Direcția de Soluționare a Contestațiilor ar fi trebuit să treacă de la ANAF la Ministerul Finanțelor. Acest lucru ar fi ajutat contribuabilii onești din țara asta care au parte de abuzuri din partea ANAF (explicăm mai jos). Legea 295/2020 obliga Guvernul să facă asta în 6 luni. Ulterior, a venit Guvernul cu o OUG de prorogare pentru 1 octombrie. Ei bine, HotNews.ro a atras atenția luni dimineață că 1 octombrie este vineri și nu există un proiect de Hotărâre care să ducă la îndeplinire legea și noul termen.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Un proiect de OUG pus pe site-ul Ministerului Finanțelor spune că se prorogă termenul pentru 31 martie 2022. Situația este de-a dreptul penibilă și în dauna contribuabililor onești.

Proiect prorogare termen Direcția de Solutionare a Contestatiilor (click pentru a deschide)

Așa cum a scris HotNews.ro în această dimineață, dacă un contribuabil a fost abuzat de Fisc, de exemplu, nu ar trebui să facă contestația la "colegul de birou" al acelui inspector care a făcut respectivele verificări și a interpretat cum a dorit legislația.

Mai mult, vom avea în continuare situații în care ANAF dintr-un județ interpretează diferit legislația de cel din alt județ.

Trecerea Direcției la Ministerul Finanțelor este cerută de mediul de afaceri de mai mulți ani, iar când a apărut Legea 295 anul trecut, toți au fost bucuroși că se îndreaptă situația.

S-au bucurat degeaba. Termenul s-a tot amânat.

A existat unproiect reorganizare al Ministerului Finanțelor, făcut de fostul ministru Alexandru Nazare cu toate avizele. Deși a fost transmis spre a fi pus pe ordinea de zi către Secretariatul General al Guvernului, a rămas blocat acolo. S-a preferat continuarea prorogării termenului.

Așa va trece anul. Rămâne de văzut dacă și după 31 martie 2022 vom vedea o nouă prorogare. Nimic nu e imposibil, dar e ciudat faptul că nu se dorește acest lucru, mai ales că este în beneficiul contribuabililor.

De ce ar fi bună respectarea termenelor de către Guvern și să treacă Direcția de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor

Toți experții în fiscalitate au spus că reprezintă un lucru bun. Cornel Grama, consultant fiscal, explica pentru HotNews.ro, în decembrie anul trecut, ce însemna de fapt trecerea acestei direcții la minister.

“Cum este acum:

Inspecția fiscală se derulează de cei de la ANAF. La sfârșit se emite decizia de impunere cu obligații suplimentare stabilite, contribuabilul depune contestația. Unde? La ANAF. Nu-s aceiași inspectori, sunt alții, dar tot de la ANAF, probabil de la camera vecină. Depune contestație ca să fie soluționată tot de către niște inspectori de la ANAF. Nu e ok. De multe ori, decizia de soluționare a contestației este un copy/paste la considerentele avute în raportul de inspecție fiscală. E o formalitate, dar trebuie să o completezi pentru că până atunci nu te poți adresa instanței de judecată.

Cum va fi dacă în final se va întâmpla asta:

Decizia de soluționare a contestației se va muta la Ministerul Finanțelor. Acolo este direcția de legislație fiscală din Minister. Se dau actele normative referitoare la aspectele fiscale. Se poate asigura o interpretare unitară a legii pe tot teritoriul României.

În prezent, fiecare unitate de la ANAF dintr-un județ pe o anumită speță au anumite opinii, uneori opuse, diferite. Interpretarea unitară va fi mult mai bună”.