Petrom se afla in conflict cu autoritatile statului, marul discordiei fiind centrala electrica de la Brazi in care compania a investit 500 de milioane de euro. Totul a pornit de la faptul ca Petrom intentiona sa utilizeze pentru centrala de 860 de megawati de la Brazi doar gaze de productie interna. Planurile companiei au fost zadarnicite de Ordinul comun 11/2011 al ministrului economiei, al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, care obliga Petrom sa formeze un cos de gaze interne si din import pentru alimentarea centralei. Ministerul Economiei considera ca nu poate lasa Petrom sa intre pe piata energiei electrice cu avantaje in plus fata de alti competitori. Petrom nu s-a lasat si a contestat in justitie ordinul pe motiv ca ar contravine Legii Gazelor.

Petrom, principala companie suprataxataFoto: AGERPRES

Cum justifica Petrom necesitatea alimentarii centralei de la Brazi doar cu gaze din productia interna

  • "Potrivit principiilor noastre de business, respectam intotdeauna legislatia din Romania. Cu toate acestea, disponibilitatea gazelor din productia interna este rezultatul unui efort investitional semnificativ. Ar trebui de asemenea avut in vedere faptul ca centrala de la Brazi nu va primi certificate CO2, spre deosebire de alte centrale din Romania, ceea ce constituie un avantaj decisiv pentru acestea (20 mil Euro in 2011-2012)", se arata intr-un raspuns al Petrom catre HotNews.ro.
  • In ceea ce priveste ordinul comun al Ministerului Economiei, ANRE si ANRM, "Am intreprins masurile legale pentru a contesta legalitatea acestui Ordin ce contravine Legii Gazelor din Romania, legislatiei europene si principiilor UE privind piata interna. Nu putem anticipa decizia curtii sau potentiale reactii ale Comisiei Europene", mai precizeaza reprezentantii Petrom.

Nota redactiei: Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate. Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, cu 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Care este interesul? "In functie de conditiile de piata, ne asteptam la un consum total care ar putea sa varieze intre 0,6 - 0,9 miliarde metri cubi/an, ceea ce reprezinta mai putin de 18% din productia anuala de gaze a Petrom", au mai afirmat reprezentantii companiei.

De se feresc de importuri? In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand la 400 de dolari/1.000 mc. Anul trecut, Petrom, al doilea mare producator dupa Romgaz, a asigurat circa 46% din productia de gaze la nivel national, ceea ce inseamna aproximativ 5,1 miliarde metri cubi, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

De ce se tem autoritatile sa permita alimentarea cu gaze doar din productia interna

  • Ponderea importurilor a tot crescut, mai ales din cauza facilitatii primite de  combinatele chimice care au consumat o lunga perioada de timp, din 2009 pana in octombrie 2010, doar gaze din productia interna. Consumul masiv din productia  interna a golit depozitele, ANRE fiind nevoita sa creasca ponderea importurilor in structura amestecului de gaze naturale pana la 40%, fata de 20% cat era in  mod obisnuit. Daca Petrom ar si-ar indrepta 20% din productie catre centrala de la Brazi, ponderea importurilor in cosul destinat celorlalti consumatori va fi si mai mare, fapt care s-ar putea reflecta in preturi.

Pentru a evita o astfel de situatie, a fost emis Ordinul comun 11/2011/39/177/2010 care modifica Ordinul comun 102.136/530/97/2006. Potrivit noului ordin, sunt introdusi in categoria celor care trebuie respecte structura amestecului de gaze naturale -titularii de acorduri petroliere, pentru cantitatile de gaze naturale utilizate pentru consumul propriu, la toate locurile de consum, la sediul principal, precum si la sediile filialelor, sucursalelor, agentiilor, reprezentantelor, punctelor de lucru si ale celorlalte sedii secundare, in derularea tuturor activitatilor, cu exceptia operatiunilor petroliere si a consumurilor tehnologice specifice acestora".

Mai mult, noul ordin prevede ca Transgaz poate sista transportul gazelor, daca Petrom nu face dovada faptului ca si-a realizat cosul cu gaze din productia interna si din importuri.

"Ar fi concurenta neloiala intre centrala de la Brazi care consuma numai gaze din intern si altele care utilizeaza gaze dintr-un cos"-Surse

Ordinul din 2006 defineste cosul de gaze si permitea Petrom sa utilizeze gaze din productia interna pentru consum propriu tehnologic. "Pentru a nu mai lasa loc la interpretari, in Parlament, s-a incercat clarificarea statului de consumator prevazut in Legea gazelor 351/2004. Practic, ceea ce se prevede in ordinul comun care nemultumeste acum compania Petrom, au incercat parlamentarii sa introduca in Legea gazelor. Deocamdata, proiectul se afla la Camera Deputatilor. Nu numai pentru Petrom este valabil acest ordin, ci si pentru Romgaz care urmeaza sa prea termocentrala de la Iernut. (n.red. Romgaz urmeaza sa isi contruiasca la Iernut o centrala electrica pe gaze, de 600 MW)", au declarat pe HotNews.ro surse din Ministerul Economiei.

Indignarea celor de la Petrom este cu atat mai mare cu cat au fost obisnuiti pana acum sa utilizeze gaze din productia interna pentru consum propriu tehnologic in cazul combinatului de ingrasaminte chimice Doljchim. Acum nu se mai pune problema deoarece activitatea Doljchim a fost redusa pana aproape de inchidere.

  • "Petrom a avut o cantitate mare pentru consumul propriu tehnologic, a fost cazul mai vechi al alimentarii combinatului de la Doljchim, cand foloseau gaze din productia interna, la un pret mai mic. In cazul centralei de la Brazi, sa nu uite ca vor sa utilizeze gaze din intern pentru a intra intr-un sistem energetic. De aceea, cred ca pentru alimentarea acestei centrale trebuie sa foloseasca din cos. Ei (n.red. Petrom) fac energie, intra pe piata energetica romaneasca si ar fi concurenta neloiala intre centrala aceasta care consuma numai gaze din intern si altele care utilizeaza gaze dintr-un cos. In niciun caz nu putem sa dam o derogare pentru Petrom. Orice derogare inseamna ajutor, iar ei (Petrom) trebuie sa indeplineasca cerintele valabile pentru toata lumea", au mai spus pentru HotNews.ro surse din Ministerul Economiei.

Citeste si cum poate fi obligata Romania sa dea "unda verde" exporturilor de gaze.