- In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat in ultimii ani la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut de la 290 dolari/1.000 mc in 2009 la 400 de dolari/1.000 mc in prezent.
De asemenea, autoritatile trebuie sa pregateasca un calendar al liberalizarii pietei gazelor, fapt care este prevazut si in Directiva europeana 73/2009 privind organizarea pietei gazelor, directiva care ar fi trebuit transpusa in Romania inca de pe 3 martie. Deocamdata, exista in dezbatere publica un proiect de ordonanta privind transpunerea directivei.
Potrivit art. 98, aliniatul 5 din OUG privind piata gazelor, "in termen de ___ luni de la data intrarii in vigoare a prezentei _______ANRE va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate catre toate categoriile de clienti, cu exceptia clientilor vulnerabili". De asemenea, aliniatele 7 si 8 din acelasi articol arata asa: (7) Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale, toti consumatorii au dreptul de a fi alimentati cu gaze naturale in aceeasi structura intern/import a surselor. Pentru piata reglementata, asigurarea, in aceasta structura, a cantitatilor de gaze naturale se realizeaza de catre furnizorii licentiati, acestia avand acces nediscriminatoriu la sursele interne de gaze naturale. (8) Prevederile alin. (7) se aplică conform unui calendar aprobat ..................." Liniutele arata ca autoritatile nu stiu foarte clar in cat timp se va produce eliminarea preturilor reglementate. Calendarul trebuie intocmit de ANRE, insa surse din piata spun ca aceasta inca nu a primit "ok-ul" din partea premierului pentru stabilirea unui termen exact. "Trebuie sa facem mai intai un studiu, iar compania care se va ocupa de elaborarea acestuia trebuie selectata prin SEAP. Deci mai dureaza, nu putem spune cand va fi gata calendarul. Prin toamna, cel mai probabil", spun reprezentanti ai ANRE. Pana atunci, insa, trebuie aprobat actul normativ, iar acesta nu poate fi adoptat cu liniute.
Directiva introduce si notiunea de client vulnerabil. Potrivit definitiei din proiecte, in categoria clientilor vulnerabili intra consumatorii casnici si cei care furnizeaza servicii sociale esentiale, cum ar fi asistenta medicala sau ingrijirea copiilor, activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere, precum si servicii indispensabile pentru functionarea statului, definiti prin Hotărâre a Guvernului. Insa, autoritatile sunt constiente ca nu orice consumator casnic poate fi numit client vulnerabil, de aceea inca se lucreaza la definirea acestuia. O persoana cu averi impresionante poate fi consumator casnic, insa nu poate fi inclus in categoria clientilor vulnerabili. De aceea, autoritatile vor sa introduca un plafon de venituri pana la care un consumator poate beneficia de gaze la preturi reglementate.
Daca ar fi dupa mine toti ce care au fost la putere, indiferent de partid, ar trebui trasi la raspundere, dar se pare ca tu consideri ca numai unii ar trebui. Ceilalti, indiferent de ce au facut, ar trebui premiati.
Daca dna Boagiu spune ca ar fi trebuit sa avem kilometri intregi de autostrada. Cineva a spus ca Romania nu are nevoie de autostrazi si acum multe drumuri sunt super sufocate de nr de masini. Oare isi asuma cineva raspunderea pt asta? Oh, stai, am uitat. Iliescu si Nastase sunt de vina si pt asta.
Privatizarea Petrom a fost votata in UNANIMITATE de parlament.
Punct !
Ciocu Mic toti !
Sanatate multa Petrom (in pamant morcobi ati pus? )
Pe de alta parte, nu pot sa inteleg ce are pretul gazelor cu... prefectura.
Pe de si mai alta parte, a venit primavara, consumul de gaze a scazut iar procentul de gaze autohtone (mai ieftine) "in cosul de consum" creste substantial.
http://www.zf.ro/companii/e-on-liberalizarea-pretului-la-gaze-e-o-veste-buna-multumim-suportului-fmi-7968083/
inflatie: 8% x 3 = 24%
tva marit: 5%
crestere preturi la alimente/carburant/servicii etc: 20% (dupa ce am scazut tva-ul calculat separat).
per ansamblu' salariul (ca si putere de cumparare) mi s-a diminuat cu 50% (n-am pus cresterea euro de la 3,6 la 4 in ultimii 3 ani)
daca as fi fost bugetar as fi vorbit de 75%
personal m-am intors (ca si putere de cumparare) prin anii '99-2000. deci vreo 10-11 ani.
asta inseamna ca prin 2025 iesim din criza. sa ne bucuram!
p.s: nu-s platitor de rate la banci.
p.p.s: daca eram, nu mai apucam sa scriu comentariul asta caci imi reusea saritura de pe casa poporului pana in piata constitutiei. ca mesterul manole!:)
azi e ultima zi de criza...
trecand la lucruri mai serioase, pretul gazului este la momentul asta o combinatie intre 290 euro cumparat de la rusi si 110 euro cel din productia interna. in medie, distribuitorul plateste cam 200 euro pe 1000 mc. daca adaugam tva, ajungem la 250 euro/1000mc. asta inseamna cam 1025 ron.
la consumator pretul e cam de 1200 ron.
cel mai probabil insa, cheltuielile distribuitorului sunt mai mari decat diferenta de 175 ron...
dar nu cu mult, poate inca pe atat, inca 175 ron
deci o scumpire de 10-12% ar acoperi cheltuielile incluzand si un profit, marja mica desigur
dar scumpiri de 22% vor insemna marirea spectaculoasa a marjei, mai ales ca distribuitorul face profit acum la gazul vandut consumatorilor industriali....
asa ca, politic vorbind, adevarul e pe la mijloc. gasca psd si-a luat comisionul la momentul potrivit si a expus romanii la jefuire sistematica.
actuala putere ajuta aceleasi companii sa se imbogateasca, pentru un comision cat se poate de actual.... desigur, tot pe spinarea romanilor...
realitatea e ca urmeaza alegeri si indiferent cine ar fi fost la putere ar fi facut exact acelasi lucru; la campaniile electorale contribuie bogatii, mai ales cei care castiga bani din relatia cu statul.
drept pentru care acesti 'sponsori' vor avea mereu castig de cauza in fata omului obisnuit, care nu reprezinta mai mult decat o statistica a stampilelor pe hartia reciclata a buletinelor de vot...
1) afaceristii trebuie sa plateasca pretul international pentru a nu impiedica o concurenta corecta.
2) consumatorii casnici, inclusiv cei colectivi, ar trebui sa plateasca un pret corelat cu venitul lor, respectiv aceeasi cota din venit pe care o platesc si locuitorii altor tari si nu acelasi pret. Acest lucru se poate rezolva prin decuplarea consumului casnic de asanumitul cos cu ajutorul caruia guvernele au aruncat in spatele populatiei nevoia de profituri uriase ale distribuitorilor straini care i-au corupt.
3) oricat de trendy ar fi sa te declari de dreapta, a sustine in prostie o cota fixa de impozit la resurse nationale nu e decat o forma de coruptie sau de prostie. Ar trebui introdus un drept de preemptiune al cetatenilor la consumul resurselor tarii. Fiecare tara are atuuri si vulnerabilitati. Noi am anulat atuurile si ne minunam de situatia tarii. N-are decat guvernul sau acolitii sai sa vanda la export sau sa dea investitorilor electricitatea produsa pe gaze de import, hidrocarburi de import si carbune, in aceleasi conditii ca in alte tari si nu sa le asigure firmelor neperformante profitabilitate prin subventie incrucisata si mascata pe seama populatiei. Populatia tarii nu mai are resurse pentru a sustine noi sacrificii si guvernul risca foarte mult sa se trezeasca cu o explozie de masa cum n-a vazut nici in '89. Guvernantii ar trebui sa stie ca sunt din ce in ce mai multi aceia care ar accepta centura cu explozibil daca cineva le-ar garanta ca dupa aceea familia lor ar fi salvata. Aceasta situatie creeaza o grava amenintare la securitatea nationala si in flancul sudic al NATO. De ce asteapta optuzii guvernanti sa se intample si nu se opresc macar in ultimul ceas ? E foarte simplu. Fiecare om din Romania trebuie sa aibe minumum 300$/luna pentru a supravietui in acest moment. Guvernul care nu le poate asigura acest venit trebuie sa plece. Restul e poveste pentru creduli.
Eu as propune sa continuam protestele fata de pretul benzinei care este foarte nesimtit.
Daca nu am alimenta la OMV un an de zile ,cred ca ii putem baga in faliment si in timp ce nu alimentam la OMV anuntam ca urmeaza pe lista petrom samd.
Putem incepe cu oricare dintre ei.
Voi ce credeti??