În ieșirea publică de miercuri, ocazionată de prezentarea Raportului asupra inflației, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, un veteran care a trecut prin toate crizele economice post-decembriste ale României a lansat la adresa Guvernului o serie de avertismente.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: AGERPRES

Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite. Dar taxele trebuie plătite de toți, fără privilegii fiscale

Ce a spus Isărescu, textual:

Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, sunt pentru 1-3-5 ani. Când depășești 15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața și creează și probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea.

Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade, a mai spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația.

Mare grijă la corecția fiscală. Dacă nu e suficientă pentru finanțatorii țării, vor plăti „cine te aștepți mai puțin”. Și se va vedea și pe cursul de schimb

Ce a spus Isărescu, textual:

Despre corecția fiscală, Isărescu avertizează că dacă nu atinge nivelul așteptat de instituțiile internaționale și piețele, corecția o va plăti „cine te aștepți mai puțin. La riscul de țară suntem cotați sus de tot. Corecția se va duce pe curs, pentru că nu vor mai intra bani în țară. Noi, chiar dacă protejăm acum presiunile pe curs, va dispărea lichiditatea din piață, deci vor crește dobânzile. Fără ca noi să mișcăm câtuși de puțin rata de politică monetară!

Deocamdată nu e nimic clar. „Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial”

Ce a spus Isărescu, textual:

Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial.

Dar dacă această consolidare fiscală nu e bine făcută, nici nu mai apucăm să ne ducem la Fondul Monetar Internațional să semnăm un acord, că ne corectează mai întâi piețele.

Românii nu vor stat minimal. Vor impozite mai mici

Ce a spus Isărescu, textual:

Există această iluzie cu statul minimal. „Românii vor stat minimal”. (Românii...) nu vor stat minimal. Vor impozite mai mici ca în orice țară.

Românii vor un stat ca afară cu autostrăzi, educație, spitale. Sunt servicii publice costisitoare, care (tot timpul...) au fost subevaluate. Cum să faci stat minimal cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecție de piață și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap.

Mai reduceți evaziunea și simplificați sistemul fiscal

Ce a spus Isărescu, textual:

«Există evaziune». Păi când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Sunt acceptate de atâția ani. „Era o poveste, a lui Creangă, nu? Cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Ai un sistem fiscal cu atâtea excepții, nu ai o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal. Asta e treaba Guvernului”, a precizat Isărescu.

Dacă se doreşte ca instituţiile statului să funcţioneze cum trebuie, ele nu trebuie ”răscolite” în fiecare zi cu reforme

El a precizat că instituţia pe care o conduce sprijină Guvernul să găsească soluţii, dar este decizia Executivului în legătură cu reforma aparatului de stat, nu a BNR.

Ce a spus Isărescu, textual:

”Este o decizie politică. Nu este uşoară. Aşa cum oamenii de afaceri spun: vrem predictibilitate, vrem să putem să privim în viitor, la fel şi instituţiile statului, dacă dorim să funcţioneze cum trebuie, nu trebuie să le tot răscolim în fiecare zi, cu reformele. Aici e o treabă grea. E o decizie politică. Eu am făcut o reformă în anul 2000 şi ştiu cum e. Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal decât se discută pe bucăţele. De ce? Pentru că se spune: vrem o ţară ca afară. Vrem servicii publice de calitate, vrem autostrăzi, vrem şcoli de calitate, vrem spitale şi sănătate de calitate. Şi dacă le aduni toate aceste cerinţe, ajungi la 40-50 la sută din PIB. Eram premier, stăteam la masă tot într-un guvern de coaliţie, cererile erau 40%. Şi trebuia să rezolv problema. 40% să le acopăr cu numai 32%. Măi să fie. Dar cum sunt mai mult de 40% şi vrem să le acoperim cu 27% din venituri. Treabă grea. De aia sprijinim Guvernul să găsească soluţii. Este decizia Guvernului, nu este a noastră”, a afirmat Mugur Isărescu.

Din conferință vezi și:

VIDEO Isărescu: Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade / Dacă corecția fiscală nu va mulțumi instituțiile internaționale, o va plăti „cine te aștepți mai puțin”

De ce nu se pot reduce salariile în BNR / Isărescu: Nu putem să coborâm cu salariile specialiștilor din BNR sub ceea ce oferă celelalte bănci centrale

Isărescu: Când privilegiile fiscale depășesc 15 ani devin rente / Înțeleg că unii vor rente viagere. Nu se poate așa ceva

Mugur Isărescu: Problema României este mult mai serioasă din punct de vedere fiscal / Se spune: „Vrem o țară ca afară” / Dacă aduni toate cerințele ajungi la 40-50% din PIB