Un deputat PNL, interesat dacă Guvernul va da "delete" scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară. Răspunsul Ministerului de Finanțe

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 14:42 Economie | Telecom


Mugur Cozmanciuc
Foto: Arhiva personala
Deputatul PNL Corneliu Mugur Cozmanciuc a întrebat recent Ministerul de Finanțe dacă are în vedere eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-ști, având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară curentă. Întrebarea sa pleacă de la informațiile transmise anterior de Finanțe unui alt liberal, Florin Roman, care a vrut să știe câți salariați din IT sunt scutiți de impozitul pe venit și ce impact are măsura la bugetul de stat. Vezi în articol răspunsul Ministerului de Finanțe.

În data de 10 martie din acest an, Ministerul de Finanțe a răspuns unei interpelări adresate de către deputatul liberal Florin Roman, care a vrut să știe câți salariați din domeniul activității de creare programe pentru calculator beneficiază de scutirea de impozit pe venit și care este impactul acestei măsuri la bugetul de stat.

Finanțele au spus atunci că în luna ianuarie din acest an erau peste 67.000 de angajați IT care beneficiau de această măsură, impactul la bugetul de stat fiind de aproximativ 75 milioane de lei lunar.


Plecând de la aceste informații, un alt deputat liberal, Corneliu Mugur Cozmanciuc, a reluat subiectul în data de 23 martie 2021, subliniind că această măsură a fost introdusă în 2004, pentru a contribui la dezvoltarea domeniului IT și a preveni exodul specialiștilor în străinătate.


Click pentru a deschide


 • "Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. În 2019, numărul acestora a crescut de zece ori, iar afacerile sectorului au trecut de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii). Astăzi cifrele arată și mai optimist.", spune deputatul PNL, Mugur Cozmanciuc.

 • Apoi acesta adresează următoarele întrebări către Ministerul de Finanțe:
  • 1. Având în vedere deficitul bugetar și criza sanitară curentă, aveți în vedere eliminarea acestei măsuri?
  • 2. Dacă nu luați în considerare eliminarea, există ajustări care se pot face?

  Ministerul de Finanțe: În Programul de Guvernare se precizează că nu vom elimina sau reduce facilități existente

  Răspunsul Ministerului de Finanțe a venit în data de 16 aprilie 2021, fiind semnat de secretarul de stat Lucian Ovidiu Heiuş.

  Oficialul din Finanțe arată că rezultatele obținute de sectoarele IT, ulterior introducerii facilităților fiscale, indică faptul că măsurile implementate își ating obiectivele vizate la adoptarea acestora.

  "Referitor la mijloacele pe care Guvernul dorește să le implementeze în vederea reducerii deficitului bugetar, precizăm că acestea vor fi introduse corelat cu măsurile prevăzute în Programul de Guvernare. (..)

  În acest context, precizăm că în Programul de Guvernare, viziunea pe termen mediu privind obiectivele și direcțiile de acțiune ale Ministerului Economiei menționează cu privire la facilitățile existente: 'Fără creșteri de taxe și impozite asupra sectorului privat - Nu vom introduce noi impozite, taxe sau contribuții obligatorii, nu le vom majora pe cele existente, nu vom elimina sau reduce facilități existente. (..).

  De asemenea, raportat la impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice din România, politica fiscală pe perioada 2021-2024 va avea în vedere, în principal, măsurile cuprinse în programul de Guvernare, respectiv elaborarea unui studiu de impact privind posibile facilitați fiscale în vederea reformării impozitării muncii, inclusiv reducerea contribuțiilor și impozitelor pe echivalentul salariului minim, și începând cu anul 2022, pilotarea pentru 2 ani pe un sector al economiei cel mai bine plasat în urma studiului de impact. Prelungirea și/sau generalizarea măsurii va fi determinată de rezultatele înregistrate în urma pilotarii la 2 ani de la intrarea în vigoare, în condițiile unui deficit de sub 3% sau doi ani de creștere economică peste potențial.'", se mai arată în răspunsul Ministerului de Finanțe.  • ”Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a declarat în data de 1 iunie 2019 la Mediaș președintele PNL, Ludovic Orban.

  Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase, într-o perioadă în care România își propusese să dezvolte acel sector. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii).

  Productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.

  Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro. Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie.

  Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.

  Declarațiile lui Orban au atras
  reacția ministrului Comunicațiilor de la acea dată, Alexandru Petrescu (PSD).

  • "Scutirea de impozitare a veniturilor specialistilor in IT (a carei plaja de aplicabilitate s-a largit din decembrie 2017 la initiativa PSD, de la 75000 de IT-isti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel: Cifra de afaceri a industriei estimata pentru 2019 este de peste 5 mld Euro, aproape 6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro - la 5 mld Euro). Contribuția in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi.", a declarat în iunie 2019 Alexandru Petrescu.

  Și președintele Klaus Iohannis a reacționat la declarațiile liderului PNL, precizând că "ideea unui tratament fiscal egal este "în esență adevărată" dar trebuie avut în vedere că sectorul IT, unde salariile sunt scutite de impozit pe venit, a crescut în 10 ani de la "ceva nesemnificativ la 6% din PIB".


  Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

  5980 vizualizari

  • +18 (22 voturi)    
   de acord dar... (Joi, 6 mai 2021, 15:02)

   wweesstt [utilizator]

   de acord ca IT-istilor sa le fie anulata scutirea pe impozit, dar, dar,.. hai sa incepem reforma cu eliminarea pensiilor speciale/de serviciu, obscene la 45 de ani! si cu sporurile si salariile bugetarilor mai mari cu 70% decat in privat(record in lumea civilizata)! de acolo trebuie inceput! si urgent!
   • +10 (10 voturi)    
    La ei? (Joi, 6 mai 2021, 16:03)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    De ce? Ei merita... cum sa-si taie singura craca de sub picioare?!

    Au anuntat in nenumarate randuri: pensiile si sporurile raman asa cum sunt. Nu umbla nimeni la ele. Cu alte cuvinte, tot noi o sa platim "deranjul" ca intotdeauna. Bugetarii cu tratament preferential din nou.
   • +10 (10 voturi)    
    Plus (Joi, 6 mai 2021, 16:21)

    Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

    Plus eliminarea scutirii de impozit pentru BOR si companiile ei si trecerea BOR in regim de autofinantare.
    Apoi, recuperarea pagubelor din dosarele de coruptie
    Dupa aia, absolut orice gen de pensie speciala eliminata,
  • -1 (11 voturi)    
   Ca fost IT-ist in Romania (Joi, 6 mai 2021, 15:26)

   alt.cineva [utilizator]

   Eu sunt de acord cu modificarea scutirei, luand in considerare faptul ca deja IT-istii castiga in Romania destul de bine, fata de omul de rand. Si cine nu castiga bine deja poate ar trebui sa isi caute alt job, pentru ca e platit prost oricum de angajator.

   Cu toate astea nu as fi de acord sa o scoata de tot, pentru ca asa vor pleca foarte multi oameni(cum sunt si eu plecat, din alte motive, ca nu se investeste in infrastructura.. etc nu are rost sa mentionez aici). Nimeni nu vrea sa plateasca impozite care sunt furate oricum de oamenii cu diverse diplome din parlament. Cat timp ai putea garanta ca platirea impozitelor se duce la oamenii din Romania care chiar au nevoie, sigur.

   In Olanda e o lege ce ii zice "30% ruling", in care daca esti un muncitor care se gaseste la ei foarte greu, de exemplu un IT-ist, pentru 5 ani nu platesti taxe pe 30% din salariu. Recent au schimbat-o de la 8 la 5 ani.
   Cu toate astea, aici nu ma deranjeaza ca platesc taxe pentru ca vad ca zilnic se repara poduri, drumuri, si poti sa ai o viata linistita si nu trebuie sa ai grija cand iesi afara ca te mananca un caine sau cazi intr-un canal ca nu e semnalizat corespunzator.
   • +5 (11 voturi)    
    Nu inteleg de ce toata lumea, inclusiv (Joi, 6 mai 2021, 16:32)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui alt.cineva

    IT-istii, percep scutirea ca pe un beneficiu sau derogare din partea statului.

    In realitate, nimeni, dar nimeni, nu ne iubeste pe noi IT-istii acolo sus.

    Masura este pur si simplu pentru maximizarea veniturilor la buget pe principiul "mai putin dar de la mai multi", singura chestie de care ii pasa guvernului, va asigur ca nimanui acolo sus nu ii pasa de IT-isti la modul hai sa le facem un bine IT-istilor sau industriei IT din Romania.

    Inteleg frustrarea unora care platesc taxe "full" la buget, dar hai sa ne gandim mai bine, chiar vrem asta? IT-istii inca platesc CAS, TVA, eu zic ca nu e putin lucru, asa ca nu e o decizie simpla....

    Inteleg ca unii gen Orban si alti "liberali" nu inteleg lucruri elementare si ca ar fi in stare sa distruga si acest sector al economiei dupa cum au distrus si altele, sa ne amintim ca Sica a fost ministru al transporturilor, in vremuri in care au fost efectiv devalizate regiile de stat...
    • 0 (0 voturi)    
     IT (Joi, 6 mai 2021, 20:26)

     hamurabi [utilizator] i-a raspuns lui clint

     Total de acord, riscam sa distrugem un domeniu care asigura un procent semnificativ din PIB, nu e mare consumator energetic si e de viitor !
  • +5 (7 voturi)    
   Inca un PNL-ist care vrea sa incalce ce s-a promis (Joi, 6 mai 2021, 15:32)

   Gryphus [utilizator]

   astia de la PNL prima data promit ca NU vor creste taxele pt firmele private (din IT etc) dupa care cer exact cresterea taxelor
  • +9 (9 voturi)    
   Dar declinul demografic (Joi, 6 mai 2021, 15:33)

   moto33 [utilizator]

   nu impacteaza si el cumva bugetul?
  • +6 (6 voturi)    
   Daca tot il ingrijoreaza (Joi, 6 mai 2021, 16:20)

   UnAltVasile [utilizator]

   "deficitul bugetar și criza sanitară", poate ar trebui sa vina cu niste masuri suplimentare.

   Banii obtinuti din impozitarea IT-istilor sunt apa de ploaie pe langa ce e cu adevarat nevoie. Pe domnul deputat nu pare sa-l intereseze ca nu va rezolva, de fapt nimic din ceea ce-l "ingrijoreaza". Are numerele, poate sa faca calcule.

   Dar intradevar, masurile/reformele care ar conta cel mai mult la buget sunt mai "dificil" de implementat, mai ales atunci cand nu se vrea.
  • +4 (6 voturi)    
   Astia chiar au o idee fixa! (Joi, 6 mai 2021, 17:52)

   Luk [utilizator]

   Cu ce-i deranjeaza facilitatea asta? Ce mare branza e? Cine ii plateste pe astia, de fapt?!
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 17:53)

   [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 mai 2021, 18:11)

   [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   il cam manca pe undeva pe asta.... (Joi, 6 mai 2021, 22:54)

   Elfu [utilizator]

   Corneliu-Mugurel Cozmanciuc = În februarie 2021, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar în care este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi promis numirea unei anumite persoane la conducerea Administrației Naționale „Apele Române”, pentru care a cerut 500.000 de lei


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by