​Grupul elen OTE a anunțat joi pe bursa elenă că a plătit 58,9 milioane de euro pe 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications (fostul Romtelecom) la fostul Cosmote. Aceasta a fost singura condiție impusă de Comisia Europeană pentru aprobarea achiziției de către Orange a pachetului de 54,01% din acțiunile fostului Romtelecom: Orange trebuia să cedeze controlul asupra participației de 30% în fostul Cosmote, pe care ar fi ajuns să o dețină în urma tranzacției, fapt care ar fi afectat concurența.

Intalnire intre seful Orange pe Europa si premierul OrbanFoto: Guvernul Romaniei

În urma tranzacției, OTE controlează aproape 100% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) și rămâne activ pe piața locală numai pe segmentul de comunicații mobile.

Click pentru a deschide

Grupul elen a anunțat anterior că vrea să cumpere și acest pachet de acțiuni, iar joi, 5 august 2021, grecii au anunțat și cît estimează că vor plăti pe cele 30% din acțiunile Cosmote: 32,78 milioane de euro, fără datorii, și aproape dublu cu includerea datoriilor și a fondului de rulment.

Ce urmează în tranzacția Orange-Telekom Fix: Migrarea clienților, fuziunea juridică între cele două companii, cu statul având 20% din noul Orange - Surse

Orange are undă verde de la Bruxelles pentru achiziția a 54% din Telekom România Fix, în condițiile în care grupul elen OTE a anunțat că va cumpăra cei 30% din fostul Cosmote, singura barieră în calea tranzacției. Ce va urma? "Migrarea clienților, integrarea operațională și comercială și fuziunea juridică dintre cele două companii, fuziune ce va fi guvernată de acordul strategic semnat anul trecut între statul român și Orange, statul român urmând să dețină 20% din noul Orange", au precizat vineri, 30 iulie 2021, pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Care sunt interesele statului român în Telekom România: Ce acord strategic a fost semnat între statul român și Orange în 2020

Comisia Europeană a aprobat miercuri achiziția de către Orange a 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) cu o condiție: Orange să cedeze controlul asupra participației de 30% în fostul Cosmote, pe care ar ajunge să o dețină în urma tranzacției și care ar afecta concurența. Pentru a îndepărta această îngrijorare, Orange s-a angajat să vândă către OTE această participație. Grupul elen a anunțat că vrea să cumpere și acest pachet de acțiuni.

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută în prezent de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

La rândul ei, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține acum 30% din acțiunile Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), restul de 70% fiind deținut de OTE.

Cu alte cuvinte, Comisia Europeană a atras atenția că în tranzacția propusă inițial, după preluarea pachetului de 54,01% din acțiunile fostului Romtelecom, Orange ar ajunge să controleze și pachetul de 30% din fostul Cosmote, fapt care ar afecta concurența din piață.

  • "Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC (n.a fostul Cosmote), ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.", a precizat miercuri Comisia Europeană.

În condițiile în care OTE a anunțat că vrea să cumpere pachetul de 30% din fostul Cosmote, Orange ar avea undă verde pentru achiziția celor 54.01% din acțiunile Telekom România Communications.

OTE spune că după finalizarea achiziției celor 30% din fostul Cosmote, tranzacția prin care Orange va obține pachetul de 54,01% din Telekom România (fix) s-ar încheia în următoarele luni.

  • Este greu de crezut ca după finalizarea tranzacției, Orange va rămâne prezentă în două companii separate pe piața din România.

Liderul pieței de comunicații mobile și-a exprimat de mai multe ori intenția de a fi prima opțiune pe piața serviciilor convergente fix-mobil și că își dorește o integrare completă a operațiunilor, așa cum și Vodafone a integrat complet fostul operator de comunicații prin cablu UPC după achiziție.

  • Aici ajungem însă în zona de informații confidențiale, despre care nici Orange și nici statul român nu doresc să ofere detalii oficiale.

HotNews.ro a scris în premieră anul trecut, citând surse guvernamentale, că în luna august a anului trecut, Orange a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, condus la acea vreme de Lucian Bode, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România și crearea unei noi entități în care statul român va deține 20% din acțiuni.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat în ședința de Guvern de la acea dată, potrivit surselor HotNews.ro.

Cu alte cuvinte, actuala tranzacție ar fi urmată de o nouă operațiune în care Orange ar integra complet Telekom România Fix, iar statul român care are acum 46% din Telekom Fix, ar urma să dețină 20% din Orange România.

  • Termenii acestui acord strategic între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

După finalizarea fuziunii dintre Telekom Fix și Orange, pe piața de comunicații ar urma să fie prezenți trei mari operatori de comunicații capabili să furnizeze servicii integrate fix-mobil - Orange, Vodafone și DIGI/RCS&RDS - și unul mai mic - Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) care va fi deținut integral de grupul elen OTE și care va furniza exclusiv servicii de comunicații mobile.