Declarații provocatoare ale șefului FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, făcute chiar la București: Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare? / V-am făcut o mare favoare, v-am dat un miliard de dolari

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 27 iunie 2018, 17:36 Economie | Energie


Kristof Terhes, seful FGSZ (stanga)
Foto: Hotnews
​​O conferință de presă mai puțin obișnuită a avut loc miercuri la București, aceasta fiind organizată de FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria. Important de menționat este că la această conferință nu a participat niciun oficial român, nici măcar din partea transportatorului român de gaze Transgaz, în condițiile în care acesta este partener cu FGSZ în proiectul BRUA. În acest context, șeful FGSZ, Kristof Terhes, a lansat mesaje provocatoare referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Reamintim că anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.
 • (Nota: Potrivit informațiilor HotNews.ro, reprezentanții Transgaz ar fi aflat doar cu o zi înainte că partenerul său ungar ar urma să organizeze o conferință de presă la București. Către jurnaliști, invitația ar fi fost transmisă în urmă cu aproape o săptămână)
Mai amintim că în urma unei licitații organizate în decembrie, capacitatea de transport al gazelor prin BRUA a fost rezervată de către două companii din Ungaria, până în anul 2037.

Aceste declarații au fost făcute într-o perioadă în care sunt așteptate deciziile finale de investiție în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră.
 
Prima provocare: Șeful FGSZ spune că producția din Marea Neagră va ajunge în Ungaria, iar de acolo în Slovacia și indirect către Austria. Mai spune că transportul va fi disponibil și către Ucraina, Serbia sau Croația. Practic, mesajul este că centrul de distribuție al gazelor românești se află în Ungaria.

Însă, aceste declarații intră în contradicție cu intențiile din ultima perioadă ale operatorilor din Marea Neagră de a livra gazele către Ucraina și Bulgaria, nu și în Ungaria. Operatorii ar urma să utilizeze conductele de tranzit deja existente Isaccea (la granița cu Ucraina)- Negru Vodă (la granița cu Bulgaria). Sunt trei conducte de tranzit: una cu o capacitate de 8 miliarde de metri cubi pe an, iar celelalte două cu capacități de 10 miliarde metri cubi pe an. În Marea Neagră s-ar afla rezerve de circa 200 de miliarde metri cubi de gaze, putând fi extrase 6-7 miliarde metri cubi pe an sau chiar mai mult.

Conductele de tranzit ar reprezenta cea mai ușoară și mai ieftină rută pentru exportul gazelor naturale românești către Ucraina și în continuare spre piețele din Europa Centrală, deoarece se află foarte aproape de coasta Mării Negre, potrivit unei analize a ICIS.

Șeful FGSZ susține, în schimb, că livrarea gazelor prin conductele de tranzit către nord (Ucraina) și sud (Bulgaria) nu ar fi fezabilă.

A doua provocare: Kristof Terhes a afirmat pe un ton ironic că România nu are capacitatea de a consuma gazele din Marea Neagră, deoarece nu are industrie, nu are petrochimie, iar populația este racordată la rețea doar în proporție de 30-35%, spre deosebire de 95% din locuitorii Ungariei. "Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?", a afirmat ironic șeful FGSZ.

România ar putea însă să folosească o parte din surplusul de gaze care va fi produs în România exact pentru relansarea industriei chimice și petrochimice. Recent, OMV chiar a anunțat că va relua producția petrochimică.

A treia provocare: Șeful FGSZ a spus că Ungaria a făcut "o mare" favoare României prin faptul că oprește BRUA pe teritoriul său și nu-l duce până în Austria. Întrebat de ce s-a răzgândit Ungaria în privința proiectului BRUA, Kristof Terhes a răspuns pe un ton iritat că de fapt are de câștigat "producătorul vostru". "Ce înseamnă că ne-am răzgândit? Că am pus un dop între România şi Ungaria în conductă şi nu lăsăm gazul să treacă şi pierdeţi venituri? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru că producătorul vostru ar urma să folosească mai puţini bani în România, pentru că nu trebuie să mai cheltuiască alt miliard de dolari pe o conductă nouă, din moment ce există infrastructură deja acolo. V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani.(...)Se pare că nu înţelegeţi cum funcţionează aceste lucruri", s-a adresat șeful FGSZ, pe un ton sfidător, jurnaliștilor.

Acesta susține că o conductă până în Austria ar fi fost o "infrastructură redundantă", care ar fi însemnat investiții de 1 miliard de dolari. Practic, Ungaria ar fi trebuit să construiască o conductă de 300 de kilometri pe teritoriul său, ca BRUA să ajungă până în Austria. Reprezentanții FGSZ susțin că este de preferat să fie folosită infrastructura pe care o au deja și să se interconecteze cu Slovacia și alte state vecine, fără să construiască noi conducte. Ar fi necesare doar investiții mici pentru interconectarea cu Slovacia. Practic, să devieze traseul BRUA prin Slovacia către Austria. Șeful FGSZ mai susține că existând această variantă, Exxon va lua mai ușor decizia finală de a investi în Marea Neagră.

Însă, pentru producătorii din Marea Neagră nu este deloc o favoare, așa cum susține șeful FGSZ, ci dimpotrivă. Cu cât traseul unei conducte este mai lung, cu atât taxele de tranzit sunt mai mari. Pentru gazele care ar ajunge în Austria, ar trebui plătite taxe de tranzit suplimentare, fapt care s-ar reflecta în preț, iar acesta nu ar mai fi competitiv. Această idee a fost exprimată recent și de Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei. "De ce spun că nu mă bucură această opțiune? Această opțiune este una mai costisitoare, pentru că mai intri într-un alt sistem național de transport, nu are un impact direct pe România, dar are un impact asupra operatorilor care produc în România. Adică, dacă gazul la Baumgarten este 80 euro/mia de metri cubi, să zicem că direct prin Ungaria-Austria, costurile de transport să zicem că ar fi de 10 euro. Atunci, compania care produce în România o să-l vândă cu diferența între 80 euro și costurile de transport, la care să mai accepți un discount pentru traderul care cumpără. Să zicem că-l vinzi cu 69 euro, dai traderului un euro, mai dai zece euro costurile de transport. Dacă se duce prin Slovacia, probabil nu o să mai fie 10 euro, ci 11 euro, 11,5 euro și atunci nu o să-l mai poți vinde cu 69, ci cu 68 sau 67,5 euro mia de metri cubi", a declarat Răzvan Nicolescu într-un interviu pentru HotNews.ro.

Fapte certe:
Transgaz a demarat la începutul lunii iunie construcția conductei BRUA pe teritoriul României. Proiectul BRUA - Faza 1 presupune  construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km. La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse (1,5 miliarde metri cubi/an) și Ungaria prin interconectorul Horia - Csanadpalota (1,75 miliarde Smc/an). Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Restul sumei trebuie acoperită din împrumuturi sau surse proprii. La o capacitate de 1,75 miliarde Smc/an, BRUA va fi o conductă de tranzit pentru gazele care vor proveni din Grecia și care vor traversa Bulgaria.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12232 vizualizari

 • +40 (50 voturi)    
  Loool (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:42)

  mitg [utilizator]

  Afacerile lui daddy.

  Intre timp, prostanacii alegatori sunt mandri ca-s romani.
  • +12 (14 voturi)    
   Cineva (Joi, 28 iunie 2018, 1:41)

   TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ar spune ca subiectul nu are legatura cu daddy. Dar, daca stam sa studiem piata globala din ultimii, nicodata n-a fost atata dinamica. Prieteni care pot deveni dusmani si redeveni prieteni in cateva luni (Rusia-Turcia, Franta-Germania-Rusia, si alte exemple) arata ca totul este geopolitica si supravietuiete cel care este mai viclean. Romania ce-a facut? Si-a fugarit elitele in tot acest timp. Baiatul ala arogant din Ungaria spune o buna parte din adevar, cu industria si petrochimia. Am cesionat rafinariile la cine am apucat, zacamintele la fel. Ce-a facut daddy, in acest context favorabil Romaniei, prin care putea sa impuna jocul in regiune? A facut ZERO investitii, de orice fel si la orice nivel. NIMIC. Au mai plecat 500 000 de romani de cand daddy este pe val. Dar, hai ca se poate si mai rau. Sa vina criza mondiala urmatoare !
  • +1 (9 voturi)    
   Cultura maghiara este profund medievala (Joi, 28 iunie 2018, 10:21)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Obraznicia acestui individ ne arata de ce in 1918 toti romanii, sasii, secuii si chiar si o parte din unguri au votat unirea Transilvania la Romania. 50 de ani de administratie ungureasca in aceasta nota barbara le-au fost de ajuns tuturor. Si ne arata ce vom pati daca Dragnea va da, asa cum se pregateste acum, administrarea Transilvaniei unor minoritari. Prin codul administrativ. Sa ne amintim si ce au patit romanii din Covasna si Harghita in decembrie 89 cand a fost o adevarata epurare etnica.
  • +2 (4 voturi)    
   Interesele FGSZ (Joi, 28 iunie 2018, 13:18)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Sunt aparate in Ro de gasca penala numita udmr si multimea de securisti pro-kgb din Ciuma Rosie alde-psd
 • +14 (22 voturi)    
  jos chilotii (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:55)

  loveparade [utilizator]

  nu ne vindem tara!!!
  indrazneste sa crezi in Romania!
  • +7 (9 voturi)    
   atitudine de intermediar agricol (Joi, 28 iunie 2018, 10:03)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

   Ungurul e ca bisnitarii aia care vin la tarani si cumpara rosiile cu 50 de bani, urmand sa le vasnda ei mai departe cu 3 lei. Si mai are tupeul si sa incerce sa blocheze posibilitatea de a vinde mai departe, neconstruind conducta.
   Pai daca rusii pot sa vanda gaz pana in Germania, de ce nu am putea face si noi la fel? Daca vor sa aiba gazul romanesc, sa plateasca cel mai mult, nu sa incerce monopolul trazitului si distributiei. Nu de alta, dar avem si alti vecini la fel de disperati sa cumpere, chiar mai la indemana!
 • +12 (16 voturi)    
  Cata vreme e gaz romanesc (Miercuri, 27 iunie 2018, 17:56)

  tarabost [utilizator]

  raspunsul, in zilele noastre, este "Ce vrea PSD-ALDE-UDMR".
 • +11 (17 voturi)    
  Pe unguri ii cam mananca in coer (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:15)

  Habermas [utilizator]

  si au venit la Bucuresti sa ne spuna ca nu mai suporta mancarimea.
 • +17 (19 voturi)    
  haha (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:17)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Bravo, pesedei :)) e ca tot statul paralel e de vina :)) si sa nu uitam de soros! Stie liviu sa faca afaceri :)))
 • -11 (21 voturi)    
  Si care-i problema? (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:27)

  holinessdani [utilizator]

  Suntem o tara libera si democratica unde orice persoana are dreptul la libera exprimare.
  Poate atitudinea din Ro. de totala subordonare si chiar slugarnicie mai ales din partea politicienilor fata de jurnalisti este gresita.
  Deasemenea poate ca are si dreptate cand spune ca poate jurnalistii nu stiu si nu inteleg cum functioneaza o astfel de afacere.
  Pentru ca numai in Ro. toti cred ca se pricep la toate.
 • +24 (26 voturi)    
  Fapt cert (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:27)

  ZVrk [utilizator]

  Doar 35% din populatia Romaniei este racordata la retelele de gaze fata de 95% din maghiari.
  E cam clar cat ii pasa romaniei de romani! Si mai sunt exemple de acest gen, cu duiumul. Restul e gargara si slogane ieftine.
  • +8 (22 voturi)    
   35% din populatia Romaniei... (Miercuri, 27 iunie 2018, 23:40)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

   Mai sa fie, nu s-a gasit nici un jurnalist sa-i spuna ungurului obraznic ca 35% din populatia Romaniei inseamna mai mult decat 95% din populatia Ungariei! Sau macar ca industria aia minunata a lor produce cu putin mai mult decat... jumatate din industria Romaniei. Sau ca Ungaria o traverssezi cu 350 km de conducta de gaz, pe cand pentru Romania e nevoie de 900km, doar ca noi ne permitem oentru ca e din marea noastra si redeventele le ia Statul Roman (da, ca sa-si faca PSDistii vile cu piscina si teren de tenis, dar asta e alta poveste). Sa caute si ei gaz in Balaton, poate iese ceva, macar cat sa incalzeasca un gulas.
   • -1 (1 vot)    
    @ Klaus_cititorul (Vineri, 29 iunie 2018, 11:42)

    ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

    Si?
    Ungaria e mica si ungurii "e" putini. Asa este.
    E vorba de acces la gaz acum. Doar aprox 500 mii din ei n-au conducta de gaz. Pe cand romani fara acces la gaz sunt 13 milioane!
    Iar suntem mai "buni" ca ungurii?
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 iunie 2018, 11:16)

   [anonim] i-a raspuns lui ZVrk

 • -4 (24 voturi)    
  gaze (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:29)

  codrean [utilizator]

  Chiar nu stiu cat de ironic a fost ungurul la conferinta de presa dar nu aceasta e esenta problemei ci niste adevaruri, poate neplacute pentru noi, pe care le-a prezentat. Cum ar fi insuficienta dezvoltare a retelei de consum in Romania; acolo chiar ca ar trebui sa ivesteasca guvernantii, in beneficiul consumatorilor romani care inca se mai incalzesc cu lemne. Tot mai scumpe, pe masura ce taierile ilegale s-au redus ! (Aici s-ar mai putea deschide o discutie : din ce vor trai romanii de la munte daca lemne nu mai pot fura si locuri de munca la ei nu mai sunt ?).Despre petrochimie, ce sa mai vorbim ? Cati ani ne-ar trebui sa refacem industria petrochimica romaneasca ?Si-apoi, pe romani ii intereseaza doar cati bani vor primi - pana la urma - pe gazul exportat ! Ca-l platesc - la acelas pret ! - ungurii sau austriecii e totuna !
  • +2 (2 voturi)    
   re codrean (Joi, 28 iunie 2018, 13:21)

   eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Acum vreo 2 ani ma batea gandul sa ma racordez la gaz, la terenul de la tara, de fapt sa obtin aprobare si proiect pt asta.Am avut surpriza sa aflu ca am nevoie de schita cadastrala pt toate parcelele neracordate pana la mine(erau vreo 4) si asta m-ar fi costat cel putin 3000 lei.Am abandonat ideea.Mi se pare absurd ca eu sa ma ocup de cadastru pt terenurile altora daca vreau gaz, in loc ei sa vina cu teava la poarta mea si sa ma roage sa ma leg(doar voi consuma marfa lor).Banuiesc ca e la fel si in cazul curentului electric.
 • +21 (29 voturi)    
  Am ajuns bataia de joc a ungurilor (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:41)

  paul.g [utilizator]

  Asa se intampla cand tara e condusa de tradatori penali !
  • +4 (6 voturi)    
   .. si mai ai (Joi, 28 iunie 2018, 13:15)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui paul.g

   si o gasca penala ungureasca numita udmr, grupare infractionala anti-nationala pusa pe jaf si distrugere de paduri,
 • +13 (15 voturi)    
  Avem un guvern pentru Dragnea si nu pentru Romania (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:44)

  ty [utilizator]

  .
 • +27 (29 voturi)    
  hei (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:50)

  john70 [utilizator]

  Ce se intampla cu gazele din Marea Neagra vor hotari americanii de la Exxon si maghiarii vor executa deindata. Daca o companie ca Exxon investeste cateva miliarde de dolari intr-un proiect, fii sigur ca stie exact ce se va intampla cu produsul extras.
 • +21 (23 voturi)    
  parlim porci cu gazul. (Miercuri, 27 iunie 2018, 18:51)

  averageJoe [utilizator]

  incepem cu cei autohtoni si cand terminam ne indreptam spre vest. Alta intrabare ?
  • +2 (2 voturi)    
   ..ce spui tu streine ? (Joi, 28 iunie 2018, 1:01)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

   ..si cine crezi ca va face asta ?
 • +17 (21 voturi)    
  dar ce-l maninca pe asta ce facem noi cu gazele/ (Miercuri, 27 iunie 2018, 19:17)

  linarel [utilizator]

  sa-si dea cu banii de poponet

  ce tupeu mai frate ? si din RO nu exista nimeni sa-l puna la punct
 • +15 (21 voturi)    
  Sunt multi in România care ii vor ajuta (Miercuri, 27 iunie 2018, 19:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ale cui interese le apara Ungaria, stim. E ghimpele din UE. Dar si in România sunt slugi ake aceluiasi stapân putinist, unii in functii importante in stat. Ca sa nu ma amintim de gruparea mafiota anti-nationala parlamentara numita udmr, care are drept scop deschis autonomia, furtul si distrugerea statului român - așa cum s-a și vazut.
 • +14 (14 voturi)    
  Resursele Romaniei-bataia de joc a ungurilor (Miercuri, 27 iunie 2018, 19:29)

  V. Istina [utilizator]

  Gratie strategiei Dragnea si ceilalti 400 de hoti.
 • 0 (10 voturi)    
  Aiurea... (Miercuri, 27 iunie 2018, 19:31)

  Stef_and [utilizator]

  Conducta prin Slovacia e la fel de lunga ca si cea cre ar fi trecut prin Ungaria.
  Taxele sunt platite de destinatar si nu de cel care le expediaza.
  Ungurul la fata asta are dreptate.
  In Romania se consuma doar 15% din gazele ce se consumau pe vremea lu ceasca.
  Petrochimia va ramine la acelasi nivel nul care este acum - multumita politicii psd-iste.
 • +18 (18 voturi)    
  Gazele nu sunt romanesti (Miercuri, 27 iunie 2018, 20:09)

  eucomentez [utilizator]

  Drepturile de exploatare au fost vandute catre firme din austria si america. Tevile sunt romanesti gazele nu. Toate drepturile de exploatare a resurselor naturale au foat vandute catre austrieci, canadieni, americani.

  Probabil transgaz spera la niste spagi si comisioane grase, cam asta e motivul articolelor gen nu ne vinden tara. Deja e vanduta in totalitate.
  • +5 (5 voturi)    
   cine le-a vindut? (Joi, 28 iunie 2018, 1:14)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   de ce nu dai informatia complet?
 • +11 (13 voturi)    
  Scos afara din tara imediat (Miercuri, 27 iunie 2018, 20:28)

  Brici [utilizator]

  Cu suturi in fund. Si pe-aici sa nu mai calce.
 • +8 (10 voturi)    
  un miliard pentru constructia conductei (Miercuri, 27 iunie 2018, 21:03)

  farty [utilizator]

  Probabil ca Romania a primit un miliard de dolari de la UE pentru a face conducta pana in Austria. In rest... ce facem cu el? Ne asiguram viitorul sa nu mai depindem de rusi. Asta ar trebui sa facem. Si in nici un caz ca il dam gratis la austro-ungari (nici macar pe bani multi nu trebuie dat).
 • +6 (10 voturi)    
  Mostenirea (Miercuri, 27 iunie 2018, 22:17)

  Pac-pac [utilizator]

  Asta e mostenirea pe care ne-o lasa Dragnea si PSD.
 • +8 (10 voturi)    
  to;omacilor (Miercuri, 27 iunie 2018, 22:49)

  savatuf [utilizator]

  discursul nu este pt noi ci pt UE ca nu noi finatam brua . Cererea de gaze in zona e maxima incepand cu ucraina care e sustinuta de sua si chiar si bulgaria care are gaze ieftine de la rusi . Noi trebuie sa fim ATENTI la redevente restul nu ne mai intereseaza , poate doar asigurarea necesarului intern . Ne comportam de parca noi extragem gazele si noi decidem ..hai sa fim seriosi lucrurile sunt stabilite de mult si de altii.Ungurii doar isi fac vant cu coada bazandu- se pe sprijinul rusiei.
 • +4 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 iunie 2018, 23:12)

  dragos234 [utilizator]

  Ungaria vrea sa ne bage și pe noi in meciurile ei cu Austria și cu UE. Decizia unde ajung gazele este în primul rând politica, adică tine de politică Romaniei, indiferent cat consuma România și cat la suta din populație e conectată la rețea.
 • +8 (8 voturi)    
  Sa va explic ce a vrut sa spuna Ungurul (Miercuri, 27 iunie 2018, 23:32)

  Joopla [utilizator]

  In principiu gaze exportate de Romania nu trebuie sa ajunga fizic la hub-ul din Slovacia ca sa fie exportate scriptic in Austria. Se face un schimb, gazele Romanesti sunt consumate in Ungaria iar o parte din gazele care ar fi trebuit livrate inspre Ungaria prin hubul slovac, pe baza altor contracte, sunt livrate la schimb catre Austria.
  Asa se procedeaza si pe conducta Isascea (cu Ucraina), numai ca nu poti fi sigur 100% cu ei insa contracareaza politica Ungariei.
  De asta fac economie un miliard, nu ai nevoie de conexiune fizica.
  Imi pare rau de jurnalisti, dar chiar si cei cu rubrici economice sunt o perfecta copie a societatii (precum si comentatorii de profesie)!
  Va plangeti ca nu aveti ce face cu gazele - faceti materie prima pentru Oltchim - metanol si etanol pentru polietilena, salvati combinatele chimice, ca tot avem agricultura si o sa vedeti ca brusc nu mai aveti ce exporta!
  Probabil acesta este poltica SNPului.... (mai putin ingrasaminte)
  • +4 (8 voturi)    
   ha, ha,ha (Joi, 28 iunie 2018, 7:27)

   csan [utilizator] i-a raspuns lui Joopla

   oltchimul nu mai poate fi salvat nici cu slujblele "marelui " patriarh Daniel. NU s-a mai investit nimic acolo. Instalatiile de PVC pe langa faptul ca sunt degradate moral sunt si distruse fizic. Restul sunt instalatii mici si invechite, necompetitive. Mai sunt interese politice ( spalare de bani) pe acolo. Il vor prelua " investitori" romani pentru fier vechi.
   • 0 (4 voturi)    
    Da-mi voie sa nu cred (Joi, 28 iunie 2018, 13:18)

    Joopla [utilizator] i-a raspuns lui csan

    Nu stiu care este stadiul din punct de vedere tehnic, dar cel putin teoretic Oltchimul are instalatii the producere PVC cu membrana, tehnologie care asigura protectia mediului. Borsochem nu are asa ceva (tehnologie veche) si vor trebui sa inchida capacitatile (cel putin o parte).
    Aceasta este miza.
    Daca continuam doar sa zicem ca este un morman de fiare vechi nu vom progresa in vecii vecilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Faptul (Vineri, 29 iunie 2018, 12:31)

   savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Joopla

   ca l-au arestat pe nicolae nu a fost de ajuns s - a pus si un sechestru de 380 mil ca sa fie siguri ca aceste combinate nu mai pot functiona. Si ultimul tembel stie ca, chimizarea gazului este mult mai rentabila decat arderea dar cu cine sa vorbesti si pe cine sa convingi. Ca ai vrut sa omori afacerea ca asa a fost comanda, inteleg, dar cu cei 14 000 de angajati cu familii cu tot ce au avut . Combinatele sunt in conservare pot fi pornite oricand daca pretul gazului este stimulativ pt a concura la export, dar asta presupune sa ai o strategie in domeniu de revitalizare a acestei ramuri. Poate Daia cu agricultura lui sa mai inventeze vre o schema de ajutor pentru ca tembelul de la economie nu-l vad in stare
 • +5 (9 voturi)    
  ungurashul retardel (Joi, 28 iunie 2018, 0:10)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  cum adica ce facem cu el? ca nu avem pe ce sa-l consumam.. dar ce, ma dasteptule, te pomenesti c-o expira gazul ala si il aruncam la pubela... sau tu vrei sa-l iei pe nimica toata?
 • +7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 iunie 2018, 2:37)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Asta demonstreaza ca ungurii au 0o (Joi, 28 iunie 2018, 7:41)

  Frankie [utilizator]

  In timp ce romanul este ghiocel, supus si umil.
  • +1 (1 vot)    
   ..din citirile comentariilor... (Joi, 28 iunie 2018, 21:47)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   ... nu am vazut nici un ghiocel...din contra
 • +4 (4 voturi)    
  vocalize (Joi, 28 iunie 2018, 12:34)

  mos ion roata [utilizator]

  asta face ungurul. De fapt Bombonel a instrainat si zacamintele si extractia si transportul gazelor. Ungurii vor purta discutia la o masa fara romani. Suntem mandrii ca suntem romani (pe cale de disparitie daca mai ramane Dady si Vio la timona)
  • 0 (0 voturi)    
   ... pai... (Vineri, 29 iunie 2018, 7:22)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   ... voteaza-i in continuare ......
 • +1 (1 vot)    
  ...cenzura... (Joi, 28 iunie 2018, 13:46)

  baligosul [utilizator]

  Oare de ce am fost cenzurat? Că am scris că gazele vor fi vîndute de EXXON și OMV? Că am dubii că dacă se vor vinde gaze Ucrainei, aceasta nu va plăti ce a primit?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by