​Procedura de selecție a membrilor Directoratului Hidroelectrica a ajuns într-o stare de blocaj, în condițiile în care pe listele scurte nu se află unele dintre persoanele susținute politic, potrivit informațiilor HotNews.ro. În mod surprinzător, pe listele scurte nu au ajuns unii dintre favoriții politici, obținând punctaj mai mare specialiști din cadrul companiei, neafiliați vreunui partid. În perioada 17-20 octombrie ar fi trebuit să aibă loc interviurile cu cei selectați pe listele scurte, conform unui calendar, însă nici până în acest moment (n.r.19 octombrie), nu au fost trimise invitațiile către candidați.

Sediul HidroelectricaFoto: AGERPRES

Potrivit informațiilor HotNews.ro, sunt făcute presiuni la nivel politic pentru lărgirea listelor scurte, astfel încât să încapă și cei respinși, pentru ca aceștia să ajungă până în etapa interviului, unde se mai pot produce răsturnări de situație.

Care sunt principalii candidați politici care nu au ajuns pe lista scurtă

HotNews.ro a scris cum a fost blocat procesul de numire a șefilor Hidroelectrica din cauză că pe lista scurtă nu se află și Dragoș Stefan Roibu, șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja și partener de afaceri al familiei Burduja. Roibu viza funcția de director de investiții sau administrativ, însă nu a obținut punctajul necesar.

Dragoș Ștefan Roibu este șeful de cabinet al ministrului Sebastian Burduja, însă pare un apropiat al familiei. Potrivit datelor de pe Termene.ro, Dragoș Ștefan Roibu deține împreună cu sora ministrului, Mădălina Ana Burduja, în cote egale, firma Dynamic Energy Systems SRL. Această firmă a fost inactivă începând cu 2016, fiind reactivată pe 13 septembrie 2023.

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, situația este și mai complicată de atât, deoarece nu doar Roibu este un favorit politic care nu a obținut poziția dorită, ci și alți candidați. Unul dintre aceștia ar fi și Corina Popescu, fostă șefă la Electrica, puternic susținută de fostul premier Mihai Tudose. Corina Popescu dorea cea mai înaltă funcție în directorat, cea de CEO, însă s-ar fi mulțumit și cu postul de director operațional.

Controlează, alături de un general în rezervă SIE, un alt fost șef Electrica și un acționar Fratelli, o firmă care tocmai a primit licență de furnizare energie, potrivit Profit.ro. Swift Spot SRL se numește firma și este deținută integral de către Swift Energy SRL, firmă de consultanță fondată în septembrie 2022 și la care asociați sunt, cu câte 25% din capital, Silviu-Bogdan Nicolae, Corina Popescu, Cristian Bușu și Nicolae Mergeani.

Nici Mihai Darie, fost director financiar la Nuclearelectrica și fost director financiar al Electrica, nu a ajuns pe lista scurtă, acesta vizând funcția de director financiar, deși era susținut de PNL. Alt candidat susținut de PNL care dorea funcția de director financiar și care nu a ajuns pe lista scurtă ar fi Iulian Cristian Bosoancă, un apropiat al fostului ministru Virgil Popescu, fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrica.

Cine sunt principalii candidați cu șanse de pe lista scurtă

Pentru funcția de CEO se află la egalitate Bogdan Badea, actualul președinte al Directoratului, cu Karoly Borbely, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica. Cele mai mari șanse le-ar avea Karoly Borbely, deoarece este susținut politic chiar de premierul Marcel Ciolacu, datorită relației de rudenie cu un om de afaceri din Buzău. Karoly Borbely este căsătorit cu fiica lui Ionel Gagu, om de afaceri din Buzău, apropiat al premierului. Despre această relație de rudenie a scris pe larg ziarul Libertatea.

Bogdan Badea s-a mai calificat și pentru funcția de director de investiții, aici având mai mari șanse.

Pentru funcția de director financiar, cele mai mari șanse le-ar avea Marian Fetița, manager departament contabilitate în cadrul Hidroelectrica. Pe listă s-ar mai afla și Petronel Chiriac, fost membru în Directoratul Hidroelectrica, susținut de Remus Borza, administratorul judiciar care a scos compania din insolvență, fost parlamentar și consilier al foștilor premieri Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Ludovic Orban și Viorica Dăncilă.

Pentru funcția de director operațional s-a calificat Marian Bratu, inginer, membru în directoratul Hidroelectrica din 2017. Însă pe listă se mai află și alți specialiști, precum inginerul șef de sucursala hidrocentrale Caransebeș.

Pentru funcția de director administrativ s-a calificat, cu mari șanse, Radu Constantin, manager al departamentului de trading al Hidroelectrica.

Condiții de selecție pentru Hidroelectrica

Imediat după listarea Hidroelectrica pe bursă a început marea cursă pentru șefia companiei, fiind demarată o procedură de selecție a candidaților în poziția de membru al Directoratului. Dosarele de candidatură au trebuit trimise până pe 11 septembrie 2023. Procedura este făcută cu sprijinul Arc Consulting SRL.

Potrivit anuntului publicat de companie, procesul de recrutare și selecţie, care se deruleaza in conformitate cu prevederile OUG 109, are ca scop identificarea, recrutarea și selectarea celor mai potriviți candidaţi pentru ocuparea a 5 (cinci) posturi de membri ai Directoratului Hidroelectrica, și anume:

1. Director General – Președinte al Directoratului (– Chief Executive Officer CEO)

2. Director Financiar (Chief Financial Officer CFO)

3. Director Operațional (Chief Operating Officer COO)

4. Director de Investiții (Chief Investment Officer CIO)

5. Director Administrativ și Logistică (Chief Administrative Officer CAO).

Printre condițiile obligatorii de îndeplinit se află următoarele:

  • Studii superioare conforme cu funcția pentru care au aplicat
  • Experiență generală de muncă de minim 7 ani
  • Experiență profesională de minim 5 ani în funcții de conducere în domeniul specific funcției pentru care au aplicat
  • Cunoașterea limbii române – nivel avansat
  • Cunoașterea limbii engleze – minim nivel mediu
  • Fără înscrisuri în cazierele judiciar și fiscal
  • Stare de sănătate corespunzătoare postului

Citește și: