Inca o mega-structura de telecomunicatii planuita de statul roman: Retea de tip intranet pentru administratia centrala si locala

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 15 iunie 2011, 15:40 Economie | Telecom


Reteua de fibra optica a Teletrans
Foto: Teletrans
Inca o investitie de proportii a statului roman in domeniul IT&C: o platforma comuna de comunicatii, administrata de STS si pusa gratuit la dispozitia institutiilor publice. Costurile proiectului nu sunt cunoscute, dar stim ca aceasta retea securizata a administratiei centrale si locale ar urma sa foloseasca resurse deja existente din Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans si Telecomunicatii CFR.

Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, infrastructura este destinata schimbului securizat de date si informatii la nivel national dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, intr-o retea privata virtuala a administratiei. Intreaga retea va fi administrata de STS si va oferi gratuit servicii catre institutiile statului. Va afecta acest lucru concurenta? Daca nu se va crea o companie comerciala, asa cum au fost planurile la inceput, si serviciile vor fi gratuite, nu vor fi probleme concurentiale, crede Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii.

Beneficiarii infrastructurii comune sunt autoritatile publice si institutiile statului precum si companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea  acestora, pentru schimbul de date intre acestea si autoritatile publice si institutiile statului, se precizeaza in nota de fundamentare a acestui proiect de Ordonanta de Urgenta supus dezbaterii publice pe 10 iunie.

Serviciile de comunicatii electronice asigurate de Infrastructura comuna nu au caracter comercial si sunt asigurate gratuit beneficiarilor. Printre tipurile de servicii oferite prin aceasta infrastructura se numara:
 • retele private de comunicatii de date de colaborare;
 • interconectari de retele private de date ale beneficiarilor; 
 • Servicii de transport retele;
 • Servicii de tip Network Operations Center (NOC); 
 • Servicii de interconectare a centrelor de date;
 • Servicii suport.

Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii: Operatorii privati risca sa piarda din contractele cu statul

Va fi afectata concurenta in piata prin aparitia acestei infrastructuri a statului? Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si in prezent presedinte al AOTR (asociatie ce are ca membri operatori precum Romtelecom si Teletrans) considera ca nu.

 • "Aceasta infrastructura care apartine statului daca nu se transforma intr-o societate comerciala cum a fost ideea la inceput si va oferi servicii absolut gratuite statului nu va ridica probleme din punct de vedere concurential. De asemenea, fiind o infrastructura pentru necesitatile interne ale statului nu este necesar ca aceasta structura sa fie autorizata de ANCOM (n.a actuala autoritate de reglementare in comunicatii) ca furnizor de servicii", a declarat Dan Georgescu.

Probabil ca asa cum face si STS in prezent, a adaugat acesta, prin noua platforma se vor oferi servicii gratuite pentru institutiile statului - transmisii de date si voce pentru administratia publica centrala si extinse si la administratia locala. Prefecturi, primarii etc vor fi interconectate intr-un intranet de servicii de toate felurile si statul nu va mai contracta astfel de servicii de pe piata libera".

De altfel, proiectul legislativ prevede modificarea Legii privind organizarea si functionarea STS (Legea 92/1996), astfel incat acest serviciu special sa poata opera noua infrastructura comuna de comunicatii a statului si sa aiba inclusiv posibilitatea de a inchiria bunuri din domeniul public si privat al statului.

Amintim ca in cursul anului trecut, presa locala a scris despre intentia statului roman de a crea o Companie Nationala de Comunicatii si chiar ministrul Valerian Vreme a confirmat aceasta ipoteza.

 • "Sigur ca operatorii privati nu pot privi cu ochi buni asa ceva pt ca ei au deja niste contracte cu anumite institutii ale statului de unde incaseaza niste venituri si daca aceasta infrastructura se va face contractele respective vor fi reziliate", a spus Georgescu.

Proiectul ICCES: Consiliul Concurentei a transmis observatii privind posibile efecte anticoncurentiale/ANCOM nu a participat la elaborarea lui

Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurentei sustin ca s-au implicat in elaborarea acestui proiect si au transmis chiar observatii, fara a ne furniza mai multe detalii.

 • "(...) Consiliul Concurentei a analizat mai multe variante ale proiectului si a transmis observatiile sale asupra unor prevederi cu posibile efecte anticoncurentiale. MCSI (n.a ministerul Comunicatiilor) si-a manifestat disponibilitatea de a prelua observatiile autoritatii de concurenta astfel incat, prin elaborarea si implementarea acestui act normativ sa nu fie afectat mediul concurential", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pe de alta parte, autoritatea de reglementare in Comunicatii sustine ca nu a fost invitata la elaborarea acestui proiect, dar ca va transmite observatiile sale.

 • "ANCOM nu a fost invitata sa se implice in elaborarea acestui proiect. Expertii autoritatii vor analiza proiectul supus consultarii si vor decide daca este cazul sa formuleze observatii sau recomandari pe marginea acestuia", a precizat Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Opt milioane de euro pentru ICCES in perioada 2011-2013

Care vor fi costurile statului in realizarea acestei infrastructuri? Singurele informatii apar in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat in luna aprilie din acest an de catre Guvern, unde se spune ca ICCES va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective. Prin crearea acestei infrastructuri se urmareste imbunatatirea managementului sistemelor informatice ale statului, iar primii pasi au fost facuti in luna martie 2011 prin infiintarea unui consiliu de coordonare interministerial, se mai arata in acest document.

Statul are si un alt proiect cu fonduri europene pentru o infrastructura de comunicatii in zonele defavorizate din Romania

7 zone albe in care se va face intrastructura de internet broadband
Foto: MCSI
Acest proiect de Ordonanta de Urgenta nu este singurul demers al autoritatilor pentru dezvoltarea unei infrastructuri proprii de comunicatii. Saptamana trecuta, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme a prezentat la Bruxelles un proiect prin care se incearca deblocarea unor fonduri UE de 86 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele defavozizate.

Oficialii MCSI au precizat pentru HotNews.ro ca proiectul prezentat la Bruxelles este documentul aflat in prezent in consultare publica. Conform acestui proiect, statul ar vrea sa-si construiasca cu aceste fonduri destinate pentru internet in zonele defavorizate, o infrastructura de comunicatii, la care ulterior operatorii de comunicatii sa se lege pentru a oferi servicii de internet catre populatie.

Banii sunt in prezent blocati de Comisia Europeana, care asteapta din 2007 un proiect din partea Romaniei. Infrastructura va acoperi cel putin 90% din 3648 de localitati din tara unde ar locui acum circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet, dar serviciile ar urma sa fie oferite numai daca operatorii se conecteaza la acesta platforma pentru a duce internetul catre utilizatorii finali.

Fara acordul operatorilor, proiectul nu are sorti de izbanda, spune seful AOTR

In termeni tehnici ar fi vorba de crearea unei infrastructuri de backhaul, retea care face legatura intre magistralele nationale de transport de date (retelele nationale de fibra optica) si punctele de acces din localitati, de unde pleaca apoi reteaua care furnizeaza servicii catre populatie (bucla locala). Aceasta infrastructura ar urma sa ramana in proprietatea statului.

 • "Daca va uitati la SNR, Teletrans si CFR, aceste companii au backbone de fibra optica, dar nu au dezvoltata reteaua de backhaul. STS are o retea si de backhaul si de bucla locala, dar insuficienta, nu ajunge la nivel de administratie publica locala peste tot. Cand reteaua statului va fi completa cu transport backhaul si bucla locala nu va mai fi nevoie sa se inchirieze de pe piata libera nici un serviciu si va fi totul gratuit", a spus Dan Georgescu.

Pentru acest proiect, operatorii de comunicatii ar fi trebuit sa-si exprime opiniile pana la data de 10 iunie.

Trebuie mentionat ca aceasta propunere de proiect a fost formulata recent, modificand substantial un alt proiect tehnic agreat cu industria si finalizat deja pe data de 2 martie 2011, de o echipa de proiect creata la cererea Comisiei Europene, asistata inclusiv de oficiali europeni.

"Fara acordul operatorilor din piata acest proiect nu are sorti de izbanda", sustine Dan Georgescu.

Cosmote Romania nu sustine varianta de folosire a banilor europeni cu care s-a prezentat ministrul Vreme la Bruxellles

HotNews.ro a solicitat opinia principalilor operatori de comunicatii din Romania referitoare la impactul crearii acestei infrastructuri de comunicatii comune a statului, dar si a noului proiect prin care se incearca deblocarea celor 86 de milioane de euro.

 • "In calitate de parte direct interesata in dezvoltarea sustenabila a pietei serviciilor de comunicatii electronice in ansambul sau, Cosmote Romania nu sustine implementarea noului model de proiect destinat extinderii infrastructurii de banda larga in zonele albe, model recent propus de MCSI", au transmis oficialii Cosmote Romania, singurul operator care a raspuns solicitarii.

Operatorul sustine ca modelul nu ofera nici un fel de garantii de sustenabilitate si presupune investitii nejustificate din partea furnizorilor din piata.

 • "Abordarea noastra rezida din faptul ca, spre deosebire de modelul anterior - model agreat la nivel de principiu atat de catre reprezentantii Comisiei Europene, cat si de catre cei ai industriei telecom, modelul actual nu ofera niciun fel de garantii in ceea ce priveste sustenabilitatea si viabilitatea sa, presupunand investitii semnificative nejustificate din partea operatorilor de telecomunicatii, pe fondul contextului economic defavorabil. In plus, noul model nu prefigureaza atingerea obiectivului general asumat, acela al reducerii decalajului semnificativ inregistrat in raport cu celelalte state membre ale UE, din punct de vedere al gradului de acces la serviciile de comunicatii in banda larga¬, au mai precizat oficialii Cosmote.

Proiectul tehnic asupra caruia se convenise initial pentru deblocarea fondurilor UE

Proiectul tehnic agreat de principiu in luna martie din acest an cu industria locala si Comisia Europeana pentru utilizarea fondurilor UE a fost realizat de o echipa formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor (MCSI), autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), Ministerului de Finante (MFP), Ministerului Economiei si ai Consiliului Concurentei (CC) si era condusa de Eduard Lovin, director executiv reglementare in cadrul ANCOM.

Solutia tehnica identificata de aceasta echipa viza impartirea celor 3648 de localitati in 7 zone de dezvoltare. Banii ar fi urmat sa fie atribuiti in cadrul a 7 proiecte, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. In privinta finantarii, s-a propus o varianta de tipul schema de ajutor de stat in care 'intensitatea ajutorului de stat este de maxim 60%', iar operatorul care ar fi solicitat un coeficient mai mic, ar fi primit un punctaj mai mare in grila de evaluare. Reteaua de broadband nou construita ar fi ramas in proprietatea privata a operatorilor.

Surse din piata au precizat la mijlocul lunii trecute pentru HotNews.ro ca proiectul in aceasta varianta s-ar fi blocat la MCSI, in conditiile in care STS a insistat pe un alt model de proiect in care proprietarul infrastructurii nou create sa fie statul si nu operatorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7505 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  da' cu porumbeii n-au incercat... (Miercuri, 15 iunie 2011, 15:49)

  traian [anonim]

  Ar mai fi o solutie cam prea ieftina pentru saracia in care cica ne zbatem.O retea bine pusa la punct si bine hranita cu graunte bio de porumbei calatori...
  bine,mai mult ca sigur ca va fi prea putin de praduit,prea putin de capasat la o asemenea retea.Oricum,ma astept ca si in caesta situatie sa apara dezvaluiri despre marile dedesupturi ale unei eventuale afaceri columbofile....
 • +8 (14 voturi)    
  Proiect (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:17)

  gdans [utilizator]

  Ideea acestui proiect este exceptionala !
  Cheltuielile pentru infrastructura sunt o singura data, si acestia pot fi bani nerambursabili de la UE.
  Aceasta informatie trebuie corelata cu certificatul digital (semnatura electronica) pentru persoanele fizice.
  Acelasi tip de retea (intranet) au si marile banci din Romania.

  Avantaje:
  - transmisii de informatii pe cale electronica.
  - migrarea serviciilor publice catre aplicatii web cu cetatenii.
  - rezolvarea rapida a problemelor cu administratia indiferent de locatie.
  - eliminarea cozilor la ghisee
  - cheltuiala cu personalul minima.

  Intram in rand cu lumea !

  PS:
  sunt informatician.
  • +3 (7 voturi)    
   ai dreptate (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:49)

   Filip [anonim] i-a raspuns lui gdans

   da parca vad ca-l proiecteaza nush ce cumetrie de securisti pentru cateva miliarde de euro.
  • +5 (11 voturi)    
   corect (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:57)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gdans

   parerea operatorilor privati este irelevanta. e normal ca statul sa controleze reteaua de comunicatii proprie si ar fi o aberatie totala sa lase proiectul operatorilor privati care ar incepe de la zero, in timp ce statul are deja infrastructura necesara.
   de fapt cosmote vrea sa faca retea pe bani publici? vrabia malai viseaza...

   desigur, proiectul poate esua lamentabil din nshpe motive avand in vedere ca este gestionat de stat, dar cu banii de la UE nu se pot juca la fel de lejer. stie rizea de ce..
   • 0 (4 voturi)    
    Credul, sau interesat? (Joi, 16 iunie 2011, 9:27)

    gica contra [anonim] i-a raspuns lui pehash

    pehash, ori esti naiv, ori esti (co)interesat. Mai citeste pe net, vezi despre ce tip de oameni e vorba.
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 15 iunie 2011, 17:05)

   z [anonim] i-a raspuns lui gdans

   puteai fi mai exact...
  • 0 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 15 iunie 2011, 22:17)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui gdans

   Se poate folosi o retea deja existenta, ma indoiesc ca toate bancile au Intranet-ul in reteaua proprie, ci au inchiriate tuneluri in retele deja existente - Vodafone, OBS, Romtelecom...
  • 0 (2 voturi)    
   :)) (Joi, 16 iunie 2011, 0:50)

   Bogo [anonim] i-a raspuns lui gdans

   telefonistul de post?:)) sefule, postatul pe forumuri intra in fisa postului?:)))
  • 0 (0 voturi)    
   Nu este asa! (Joi, 16 iunie 2011, 21:23)

   anton [anonim] i-a raspuns lui gdans

   Domnule "informatician", ar fi bine sa tineti cont de faptul ca bancile folosesc serviciile operatorilor comerciali, tehnologia putand asigura fara probleme si fara dubii securitatea comunicatiilor. Deci, necesitatea unei infrastructuri dedicate este falsa si nu face altceva decat sa aminteasca de metodele si reflexele din perioada "specialului" (cine este din bransa, stie despre ce este vorba.
   Mai mult, folosirea banilor UE pentru un proiect netransparent atat din punct de vedere al serviciului obtinut, cat si in ceea ce priveste costurile, este o imposibilitate. Este surprinzator ca oameni care se presupune ca sunt informati lanseaza asemenea gogosi.
   In plus, excluderea acestor servicii din zona comerciala deschisa, in care functioneaza transparent legea cererii si a ofertei este o intoarcere imposibila in timp.
   Evident, daca dorim sa acordam acest proiect cuiva anume, "exista o explicatie".
 • 0 (8 voturi)    
  Mega-structură? (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:19)

  Garda [anonim]

  Poate mega-escrocherie. Pun pariu că va costa spre un miliard de euro. Sfârşitul regimului Băsescu-Udrea e aproape, aşa că se fură pe rupte.
 • 0 (0 voturi)    
  Ciudat (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:20)

  eugen [anonim]

  Botosani, Buzau, Bistrita, Satu Mare si poate mai sunt si altele nu sunt prinse in "inel". Sunt localitati mai de "porc" sau care e motivul ramanerii lor pe dinafara ?
  • +2 (2 voturi)    
   ciudat (Joi, 16 iunie 2011, 11:49)

   Costin [anonim] i-a raspuns lui eugen

   Ceea ce ai vazut tu este reteaua Teletratns. Pe reteaua Telecomunicatii sunt prezente si acele locatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Mi se pare o prostie (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:21)

  Vlad [anonim]

  Bun, si care e avantajul acoperirii unei zone extrem de putin locuite cu comunicatii broadband?
 • +2 (2 voturi)    
  Dar internetul? (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:58)

  compadre [utilizator]

  Ce are internetul? Nu suporta toate serviciile de care au nevoie?
  Eu nu vad decat inca o schema de sifonat bani. La final nici nu va fi folosit la potential maxim....mai ales daca nu merge yahoo msn.
  • +2 (4 voturi)    
   internetul (Joi, 16 iunie 2011, 0:50)

   bogo [anonim] i-a raspuns lui compadre

   pai si cum sa suga sts 86 milioane euro daca zic internet si nu intranet?
 • 0 (0 voturi)    
  Cenzura (Miercuri, 15 iunie 2011, 16:59)

  Demetra [utilizator]

  Domnilor de la Hotnews.ro , de ce nu pot fi citite comentariile de la articolul cu Nastase? Ati inceput sa cenzurati comentariile?
 • +1 (1 vot)    
  varza de romania (Miercuri, 15 iunie 2011, 17:08)

  mai info esti al lui peste [anonim]

  Esti info lui peste ...
  Caci daca se foloseste o infrastructura , de exemplui, net de la RDS , tot pe cale electronica sunt trimise informatiile.

  Dar acu ete na vine unu si zice avem nevoie de new network , asta a noastra, nu a lor .... ca e cah ...

  Aici imi pute a contracte si spalare de bani ... de la o posta. Cat sa coste asta daca intr-o comuna oarecare un parci de sfot costa parca 30.000 euro ?
 • +1 (3 voturi)    
  proiect (Miercuri, 15 iunie 2011, 20:14)

  Ari3s [anonim]

  Acest proiect nu este necesar. Encriptia, sub toate formele, via internet, poate rezolva problema comunicatiilor administrative.
  • +3 (3 voturi)    
   hmmm (Joi, 16 iunie 2011, 10:28)

   network :) [anonim] i-a raspuns lui Ari3s

   Pai daca zici tu ca poti face asta peste internet, atunci de ce toate companiile mari inchiriaza retele vpn sau fluxuri de la operatorii de pe piata?
   Crezi tu ca daca era o solutie simpla cea prezentata de tine atunci cred k e nevoie sa te mai documentezi un pic. :)
   1. vpn-ul peste internet nu ofera stabilitate si nici suport prea mare dpvd tehnic din partea operatorului.
   2. ai nevoie de serviciul de internet in fiecare locatie cu care vrei sa faci acest vpn, si nu chiar orice fel de internet si nu ma refer la viteza cand zic asta ci la stabilitate. ca sa ai stabilitate si suport rapid din partea operatorului ai nevoie de un class business care e cu peste 100% mai scump decat cel rezidential negarantat.
   3. la multe locatii legate prin vpn via internet o sa ai o retea greau de administrat, o sa ai nevoie automat de personal mult mai mare pentru a asigura buna functionare a acesteia.

   Daca tragi o concluzie la ce am scris mai sus o sa ajungi la niste costuri mult mai mari, plus instabilitate plus grea administrare.
   Si de ce sa nu folosesti niste retele care sunt deja existente si sunt ale statului si sa le pui la dispozitie gratuit pentru acest scop.
   Daca ne uitam la toate tarile civilizate acest sistem exista de ceva ani si chiar este o chestie ok la nivel administrativ birocrativ sau cum vrei tu.
   :)
 • +1 (3 voturi)    
  www.att.com (Miercuri, 15 iunie 2011, 22:30)

  Zeus [anonim]

  interesant e ca niciunul dintre voi nu a citit atent. Nu sunt bani nerambursabili de la UE si toata reteaua se face pe bani publici. Adica, pe impozitele platite de voi, alaturi de Vodafone, Orange, RomTelecom...etc....
 • +1 (3 voturi)    
  mai mult decat atat (Joi, 16 iunie 2011, 8:23)

  Bogo [anonim]

  Aceasta idee cu servicii gratuite este cea mai mare porcarie debitata vreodata pentru ca:

  -da, primariile si alte institutii nu vor plati ele efectiv serviciile dar:

  coordonatorul proiectului va bugeta in bugetul propriu, de la bugetul de stat (adica din taxe si impozite) niste sume fabuloase pentru a acoperi aceste costuri. bani care oricum ar fi ajuns la institutiile de stat pentru a acoperi costurile de comunicatii,in concluzie tot le iau baietii banii dar pe alt canal :))

  ceea ce este cel mai ciudat este ca dl vasilache nu a sesizat niciodata taraseniile propuse de anumite indtitutii. probabil prietenii stiu de ce:)
 • 0 (2 voturi)    
  Pentru creduli (Joi, 16 iunie 2011, 9:23)

  gica contra [anonim]

  Pana la a deveni prima tara din europa cu internet militarizat mai sunt pasi putini ...

  Iar pentru credulii curiosi, poate e de interes: http://www.jurnalul.ro/special/anchete/marcel-opris-agentul-sts-care-are-51-de-contracte-cu-statul-580804.html
  • -1 (1 vot)    
   aiurea (Sâmbătă, 18 iunie 2011, 17:34)

   alifie [utilizator] i-a raspuns lui gica contra

   bati campii ma cu internetul militarizat, nu ai nicio idee despre ce vorbesti si despre ce e articolul
 • +1 (3 voturi)    
  Multe implicatii (Joi, 16 iunie 2011, 11:32)

  SKB [anonim]

  Da, toate companiile private au tuneluri pe retelele providerilor privati, iar daca ele au incredere sa-si plimbe cifrele cu vanzari, profituri, etc asa, inseamna ca considera solutia suficient de securizata. Dar inteleg nevoia strategica a statului modern de a avea propria retea de comunicatii.

  Sunt si avantaje si dezavantaje. Pe de o parte se presupune ca nu te mai hackuie orice copil de 14 ani din pivnita lui, trebuie sa-ti intre in sistem dintr-o locatie (nu ca ar fi mare problema). Pe de alta parte imi vine greu sa cred ca statul va reusi sa modernizeze infrastructura ca un privat.

  Acum 15 ani daca aveai o legatura ISDN de 64 kps erai sef. Acum fibra cu viteza de 100 Mbps e lucru comun.

  Nici daca faci o cale ferata, nu o pui pe pamant si gata. Trebuie permament intretinuta, adusa la zi. Aici am indoielile mele.

  Eu astept cu interes ziua in care voi vedea la statul roman o strategie IT adevarata, cap-coada. Pornind de la software, servere, workstation-uri, conexiuni, totul gandit si integrat, cu timp estimat de folosinta, timp in care sa se stabileasca deja urmatoarea strategie, folosindu-se invatamintele trase din problemele constatate. Un fel de plan cincinal...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by