​Marți, 25 mai, este termenul limită pentru depunerea Declarației unice 2021. Același termen este și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii. Dacă nu ai depus încă formularul, trebuie să ai în vedere câteva lucruri. HotNews.ro a realizat și un Ghid VIDEO cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama, pe care îl punem la finalul articolului, alături de alte link-uri utile.

Declaratia unica 2021Foto: anaf

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Declarația Unică

Ghid VIDEO: Cum completăm Declarația unică 2021 în 10 situații

Ghidul VIDEO de mai jos răspunde la următoarele situații:

  • 1. O persoana fizica impozitata in sistem real. Anul trecut a estimat un venit sub plafon, deci nu a bifat in estimare CAS si CASS, și anul acesta la regularizaera impozitului constata ca are venituri peste plafon. Peste asta a beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic și de reducerea timpului de lucru și vrea să redirecționeze 3,5% din impozit pentru un ONG.
  • 2. Sistem real în care anul trecut a estimat peste plafon și anul acesta are tot peste plafon. La fel, a beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic și de reducerea timpului de lucru.
  • 3. O persoană obține venituri din chirii în valută peste plafon CASS. El are obligația la anul 2020 să regularizeze cursul valutar aplicând cursul de la sfârșitul fiecărei luni.
  • 4. Venit investiții din bursa din România - peste plafon CASS
  • 5. Venit investitii pe bursele din străinătate - peste plafon CASS
  • 6. Venit investiții - sistem real - dividende străinătate - estimare sub plafon CASS
  • 7. Chirie în lei - peste plafon 2021
  • 8. O persoană cu normă de venit care a început anul acesta, în 2021. (La partea de 2020 nu se completează nimic). Să zicem că în aprilie și nu a avut activitate tot anul 2021. El va completă partea de impozit estimat, partea de 2021.
  • 9. Venit din criptomonede 2020 - peste plafon
  • 10. Avocat care activează într-o societate de avocați în care sunt 2 asociați. Fiecare trebuie să depună o Declarație Unică. De asemenea au beneficiat de indemnizație de șomaj tehnic și reducerea timpului de lucru.

Link-uri utile dacă urmează să completezi Declarația Unică 2021

Cum completăm Declarația unică 2021. Ghid Video cu 10 situații prezentate de Cornel Grama

Șase răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din chirii

Zece răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din activități independente

Veniturile din activități independente și Declarația Unică 2021. 10 răspunsuri ale ANAF dintr-o nouă sesiune online cu contribuabilii