​DOCUMENT Procedura amnistiei pentru cei cu datorii mici. Pot beneficia aproape 23.000 de persoane fizice

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 19 septembrie 2019, 18:02 Economie | Finanţe & Bănci


Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat procedura pentru anularea restanțelor accesorii aferente obligațiilor bugetare datorate la 31 decembrie 2018, conform unui comunicat de presă. Este vorba de cei care au datorii sub 1 milion de lei, dacă achită principalul până la 15 decembrie. Momentan, este în dezbatere publică. Acest document vine după ce, la finalul lunii august, procedura pentru cei cu datorii mari a fost publicată în Monitorul Oficial.


Astfel, contribuabilii vor putea solicita facilitățile fiscale reglementate în Capitolul II din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 până la 16 decembrie 2019.

Notificarea privind intenția de accesare a facilității fiscale și cererea de acordare a facilității fiscale se pot depune inclusiv prin aplicația online ”Spațiul privat virtual”.

Pot solicita anularea accesoriilor persoanele juridice care, la 31 decembrie 2018 inclusiv, au obligaţii bugetare principale restante administrate de ANAF mai mici de un milion lei.


Cine beneficiază, potrivit MFP:


Beneficiază de aceste facilități fiscale persoanele fizice sau entităţile fără personalitate juridică, unităţile administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţiile publice, indiferent de cuantumul obligaţiilor bugetare principale restante administrate de ANAF înregistrat la 31 decembrie 2018 inclusiv.

În această categorie sunt incluși și debitorii declarați insolvabili, persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau răspunderea potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, ori potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, pentru obligațiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie 2018 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de atragere a răspunderii.

De asemenea, sunt incluși debitorii aflați în procedura insolvenței, ori aflați în dizolvare, debitorii care la 31 decembrie 2018 inclusiv, înregistrează doar obligații de plată accesorii nestinse aferente obligațiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la 8 august 2019 și debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligații bugetare principale scadente până la 31 decembrie 2018 inclusiv, ca urmare a unei inspecții fiscale în derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligațiilor bugetare principale și de data comunicării deciziei de impunere.

ANAF emite decizia de amânare la plată a accesoriilor și decizia de anulare a acestora pentru obligațiile bugetare pe care le administreză dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute. Similar, dacă prin hotărâre a consiliilor locale se stabilește acordarea acestor facilități fiscale, precum și procedura aplicabilă, direcțiile de impozite și taxe locale din cadrul primăriilor emit decizii de amânare la plată a accesoriilor și de anulare a acestora pentru obligațiile bugetare pe care le administreză, dacă sunt îndeplinite condițiile legale.

Printre cei vizați sunt și aproape 23.000 de persoane fizice care au datorii restante în valoare de 1,5 miliarde lei.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8180 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  Sa fim intelesi _ statul roman este hot (Joi, 19 septembrie 2019, 18:40)

  dookuhaka [utilizator]

  Eram prin 1997, parca. O hotarare similara promitea taierea tuturor penalizarilor daca se achita principalul pana la 31 Dec. Noi, prostii, am luat credit pentru a achita totul si a beneficia de indepartearea penalitatilor , asa cum s-a promis. Apoi, prin martie anul urmator, ne trezim cu control la firma. Nu pricepeam unde bate. Se trece la un control de fond, se refuza acceptarea ca deductibila a unei facturi hoteliiere si ne trezim ca incalcam nu stiu ce prevedere a acelei legi, adica nu mai beneficiem de deducerea legala. Concluzia? Toate penalitatile repuse in contabilitate si cu credit ptr princpal.

  Nu credeti in statul roman. Este cel mai mare hot! Nici nu va mai chinuiti sa achitati nimic. E tot degeaba
  • -1 (9 voturi)    
   lol (Joi, 19 septembrie 2019, 21:54)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui dookuhaka

   Dar tu, care practic nu ai platit ceea ce trebuia, ce esti ?

   Hotul striga hotii.
   • +2 (6 voturi)    
    Neplata nu inseamna neaparat rea credinta (Vineri, 20 septembrie 2019, 6:38)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Poate sa insemne si masuri fiscal si tartaneli din partea statului si aici Statul Roman exceleaza!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  noul Bancorex (Joi, 19 septembrie 2019, 20:03)

  Coco Whistle [utilizator]

  vine sub forma amnistiei.
 • +1 (1 vot)    
  doar prostii mai platesc taxe... (Vineri, 20 septembrie 2019, 15:14)

  liviu_ [utilizator]

  asta e romanica... tara infractorilor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by