5 efecte si 5 posibile solutii ale proiectului de lege privind plafonarea dobanzilor (profesor ASE)

de DP     HotNews.ro
Joi, 22 februarie 2018, 22:49 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Musetescu, director Departament Relatii Economice Internationale, ASE
Foto: Hotnews
"Ca profesor, nu credeam ca un subiect  care apare in a doua sau a treia lectie din manualele de economie clasica - impunerea unui pret maximal la un anumit produs intr-o piata-  va reveni in discutia publica avand si o miza atat de importanta. Constat ca traim intr-o perioada in care premise institutionale ale economiei de piata sunt puse in discutie. Impactul impunerii unui pret maxim intr-o economie de piata duce clar la o scadere a ofertei, ducand la descurajarea intrarilor de capital in Romania", a explicat  joi profesorul Radu Musetescu, directorul Departamentului de Relatii Internationale din cadrul ASE, la o conferinta organizata de Finmedia.

"Dezvoltarea economica in Romania depinde de stocul de capital. In masura in care o plafonare a dobanzilor e sub pretul dobanzii competitive, apar aceste  efecte: producatori marginali vor fi eliminati de pe piata, ceea ce duce la o insuficienta cantitativa a ofertei in relatie cu cererea. In plus, producatorii marginali se vor reorienta in alte sectoare de activitate unde vor genera o supradimensionaare a ofertei, cu efecte de restructurare la nivelul acelor sectoare", mai spune Musetescu. Pe partea de cerere, adauga profesorul de economie, va aparea un efect de "selectie adversa" prin care cumparatorii marginali intrati pe piata vor da afara alti cumparatori care anterior erau competitivi dar acum nu mai sunt in aceasta pozitie si, una peste alta, aceste plafonari vor mari creditele neperformante, afectand stabilitatea sistemului.

Intr-un raport al Bancii Mondiale se arata ca "utilizarea plafoanelor pe ratele dobanzilor au scazut in ultimele decenii - circa 76 de tari din lume utilizeaza in prezent diferite forme de plafonare a ratelor dobanzilor  toate cu grade variate de succes, incluzand retragerea institutiilor financiare de pe segmentele sarace sau speciale ale pietei, o crestere a costului total al creditului prin perceperea de comisioane sau taxe aditionale din partea creditorilor samd" [Banca Mondiala, octombrie 2014].

"Evidentele empirice releva o prejudecata eronata favorabila cu privire la aceste plafoane in masura in care ele nu aduc nimic bun in ameliorarea cauzelor esecurilor pietei financiare, esecuri care trebuie rezolvate inainte ca ratele dobanzilor sa scada pe termen lung".

Un alt grup de cercetare si analiza arata intr-un raport similar din 2004: "clientii saraci fie nu mai au nici o alternativa de a accesa serviciile financiare fie trebuie sa se intoarca la pietele de credit informale, care sunt mai costisitoare. Plafoanele pot duce, de asemenea, la o transparenta si mai redusa cu privire la costul creditului, in masura in care creditorii reactioneaza la plafoanele asupra ratelor dobanzilor prin adaugarea de comisioane generatoare de confuzie la serviciile lor"

Experiente internationale:
 • 1. Japonia
"Legea a fost promovata cu intentia de a salva debitorii supra-indatorati care au ajuns intr-o stare mizerabila din cauza datoriilor, dar pe de alta parte, restrictionarea ratei dobanzii a avut ca efect colateral intrarea altor persoane <<intr-o stare mizerabila deoarece nu au mai avut acces la credite>>" (Domoto 2010).

 • 2. Slovacia
"Impunerea acestui plafon a dus la scaderea drastica a ratelor dobanzilor practicate de institutiile nebancare si a fost partial responsabila de cresterea scadentei creditelor acordate" (FMI 2017).

Pe piata nebancara gradul de concentrare a crescut ca urmare a iesirii de pe piata a unor creditori importanti. Un numar de doar trei companii detin circa doua treimi din piata . Cresterea semnificativa a creditelor de consum neperformante vine in contrast cu cresterea economica" (NBS 2017).

Alte rapoarte (Bhutta, Goldin si Homonoff, 2016) vorbesc in aceiasi termeni despre "payday loans"
 • "interzicerea creditelor pe termen foarte scurt nu reduce numarul celor care apeleaza la servicii financiare alternative. Desi utilizarea acestor credite scade ... reducerea este compensata de cresterea sumelor imprumutate de la firmele de amanet ... persoanele care se indreapta catre firmele de amanet ... nu au acces la creditarea oferita de bancile traditionale
 •  problema creditelor pe termen foarte scurt nu poate fi abordata in izolare, fara sa se ia in calcul disponibilitatea si dezirabilitatea altor forme de credite cu dobanzi mari".

Efecte ale plafonarii dobanzilor

 • altereaza mecanismele de piata: concurenta mai mica in sectorul financiar; diminuarea sofisticarii pietei, diminuarea calitatii serviciilor financiar-bancare;
 • incurajeaza creditarea la negru: case de amanet, camataria ilegala, crima organizata, evaziunea fiscala;
 • limitarea accesului la finantare a unei parti din populatie (excluderea financiara), care este vulnerabila: nebancarizabili (nu folosesc servicii bancare sau le folosesc foarte rar ¬ zona rurala izolata), cei care nu doresc formalitati din spatele unui credit (au venituri la negru sau primesc remitente din afara sau nu au garantii), cei care au riscuri ridicate (sunt deja imprumutati si nu mai pot imprumuta, sunt pe lista neagra a celor cu datorii ¬ incidente de credit, nu au venituri)
 • restrangerea industriei si a activitatii din industrie (pierdere de locuri de munca)
 • repozitionarea costurilor ca urmare a plafonarii dobanzilor (studiile arata o crestere a costurilor adiacente)
Posibile solutii:
 • renuntarea la plafonare (independent de alte masuri)
 • norme de bune practici / coduri de conduita, negociat de participanti
 • shame and blame = transparenta, abilitatea permanenta de comparare din partea clientilor, prezentarea cazurilor ajunse in justitie
 • imbunatatirea concurentei in sectorul IFN (fara restrictii legate de capital, simplificare proceduri, incurajarea caselor de amanet sa devina IFN-uri)
 • campanie de educatie, eventual finantata de IFN-uri
Prezentarea profesorului Musetescu a fost facuta in cadrul seminarului "Intalnire cu presa economica" organizat de Finmedia.

Pana acum s-au exprimat impotriva acestui proiect de lege economisti independenti, avocati, reprezentanti ai PNL (consilier al presedintelui PNL) iar acum alti profesori de economie. Poate ar fi momentul ca initiatorii acestui proiect sa deschida o dezbatere deschisa, iar cel care are argumente mai solide sa invinga.

Este de prisos sa adaugam ca bancherii se vad in fata unei alte provocari pe care nu si-o doreau si pe care o contesta din punct de vedere al

 • Impactul exista si asupra consumatorilor si asupra industriei. Vom veni cu aceste cifre nu doar pe acest proiect ci si pe alte proiecte (eliminarea titlurilor executorii sau cesiunea de creante) (opinia sefului Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu)
 • Propunerea are mai multe efecte perverse, explica si Horia Braun, economistul sef al BCR. Ceea ce in alte tari asemenea initiative au fost dedicate evitarii acelor imprumuturi de tip camata, la noi respectivele initiative le incurajeaza. Practic, un client cu rating de risc mai scazut  (cu venituri mai mici sau cu dificultati de plata anterioare) va fi eliminat de la creditare, a explicat si economistul sef al BCR, Hria Braun. Un alt efect pervers, explica Braun, e ca Roborul este acum pe un trend de crestere. Lucram prin urmare si cu un risc de dobanda. Practic, iei acum un credit cu dobanda variabila, dar nu ai de unde sa stii cat vei avea rata la anul. O solutie ar fi sa iei credit cu dobanda fixa. Dar daca acelea vor fi mai mari decat dobanda maxima prevazuta de acel proiect, o sa dispara si dobanda fixa.

Una peste alta, o dezbatere este necesara. E greu sa faci fata unor propuneri legislative promovate de initiatori care poate nu au suficiente cunostinte despre modul in care functioneaza industria bancara, iar o dezbatere deschisa de idei nu poate decat sa deschida calea unui compromis, care sa faca proiectul aplicabil si, mai ales, care sa ajute debitorii.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





2836 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Adica ? (Vineri, 23 februarie 2018, 0:14)

  galeo [utilizator]

  Adica ne spuneti ca mai toti din lumea occidentala ce au introdus plafonarea sunt niste tampiti ?
  • 0 (2 voturi)    
   Adica (Vineri, 23 februarie 2018, 8:46)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Unii invata din greselile proprii, altii din greselile altora. Fiecare cat il duce capul.

   In Japonia s-a pus o limita de 20% pt dobanda la creditele de nevoi personale si un plafon de indatorare de 30% din venituri. Rezultatul? IFN-urile au dat faliment si au fost cumparate de banci, iar japonezii saraci au trecut la carduri de credit.
   • -1 (1 vot)    
    In ce an a fost introdusa limita in Japonia? (Vineri, 23 februarie 2018, 9:51)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Si cine a pus limita? Hai nu e mare efortul.
   • +1 (1 vot)    
    asta e cu totul altceva (Vineri, 23 februarie 2018, 10:43)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Asta e ceva ce are sens, bun sau rau dar are sens. Mai ales in Japonia, unde inflatia e 0% de decenii bune.
  • 0 (0 voturi)    
   asta e alta dezinformare tipica psd ... (Vineri, 23 februarie 2018, 10:42)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ... desi zamfir e din PNL...

   Uite aici o analiza despre ce e in europa:
   http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/plafonate-dobanzile-credite-europa-germania-jurisprudenta-indica-dobanda-maxima-dublul-dobanzii-referinta-romania-bancile-revolta-dupa-propunerea-plafonare-2-5-ori-dobanda-bnr-arata-restul-statelor-17026562

   Vei vedea ca inafara de Slovenia, nimeni nu are restrictii raportate la donabda de referinta.

   Cam peste tot restrictiile sunt de genul: ai voie sa dai credit cu maxim 30% mai mare deict media pe ultimele 6 luni la creditele de acel tip. Ceea ce e cu totul altceva decit 2.5* dobanda de referinta, care dobanda poate fi si 0. limitarea la 30% peste media creditelor de aceeasi categorie chiar mi se pare o idee rezonabila, impiedicind bancile sa profite de contracte de creditare semnate de client ca primarul. E dobanda medie pe credite imobiliare de 4%, nu ai voie sa pecepi mai mult de 5.2%.
 • -2 (8 voturi)    
  Bancilor le place saorma .. cudetoate (Vineri, 23 februarie 2018, 2:22)

  yoko ono [utilizator]

  Daca prin limitarea dobanzii bancile nu mai pot face profit / afecri .. pot sa plece.
  Unde scrie ca banca trebuie sa faca profit in Romania ??
  Poate face profit in .. Malta, Grecia, Tenerife, Filipine .. Pamantul e rotund.
  Mars afara si faceti profit cat vreti. Nu bea nimeni din apa voastra
  • 0 (4 voturi)    
   ?!? (Vineri, 23 februarie 2018, 9:01)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

   Iti pune cineva pistolul la tampla sa iei credit? Sau creditarea a devenit un fel de utilitate de baza, precum energia electrica?
   • 0 (2 voturi)    
    Clauze abuzive, furt si dobanzi ilegale (Vineri, 23 februarie 2018, 9:47)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Si da poate ca ar fi mai cinstit sa iti puna un pistol la tampla. Poate asa nu le-ar mai trece nimeni pragul - si poate doar asa oamenii ar intelege ca adevaratii camatari la noi sunt bancile patronate de BNR. La exterior sunt investigate si amendate. La noi sunt sprijinite direct de imortatul Manole.
    • +1 (1 vot)    
     seriooos? (Vineri, 23 februarie 2018, 10:48)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Clauze abuzive ca lumea nu citeste si nu se informeaza minimal inainte sa semneze? Mai degraba citesti prospectul de la detergent cand esti pe buda, nu?
     Furt? I-auzi. Detaliaza.
     Dobanda ilegala? Pai si preturile sunt ilegale, nu?

     Am 2 credite luate in perioada in care lumea era "inselata", doar ca am studiat piata si am luat de la o banca mica, greceasca, in timp ce lumea lua de la branduri si imagini frumoase. Nici acum nu pot fi batute conditiile pe care le am.

     BNR/statul ar trebui sa intervina pe pietele captive. Cum ar fi la PJ-uri unde esti obligat sa ai cont. Credit NU te obliga nimeni sa iei. Neinformat minimal, cu atat mai putin. Scuza-ma, dar nu mi-e mila de prosti. Deloc.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu iti este mila doarece esti unul dintre ei (Vineri, 23 februarie 2018, 11:32)

      Fides [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      In democratie daca unul este furat, toti sunt furati. Dupa mintea ta, daca tu nu ai avut parte de clauze abuzive atunci inseamna ca ele au existat doar la aceia care nu au inteles o formula exponentiala, ce este schimbata discretionar de o banca.
      Bafta in continuare. Ca la noi chiar e chestie de noroc.
      • 0 (0 voturi)    
       :))) (Vineri, 23 februarie 2018, 13:10)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Fides

       Ce numesti tu furat, scumpule? Ca semnezi fara sa citesti sau sa te consulti cu cineva? Nu am avut parte pentru ca am citit. Una la mana. Doi la mana, nu prea erau clauze "abuzive" care sa nu fie la vedere. Ca preturile din magazine. Daca vezi ceva mai scump ca in alta parte, este un pret abuziv? Intri in greva foamei pana inchide ala sandramaua? Te miorlai in fiecare duminica la biserica si dai acatiste sa dispara magazinul cu preturi "abuzive"?

       Stiu dobanzile compuse din "marja bancii" + euribor. Le-am dat jet direct. Orice om cu iq supraunitar, care semneaza pe 30 (treizeci) ani, intreaba ce dracului este marja bancii si cine o stabileste. Sau macar se consulta cu cineva care are habar. Dupa cum spuneam, nu mi-e mila de prosti.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 februarie 2018, 8:28)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i chiar asha (Vineri, 23 februarie 2018, 10:57)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui

   Reglementari exista peste tot, dar facute cu capul nu cu posteriorul. Acu ca tot a ajuns la moda subiectul, m-ai uitat nitel peste gard sa vad cum e la altii. Si in mai toata europa plafonarea e in felul urmator: n-ai voie sa percepi dobanda mai mare cu 30% decit media pietei pe acel tip de credit. Adica daca in perioada semestrul 2 2017 dobanda medie la imobiliare a fost de 4%, in sem 1 2018 nu ai voie sa percepi lmai mult de 5.2%. Ceea ce e muuuuult mai rezonabil decit cretinatatea ai cu 2.5% * dobada de referinta, care e fractie la piciorul de lemn cind robor ajunge la 3% sau peste si devine ilogica cind dobanda de referinta e 0.
 • +1 (1 vot)    
  Ziua si expertul (Vineri, 23 februarie 2018, 8:48)

  Fides [utilizator]

  Acesti pseudo docti trebuie luati la pachet si trimisi la export in tari unde dobanda este prelafonata, precum Germania, Franta etc. Poate-i pun la punct si pe occidentali.
  Auzi da organizatia Salvati familia nu are si ea o opinie vizavi de proiectul asta de lege?
  • 0 (0 voturi)    
   de ce? depasesc capacitatea ta de intelegere? (Vineri, 23 februarie 2018, 10:58)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Tu pricepi maxim propunerile gen zamfirsi piperea si oricine iti spune chestii mai complicate e un dobitoc care trebuie exilat? Bolsevism in forma pura
   • 0 (0 voturi)    
    Germania, Franta etc (Vineri, 23 februarie 2018, 11:34)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Eu zic ca au fost niste neica nimeni ca au plafonat dobanzile. Apocalipsa vine daca intra legea in vigoare si la noi.
    • 0 (0 voturi)    
     pai ai citit cum le-au plafonat? (Vineri, 23 februarie 2018, 14:26)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fides

     Inafara de slovenia, toate plafonarile sunt facute cu capul, nu cu fundul. Plafonul maxim e calculat la dobanda medie a pietei pe semestrul anterior pe acelasi tip de credit + 33%.

     Ca exemplu, daca dobanda medie la imobiliare in S2 2017 a fost de 4.5%, in S12018 n-ai voie sa ceri dobanda mai mare de 6%. Ceea ce mi se pare chiar o masura decenta, protejind clientii care au semnat ca primarii de abuzurile bancilor

     Pe cind la noi, 2.5* dobanda de referinta, e o cretinatate in stare pura. Cind dobanda a atins minimul de 1.75%, maximul era de 4.33, iar cind roborul a fost 3.75, te limiteaza la 9.35. Si daca vrodata om ajunge la nivelul de disciplina din UE si om avea dobanda de referinta 0, banca tre sa dea imprumuturi fara dobanda.

     In concluzie, au si altii masuri protectioniste, dar gindite, probabil aflate in dezbatere publica perioade lungi, facute simulari pe sistemul bancar ca sa te asiguri ca nu bushesti nici o banca, etc, etc. La noi, viseaza noaptea zamfir ceva,, si a doua zi tot parlamentul voteaza masura lui populista, de frica sa nu zica unii ca e vindut bancilor.
 • -1 (1 vot)    
  Amice (Vineri, 23 februarie 2018, 8:59)

  savatuf [utilizator]

  esti timpit . Nu ma obosesc sa combat toate afirmatiile ci numai doua. Spui ca o plafonarea duce la incurajarea camatariei etc, pe bune, adica o dobanda mai mica ma duce la camatari .
  La fel cu activitatea industriala, deci daca se imprumuta mai ieftin se restrange activitatea, mama ne ai omorat cu logica. Pt toti cei interesati , vedeti ca puteti in anumite conditii sa va imprumutati afara la dobanzi rezonabile.
  Ce incearca Zamfir este sa penalizeze camataria care a depasit limita bunului simt . Cand Isar il curenta pe isarescu am crezut ca e interesat dar am ajuns sa ii dau dreptate , este un sustinator neconditionat al bancilor .
  • 0 (2 voturi)    
   o dobanda mai mica ma duce la camatari (Vineri, 23 februarie 2018, 9:56)

   mariusc80 [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   "o dobanda mai mica" la banca
   => banca pune conditii mai stricte, gen 10ooo EUR pe luna ca sa te imprumut 1oooEUR
   => marea majoritate nu se incadreaza
   => cei care chiar au nevoie de credit vor caut alternative
   => "ma duce la camatari"

   ai ajuns la camatari in 4 pasi, Felicitari
  • 0 (0 voturi)    
   hai sa-ti explic eu (Vineri, 23 februarie 2018, 11:07)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   In general cind expertiza ta e dinamo, ar trebui sa te abtii de la analize bancare.
   1. plafonarea dobanzii va duce la conditii mult mai dure de creditare (gen indatorare maxima 30% din venit, credit de maxim 50% din garantie, etc), pentru ca banca va fi dispusa sa-si asume risc 0. In consecinta, cei cu venituri mari vor avea acces la credite, cei cu venituri mic, nu. Si atunci singura varianta va fi amanetul sau camatarul (ala neoficial, care te executa silit cu bita).

   2. La activitatea industriala, la fel: daca se impun plafoane mari la credite, bancile limiteaza drastic acordarea de credite si scade consumul. Tu pleci de la premiza ca dai o lege, faci dobanda 2% si bancile se conformeaza frumos si dau credite in aceleasi conditii. Ori asta nu se va intimpla, pentru ca bancherii aia nu-s fraieri filantropi dispusi sa-si riste averea pe gratis, ci niste camatari versati, care stiu cit si cum sa riste ca faca profit.

   3. Limitarea camatariei la limita bunului simt nu se face cu 2.5* dobanda de referinta. Daca vrei exemplu, uita-te peste gard si vei vedea la vecini exeple viabile. Gen limitarea creidtului la maxim 30% + media pietei pe ultimele 6 luni pe acelasi tip de credit.
 • 0 (0 voturi)    
  Religie (Vineri, 23 februarie 2018, 12:26)

  savatuf [utilizator]

  Ca unul care sta prin tribune in opinia ta, pot afirma ca tu nu stii nici cat am uitat eu, asa ca sa mai glumim.
  Explicatia ta e una standard, care nu ma obosesc sa o combat s a mai discutat . Ce vreau sa subliniez este ca la noi totul este mai scump decat afara incluisiv dobanzile. Elementul de analiza sau comparatie este ecartul intre dobanzi la credite si depozite care la noi e de porc, raportat si la profiturile obtinute. Concurential vorbiind cand o societate ro se imprumuta mai scump decat cele de afara, atunci avem o problema, restul sunt argumente de doi lei aproape antiromanesti, menite sa "ajute" capitalul autohton sa se dezvolte. Si da m am uitat peste gard sunt multe tari care AU plafoane . Dar reducand la absurd ,cui folosesc niste dobanzi ridicate in afara de banci. Am o Intrebare pt tine ca specialist in domeniu - ce crezi ca s ar intampla cu robor daca isarescu ar inunda piata cu lei si cum se calculeaza tehnic la banca dobanda la creditele in franci elvetieni mai ales cand nu detin fizic valuta mentionata . HAI STEAUA!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by