În străinătate găsim termenul de tipflation, adică o inflație a bacșișului. O simțim în buzunare. Prin faptul că ți se propune printr-o aplicație sau verbal să oferi o sumă în plus se consideră "tipflation".

BacsisFoto: Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Bacșișul a crescut ca valoare. 10% înseamnă mai mulți lei când iei masa în oraș decât în urmă cu 2-3 ani.

Inflația bacșișului este reală, o simțim chiar și la noi. Ne sunt recomandate anumite sume chiar și în aplicațiile de pe care comandăm mâncare. Plătim pentru un serviciu, care oricum ar trebui să fie inclus în preț, în condițiile în care avem chiar și taxă de transport.

E corect să lași un bacșiș de 3 sau 4 lei la o pizza comandată acasă dacă transportul este inclus?

Pizza îngrașă, dar în acest weekend Adrian, după o pauză de 3-4 luni, a zis: "Ia să cumpăr una, oricum nu consum des". A intrat în aplicație, a făcut comanda, iar la final după ce a introdus datele cardului, i-a mai apărut o opțiune: "Mă întreba dacă vreau să las bacșiș".

La o comandă de circa 60 de lei, care includea chiar și taxa de transport, i-a apărut și opțiunea de a da bacșiș. Cel mai mic “tips” era de 4 lei în aplicație.

Știa că are câțiva lei numerar, așa că a bifat „fără bacșiș” în aplicație. Înainte să vină curierul a constatat că are doar 3 lei. I-a dat așa, dar s-a simțit prost că nu a avut 4 lei. Se simțea, într-un fel, obligat să lase 4 și se gândea că-l va judeca și că va fi dezamăgit acel curier.

Când vine vorba despre serviciile de ride sharing (aplicații ca Uber, Bolt etc.), deși la final apare acea opțiune, nu ne simțim vinovați pentru faptul că nu lăsăm acele sume. Diferența este dată de faptul că apare după ce am coborât din mașină și ne gândim că nu vom mai vedea acea persoană, ba chiar uităm să mai scoatem telefonul din buzunar, așa că vedem poate după 30 minute – o oră.

Problema bacșișului: mese mai scumpe în oraș

Anul trecut consumam la masă, în oraș, de circa 80 de lei (2 persoane) și lăsam un bacșiș de 8 lei. Adică 10%. Asta face multă lume.

Cum prețurile au crescut, acum acea masă la același restaurant mă costă cu 20 de lei în plus. La 100 de lei, bacșișul este 10 lei, adică cu 2 lei în plus.

Da, nu te obligă nimeni să lași, dar se simte o oarecare presiune socială în a oferi ceva chelnerului, deși primește salariu pentru serviciile sale.

Practic, acel 10% înseamnă mai mulți bani.

Problema poate fi privintă și prin perspectiva masei monetare, că se creează inflație prin banii pe care îi dai separat la restaurant. Pentru o astfel de analiză ar fi nevoie de anumite date pe care nu le avem. Nu știm cât bacșiș se învârte în Horeca din acest punct de vedere.

Multă lume încă lasă bacșiș numerar de când a fost fiscalizat

În țările în care nu există cultura bacșișului, acest fenomen este considerat inacceptabil. În Coreea de Sud făcea vâlvă o știre, săptămâna trecută, despre o brutărie care a pus un borcan de „tips” pe tejghea. A fost un șoc pentru sud-coreeni. Ei nu înțelegeau de ce se cere bacșiș pentru că nu au primit un serviciu în plus care să merite.

L-au numit și ei: tipflation.

În Canada, fenomenul „tipflation” se simte altfel. A crescut procentul care se lasă chelnerilor, de la 18 la 20%. Deși li se pare scandalos, că situația a scăpat de sub control, pare că se menține trendul. Sunt aceste norme sociale care au împins procentul în sus. În 2016 mai toți canadienii lăsau 15% la restaurante.

Deși în România acel borcan de „tips” de la cafenele există de multă vreme, teoretic se consideră a fi ilegal de când a fost introdusă taxarea bacșișului (fiscalizarea sa). Practic, el era și înainte ilegal, doar că nimeni nu-l băga în seamă. Chiar și ANAF închidea ochii, deși erau bani „la negru”.

*În realitate, ANAF închidea ochii și la bacșișul clasic la restaurant, deși conform legislației era și acesta ilegal.

Ce avem astăzi este o fiscalizare a bacșișului, iar acei bani din borcan ar trebui introduși în casa de marcat. Așa se procedează legal. La fel și cel oferit chelnerilor la restaurante.

Oricum ar fi, cei care lasă bacșiș au constatat că astăzi dau mai mulți bani decât anul trecut sau acum 2 ani.

Sursă foto: Dreamstime.com

Citește și: Ce bacșiș se lasă în alte țări și de ce reprezintă o insultă în Japonia și Coreea de Sud