Compania Facebook a asigurat sâmbătă că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii (de cel puțin 15%) şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7”, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg, potrivit AFP și Agerpres.

„Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite”, a adăugat Clegg.

În schimb, confederaţia caritabilă Oxfam a apreciat că este „absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore”, a consemnat Reuters.

Prin acordul anunţat sâmbătă - privind un impozit minim de 15% -, G7 „a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea”. Or, „oprirea exploziei de inegalitate provocată de Covid-19 şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect”. „G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor”, conchide Oxfam.

Citește pe acest subiect: