Premierul Marcel Ciolacu a admis vineri că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care va elimina anumite facilități fiscale. Întrebat dacă măsurile vizează scăderea salariilor IT-știlor, acesta a negat, dar a spus că „există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități, dar nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii”.

Anul 2023 ar putea aduce cresteri de taxeFoto: luciano de polo / Panthermedia / Profimedia
  • „Nu există nicio măsură care vizează vreo reducere de salariu. Există măsuri și perioade în care statul își permite să vină cu anumite facilități. Există perioade în care statul nu-și permite să vină cu anumite facilități, dar nu vor fi tăieri de facilități care vor duce la micșorări de salarii.
  • În acele cazuri se mărește salariul minim, astfel încât să nu fie aceste pierderi. Înțeleg reacția celor care au avut anumite facilități, înțeleg reacția că se vorbește de așa-zisele noi taxe.
  • Vă spun că nu sunt taxe. Este de fapt o reașezare a climatului concurențial corect într-un stat.”, a declarat vineri la Tulcea premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu, declarații contradictorii legate de creșterea TVA

După ce zilele trecute a dat de înțeles că nu va mai exista cota de TVA de 5%, ci doar 9 și 19%, deci practic va exista o majorare de la 5% la 9% la anumite produse și servicii, premierul Ciolacu a susținut vineri că „o majorare a TVA-ului ar fi cel mai de evitat lucru”.

  • „Nu vom lua niște măsuri care să ducă la o criză socială sau măsuri care să ducă la dezechilibre macroeconomice.
  • Asta înseamnă că cel mai de evitat lucru ar fi o majorare a TVA-ului. Știm că România a mai trecut printr-o astfel de măsură și nu a avut efectul scontat.
  • Cu adevărat îți aduce venituri rapide la buget, dar îți aduce anumite efecte de instabilitate macroeconomică într-o perioadă medie de timp.”, a declarat vineri Ciolacu.

Ciolacu anunță că vor fi două ordonanțe de urgență: Prima vrea să pună stop risipei banilor din sistemul bugetar

Întrebat despre stadiul în care se află planul măsurilor fiscale, premierul a anunțat că vor exista două ordonanțe de urgență în acest sens.

  • „Vedeți lucrurile în două componente: vom veni în primul rând cu ordonanța de urgență în ceea ce privește sistemul bugetar și economiile din sistemul bugetar și unde să punem stop risipei banilor și cea de-a doua ordonanță, ceea ce este mult discutată, cu venituri mai mari din PIB, din colectare.
  • Așteptăm și de la ANAF o prezentare ce s-a întâmplat în această perioadă. Este evident că e o scădere a veniturilor și din cauza scăderii consumului și a producției industriale. Nu vom intra nici în criză economică, nu vom intra nici în recesiune. România va avea până la sfârșitul anului o creștere economică.
  • Marea provocare este de a continua dialogul cu Comisia, pentru că avem un lucru asumat în PNRR în ceea ce privește deficitul bugetar. După prima discuție avută cu doamna director general /.../ am ajuns la un compromis, pe care o să-l continuăm, mai mult ca sigur, spre sfârșitul lunii august, la Bruxelles.”, a declarat Ciolacu.

Citește și: