru o lansare viitoare a propriilor oferte de 5G susținute de tehnologiile IoT.

Echipamentele pentru servicii de telecomunicații mobile ale RCS&RDS sunt furnizate de Nokia, Huawei și Ericsson. Operatorul spune că se axează pe smartphone-uri Android, deoarece acestea sunt mai accesibile pentru clienții proprii. Principalii producători de telefoane mobile pe care le oferă clienților sunt Samsung, Huawei, Allview și Lenovo.