​VIDEO De ce nu vinde Hidroelectrica energie direct către consumatori? Virgil Popescu: Au zis că nu au softul care să le facă facturile

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 22:56 Economie | Energie


Virgil Popescu
Foto: Hotnews
Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, spune că Hidroelectrica i-a transmis că nu poate vinde energie electrică direct către consumatori din cauză că nu ar avea un soft. "I-am întrebat de ce nu pot și au zis: Nu avem softul care să ne facă facturile. Ei, asta e problema? De soft? La nivelul Hidroelectrica să spui că nu ai soft mi se pare mult prea mult", a declarat ministrul Virgil Popescu într-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta consideră că în cazul Hidroelectrica este vorba de comoditate.
De asemenea, Virgil Popescu respinge acuzațiile Fondului Proprietatea potrivit cărora ar fi încălcat OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, prin în companiile de stat, prin faptul că a cerut companiei Hidroelectrica să vândă energie direct către consumatorii casnici, la prețuri mai mici decât furnizorii. Ministrul susține că ce a spus se numește strategie. Acesta consideră că există puncte comune între acționarii Hidroelectrica, adică statul român și Fondul Proprietatea. Ambii își doresc listarea companiei.

Reamintim că Fondul Proprietatea a reacționat dur la declarația recentă a Ministrului Economiei Virgil Popescu, potrivit căreia Hidroelectrica ar putea furniza energie directă populației la un preț mult mai mic decât un furnizor. Fondul Proprietatea consideră că este o încălcare gravă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat, deoarece aceasta interzice implicarea directă a statului ca acționar în conducerea companiei.

Virgil Popescu consideră că este vorba de o strategie, iar Ministerul Economiei are dreptul, în calitate de acționar, să stabilească strategia unei companii. De altfel, spune că va fi abordată această temă și în AGA. Ministrul afirmă că o astfel de strategie ar duce la creșterea profitului, nu la diminuarea lui.

"Nu mi se pare normal să vând unui angrosist, care să revândă către clientul casnic, când mă pot duce să vând mai scump decât aș vinde acelui angrosist, dar mai ieftin decât vinde angrosistul clientului casnic, direct la clientul casnic. Nu văd ce e greșit în această strategie, prin care ar putea avea maximizare de profit, ar avea de câștigat și Hidroelectrica, și acționarii, statul român și Fondul Proprietatea, și clientul casnic care ar cumpăra mai ieftin", a spus ministrul.

Acesta mai spune afirmă că este deranjat de afirmațiile potrivit cărora Hidroelectrica nu poate scădea prețurile pentru că nu ar mai avea cu ce să realizeze investițiile. "Am cerut situația investițiilor din 2016 până acum, doar în 2019 au 28,73% grad de realizare a investițiilor. În 2018 au avut 43%, în 2017 au avut 60%, iar in 2016 au avut 28%. Se întâmplă ceva acolo", a precizat ministrul.

El a amintit că a cerut companiilor de stat să prezinte până pe 15 iulie planurile de investiții pe 5 ani. Și le-au prezentat, iar Hidroelectrica are chiar planuri ambițiose, potrivit ministrului. "Hidroelectrica are investiții foarte ambițioase, o nouă centrală pe Dunăre, ferme offshore în Marea Neagră, proiecte solare, lucrează și vom avea o discuție pentru una acord cu Verbund, compania similară din Austria, pentru hidrogenul curat. Deci, s-au găsit soluții".

Virgil Popescu spune că până acum, Hidroelectrica avea în vedere proiecte vechi, unele de pe vremea lui Ceaușescu. "E cazul să facă o curățenie, să vadă ce din alea vechi pot să le facă și să le ducă la capăt, dacă au nevoie de susținere la Ministerul Mediului vor avea susținere, iar cele noi să le înceapă, să dea drumul la studiile de fezabilitate", a mai afirmat ministrul.
Principalele declarații ale lui Virgil Popescu despre Hidroelectrica
 • Eu ca acționar de bună credință îmi doresc ca strategia Hidroelectricii să fie pe termen lung, nu pe termen scurt
 • Ca acționar, conform OUG 109, eu aprob împreună cu Fondul Proprietatea strategia companiei. Dacă asta ce am spus eu nu se numește strategie, atunci ce se numește. Eu îmi doresc ca stat ca strategia comercială a Hidroelectricii să fie orientată, și să ia în vedere că de la 1 ianuarie se liberalizează piața energiei electrice, în mare parte către populație, să fie orientată și către clientul casnic.
 • Asta va duce la creșterea profitului, nu la diminuarea profitului.
 • Am văzut că vorbește de băieții deștepți, eu nu i-am văzut acolo. Poate, eventual, să-i găsesc acum băieții deștepți, dar nu în viitoarea strategie.
 • Dacă acum, presupunând că mâine ar fi piață liberă, Hidroelectrica nu ar mai putea intra pe piața clienților casnici, că sunt deja trei mari jucători care au clienții aceștia, care cumpără și de la Hidroelectrica și de la alți producători și vând mai departe la clientul casnic.
 • Ce o împiedică să gândească de acum? Să-și cumpere soft, dacă nu au soft. Că i-am întrebat de ce nu pot, au zis: Nu avem softul care să ne facă facturile. Ei, asta e problema? De soft? Dar la nivelul Hidroelectrica să spui că nu ai soft mi se pare mult prea mult.
 • Eu am văzut acolo un fel de comoditate
 • E mult mai ușor să vinzi mult, en gros, la câteva firme, decât către clientul casnic, mai scump, dar mai ieftin decât vinde furnizorul. Și atunci câștigă și Hidroelectrica, și clientul casnic.
 • Nu mi se pare normal să vând unui angrosist, care să revândă către clientul casnic, când mă pot duce să vând mai scump decât aș vinde acelui angrosist, dar mai ieftin decât vinde angrosistul clientului casnic, direct la clientul casnic. Nu văd ce e greșit în această strategie, prin care ar putea avea maximizare de profit, ar avea de câștigat și Hidroelectrica, și acționarii, statul român și Fondul Proprietatea, și clientul casnic care ar cumpăra mai ieftin.
 • Părerea mea e că au o comoditate de-a lungul timpului, să vândă doar en gros
 • M-a deranjat nu Fondul Proprietatea, care nu înțeleg de ce s-a băgat în discuție. Puteau să vină să susțină, că dacă îi interesează profitul, aceasta era o chestie de creștere a profitului și de poziționare a companiei ca brand pe piață.
 • O să convocăm și AGA
 • Mai am un lucru care m-a deranjat, am văzut afirmații că nu putem scădea prețurile pentru că dacă avem prețuri mici nu mai putem face investiții. E total aiurea
 • Am cerut situația investițiilor din 2016 până acum, doar în 2019 au 28,73% grad de realizare a investițiilor. În 2018 au avut 43%, în 2017 au avut 60%, iar in 2016 au avut 28%.
 • Se întâmplă ceva acolo. Și noi și FP trebuie ca acționari să se manifeste mult mai activ
 • Avem un consiliu de supraveghere care a avut probabil altă politică acolo
 • Nu e mare diferență nici la Romgaz. Și acolo consider ca strategia să fie să se ducă și către clienți casnici
 • Ministerul Economiei va fi un minister care își va exercita calitatea de acționar, cel puțin cu mine ca acționar
 • Nu-mi place inactivitatea în piață. Le-am cerut planul de investiții pe 5 ani și le-am dat termen până în 15 iulie. Absolut toate companiile și-au făcut plan de investiții până în 15 iulie.
 • Companiile au un buget total de investiții de 12,5 mld euro. Hidroelectrica are investiții foarte ambițioase, o nouă centrală pe Dunăre, ferme offshore în Marea Neagră, proiecte solare, lucrează și vom avea o discuție pentru una acord cu Verbund, compania similară din Austria, pentru hidrogenul curat. Deci, s-au găsit soluții.
 • Se pare că e nevoie ca ministrul să-și exercite calitatea de acționar mai des și eu asta o să fac, o să împing companiile de stat.
 • Nu am indicat niciun preț. Acum vinde cu 140 de lei către furnizorii către clienți casnici, până la 255 lei e o diferență mare. Am dat un exemplu. Fă ceva ca să câștigi piață, eu asta le-am spus, și le-am dat niște exemple ipotetice
 • Nu le-am cerut și nu vreau știu care a fost oferta consorțiului către CEZ. Nu m-a interesat, le-am spus "nici să nu-mi spuneți".
 • Nu mă amestec în conducerea executivă a unei companii, dar elementele de strategie, de politică națională, le face totuși ministerul
 • Cu Fondul Proprietatea avem și puncte comune, amândoi dorim listarea Hidroelectrica la bursă și o să o facem până la urmă
 • Am fost primul ministru care am spus Nuclearelectricii: Nu-ți mai lua dividende! Și ministrul Cîțu a fost de acord.
 • Acolo unde este nevoie de investiții, vrem să facem investiții. Trebuie să fie un balans între realizarea profitului și investiții S-a încercat de Apele Române să mărească prețurile la apă, nici premierul nu a fost de acord, dar e normal ca o indexare cu inflația a apei uzinate să se aplice. Costul apei în costul de producție al energiei electrice este undeva cu o cifră, iar 5-6-7% nu înseamnă un cost foarte pare per total.
 • Proiectele Hidroelectrica, până a le cere eu proiecte, erau proiectele vechi, unele de pe vremea lui Ceaușescu. Sunt proiecte care nu mai îndeplinesc condițiile de mediu.
 • Aștept să vină justificarea, trebuie să aibă în spate și documentarea necesară.
 • E cazul să facă o curățenie, să vadă ce din alea vechi pot să le facă și să le ducă la capăt, dacă au nevoie de susținere la Ministerul Mediului vor avea susținere, iar cele noi să le înceapă, să dea drumul la studiile de fezabilitate.

Vezi din interviu și


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29250 vizualizari

 • +14 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 iulie 2020, 23:08)

  [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   ITisti, softuri... complicheishan (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:47)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui

   Lol. Facturile le faci in Excel daca chiar vrei.
 • +25 (27 voturi)    
  daa, sigur... (Vineri, 24 iulie 2020, 23:17)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. e softu' de vina, nici nu se trag niste sfori..
  • +7 (9 voturi)    
   Au spus că nu vor să vândă. (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 7:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Eu așa înțeleg chestia cu softul.
 • +29 (29 voturi)    
  Mda (Vineri, 24 iulie 2020, 23:25)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Astia nu au soft, ca nu au avut atatia ani timp la dispozitie, la sanatate nu merg cardurile ca nu merge soft-ul, bolnavii nu-s raportati ca nu le merge faxul, oameni platitori de taxe nu-s asigurati la sanatate din cauza softului, iar pentru raul tarii sunt de vina Soros sau Bill Gates.

  Eu cred ca e o conspiratie ca cineva, posibil internetul, sa ne fure tara... eu asa zic. Ca prea bate la ochi treaba. Stim sigur ca autoritatile si-au facut treaba 30 de ani, deci sigur nu e de la asta. Clar, microchip-urile si 5G-ul ne vor raul.
  • +12 (18 voturi)    
   Gluma se ingroasa (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 1:03)

   Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Partea cea mai oribila este ca nici PNL cu bufonii gramada nu vor sa indrepte lucrurile/ sa taie capusele si sa lase companiile statului sa incaseze profitul.

   Este de inteles...campania electorala a costat si costa in continuare mult si merita orice sacrificiu mai ales atunci cand "creditorii" isi vor banii inapoi si cu ceva profit...
  • +7 (7 voturi)    
   Dacă-s softuri făcute de Ghiță&Co. (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 7:25)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Merg ce merg și pe urmă mai dai ceva ca să mai meargă un pic.Și tot așa.
   • +3 (3 voturi)    
    Asta cu softul este de rasul curcilor, (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 10:58)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    ei pur si simplu nu vreau sa aiba atatia clienti cu un consum infim si baga motive puerile!
 • +8 (22 voturi)    
  pai si reactia ministrului? (Vineri, 24 iulie 2020, 23:27)

  buha [utilizator]

  a comandat softul ca sa inchida cercul?
  sau a ramas cu fabula si a plecat acasa la ora 5
  • +8 (12 voturi)    
   16-16:30, poate (Vineri, 24 iulie 2020, 23:36)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui buha

   Una peste alta, are o abordare decenta, teoretica cel putin. Aia practica ai subliniat-o tu.
 • +19 (19 voturi)    
  Ala de o dat raspunsul asta... (Vineri, 24 iulie 2020, 23:41)

  Jolly Roger [utilizator]

  ... mai e in functie?
 • +10 (16 voturi)    
  Hai maa (Vineri, 24 iulie 2020, 23:54)

  Costi888 [utilizator]

  Pai nu le face Ghita un soft??
 • +11 (17 voturi)    
  Hal de raspuns! (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:02)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Pentru un raspuns ca asta ... Ceausescu te impusca !
  • +3 (3 voturi)    
   De doua ori (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 6:45)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   pe zi.
  • +3 (5 voturi)    
   Nu te împușca,că nu știe cei ăla soft. (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 7:28)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Zero_Kelvin

   În schimb te trimitea la canal ori în mină pentru reeducare și data următoare aveai creion,plombagină și îți funcționa softul.
 • -6 (14 voturi)    
  Ultimul personaj... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:25)

  Prostu' satului [utilizator]

  ... la care am auzit un astfel de discurs a fost Corneliu Vadim Tudor.
  VCT macar avea scuza ca nu avea studii in materie. Dl. Popescu, daca am inteles bine, are studii de economie si chiar preda economie la universitate. Unde probabil le spune studentilor ca preturile le stabileste ministerul, ca ministerul e totuna cu ministrul, ca segmentarea unui business e un moft, ca producatorul musai sa vanda clientului final, fara ticalosii astia de intermediari, ca nu exista mai multe feluri de piete, toate-s otova, ca nu exista time value of money si ca, in general, tot mai bine era pe vremea Renel, sau chiar mai inainte. In domeniul energiei, pana si aberatia pesedista numita OUG 114 (pe care, ca veni vorba, dl. ministru o ciombatea naprasnic pe vremea cand era in opozitie, dar, ce sa vezi, n-a prea reusit s-o repare dupa ce a intrat la guvernare) nu era la fel de nociva precum lucrurile pe care le vehiculeaza cu nonsalanta si aplomb dl. ministru.
  Deplorabil.
  Dl. ministru, pe care continui sa-l suspectez de cele mai bune intentii, pare din pacate sa nu fi inteles nimic din logica unei economii de piata.
 • +15 (15 voturi)    
  sa incerce cu o cheie de 16, (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:44)

  yellowdog [utilizator]

  eu zic ca o sa mearga.
  Mai e cretinul care a spus asa ceva in functie?
 • +14 (18 voturi)    
  Nu este gluma (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:58)

  Criogenia [utilizator]

  Ce zice nenea asta este realitatea...cascadorii risului sunt mici copii pe langa bufonii de la conducerea Romaniei.

  Voi nu vedeti ca prostia e atat de mare incat nici sa minta frumos nu-s capabili?

  Pe asta maine-l da afara din guvern, a scapat porumbelul sau a avut un moment de sinceritate.?!?
  • +7 (13 voturi)    
   Asta-i România creată de PSD. (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 7:34)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Criogenia

   Cum a zis Iliescu-capitalism de cumetrie.Ca să funcționeze societățile cumetrilor trebuie ca societățile de stat să muncească din greu și să-și vândă marfa prin intermediul cumetrilor(care au softul).Așa unele societăți au fost falimentate și care mai sunt rentabile,nu au voie să facă ceva decât dacă vor cumetrii.
   • +3 (3 voturi)    
    Da, PSD este in toate, PNL este (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:01)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    la conducere dar din umbra, pe furis PSD-ul ii torpileaza guvernarea, vai de capul lor de nepriceputi, rad si curcile de ei!
   • +4 (4 voturi)    
    Sa fi sigur (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 15:54)

    Criogenia [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Cu sau fara pesede, Paharnicul premier tot are scris in palma ce trebuie sa faca...sa nu uite cumva.
    Ce facea PNL cand Iliescu si pedesere "conduceau " Ro? Se multumeau cu doua 3 ciosvarte aruncate in detrimentul taranistilor...

    Acum la nivel local procedeaza identic , de data asta in detrimentul USR.

    Oricat ai vrea sa insinuezi ca Ilirscu, pedesere, etc...trebuie sa pui in oala asta cu rahat si PNL altfel va mintiti singuri.
 • +19 (19 voturi)    
  Pai e simplu (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 1:11)

  My50cents [utilizator]

  Da-le 6 luni sa faca rost de soft si tot ce altceva e nevoie
  (Logistica etc )
  Daca nu, sa isi caute de lucru
  Asa se procedeaza afara, pentru cine nu stie
 • 0 (14 voturi)    
  Nu mai plecati dupa fenta... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 4:25)

  Andrei966 [utilizator]

  Dl. ministru le mai si scorniceste. Hidroelectrica nu poate vinde clientului final fara o logistica adecvata. Ea nu produce vapoare sau masini, chestii mari ce se vand la bucata. Ea produce in an mediu hidrologic 15 TWh, adica 15 miliarde KWh. Cei ce produc bere, miliarde de sticle pe an vand prin distribuitori, cei care vand apa din rau, tot prin distribuitori etc. Acum Hidroelectrica vinde pe piata de energie OPCOM la distribuitori zonali. Ati auzit de vreun distribuitor zonal sa acopere toata tara? Nu si e normal. Hidroelectrica va trebui sa deschida reprezentante zonale, sa asigure transportul energiei sau sa plateasca un transportator, Transelecctrica e acum, monopol. Va trebui sa instaleze contoare la client, sa asigure citirea, remedierea defectiunilor etc. Poate evident sa incheie contracte cu transportatori locali, atentie, nu distribuitori, ca ar fi un non-sens sa faci contract cu concurenta. Adica tu vrei sa distribui in locul lor dar faci contracte de intretinere cu ei? Ups.. contracte cu firme locale, impanzite in toata tara? Uite cum apare o posibila capusare !! Dar vor fi cateva mii de capuse mici si nu doar capusoii Buzaianu si DIP. V-ati prins? Concluzia: hai sa mai si gandim inainte sa vorbim.
  • +2 (4 voturi)    
   nope (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:02)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Andrei966

   Hidroelectrica vinde si acum clientului final insa clientul final nu vine fara reclama ca asa e in tenis. Hidroelectrica are cel mai mic pret si acum, insa nu are logo frumos colorat, nu are cont client si nici plata cu cardul din cont, totul e pe email si interactiunea e cam 1990 style. E cam cam ca la piata vs supermarket, e mai ieftin la piata dar toti cumparam de la supermarket...PS Contoarele nu apartin furnizorului de electricitate, ele apartin distribuitorului.
 • -1 (5 voturi)    
  Ce ne pasa noua (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 5:16)

  radu222 [utilizator]

  E mai convenabil sa vinzi la angosisti. Te mai intelegi, le faci un pret cat de mic... Dar cu consumatorii casnici cum sa te intelegi? Sunt multi si valorile sunt mici, nu merge.
  • +2 (2 voturi)    
   Daaaa (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 10:54)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Nu merge, de aia e reclama dupa reclama la TV la Enel :)) Pentru ca nu merge si aia baga reclame ca n-au ce face!
 • -1 (9 voturi)    
  Doar o fenta (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 7:29)

  subcultura [utilizator]

  Acum toata lumea e intrigata, Vai nu au aia soft, vai ce incompetenti.

  Strategie de buticar asta cu vanzarea direct la populatie. La cativa consumatori mari, poate, insa la sute de mii de consumatori mici e greu si costisitor. E nevoie de organizatie de vanzari, costuri de administrare, incasarea se face mai greu, costuri de recuperari creante, risc financiar mai mare (risc care in lumea reala, nu cea imaginara a politicienilor, costa).
  Mai eficient si simplu e sa ai o piata functionala de energie electrica, cu reguli simple si predictibile, nu cum e acum cand preturile la energie sunt doar o minge folosita politic.
 • +3 (7 voturi)    
  Pai... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 8:33)

  Mihai Vls [anonim]

  cum sa mai "traiasca" si intermediarul burtos, daca Hidroelectrica ar vine direct? "Intermediarul", a se intelege antreprenorul roman, de succes, care nu face nimic si se imbogateste. Aceasta e reteta de succes majoritara, a capitalului romanesc, cel putin, care sustin ca sunt privati dar tot cu trompa-n buget traiesc! Hotia romaneasca, dusa la nivelul legislatiei!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 8:52)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  hidroelectrica (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:06)

  atc [utilizator]

  Doua comentarii:
  - cineva minte grosolan pe subiectul vanzarii de energie ieftina de la H catre populatie: pe site-ul H se afla ,de mai mult timp, oferta lor de a vinde direct la populatie. Eu am urmat pasii propusi si am primit, semnat, draftul de contract pe care Incerc sa-l mai negociez( nu pretul). Presupun ca, in final, nu voi primi facturi scrise de mana. Deci, cine minte? ( Restul: distributie, transport, etc. sunt foarte bine reglementate in legislatie si chiar nu reprezinta o problema cu care sa pierdem timpul dezbatand-o)
  - subiectul important din declaratia ministrului o consider urmatoarea:"Cu Fondul Proprietatea avem și puncte comune, amândoi dorim listarea Hidroelectrica la bursă și o să o facem până la urmă" Oare o fi de ajuns ca el si FP o doresc?!. Prima intrebare ar fi : de ce privatizarea, chiar si partiala( ptr. inceput), atata timp cat chiar ministrul ne spune ca sunt fondurile necesare investitiilor, iar H este unul din principalii furnizori de profit pentru statul roman ( 350 mil. Ron/2018). A doua intrebare urmeaza: daca pentru statul roman nu este profitabila vanzarea ( prin listare la bursa), pentru cine ar fi profitabila atunci?. Dupa "privatizarea " Petrom si BCR, la presiunea "prietenilor" din UE in anii '90 ar fi cea mai mare marsavie a ultmilor 30 de ani. Oare Hidroelectrica, principalul furnizor de energie electrica al Romaniei, n-o mai fi obiectiv de siguranta nationala ( sa ne gandim macar la Portile de Fier I si II)? Si nu e tot, se pregateste de listare CEC Bank, ultima banca importanta cu capital integral autohton.
 • +4 (8 voturi)    
  tara drobului de sare (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:30)

  Coresponedntu [utilizator]

  nu au softul saracii! pai hai sa punem mana de la mana sa le cumparam un soft in tara IT stilor. asa poate scapam de comisonari plosnite distorsionisti ai unei economii inapoiate de tip Chicago anii1930, bazata exclusiv pe profit si nu pe sustenabilitate.
 • +4 (8 voturi)    
  Concluzia la care se va ajunge, PNL a vrut (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:03)

  xrogo [utilizator]

  dar n-a putut, tot asa cum a fost cu pensiile speciale, cu SIIJ, cu votul in doua tururi, mai vreti inca sa enumar marile realizari ale marelui guvern al meu?
 • -1 (5 voturi)    
  Sa ne explice tovarasul liberal (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:24)

  loveparade [utilizator]

  cum se poate face profit mai mare vanzand la pret mai mic (cu volum constant)?
  de asemenea, tov liberal nu pare sa fi instalat in viata lui vreun windows office din moment ce crede ca un soft de Energy Management se instaleaza in timp ce is e fierbe lui ibricul de cafea.
  #capdepluta
 • +5 (7 voturi)    
  ipocrizia mercantilismului patologic (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 12:52)

  BernierC [utilizator]

  Asta e ceea ce traim astazi. Lacomia patologica a lui homo sapiens sapiens. Profitul sa creasca la infinit, asta e tot ce conteaza. Si cati mai multi intermediari paraziti pe lantul de distributie. Sa presupunem ca unul face cuie si vrea sa le vanda cu 1 ban/bucata. Nu! Nu e bine in ca-capitalism sa le vanda direct aluia care are nevoie de cuie (beneficiarului final, tamplarului)! Sub nicio forma, pai trebuie sa manance aici mai multe guri. Trebuie sa le vanda unuia care are o masina. Asta cu masina, o subinchiriaza unuia care are ladite de lemn in care se baga cuie. Astia 2 subcontracteaza bisnita catre unul care angajeaza soferi pe masina si incarcatori-descarcatori. Asta, al 3-lea, nu are normare si call-center. Il angajeaza pe al 4-lea care angajeaza telefoniste si normatori. Asta e prea rudimentar, nu merge fara soft, programare, tehnologie inalta. Hai, sa angajeze niste strungari in biti (IT-sti). Astia, firma no 5, au nevoie de cafele, cattering si birouri, hai cu firmele 6,7 si 8 care sa asigure aceste nevoi. Apoi, firma 9 ia cuiele si le aduce intr-un magazin. Firma 10 le pune pe raft. Firma de apartament, nr 11 si 12, sunt paravanele inscrise in offshore-uri, ptr a nu plati taxe. Si ajungem la societatea/firma nr 13, cea care ii vinde, in final, cuiul tamplarului, cu (doar) 4,99 lei/bucata! Cui special! Nu ratati oferta! Misto societate!
  • +2 (4 voturi)    
   Problema nu-i capitalismul (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:15)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui BernierC

   Problema e amestecul statului in piata. Capitalismul n-are nicio legatura cu magariile pe care le fac astia, socialismul are niste legaturi puternice cu coruptia asta. Intr-o piata libera nu angajeaza nimeni popandai sau bagatori de seama.
   Ia mai verifica-ti informatiile.
   • +1 (3 voturi)    
    n-ai inteles ca-capitalismul e mort demult? (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:00)

    BernierC [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Aminteste-ti cum fuse prin 2008 cu bancile in Uniunea Sovietica Aialalta "to big to fail"...s-a aplicat cu succes capitalizarea castigurilor si socializarea pierderilor ptr aia prea mari, adica ptr dulai. Capitalismul e doar o vrajeala ptr catei, nu exista economie de piata, cica piata regleaza totul LoL! Poate doar ptr bovis, ca ptr Jovis e mereu soare, indiferent cum se numeste oranduirea aia sociala. Singurul adevar al comunismului e ca a identificat vesnica lupta care a existat intre oameni, de cand primul lacom din comuna primitiva si-a imprejmuit un teren, tipand ca-i al lui. Iti recomand JJ Rousseau.
    • 0 (2 voturi)    
     E oarecum adevarat ce spuneti (Luni, 27 iulie 2020, 14:26)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui BernierC

     Economia de piata da rateuri si nu mai e libera de multa vreme. Socialismul a invins cam peste tot.
     Amestecul statului nu duce la nimic bun pentru ca statul e un concept si pentru ca, de fapt, sunt tot oameni cu bune si cu rele.
     Cu cat tarile sunt mai aproape de socialism, cu atat nivelul coruptiei creste. Creste pana cand tara respectiva devine prea socialista pentru ca cineva sa mai sesizeze coruptia si pana cand statul preia controlul absolut al informatiei ("prea umblati cu coruptia in gura").
     Salvarea socialista a bancilor nu a fost in niciun caz un semn al economiei libere de piata ,asta e perfect adevarat.
     Sunt si o sa fiu pentru economia libera de piata pentru ca, in subsidiar, sunt pentru libertatea individului si pentru cresterea importantei individului in raport cu orice grup si cu orice alt concept, in limitele moralitatii.
     Nu cred ca "interesele comunitatii", rasei, etniei, grupului sexual sau grupului de varsta sunt mai importante decat interesul unui individ, indiferent care e acela.
  • +1 (5 voturi)    
   Io zic... (Duminică, 26 iulie 2020, 1:54)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui BernierC

   ... sa va faceti tamplar si sa cumparati cuie direct de la producator. Ala din China.
   La fel si adezivii, la fel si sculele (de la producatorul neamt), la fel si feroneria (din Italia). Si, fireste, procedati la fel si la capatul celalalt. In niciun caz sa nu va incredintati produsele vreunui borfas dintr-asta de intermediar. IN NICIUN CAZ.
   Le incarcati in masina personala si mergeti frumusel si ciocaniti din usa-n usa pana gasiti pe cineva care sa va cumpere dulapul, sau fereastra, sau ce produceti dvs. acolo.
   Sunt convins ca veti avea un succes fulminant si veti dovedi astfel ca toate economiile astea dezvoltate la care ne uitam cu jind sunt compuse exclusiv din prosti sau/si borfasi.
   Sa fim seriosi. Treaba asta n-are nimic de-a face cu capitalismul, comertul e contemporan cu civilizatia umana si cam tot de pe-atunci dateaza si segmentarea sa in en-gros, en-detail etc. Ce vreti dvs. - o economie bazata in principal pe relatia directa producator-cumparator - cred ca a inceput sa se stinga de prin epoca fierului, sau de pe cand au inceput sa apara surplusuri consistente, astfel incat oamenii sa aiba ce sa vanda. Antichitatea avea deja relatii comerciale extinse si sofisticate.
   Doar comunistii au mai incercat sa eludeze (in vorbe) realitatea, din motive doctrinare, ca, deh, doar productia conta, clasa muncitoare si taranimea, producatorii de bunuri materiale. Comerciantii erau considerati exact cum spuneti dvs. - niste paraziti care sugeau sangele poporului.
   Sau cel putin asa era discursul oficial. In realitate, pana si-n economia comunista existau exact aceleasi lanturi de aprovizionare... daca aveti varsta necesara ca abrevierea BJATM sa va spuna ceva.
   Altfel, sunt curios daca si profesati ceea ce predicati - cam cate din cumparaturile dvs. sunt facute direct de la producatori?
   • +3 (5 voturi)    
    @prostu' satului (Luni, 27 iulie 2020, 12:15)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Smecherii gasesc tot felul de scuze puerile cand e vorba sa-si apere interesele si afacerile necurate.

    Concret de ce e nevoie de intermediari,de "baietii smecheri din energie" care stand cu c.rul pe scaun fac bani pe seama producatorului,adaugand la pretul acestuia "un ceva" care nu are nicio legatura cu efortul depus de ei in treaba respectiva !

    Comparatia cu cuiele din China e total deplasata pentru ca energia electrica vine singura pe "sarma" pana la clientul final iar intermediarii nu au niciun merit in treba asta.Doar dijmuiesc ceva pentru ca unii au inpresia ca asta ar fi Economie de Piata adica sa traiesti pe spinarea altuia'

    Si comparatia cu BAJTM e total deplasata,in primul rand pentru ca daca o invoci afirmi ca nu era comunism pe vremea aia ci economie de piata sub acoperire iar in al doilea rand ele,bazele, erau niste integratori care aveau spatii de depozitare de intretinut,personal de platit si utilaj specializat pentru manipularea materialelor,toate costand bani.
    Nu am auzit ca ele sa vanda curent electric ! ...asa ca mai usor cu manipularea !..desi tare mi-e teama ca o faci pentru ca te inscii in gasca baietilor smecheri.
    • 0 (2 voturi)    
     Mda (Luni, 27 iulie 2020, 15:35)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui sile1

     Problema in ecuatia asta e ca producatorul e "de stat" si, ca urmare, conducerea (numita politic) nu-i interesata sa apere interesele proprietarului. Prin spagi si ifluenta, se "externalizeaza" profitul catre tot soiul de paduchi "inteligenti". Daca Hidroelectrica ar fi fost privata si ar avea conducere adevarata, atunci n-am mai avea discutia despre "interemediarii smecheri".
     Indiferent unde si cum apare statul in propozitie, economia libera de piata dispare.
     Nu cred ca vorbim despre acelasi lucru, asa ca toti avem dreptate.
     Intermediarul, intr-o economie libera, este ceva util si o cale eficienta intre producator si consumator. Specializarea duce la scaderea costurilor si a preturilor, asa cu arata A Smith, acum doua secole si jumatate.
     Solutia e ca Hidroelectrica sa fie o societate pe actiuni listata la bursa, iar statul sa iasa din administrarea firmei si sa-si pastreze doar drepturi de control pentru ca-i e de importanta strategica. Capusele care fac averi din "intermedieri inteligente" n-o sa mai aiba loc asa usor :)) O sa fie mereu intreprinzatori care sa faca profit lucrand cu Hidroelectrica, dar o parte mult mai mare a profitului o sa-i ramana cu o conducere care nu-i numita politic.
    • 0 (4 voturi)    
     Eh... (Luni, 27 iulie 2020, 16:23)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui sile1

     ... daca dvs. credeti ca energia aia vine singura pe sarma, cred ca nu mai am nimic de spus, intr-adevar.
     Tot mai bine era pe vremea Renel (sau chiar mai inainte). Stiai o treaba, era un singur producator, care era si transportator, si distribuitor, si furnizor, pretul era unic... minunat.
 • -2 (2 voturi)    
  . (Marţi, 28 iulie 2020, 10:58)

  albastru de Romania [utilizator]

  o logica de 3 lei

  pe principiul lui gigel asta, si Coca Cola Romania ar trebui sa vanda direct la consumatori marfa si nu lui Kaufland si Carrefour.


  asa e cand faci facultatea la Spiru haret


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by