Cu unul dintre foștii membri ai conducerii sancționat pentru că timp de 1 an și 9 luni nu a participat la niciuna dintre ședințele lunare ale Consiliului de Administrație și aflându-se și sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților, Euroins vrea să reintre în normalitate din 16 martie 2020. Un convocator publicat în Monitorul Oficial arată că grupul bulgar EIG, acționarul majoritar, vrea să numească doi noi membri în Consiliul de Administrație al Euroins România, cel mai mare asigurător RCA din țară.

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews

"Euroins Insurance Group AD, în calitate de acționar majoritar al Euroins România deținând o cotă de participare de 98,505% din acțiuni, propune spre aprobare adunării desemnarea în funcția de președinte al Consiliului de Administrație cu un mandat de 4 ani, valabil începând cu data aprobării, domnului Kiril Ivanov Boshov și membri ai Consiliului de Administrație cu un mandat pe o perioadă de 4 ani a doamnei Chiriță Coleta Mihaela și domnului Jeroen van Leeuwen, aceștia urmând să-i înlocuiască pe doamna Basgan Cristiana Viorela și pe domnul Assen Milkov Christov începând cu data aprobării mandatului acestora de către Adunarea Ordinară a Acționarilor.

Președintele și membrii Consiliului de Administrație desemnați își vor exercita mandatele numai începând cu data avizării în conformitate cu prevederile Regulamentului ASF nr. 1/2019.

După aprobarea noilor membri propuși componența Consiliului de Administrație al Euroins România va fi următoarea:

  • - Kiril Ivanov Boshov - Președinte,
  • - Jeroen van Leeuwen - Membru,
  • - Chiriță Coleta Mihaela - Membru." (..)

În situația neîndeplinirii cvorumului necesar pentru prima convocare, Adunarea Generală ordinară se reprogramează pentru data de 17.03.2020, ora 14.00., se arată într-un convocator al Euroins România publicat în Monitorul Oficial.

  • Cine sunt cei doi noi membri propuși la conducerea Euroins România

Coleta Chirita este în prezent Chief Operating Officer în cadrul Euroins România, poziție pe care o ocupă de peste 4 ani, potrivit profilului său de LinkedIn. Anterior aceasta a avut o experiență financiară semnificativă în cadrul companiei de consultanță Deloitte.

Jeroen van Leeuwen are o carieră profesională de aproape 30 de ani în mai multe ţări din Europa, în domeniul asigurărilor şi al serviciilor financiare, alăturându-se grupului Euroins – care controlează Euroins Romania – în mai 2015, conform profilului său de LinkedIn.

Anterior, el a făcut parte din consiliile de administraţie ale Biroului Ceh de Asigurări Auto şi al Asociaţiei Asigurătorilor Cehi, în calitate de CEO de asigurări al companiei CSOB – în care a activat şi ca membru al consiliului de administraţie.

Jeroen van Leeuwen şi-a început cariera profesională în cadrul companiei de asigurări NN, în 1993, contribuind la deschiderea şi creaşterea operaţiunilor asigurătorului în Cehia, ajungând CEO al Fondului de Pensii NN Cehia.

  • Euroins se află în prezent sub administrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților

Timp de 1 an și 9 luni, Cristiana Basgan, unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administrație al Euroins, nu a participat la niciuna dintre ședințele lunare care ar fi trebuit să asigure managementul celui de-al doilea mare asigurător RCA din țară, se arată într-o decizie de sancționare a ASF publicată în Monitorul Oficial. Aceasta a fost sancționată cu avertisment scris și interzicerea dreptului de a mai ocupa funcții care necesită aprobarea autorității pentru o perioadă de 5 ani.

Amintim faptul că Euroins este asigurătorul care are cea mai mare durată medie de plată a despăgubirilor RCA - aproape 36 de zile/dosar, conform celor mai recente date ale ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat în data de 13 februarieFondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost desemnat administrator temporar la societatea Euroins, pentru o perioadă limitată de timp, până la numirea noului Consiliu de Administrație, aflat în proces de autorizare. 'Rolul FGA va fi acela de a superviza procedurile și operațiunile curente desfășurate de societate, în acest interval', mai spune ASF, confirmând astfel informațiile publicate cu o zi în urmă de HotNews.ro.

ASF anunțase în data de 12 februarie 2020 că a sancționat Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei, în urma unui control periodic în care a constatat o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce privește procedurile de soluționare a dosarelor de daună RCA.

Aceasta după ce în 5 februarie, Euroins a mai fost amendat cu 100.000 de lei pentru nereguli la instrumentarea dosarelor de daună. Sancțiunile ASF au venit după ce în luna ianuarie din acest an Confederația transportatorilor auto (COTAR) a amenințat cu organizarea unui protest de amploare pentru a atrage atenția autorităților statului asupra nerespectării legii la plata despăgubirilor de către Euroins pe piața RCA.

Afacerile grupului bulgar Eurohold în 2019: Venituri de 270 milioane euro în România

Profitul net consolidat al grupului Eurohold, care controlează Euroins România, a scăzut de la 16,9 milioane leva în 2018 la 8 milioane leva în 2019 (4,09 milioane euro), a anunțat luni, 2 martie 2020, grupul bulgar.

Segmentul asigurărilor a fost cel mai mare contributor la creşterea Eurohold. Venitul grupului din operaţiune de asigurări au crescut cu 33% an/an, depăşind un miliard de leva pentru prima dată în istoria companiei şi ajungând la suma de 1,3 miliarde leva (663,9 milioane euro). Subscrierile de prime de asigurare ale Euroins Insurance Group AD (EIG), subholdingul Eurohold care concentrează toate subsidiarele de asigurări, au crescut cu 32% pe an la 848 milioane leva (433 milioane euro). Euroins România, cea mai mare companie din EIG, a înregistrat o creştere de 25% a primelor brute subscrise la 530 de milioane de leva (270 milioane euro).