Intalnirile Media HotNews.ro

VIDEO AUDIO Lucian Romascanu (Cancan Media): Online-ul nu mai este o optiune, ci o necesitate pentru ziare

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:00 Economie | Media & Publicitate


Lucian Romascanu
Online-ul nu mai este o optiune, ci o necesitate pentru ziarele romanesti, a spus Lucian Romascanu, general manager Cancan Media la intalnirea cu cititorii HotNews de miercuri, 8 aprilie. La nivel de posibilitati tehnologice pe online, presa romaneasca sta chiar mai bine, intr-un sens, decat la capitolul tipar, unde rotativele de ultima generatie au aparut doar pentru reviste.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in Studioul HotNews.roRomaşcanu despre planurile cu CancanProblema care se pune, cu privire la viitor, este nu atat trecerea presei scrise pe online, cat versiunile complementare, crede Romascanu: „Cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.”

Dupa discutia cu cititorii, in interviul cu Iulian Comanescu, Lucian Romascanu a mai spus ca grupul pe care il conduce, Cancan Media, e inca in perioada de investitii (nu face profit) si scenariul pentru 2009, avand in vedere si criza, este asemanator. Referitor la titlurile cotidiene care s-ar putea inchide, acestea sunt cam 10 la suta din cele existente (unu sau doua ziare).

Romaşcanu confirmă estimarea de 20% în minus cu privire la piaţa de publicitate şi spune că 10% din titlurile cotidiene se vor închide în 2009Fragmente din intalnirea online
 • Cum arată cititorii de tabloid faţă de cei de quality: „Folosesc de obicei o comparatie cand mi se adreseaza intrebarea asta: nu am stiinta ca producatorii instrumentelor de scris Montblanc sa fi actionat vreodata impotriva Bic. Este o piata pentru fiecare, fiecare livreaza conform nevoilor cumparatorilor. Si, pentru a merge pana la capat cu comparatia, exista multi posesori de Montblanc ce scriu cu Bic-ul destul de des... Putem sa-i caracterizam in fel si chip pe cei care le citesc, dar am fi nedrepti.”
 • Ringier ca rampă de lansare pentru jurnalişti şi manageri: „Libertatea si Ringier in general au reprezentat si reprezinta o rampa de lansare pentru multi manageri si jurnalisti. In ceea ce priveste managerii, toti editorii de presa de acum au in structurile de conducere oameni ce au trecut la un moment dat prin Ringier, si as enumera numai cativa: in afara de Razvan Corneteanu si echipa de la Adevarul unde Razvan Ionescu este o alta recenta achizitie de marca, vorbim de oameni ca Andreea Rosca si Aurelian Amuraritei, Cosmina Noaghea si Cristina Ghelesel, Lucian Ionita si Teo Manolache, Emil Dumitru si multi altii, sper sa nu se supere cei pe care i-am omis. Deci, varianta castigatoare este Ringier - rampa de lansare. Sigur, orice organizatie are lucruri criticabile, in mare parte pe criterii subiective, dar Ringier a fost si ramane un grup de presa OK.”
 • Mass media, rolul educativ şi rolul de divertisment: „Frumusetea presei vine tocmai din acest dublu rol: - este o afacere si trebuie sa functioneze dupa regulile afacerilor, este un factor de educatie si trebuie sa isi asume responsabil acest rol
 • Tabloidul este la fel de cultural ca orice alt produs de presa, atata timp cat isi asuma si isi exercita rolul sau educativ. Am spus mai sus ca ziarele de bulevard livreaza un anume tip de continut cerut apriori si nu printr-o nevoie creata artificial. Deci tabloidele au piata lor bine definita. Insa, pe langa ce indeobste este caracterizat drept continut "tabloid", puteti gasi in ziarele de acest tip mai multe informatii despre premiere teatrale si cinematografice, carti samd decat v-ati astepta in absenta lecturii lor.”
 • Cancan la nivelul anului trecut: „Cancan vinde in tara cca 65% din total in tara. Publimedia a vandut spatiul publicitar al Cancan pana la 31.12.2008 cand acest parteneriat s-a incheiat; alta relatie este aceea in care Cancan este client de servicii tipografice al Coprint, tipografia grupului Mediapro [sSte-ul este vândut în continuare de Media Pro Interactive.]. Suntem destul de departe de Libertatea (e totusi firesc...) dar suntem la bataie cu Click!. Speram ca in 2009 sa fim pe podium ca si cota de piata, lucru recomandat de cifrele de vanzari si audienta extrem de bune.”
 • Online-ul nu mai este o opţiune, ci o necesitate: „Daca intrebarea Dvs. se refera la cum vor arata ziarele in urma impactului tehnologic, v-as raspunde asa: ziarele, de fapt continutul lor, ajunge la public fie tiparit fie online. Din punctul de vedere al tiparului, exista rotative de ultima generatie ce ofera o calitate de exceptie produsului tiparit. Nu avem inca in Romania asa ceva pentru ziare (pentru reviste exista), dar investitii majore vor fi inaugurate in curand. Pe langa calitatea tiparului, va exista si posibilitatea de lipire, insert automat, inseriere la viteze mari etc. ce vor da noi posibilitati marketingului si vanzarilor de publicitate. Dpdv online suntem destul de avansati, site-urile integrand tot ce se poate integra cand se livreaza informatia (text, voce, poze, film). In ceea ce priveste mutarea pe online cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.”
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Lucian Romascanu a fost pana de curand directorul diviziei Bulevard din Ringier, calitate in care a condus printre altele „Libertatea”. Dintre marile grupuri de media din Romania, a mai lucrat la Media Pro.

Din editiile trecute ale Intalnirilor Media HotNews.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Silviu Draghici

  In ultimii ani Libertatea si-a schimbat de doua ori conducerea. Atat Lucian Romascanu cat si Razvan Corneteanu au plecat spre tabloide concurente. Sa inteleg ca Libertatea este un fel de rampa de lansare sau este un mediu rigid in care "suficienta" isi face repede aparitia?

  • Lucian Romascanu

   Buna, Silviu!

   As spune ca Libertatea si Ringier in general au reprezentat si reprezinta o rampa de lansare pentru multi manageri si jurnalisti. In ceea ce priveste managerii, toti editorii de presa de acum au in structurile de conducere oameni ce au trecut la un moment dat prin Ringier, si as enumera numai cativa: in afara de Razvan Corneteanu si echipa de la Adevarul unde Razvan Ionescu este o alta recenta achizitie de marca, vorbim de oameni ca Andreea Rosca si Aurelian Amuraritei, Cosmina Noaghea si Cristina Ghelesel, Lucian Ionita si Teo Manolache, Emil Dumitru si multi altii, sper sa nu se supere cei pe care i-am omis. Deci, varianta castigatoare este Ringier - rampa de lansare. Sigur, orice organizatie are lucruri criticabile, in mare parte pe criterii subiective, dar Ringier a fost si ramane un grup de presa OK.

 • Întrebarea nr. 2 MAX

  Chiar cum se explica succesul tabloidelor, in conditiile in care piata este plina de astfel de publicatii? Eu personal il corelez cu scaderea drastica a nivelului de cultura si a interesului fata de lucrurile de valoare, a unei anumite mase de oameni, destul de semnificativa ca numar. Sunt acei oameni care refuleaza propriile esecuri si dezamagiri si frustrari, si care au o pofta sadica sa dea cu ochii prin curtea vecinului-vedeta, sa isi confirme ca si altii sunt la fel ca el.

  Multumesc!

  • Lucian Romascanu

   Salut, Max!

   Folosesc de obicei o comparatie cand mi se adreseaza intrebarea asta: nu am stiinta ca producatorii instrumentelor de scris Montblanc sa fi actionat vreodata impotriva Bic. Este o piata pentru fiecare, fiecare livreaza conform nevoilor cumparatorilor. Si, pentru a merge pana la capat cu comparatia, exista multi posesori de Montblanc ce scriu cu Bic-ul destul de des...

   Putem sa-i caracterizam in fel si chip pe cei care le citesc, dar am fi nedrepti. Continutul tabloidelor este un continut "de bulevard", ce se poate cumpara ieftin, si raspunde nevoii de divertisment si informatie "usoara".

 • Întrebarea nr. 3 doru

  Buna ziua Domnule Lucian Romascanu,

  intrebarile sunt legata de activitatea mea.

  Criza este evidenta in domeniul nostru, prin functia avuta de Dvs. la Ringier ati afirmat ca "bugete exista" dar trebuie cautate solutii de atragere a acestora, inca mai credeti asta?
  si 2 isi vor revizuii trusturile planul de afaceri in acest an, in sensul ca vor scadea targetele din pub sau vor forta realizarea acestora cu toate ca semnalele din partea clientilor sunt de asteptare in cel mai bun caz?, vor fi aceste bugete realizabile in acest context?

  Mult succes!!
  Cea ce-mi doresc si mie:)

  • Lucian Romascanu

   Insusi enuntul ca "bugetele scad" arata existenta bugetelor de publicitate. Numai ca acestea se vor duce catre mediile care ofera cel mai mult pentru un cost cat mai mic (creste dramatic atentia acordata eficientei) si, de asemenea, se vor duce catre proiecte ce implica un mare grad de creativitate.

   Sa nu uitam ca in asemenea perioade si clientii de publicitate trebuie sa fie creativi in relatia lor cu clientii iar acest lucru trebuie comunicat, deci bugete, desi mai mici, inca sunt.

   Referitor la bugetele de venituri din publicitate ale presei, aceastea sigur vor fi corectate pe masura ce se vor aduce rectificari bugetelor generale ale companiilor. Totusi sunt convins ca tintele vor ramane ambitioase pentru ca fara aceste venituri la un nivel rezonabil insasi afacerea este pusa sub semnul inrtebarii.

 • Întrebarea nr. 4 Martin Luta

  Stimate Dle Romascanu,

  Cum ati defini tabloidele din punct de vedere cultural?
  Sunteti de acord ca cineva trebuie sa produca informatia care se cumpara chiar daca nu e nici constructiva (a Binelui) si nici distructiva (pentru Rau)- ci e doar consumata?
  Martin

  • Lucian Romascanu

   Stimate domn,

   Frumusetea presei vine tocmai din acest dublu rol:
   - este o afacere si trebuie sa functioneze dupa regulile afacerilro
   - este un factor de educatie si trebuie sa isi asume responsabil acest rol

   Tabloidul este la fel de cultural ca orice alt produs de presa atata timp cat isi asuma si isi exercita rolul sau educativ. Am spus mai sus ca ziarele de bulevard livreaza un anume tip de continut cerut apriori si nu printr-o nevoie creata artificial. Deci tabloidele au piata lor bine definita. Insa, pe langa ce indeobste este caracterizat drept continut "tabloid", puteti gasi in ziarele de acest tip mai multe informatii despre premiere teatrale si cinematografice, carti samd decat v-ati astepta in absenta lecturii lor.

 • Întrebarea nr. 5 eu

  crezi ca noul sef impus in locul tau are de gand sa schimbe si conducerea de la Libertatea?

  • Lucian Romascanu

   Este un intrebare ce ar trebui sa ajunga la Claudiu Serban. Multumesc de intelegere, chiar nu stiu ce decizii vor fi luate.

 • Întrebarea nr. 6 HIksos

  va simtiti mandru si impacat cu Dvs dupa ce in ziar apar tot felu de informatii neverificate (sa nu le zic minciuni), poze cu morti, raniti, femei goale, sau tot felu de accidente ?

  • Lucian Romascanu

   N-as vrea sa zic decat ca daca apar acele poze inseamna ca faptele si persoanele pozate au existat si exista un interes public pentru ca ele sa apara.

   In rest, cu tot respectul, presa de bulevard este inca privita prin lentila multor prejudecati. Asta nu inseamna ca nu exista si exagerari dar asta e valabil peste tot.

 • Întrebarea nr. 7 sandu neacsu

  Va ganditi macar un minut pe zi la efectul negativ asupra moralitatii prin promovarea unor personaje care se invart in medii interlope si de joasa speta sociala?

  • Lucian Romascanu

   Astfel de intrebari sunt mai potrivite a fi adresate redactorului sef si sper ca unul din redactorii sefi de tabloide sa fie invitati aici.

   Totusi, daca asemenea indivizi exista nu este vina presei iar faptele lor, in masura in care prezinta interes, trebuie facute publice.

 • Întrebarea nr. 8 curious

  Cum sta Cancan la vanzari in tara, comparativ cu Bucuresti?
  Care este, precis, relatia dintre Cancan si trustul pro?
  Cum sta in acest moment Cancan la capitolul publicitate, comparativ cu Libertatea si Click?

  • Lucian Romascanu

   Buna!

   1. Cancan vinde in tara cca 65% din total in tara
   2. Publimedia a vandut spatiul publicitar al Cancan pana la 31.12.2008 cand acest parteneriat s-a incheiat; alta relatie este aceea in care Cancan este client de servicii tipografice al Coprint, tipografia grupului Mediapro
   3. Sta destul de departe de Libertatea (e totusi firesc...) dar suntem la bataie cu Click!. Speram ca in 2009 sa fim pe pedium ca si cota de piata, lucru recomandat de cifrele de vanzari si audienta extrem de bune.

 • Întrebarea nr. 9 Vali Petre

  Buna ziua,

  Cum vedeti evolutia tehnologica a ziarelor in viitorul apropiat ?
  Ce metode alternative de publicitate considerati ca ar putea fi puse in practica in viitorul apropiat?

  Multumesc

  • Lucian Romascanu

   Daca intrebarea Dvs. se refera la cum vor arata ziarele in urma impactului tehnologic, v-as raspunde asa: ziarele, de fapt continutul lor, ajunge la public fie tiparit fie online.

   Dpdv al tiparului, exista rotative de ultima generatie ce ofera o calitate de exceptie produsului tiparit. Nu avem inca in Romania in pentru ziare (pentru reviste exista) dar investitii majore vor fi inaugurate in curand. Pe langa calitatea tiparului va exista si posibilitatea de lipire, insert automat, inseriere la viteze mari etc. ce vor da noi posibilitati marketingului si vanzarilor de publicitate.

   Dpdv online suntem destul de avansati, site-urile integrand tot ce se poate integra cand se livreaza informatia (text, voce, poze, film).

   In ceea ce priveste mutarea pe online cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.

 • Întrebarea nr. 10 paperless

  Cine e seful cel mare acum, dpdv al deciziilor de management - Lucian Romascanu sau tot Radu Budeanu? De ce credeti ca a simtit Budeanu nevoia de un post la Cancan care nu exista pana acum?

  • Lucian Romascanu

   Buna!

   Dupa fisa postului Lucian Romascanu e sef la Cancan si toate deciziile de management imi apartin.

   Cancan a inceput ca un proiect eminamente anteprenorial si a ajuns in faza in care are nevoie de consolidare si punerea lui in pozitia optima pentru cresterea viitoare. Cred ca de aici nevoia acestei pozitii noi.

 • Întrebarea nr. 11 cititorul superpremium

  Buna ziua,

  Cum ar trebui sa fie abordat, sa fie impachetat subiectul "Revolutie in Moldova" - sau chiar "Gigi Becali la puscarie" - ca sa poata sa vanda optim ziarul Cancan si cum se diferentiaza ziarul asta de celelalte tabloide in materie de subiecte "mainstream"?
  Multumesc

  • Lucian Romascanu

   Este, iarasi, o intrebare pentru redactorii sefi.

   Cum bine spunea cineva inainte de intrarea mea aici, tabloidele se adreseaza mai mult inimii si cred ca subiectul Moldova ar fi trebuit abordat mai generos si in aceasta cheie. Sper sa vedem mai mult despre ce se intampla acolo in zilele urmatoare.

 • Întrebarea nr. 12 Evelin Ceciu

  Lucian Romascanu a condus, tot "printre altele", Compactul. De ce evitati sa i-l treceti in portofoliu? Nu are legatura cu succesul dlui Romascanu in mass-media, tema discutiei de astazi?

  • Iulian Comanescu

   Aşa că răspund eu. Dincolo de "a cui e vina pentru închiderea Compact?" Probabil că Romaşcanu mai are şi alte kixuri la activ, la fel cum am şi eu şi alţii, including Bill Gates, Rupert Murdoch şi nu mai ştiu cine. I-am trecut acolo doar vreo două "succesuri" pentru că fraza aia are rostul de a explica prezenţa lui Lucian aici. O să găseşti acelaşi gen de prezentare la majoritatea oamenilor pe care îi aduc aici. Ne interesează invitaţi care să aibă faţa spre viitor, să poată spune ceva despre direcţia în care ne îndreptăm. De accea argumentăm prezenţa lor prin ce-au făcut bun.

  • Lucian Romascanu

   Evelin,

   Ma bucur ca esti in zona. Da, am condus si Compact si, desi e greu sa accepti, am indeplinit toate obiectivele primite de la sefii mei. Stiu de e greu de digerat inchiderea lui si este un regret pentru toata lumea, chiar si pentru cei care au decis asta.

   Restul e Cancan...

 • Întrebarea nr. 13 Nini

  De ce a fost inschis Compact? Cum e posibil sa reziste o parodie de ziar precum Ring si Compactul sa fie inchis? Este adevarat ca in 2008 ziarul ajunsese la break-even? Va asumati acest esec?

  • Lucian Romascanu

   Cifrele sunt confidentiale dar ce pot spune este ca ziarul Compact s-a gasit in 2008 inca in faza de investitii.

   Imi asum, fireste, parte din acest esec si am motive pentru asta, dar nu neaparat din sfera managementului.

 • Întrebarea nr. 14 Razvan Marin

  Interesant mi se pare faptul ca reviste de gen precum Playboy daca nu ma insel trebuie sa fie in tipla si fara imagini obsecene pe coperta in timp ce libertatea, cananc & etc .... sunt la liber. De ce oare?

  • Lucian Romascanu

   Ca sa vorbim limba de lemn a legii, continutul tabloidelor este "nuditate nonsexuala" deci nu e nevoie de infoliere.

   Totusi, si aici cred ca e prejudecata, pentru ca e mult mai putin continut socant decat se obisnuieste sa se spuna.

 • Întrebarea nr. 15 dani

  E adevarat ca Libertatea si alte tabloide sau bulevardiere din Romania trec pe statul lor de plata, ca si "corespondenti de presa" sau sub alte titulaturi false, persoane care n-au nimic de a face cu presa, insa se lasa fotografiate in diverse ipostaze (de ex. sexy), asezonate cu povesti inventate despre culisele vietii lor? Se face acest lucru pentru a creste tirajul? Nu e aceasta o manipulare a opiniei publice, servindu-i-se false povesti si false stiri?

  • Lucian Romascanu

   Nu am cunostinta despre asa ceva.

 • Întrebarea nr. 16 achim

  Cum vedeti viitorul tabloidelor pe Internet? Ele au trafic foarte mare, dar nu stiu in ce masura este monetizat acest trafic. Si cum va fi monetizat in viitor. Mai bine, mai rau?

  Poate rezista un tabloid doar pe Internet?

  Am vazut ca au aparut multe, dar nu stiu in ce masura castiga si bani sau sunt doar aducatoare de trafic pentru alte site-uri care pot fi monetizate mai usor.

  • Lucian Romascanu

   Buna ziua!

   1. Bugetele de acum si modul cum se vinde publicitatea inca pe la noi nu ajuta la monetizarea intregului trafic (este imposibil sa vinzi 30 milioane de afisari pe luna). Directia cred ca este crearea de spin-off-uri pentru a fragmenta afisarile si schimbarea modului de vanzare de la mia de afisari la pay per click sau, de ce nu, pay per action.

   2. Poate rezista cu mare succes. Sigur, startul este extrem de important si brand-ul editiei print conteaza enorm, dar cross readership intre print si online este de 3-5% ceea ce inseamna ca deja avem produse online independente de print.

   3. Daca produci audienta ai si bani numai ca audienta vine din continut, continutul se face cu oameni, oamenii costa... mai trebuie sa creasca piata pentru a putea considera site-urile de stiri o afacere cu adevarat profitabila

 • Întrebarea nr. 17 Alex

  Salut Lucian.
  Ce aspecte s-ar putea imbunatati la Cancan, luand in considerare cunostintele cu care ai plecat de la Ringier. Si ma refer aici mai putin la partea editoriala, in noua postura avand mai multa libertate de miscare, daca pot spune asa.
  O zi buna,
  Alex

  • Lucian Romascanu

   Salut, Alex!

   In primul rand incep cu ce este Cancan acum: un ziar care in doi ani de zile a ajuns al treile zir din piata ca vanzari si al patrulea ca si audienta (al doilea pe Bucuresti) ceea ce este o performanta extraordinara si oamenii de acolo trebuie felicitati.

   In faza actuala este foarte mult de lucru in special in marketing (totul era pana acum in sarcina agentiei), in publicitate (trebuie sa ne atingem foarte repede potentialul aratat de cifrele de audienta) si, fireste, in distributie unde, din pacate, ne lovim, ca toata lumea, de extrem de mari probleme. Sigur incercam si cresterea calitatii tiparului, investitii in online, toate se vor vedea la timpu lor.

 • Întrebarea nr. 18 iann

  buna ziua

  daca domnul Romascanu ne poate spune :

  - cum au incheiat Libertatea, respectiv Cancan anul 2008 ca si performante financiare per produs: venituri, profit respectiv pierdere si cat la suta a venit din circulatie respectiv advertising si estimari pe 2009.

  - e loc de 3 tabloide pe piata?

  - ce se intampla totusi cu Libertatea: a renuntat la promotia traditionala 7 magic ?

  - primul trimestru a lui 2009 a adus Click pe primul loc [sigur cu promotia de 1 milion de euro]?

  • Lucian Romascanu

   Buna ziua!

   1. Ringier nu publica decat rezultatele pe grup si in curand acestea vor fi publice. In ceea ce priveste Cancan acesta este inca in faza de investitii. Proportia dintre publicitate si distributie trebuie sa fie undeva la 50%-50%.

   2. Dincolo de criza, daca am reusi sa facem ceva cu distributia si cu preturile de coperta probabil ca ar fi loc. Altfel... ramane cine are stiinta, rabdare si bani

   3. Trebuie intrebati cei de la Libertatea. Parerea mea este ca nu ar trebui renuntat.

   4. Din monitorizarea cifrelor de tiraj, Click! este intr-adevar pe primul loc. Sa vedem si vanzarile; cum e si normal, sigur cei de acolo le vor face publice daca sunt in favoarea lor

 • Întrebarea nr. 19 Linda Willy

  Stimate domn Romascanu,

  Numele meu este Linda Willy, reprezint agentia de publishing Re:ply, care a relansat "Cotidianul" si "Romania Libera", si doresc sa va intreb in ce masura ati apela in viitorul apropiat la o consultanta specializata de tip extern, ca a noastra, ptr redesenarea sau optimizarea design-ului publicatiilor de care raspundeti in momentul actual?

  multumesc

  • Lucian Romascanu

   Buna ziua!

   Cu certitudine este o optiune pe care o luam in considerare si vom prospecta piata, si interna si externa, pentru a identifica partenerii ideali pentru nevoile noastre.

 • Întrebarea nr. 20 Nini

  Compact a avut 4 redactori-sef: Ciocazanu, Ghibutiu, Nanu si Rus. De ce au fost schimbati atat de des? Care a fost cel mai bun dintre ei? Si nu in ultimul rand, cum e posibil sa stabilesti o directie unui ziar in primii sai ani de viata daca ii tot schimbi pe oamenii care il conduc?

  • Lucian Romascanu

   Nu pot comenta decat de Horia, care a primit o prounere de nerefuzat de la Evenimentul Zilei. Ar fi si Daniel Nanu care, probabil, a primit aceasta sarcina prea devreme. Sigur nu e un lucru neaparat bun, dar nici neaparat rau, ziarul aratand in evolutia lui, din ce in ce mai bine.

4502 vizualizari

 • Libertatea (Miercuri, 8 aprilie 2009, 8:51)

  Silviu Draghici [anonim]

  In ultimii ani Libertatea si-a schimbat de doua ori conducerea. Atat Lucian Romascanu cat si Razvan Corneteanu au plecat spre tabloide concurente. Sa inteleg ca Libertatea este un fel de rampa de lansare sau este un mediu rigid in care "suficienta" isi face repede aparitia?
  • Ringier - rampa de lansare (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:15)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu Draghici

   Buna, Silviu!

   As spune ca Libertatea si Ringier in general au reprezentat si reprezinta o rampa de lansare pentru multi manageri si jurnalisti. In ceea ce priveste managerii, toti editorii de presa de acum au in structurile de conducere oameni ce au trecut la un moment dat prin Ringier, si as enumera numai cativa: in afara de Razvan Corneteanu si echipa de la Adevarul unde Razvan Ionescu este o alta recenta achizitie de marca, vorbim de oameni ca Andreea Rosca si Aurelian Amuraritei, Cosmina Noaghea si Cristina Ghelesel, Lucian Ionita si Teo Manolache, Emil Dumitru si multi altii, sper sa nu se supere cei pe care i-am omis. Deci, varianta castigatoare este Ringier - rampa de lansare. Sigur, orice organizatie are lucruri criticabile, in mare parte pe criterii subiective, dar Ringier a fost si ramane un grup de presa OK.
 • succesul tabloidelor (Miercuri, 8 aprilie 2009, 9:30)

  MAX [anonim]

  Chiar cum se explica succesul tabloidelor, in conditiile in care piata este plina de astfel de publicatii? Eu personal il corelez cu scaderea drastica a nivelului de cultura si a interesului fata de lucrurile de valoare, a unei anumite mase de oameni, destul de semnificativa ca numar. Sunt acei oameni care refuleaza propriile esecuri si dezamagiri si frustrari, si care au o pofta sadica sa dea cu ochii prin curtea vecinului-vedeta, sa isi confirme ca si altii sunt la fel ca el.

  Multumesc!
  • Tabloidele au cititorii lor (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:23)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MAX

   Salut, Max!

   Folosesc de obicei o comparatie cand mi se adreseaza intrebarea asta: nu am stiinta ca producatorii instrumentelor de scris Montblanc sa fi actionat vreodata impotriva Bic. Este o piata pentru fiecare, fiecare livreaza conform nevoilor cumparatorilor. Si, pentru a merge pana la capat cu comparatia, exista multi posesori de Montblanc ce scriu cu Bic-ul destul de des...

   Putem sa-i caracterizam in fel si chip pe cei care le citesc, dar am fi nedrepti. Continutul tabloidelor este un continut "de bulevard", ce se poate cumpara ieftin, si raspunde nevoii de divertisment si informatie "usoara".
   • Corect (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:32)

    MAX [anonim] i-a raspuns lui Lucian Romascanu

    Multumesc pentru raspuns. E corecta comparatia din anumite puncte de vedere, la modul economic, cu produse dedicate segmentelor.
    Si iarasi sunt de acord, ca posesorii de Mont Blanc mai iscalesc si cu Bic-ul, nu e o problema in sine nici asta. Dar ce ne facem cu cei care folosesc zi de zi Bic-ul, fara macar sa fi auzit in viata lor de MontBlanc? Ii condamnam la o viata cu Bic, imbunatatim Bic-ul sa ajunga la nivel apropiat de MontBlanc, sau le aratam ce e un MontBlanc, astfel incat sa nu isi mai doreasca Bic! (desigur, ultima varianta e mai mult retorica ... macar dpdv economic)
    O zi frumoasa
    P.S. recunosc ca arunc cu ochii pe CanCan-ul altora in metrou, insa pe mine m-ati convins doar o singura data sa va cumpar :)...
 • bugete (Miercuri, 8 aprilie 2009, 9:59)

  doru [anonim]

  Buna ziua Domnule Lucian Romascanu,

  intrebarile sunt legata de activitatea mea.

  Criza este evidenta in domeniul nostru, prin functia avuta de Dvs. la Ringier ati afirmat ca "bugete exista" dar trebuie cautate solutii de atragere a acestora, inca mai credeti asta?
  si 2 isi vor revizuii trusturile planul de afaceri in acest an, in sensul ca vor scadea targetele din pub sau vor forta realizarea acestora cu toate ca semnalele din partea clientilor sunt de asteptare in cel mai bun caz?, vor fi aceste bugete realizabile in acest context?

  Mult succes!!
  Cea ce-mi doresc si mie:)
  • E nevoie de creativitate si in vanzari (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:30)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Insusi enuntul ca "bugetele scad" arata existenta bugetelor de publicitate. Numai ca acestea se vor duce catre mediile care ofera cel mai mult pentru un cost cat mai mic (creste dramatic atentia acordata eficientei) si, de asemenea, se vor duce catre proiecte ce implica un mare grad de creativitate.

   Sa nu uitam ca in asemenea perioade si clientii de publicitate trebuie sa fie creativi in relatia lor cu clientii iar acest lucru trebuie comunicat, deci bugete, desi mai mici, inca sunt.

   Referitor la bugetele de venituri din publicitate ale presei, aceastea sigur vor fi corectate pe masura ce se vor aduce rectificari bugetelor generale ale companiilor. Totusi sunt convins ca tintele vor ramane ambitioase pentru ca fara aceste venituri la un nivel rezonabil insasi afacerea este pusa sub semnul inrtebarii.
 • cultura, contracultura, culturi alternative? (Miercuri, 8 aprilie 2009, 11:56)

  Martin Luta [anonim]

  Stimate Dle Romascanu,

  Cum ati defini tabloidele din punct de vedere cultural?
  Sunteti de acord ca cineva trebuie sa produca informatia care se cumpara chiar daca nu e nici constructiva (a Binelui) si nici distructiva (pentru Rau)- ci e doar consumata?
  Martin
  • Presa trebuie sa fie o afacere responsabila (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:37)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Martin Luta

   Stimate domn,

   Frumusetea presei vine tocmai din acest dublu rol:
   - este o afacere si trebuie sa functioneze dupa regulile afacerilro
   - este un factor de educatie si trebuie sa isi asume responsabil acest rol

   Tabloidul este la fel de cultural ca orice alt produs de presa atata timp cat isi asuma si isi exercita rolul sau educativ. Am spus mai sus ca ziarele de bulevard livreaza un anume tip de continut cerut apriori si nu printr-o nevoie creata artificial. Deci tabloidele au piata lor bine definita. Insa, pe langa ce indeobste este caracterizat drept continut "tabloid", puteti gasi in ziarele de acest tip mai multe informatii despre premiere teatrale si cinematografice, carti samd decat v-ati astepta in absenta lecturii lor.
 • ringier (Miercuri, 8 aprilie 2009, 12:41)

  eu [anonim]

  crezi ca noul sef impus in locul tau are de gand sa schimbe si conducerea de la Libertatea?
  • no comment (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:02)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui eu

   Este un intrebare ce ar trebui sa ajunga la Claudiu Serban. Multumesc de intelegere, chiar nu stiu ce decizii vor fi luate.
 • curiozitate (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:27)

  HIksos [anonim]

  va simtiti mandru si impacat cu Dvs dupa ce in ziar apar tot felu de informatii neverificate (sa nu le zic minciuni), poze cu morti, raniti, femei goale, sau tot felu de accidente ?
  • Trebuie sa trecem peste prejudecati (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:00)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui HIksos

   N-as vrea sa zic decat ca daca apar acele poze inseamna ca faptele si persoanele pozate au existat si exista un interes public pentru ca ele sa apara.

   In rest, cu tot respectul, presa de bulevard este inca privita prin lentila multor prejudecati. Asta nu inseamna ca nu exista si exagerari dar asta e valabil peste tot.
 • Imoralitatea care face rating (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:38)

  sandu neacsu [anonim]

  Va ganditi macar un minut pe zi la efectul negativ asupra moralitatii prin promovarea unor personaje care se invart in medii interlope si de joasa speta sociala?
  • Intrebari pentru redactorii sefi (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:05)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu neacsu

   Astfel de intrebari sunt mai potrivite a fi adresate redactorului sef si sper ca unul din redactorii sefi de tabloide sa fie invitati aici.

   Totusi, daca asemenea indivizi exista nu este vina presei iar faptele lor, in masura in care prezinta interes, trebuie facute publice.
 • trei intrebari (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:50)

  curious [anonim]

  Cum sta Cancan la vanzari in tara, comparativ cu Bucuresti?
  Care este, precis, relatia dintre Cancan si trustul pro?
  Cum sta in acest moment Cancan la capitolul publicitate, comparativ cu Libertatea si Click?
  • Diverse despre Cancan (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:43)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui curious

   Buna!

   1. Cancan vinde in tara cca 65% din total in tara
   2. Publimedia a vandut spatiul publicitar al Cancan pana la 31.12.2008 cand acest parteneriat s-a incheiat; alta relatie este aceea in care Cancan este client de servicii tipografice al Coprint, tipografia grupului Mediapro
   3. Sta destul de departe de Libertatea (e totusi firesc...) dar suntem la bataie cu Click!. Speram ca in 2009 sa fim pe pedium ca si cota de piata, lucru recomandat de cifrele de vanzari si audienta extrem de bune.
 • Reclame (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:52)

  Vali Petre [anonim]

  Buna ziua,

  Cum vedeti evolutia tehnologica a ziarelor in viitorul apropiat ?
  Ce metode alternative de publicitate considerati ca ar putea fi puse in practica in viitorul apropiat?

  Multumesc
  • Online-ul nu mai este o optiune ci necesitate (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:52)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali Petre

   Daca intrebarea Dvs. se refera la cum vor arata ziarele in urma impactului tehnologic, v-as raspunde asa: ziarele, de fapt continutul lor, ajunge la public fie tiparit fie online.

   Dpdv al tiparului, exista rotative de ultima generatie ce ofera o calitate de exceptie produsului tiparit. Nu avem inca in Romania in pentru ziare (pentru reviste exista) dar investitii majore vor fi inaugurate in curand. Pe langa calitatea tiparului va exista si posibilitatea de lipire, insert automat, inseriere la viteze mari etc. ce vor da noi posibilitati marketingului si vanzarilor de publicitate.

   Dpdv online suntem destul de avansati, site-urile integrand tot ce se poate integra cand se livreaza informatia (text, voce, poze, film).

   In ceea ce priveste mutarea pe online cred ca inca ani suficienti in Romania vor coexista atat printul cat si versiunile online; istetimea este sa le faci suficient de complementare pentru a evita canibalizarea.
 • budeanu (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:53)

  paperless [anonim]

  Cine e seful cel mare acum, dpdv al deciziilor de management - Lucian Romascanu sau tot Radu Budeanu? De ce credeti ca a simtit Budeanu nevoia de un post la Cancan care nu exista pana acum?
  • Cine e sef la Cancan (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:56)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paperless

   Buna!

   Dupa fisa postului Lucian Romascanu e sef la Cancan si toate deciziile de management imi apartin.

   Cancan a inceput ca un proiect eminamente anteprenorial si a ajuns in faza in care are nevoie de consolidare si punerea lui in pozitia optima pentru cresterea viitoare. Cred ca de aici nevoia acestei pozitii noi.
 • subiecte serioase (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:57)

  cititorul superpremium [anonim]

  Buna ziua,

  Cum ar trebui sa fie abordat, sa fie impachetat subiectul "Revolutie in Moldova" - sau chiar "Gigi Becali la puscarie" - ca sa poata sa vanda optim ziarul Cancan si cum se diferentiaza ziarul asta de celelalte tabloide in materie de subiecte "mainstream"?
  Multumesc
  • Moldova (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:11)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cititorul superpremium

   Este, iarasi, o intrebare pentru redactorii sefi.

   Cum bine spunea cineva inainte de intrarea mea aici, tabloidele se adreseaza mai mult inimii si cred ca subiectul Moldova ar fi trebuit abordat mai generos si in aceasta cheie. Sper sa vedem mai mult despre ce se intampla acolo in zilele urmatoare.
 • Salutări (Miercuri, 8 aprilie 2009, 13:58)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Suntem în blocstart. După ce ne tragem sufletul îi dăm drumul. Mersi celor care au întrebat până acum.
 • Apropo de ce se spunea mai sus - o analiză (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:01)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Cel puţin până la frământările de ieri, Moldova era cvasi-absentă în toată povestea.

  http://www.politicalocala.ro/index.php/analize/172-basarabia-nu-exist-pentru-romania-in-tirile-tv-cel-puin.html
 • Salut, prieteni! (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:07)

  Lucian Romascanu [hotnews.ro]

  Buna ziua si multumesc de invitatie Iulian!
  Ma bucur sa pot raspunde direct unor intrebari ce vizeaza situatia presei de acum si sper ca sesiunea de astazi sa aduca un plus atat cititorilor site-ului cat si, de ce nu, si mie pentru ca si intrebarile sunt o forma de a livra informatie.
 • Compact (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:10)

  Evelin Ceciu [anonim]

  Lucian Romascanu a condus, tot "printre altele", Compactul. De ce evitati sa i-l treceti in portofoliu? Nu are legatura cu succesul dlui Romascanu in mass-media, tema discutiei de astazi?
  • Cred că-i o întrebare pentru mine (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:22)

   Iulian Comanescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Evelin Ceciu

   Aşa că răspund eu. Dincolo de "a cui e vina pentru închiderea Compact?" Probabil că Romaşcanu mai are şi alte kixuri la activ, la fel cum am şi eu şi alţii, including Bill Gates, Rupert Murdoch şi nu mai ştiu cine. I-am trecut acolo doar vreo două "succesuri" pentru că fraza aia are rostul de a explica prezenţa lui Lucian aici. O să găseşti acelaşi gen de prezentare la majoritatea oamenilor pe care îi aduc aici. Ne interesează invitaţi care să aibă faţa spre viitor, să poată spune ceva despre direcţia în care ne îndreptăm. De accea argumentăm prezenţa lor prin ce-au făcut bun.
  • Compact (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:08)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Evelin Ceciu

   Evelin,

   Ma bucur ca esti in zona. Da, am condus si Compact si, desi e greu sa accepti, am indeplinit toate obiectivele primite de la sefii mei. Stiu de e greu de digerat inchiderea lui si este un regret pentru toata lumea, chiar si pentru cei care au decis asta.

   Restul e Cancan...
 • Compact (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:17)

  Nini [anonim]

  De ce a fost inschis Compact? Cum e posibil sa reziste o parodie de ziar precum Ring si Compactul sa fie inchis? Este adevarat ca in 2008 ziarul ajunsese la break-even? Va asumati acest esec?
  • Compact (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:15)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nini

   Cifrele sunt confidentiale dar ce pot spune este ca ziarul Compact s-a gasit in 2008 inca in faza de investitii.

   Imi asum, fireste, parte din acest esec si am motive pentru asta, dar nu neaparat din sfera managementului.
 • dilema (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:19)

  Razvan Marin [utilizator]

  Interesant mi se pare faptul ca reviste de gen precum Playboy daca nu ma insel trebuie sa fie in tipla si fara imagini obsecene pe coperta in timp ce libertatea, cananc & etc .... sunt la liber. De ce oare?
  • nu e cazul (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:20)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan Marin

   Ca sa vorbim limba de lemn a legii, continutul tabloidelor este "nuditate nonsexuala" deci nu e nevoie de infoliere.

   Totusi, si aici cred ca e prejudecata, pentru ca e mult mai putin continut socant decat se obisnuieste sa se spuna.
 • pistol pe statul de plata (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:35)

  dani [anonim]

  E adevarat ca Libertatea si alte tabloide sau bulevardiere din Romania trec pe statul lor de plata, ca si "corespondenti de presa" sau sub alte titulaturi false, persoane care n-au nimic de a face cu presa, insa se lasa fotografiate in diverse ipostaze (de ex. sexy), asezonate cu povesti inventate despre culisele vietii lor? Se face acest lucru pentru a creste tirajul? Nu e aceasta o manipulare a opiniei publice, servindu-i-se false povesti si false stiri?
  • Nu (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:21)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani

   Nu am cunostinta despre asa ceva.
 • Tabloide online (Miercuri, 8 aprilie 2009, 14:58)

  achim [anonim]

  Cum vedeti viitorul tabloidelor pe Internet? Ele au trafic foarte mare, dar nu stiu in ce masura este monetizat acest trafic. Si cum va fi monetizat in viitor. Mai bine, mai rau?

  Poate rezista un tabloid doar pe Internet?

  Am vazut ca au aparut multe, dar nu stiu in ce masura castiga si bani sau sunt doar aducatoare de trafic pentru alte site-uri care pot fi monetizate mai usor.
  • Bani sa fie... (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:29)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui achim

   Buna ziua!

   1. Bugetele de acum si modul cum se vinde publicitatea inca pe la noi nu ajuta la monetizarea intregului trafic (este imposibil sa vinzi 30 milioane de afisari pe luna). Directia cred ca este crearea de spin-off-uri pentru a fragmenta afisarile si schimbarea modului de vanzare de la mia de afisari la pay per click sau, de ce nu, pay per action.

   2. Poate rezista cu mare succes. Sigur, startul este extrem de important si brand-ul editiei print conteaza enorm, dar cross readership intre print si online este de 3-5% ceea ce inseamna ca deja avem produse online independente de print.

   3. Daca produci audienta ai si bani numai ca audienta vine din continut, continutul se face cu oameni, oamenii costa... mai trebuie sa creasca piata pentru a putea considera site-urile de stiri o afacere cu adevarat profitabila
 • Lucruri pozitive (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:09)

  Alex [anonim]

  Salut Lucian.
  Ce aspecte s-ar putea imbunatati la Cancan, luand in considerare cunostintele cu care ai plecat de la Ringier. Si ma refer aici mai putin la partea editoriala, in noua postura avand mai multa libertate de miscare, daca pot spune asa.
  O zi buna,
  Alex
  • Multe (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:33)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Salut, Alex!

   In primul rand incep cu ce este Cancan acum: un ziar care in doi ani de zile a ajuns al treile zir din piata ca vanzari si al patrulea ca si audienta (al doilea pe Bucuresti) ceea ce este o performanta extraordinara si oamenii de acolo trebuie felicitati.

   In faza actuala este foarte mult de lucru in special in marketing (totul era pana acum in sarcina agentiei), in publicitate (trebuie sa ne atingem foarte repede potentialul aratat de cifrele de audienta) si, fireste, in distributie unde, din pacate, ne lovim, ca toata lumea, de extrem de mari probleme. Sigur incercam si cresterea calitatii tiparului, investitii in online, toate se vor vedea la timpu lor.
 • cancanuri despre libertatea si click (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:13)

  iann [anonim]

  buna ziua

  daca domnul Romascanu ne poate spune :

  - cum au incheiat Libertatea, respectiv Cancan anul 2008 ca si performante financiare per produs: venituri, profit respectiv pierdere si cat la suta a venit din circulatie respectiv advertising si estimari pe 2009.

  - e loc de 3 tabloide pe piata?

  - ce se intampla totusi cu Libertatea: a renuntat la promotia traditionala 7 magic ?

  - primul trimestru a lui 2009 a adus Click pe primul loc [sigur cu promotia de 1 milion de euro]?
  • Cifrele sunt confidentiale (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:38)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iann

   Buna ziua!

   1. Ringier nu publica decat rezultatele pe grup si in curand acestea vor fi publice. In ceea ce priveste Cancan acesta este inca in faza de investitii. Proportia dintre publicitate si distributie trebuie sa fie undeva la 50%-50%.

   2. Dincolo de criza, daca am reusi sa facem ceva cu distributia si cu preturile de coperta probabil ca ar fi loc. Altfel... ramane cine are stiinta, rabdare si bani

   3. Trebuie intrebati cei de la Libertatea. Parerea mea este ca nu ar trebui renuntat.

   4. Din monitorizarea cifrelor de tiraj, Click! este intr-adevar pe primul loc. Sa vedem si vanzarile; cum e si normal, sigur cei de acolo le vor face publice daca sunt in favoarea lor
 • design in publishing (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:24)

  Linda Willy [anonim]

  Stimate domn Romascanu,

  Numele meu este Linda Willy, reprezint agentia de publishing Re:ply, care a relansat "Cotidianul" si "Romania Libera", si doresc sa va intreb in ce masura ati apela in viitorul apropiat la o consultanta specializata de tip extern, ca a noastra, ptr redesenarea sau optimizarea design-ului publicatiilor de care raspundeti in momentul actual?

  multumesc
  • Este o optiune (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:47)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Linda Willy

   Buna ziua!

   Cu certitudine este o optiune pe care o luam in considerare si vom prospecta piata, si interna si externa, pentru a identifica partenerii ideali pentru nevoile noastre.
 • Compact (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:30)

  Nini [anonim]

  Compact a avut 4 redactori-sef: Ciocazanu, Ghibutiu, Nanu si Rus. De ce au fost schimbati atat de des? Care a fost cel mai bun dintre ei? Si nu in ultimul rand, cum e posibil sa stabilesti o directie unui ziar in primii sai ani de viata daca ii tot schimbi pe oamenii care il conduc?
  • Motivele au fost diverse (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:42)

   Lucian Romascanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nini

   Nu pot comenta decat de Horia, care a primit o prounere de nerefuzat de la Evenimentul Zilei. Ar fi si Daniel Nanu care, probabil, a primit aceasta sarcina prea devreme. Sigur nu e un lucru neaparat bun, dar nici neaparat rau, ziarul aratand in evolutia lui, din ce in ce mai bine.
 • La revedere! (Miercuri, 8 aprilie 2009, 15:56)

  Lucian Romascanu [hotnews.ro]

  Inca o data multumiri pentru invitatie! Sper sa ne revedem curand.
 • Pe vineri (Miercuri, 8 aprilie 2009, 16:00)

  Iulian Comanescu [hotnews.ro]

  Cam gata. Îi mulţumesc în primul rând lui Lucian şi apoi celorlalţi oameni.

  Vineri avem Biriş de la Trilulilu la HotNews - facem o întâlnire media peste rând, dat fiind faptul că Biriş e din Cluj şi e pasăre rară prin Bucureşti.
 • Criza economica si presa (Miercuri, 8 aprilie 2009, 16:01)

  Bogdan Badea [anonim]

  Dupa opinia dumneavoastra care gen de presa va avea mai mult de suferit in perioada de criza, cea specializata sau cea tabloida? Multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by