Replica unui negociator american intrebat despre vizele pentru romani: Voi nu sunteti inca in Schengen. Cat stiu ministrii romani despre TTIP​

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2015, 19:29 TTIP


Romanii, nici in Schengen, nici in SUA
Foto: voxeurop.eu
O serie de politicieni romani au incercat sa conditioneze incheierea Acordului de liber-schimb dintre UE si SUA (TTIP) de relaxarea regimului vizelor americane pentru romani. Miercuri, un oficial american implicat in negocierile TTIP a dat o replica scurta: romanii nu au fost primiti nici in spatiul Schengen inca. Elena Bryan, negocitor senior in cadrul echipei americane de negociere cu Comisia Europeana privind TTIP, a mai spus luni, la Bucuresti, ca unii dintre oficialii romani i-au lasat impresia ca nu cunosc multe despre Acordul transatlantic de liber schimb, care face obiectul unei discutii aprinse intre SUA si UE.

Elena Bryan, Senior Representative in cadrul Misiunii SUA la Bruxelles, a discutat, luni, la Ambasada SUA din Bucuresti, cu cativa jurnalisti romani despre negocierile purtate intre guvernul Statelor Unite si Comisia Europeana pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Ea a fost intrebata de jurnalistii romani daca, in viitorul TTIP, firmele mici romanesti nu sunt dezavantajate de faptul ca cetatenii romani sunt supusi unui regim strict de vize la accesul pe teritoriul american, in conditiile in care majoritatea statelor UE beneficiaza de un tratament mult mai relaxat, Visa Waiver.

"Am observat ca nu sunteti in Schengen inca", a venit replica oficialului guvernamental american, sosit in Romania de la Bruxelles.

Ea a sustinut insa ca discutiile privind acordurile comerciale nu fac obiectul discutiilor despre vize, de obicei. "Chestiunile legate de viza nu sunt discutate, de regula, in acordurile comerciale. Acesta este un subiect separat discutat intre organismele privind migratia".

Elena Bryan, care activeaza in cadrul Biroului Reprezentantului pentru Comert al SUA (USTR), a mentionat ca alte institutii americane au competenta in chestiunea vizelor. "Sunt reguli clare care spun ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a te califica pentru programul Visa Waiver. Stiu ca sunt cateva tari din UE care nu sunt eligibile pentru Visa Waiver si sunt discutii intre autortatile competente despre indeplinirea conditiilor", a mentionat ea.

Chestiunea vizelor a fost introdusa in discutia acordurilor comerciale transatlantice de social-democratul Titus Corlatean, pe vremea cand era ministru de Externe.

In octombrie 2013, aflat in vizita oficiala la Washington Titus Corlatean a declarat ca, daca Ottawa nu elimina regimul vizelor pentru cetatenii romani el crede ca Parlamentul de la Bucuresti va respinge ratificarea acordul de liber-schimb dintre UE si Canada (CETA).

"Confirm ca am facut si facem demersuri pe relatia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, in contextul in care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileste foarte clar principiul reciprocitatii. Altfel spus, asa cum cetatenii canadieni au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana, si in Romania este firesc sa asteptam si noi o masura similara", a declarat Corlatean, pentru Mediafax, la Washington, unde il insotea pe premierul Ponta.

O pozitie similara a fost exprimata si de conservatorul Sabin Cutas, pe vremea cand era europarlamentar al Comisiei pentru Comert International (INTA), tintind direct TTIP-ul cu SUA.

"Am discutat in grupul de coordonare de la S&D si le-am explicat foarte clar ca noi romanii, membri ai Comisiei si mai ales in plen, nu vom putea vota (pentru TTIP - n.r.), daca nu se gaseste o solutie si pentru viza. Doar cu voturile deputatilor romani si bulgari n-o sa pice, dar va fi un semnal politic foarte clar. Nu putem vorbi de schimburi de marfuri libere, atata timp cat nu discutam despre circulatia libera a persoanelor. Punct!", a declarat Cutas, pentru HotNews.ro, in decembrie 2013.

El a plusat, sustinand ca avea sa discute si cu politicienii de la Bucuresti problema, in conditiile in care TTIP ar putea necesita si ratificarea in parlamentele nationale ale statelor UE.

"Sigur ca vom avea o discutie si cu cei de acasa, dar cred ca suntem pe aceeasi linie si cred ca e o abordare absolut corecta", a mai afirmat Cutas atunci.  
Pana la urma, insa, conditionarea acordurilor transatlantice de vize nu a mai fost adusa in discutie in Romania.

Autoritatile romane aveau, insa, la dispozitie si posibilitatea de a cere Comisiei Europene sa puna presiune pe SUA, intr-o procedura europeana distincta in care UE ar fi urmat sa le ceara americanilor tratament egal pentru toate statele membre privind vizele de SUA.

In caz contrar, s-ar fi putut merge, teoretic, pana in punctul in care toate tarile UE, inclusiv cele care beneficiaza de regimul relaxat de acces in SUA, sa le impuna ele americanilor un regim strict de vize daca romanii nu vor fi introdusi in programul Visa Waiver.

Asa se face ca la inceputul lui 2014, Comisia Europeana a fost notificata de Romania, Polonia, Bulgaria cu privire la faptul ca cetatenii lor sunt obligati sa ceara vize cand calatoresc in Statele Unite ale Americii.

In 10 octombrie 2014, insa, Comisia Europeana a stabilit ca, momentan, sa nu se ia masuri europene impotriva SUA pentru faptul ca americanii nu ofera tuturor statelor UE acelasi tratament in matrie de vize. Masura a fost anuntata in cadrul raportului CE de evaluare a cazurilor de nerespectare, de catre statele terte (inclusiv SUA), a principiului reciprocitatii in materie de vize cu UE.

"Raportul reprezinta o etapa intermediara, si nu finalizarea procedurii. Acesta etapa va fi continuata prin noi schimburi de vederi in cadrul mecanismului tripartit instituit de Comisie urmand ca situatia sa fie re-evaluata din nou, dupa alte sase luni. Obiectivul final al tuturor acestor demersuri este asigurarea reciprocitatii depline in materie de vize cu statele terte in situatie de nereciprocitate, prin exceptarea de la obligativitatea vizelor de scurta sedere a tuturor cetatenilor UE", a mentionat Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Coroborand toate aspectele, practic Comisia Europeana ar fi fost in situatia de a pune presiune pe SUA sa relaxeze regimul de vize pentru romani in conditiile in care Uniunea Europeana insasi (prin statele membre, in Consiliul UE) refuza sa primeasca Romania in spatiul european de libera circulatie a cetatenilor fara control la frontiere.

In paralel, Romania incearca si in negocieri bilaterale sa convinga SUA sa relaxeze regimul vizelor.

 • Romanii - curiosi, dar neinformati despre TTIP
Elena Bryan
Foto: Arhiva personala
Negociatoarea americana Elena Bryan a mai spus ca , din cate a observat in discutii purtate inclusiv cu ministere de la Bucuresti, romanii sunt curiosi, dar nu cunosc multe despre TTIP.

"Cand am vorbit cu oamenii am vazut mult interes, multa curiozitate fata de TTIP, dar cred ca majoritatea celor cu care am vorbit nu stiau multe lucruri despre TTIP. Am vorbit cu oameni de afaceri, oficiali guvernamentali, studenti, jurnalisti. Unele ministere, in principal cele responsabile cu acordurile comerciale si care erau in contact cu Bruxelles-ul, erau destul de informate despre TTIP, dar cred ca alte ministere nu stiau la fel de multe", a spus Bryan, miercuri, la intalnirea cu jurnalistii de la Bucuresti.

Referitor la ingrijorarile exprimate in unele state UE privind TTIP, ea a apreciat ca in Romania negocierile nu ridica preocupari extraordinare. "Nu cred ca Romania a ridicat vreo ingrijorare extraordinara. Stiu ca Romania, prin misiunea sa la Bruxelles, joaca un rol activ in discutiile de la nivel european privind TTIP".

 • Americanii insista pentru clauza ISDS, dar vor sa o modernizeze
Referitor la controversata clauza ISDS, care se refera la rezolvarea litigiilor intre investitorii straini si statele gazda la curti comerciale internationale, americanii nu par dispusi sa renunte la ea, dar vor sa o modernizeze.

"ISDS (investor - state dispute settlement) presupune sa nu fie discriminati investotorii straini. Companiile care vor sa-si riste capitalurile cauta clauze ISDS. In urma cu 3 ani, am emis noi modele de tratate bilaterale. Unul dintre lucrurile pe care le-am facut a fost sa modernizam ISDS, sa ne asiguram ca toate procedurile sunt transparente, ca elementele sunt scrise in amanunt, pentru a asigura un echilibru corect intre protectia investitorilor si dreptul de a reglementa"
, a spus Elena Bryan.

Ea a precizat ca a avut aceleasi discutii si cu presedintele Comisiei pentru Comert international a Parlamentului European, socialistul german Bernd Lange, care s-a exprimat pentru eliminarea ISDS din viitorul TTIP, el considerand ca tribunalele nationale din UE si SUA au standarde inalte si pot asigura protectia legala a investitorilor straini.

"Presedintele Lange a spus ca, daca va exista un ISDS, ar trebui sa se faca niste schimbari asupra lui. Trebuie sa fie un ISDS modern", a mai aratat Bryan.

 • Acordul din Pacific, concurenta pentru TTIP
Spre deosebire de UE, Statele Unite au avantajul ca detin accesul la doua oceane - Atlantic si Pacific, ceea ce le confera mai multe posibilitati de negociere.
Elena Bryan a mentionat ca SUA sunt aproape de a finaliza negocierile pentru viitorul Parteneriat Trans Pacific (TPP), cu 11 state din Asia (nu insa si China).

"Negociem si TPP cu 11 tari din Pacific, este un acord pe care l-am inceput cu 5 ani in urma si aproape am treminat negocierile. Avem cele doua maluri, cu Pacificul si cu Atlanticul. TPP are o componenta investititionala mai puternica", a precizat negociatoarea americana.

In plus, Bryan a aratat ca negocierile cu UE sunt mai dificile decat cu statele din Asia, desi UE are un executiv comun, cu care guvernul american negociaza direct, in timp ce in cazul tarilor asiatice Washingtonul negociaza cu 11 guverne.

"Uneori, la Bruxelles ni se spune: <<Ai o singura persoana in fata ta, la masa de negocieri, dar in spatele ei sunt 28 de oamni in randul doi, care il supravegheaza pe cel de la masa>>. La Acordul transpacific (TPP) avem mai multe guverne la masa de negocieri, negociem cu 11 guverne distincte".

Ea a subliniat, insa, ca nu viteza, ci calitatea textului final al viitorului acord UE-SUA trebuie sa primeze.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10292 vizualizari

 • +15 (35 voturi)    
  mere cu pere (Miercuri, 4 martie 2015, 19:34)

  marius [anonim]

  Desteapta nu stie ca Schengen insemna control la frontiere, nu vize. La intrarea in America nimeni nu trece fara control, chiar daca are viza. Poate ar fi fost util sa stea dna putin la coada, chiar daca ar fi vorba de ghiseul CD.
  • +1 (31 voturi)    
   true (Miercuri, 4 martie 2015, 19:51)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Dar romanii au fost dresati sa inghita orice daca vine de la licurici. Asa au invatat ei ca se face cu produsul muncii.
   • +1 (5 voturi)    
    Vorbeste in nume propriu (Joi, 5 martie 2015, 10:51)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    cam multi idioti isi dau cu parerea in numele tarii, poporului, romanilor, etc
    • -2 (4 voturi)    
     Corect (Joi, 5 martie 2015, 13:30)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Si putini admit. Felicitari.
     • +1 (3 voturi)    
      Ti se cuvin (Joi, 5 martie 2015, 15:53)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Eu nu vorbesc in numele unui grup, tu da. Daca te regasesti in profilul expus bravo, mergi inainte la fel de hotarat.
      • -1 (3 voturi)    
       ihi (Joi, 5 martie 2015, 19:14)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

       "ba tu" foloseam la gradi. Ce grupa esti? Daca ma dai in gat la tovarasa, vezi ca s-ar putea sa inteleg altceva si clar ma intereseaza si cum arata.
       Eh... atata poti, atata spui. E ok, nu trebuie sa te rusinezi, dar nici sa te dai mai mult pe nimic.
  • -1 (19 voturi)    
   Daca tu asta ai inteles, esti de plans... (Miercuri, 4 martie 2015, 21:20)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Esentialul e ca nu suntem in stare sa satisfacem niste conditii, care sunt cam aceleasi ca si pentru eliminarea vizelor. Plus toate celelalte probleme pe care le avem: justitia, saracia, etc...
   • +2 (10 voturi)    
    mda (Joi, 5 martie 2015, 2:15)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    de plans ar fi cei care accepta sa fie ghiocei neconditionat. Si mai de plans cei care o fac pentru ca asa li se spune si nu numai ca o accepta, devin aparatori ai pozitiei, cateodata si mandri de ea
    • 0 (6 voturi)    
     Prostul nu e prost destul (Joi, 5 martie 2015, 10:53)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Daca nu e si fudul
  • 0 (6 voturi)    
   Are perfecta dreptate (Joi, 5 martie 2015, 10:50)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui marius

   daca nici "familia" ta nu are incredere in tine sa te lase sa intri fara control de ce sa te las eu sa vii la mine in tara fara sa ma asiguri ca nu ai sa faci probleme, deci sa iti dau o visa, cu control sau nu la granita.
 • +7 (23 voturi)    
  LOL (Miercuri, 4 martie 2015, 19:43)

  alex [anonim]

  Parca UK e in Schengen.... :)
 • +8 (28 voturi)    
  cata diplomatie la cucoana.. (Miercuri, 4 martie 2015, 19:55)

  Inna100 [utilizator]

  este putin spus lipsita de tact si intelegere, as zice ca este chiar ingamfata si obraznica.
  • -2 (28 voturi)    
   dani (Miercuri, 4 martie 2015, 20:19)

   dani [anonim] i-a raspuns lui Inna100

   "Ingamfata?" Give me a break. These are autohtonisme a al Iliescu si Sebastian Ghita : eu spun toata ziua ca si Ponta, "stranierii sunt mereu de vina".

   Combateti coruptia, sa oferim concetatenilor un trai decent si dezirabil in Romania. Sa stim ca traim intr-un stat reformat aici- si apoi nu ne mai speriem de "ingmfarea" americanilor.
 • +4 (32 voturi)    
  Aha (Miercuri, 4 martie 2015, 20:13)

  emil bobu [utilizator]

  "Biroul Reprezetantului SUA pentru Comert de la Bruxelles" adica un "trade representative", adica un reprezentant indirect al megacorporatiilor americane care ar profita de semnarea TTIP cu clauza ISDS.

  Asta e aroganta fiindca are mii de miliarde de dolari in spate, o doare fix in pix de Romania, ea a venit sa le faca miliarde unor mari firme fara scrupule si cu siguranta fara constiinta.

  Jos cu ISDS! Jos cu TTIP! Jos cu OMG-uri!
  • -7 (17 voturi)    
   Sigur, la cersit e mai bine (Miercuri, 4 martie 2015, 21:22)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Ca de facut ceva de unii singuri se vede ce suntem in stare...
   • +5 (11 voturi)    
    reciprocitate (Joi, 5 martie 2015, 2:17)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    asta numesti tu cerseala? Cand iti iei salariul, repezentand contravalarea muncii, o faci in genunchi? Plangi frumos sau faci frumos? Tumbe, ceva?
  • +8 (18 voturi)    
   Pai cum amice (Miercuri, 4 martie 2015, 21:54)

   potaissa [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Nu e bun la gust cate-un bocanc american? Asta a fost unul! Pofta mare!
  • 0 (14 voturi)    
   Mai ușor cu gândirea independentă (Miercuri, 4 martie 2015, 23:51)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Dacă o ții tot așa o să ajungi în scurt timp de partea Întunecată a Forței și a Împăratului P...tin și vei inversa „pro” și „anti” în numele tău de utilizator.
   • -2 (4 voturi)    
    Trebuie sa existe calea de mijloc (Joi, 5 martie 2015, 12:59)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Europa trebuie sa fie calea de mijloc intre metoda americana de profit cu orice pret si orice victime si metoda socialist-conservativ-nepotista din Rusia.

    Acestea sunt cele doua extreme, cel mai bine e in mijloc, sa le oferi oamenilor sansa de a-si castiga proprii bani, dar in acelasi timp sa-i aperi de diversii vulturi care apar, fie de la est, fie de la vest.

    Intre marile forte care trag intr-o directie sau alta, Europa trebuie sa tina bine de standarde si de dorintele populatiei, nu sa se indoaie ca spinarea lui Victor Ponta, la prima amenintare.
   • 0 (4 voturi)    
    break, please! (Joi, 5 martie 2015, 14:02)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Hai mai, ne lasi cu povesti din astea....daca nu accept si nu pup bocancul american, asta ma duce direct in bratele lui Putin???
    Mai sa fie.
    Ar vrea americanii astia multe, dar din fericire nu suntem toti europenii asa de spalati pe creier cum sunt multi din cetatenii US.
    • +2 (4 voturi)    
     :) (Joi, 5 martie 2015, 14:16)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Se referea la cum esti privit, din pacate, si are dreptate. Amandoi sustineti acelasi lucru, dat ti-a scapat tie cheia in care a scris ;)
 • 0 (20 voturi)    
  bravo (Miercuri, 4 martie 2015, 20:59)

  Stars_and_Stripes [utilizator]

  Excelent punctat! Deci daca nu era clar deja: 1) Vizele nu sint subiect de discutie in cadrul unui acord comercial. Sa aduci in discutie vizele (asa cum a facut bo...ul de Corlatean) este jenant, denota amatorism feroce si/sau populism. 2) Exista criterii clare si precise pentru Visa Waiver, care se aplica pt toate statele; cu alte cuvinte, este doar vina romanilor ca inca exista vize. Prea multi cu probleme in cazier aplica pt viza si prea multi iau viza turistica si dupa aia uita sa se mai intoarca. 3) Daca nu ai cazier si nu figurezi pe lista lor ca ai facut vreo prostie, nu exista nici o problema in a lua viza. Absolut toti cunoscutii mei au luat viza de vizitator cind le-a trebuit, pe 10 ani de multe ori. Nu am auzit de cineva sa nu primeasca viza, dar cunoscutii mei sint oameni cinstiti :). By the way, e un pericol sa vii in USA si sa te apuci de gainiarii (cum fac unii prin Italia sau UK, de au speriat Europa). Aici poti fi impuscat daca te prinde proprietarul ca ii furi din casa, ca sa nu mai spun ca politia e foarte iute cu tragaciul... Legea e lege aici, nu tocmeala.
  • +2 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 martie 2015, 23:21)

   [anonim] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

  • 0 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 martie 2015, 23:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   • +1 (7 voturi)    
    in total cam tot acolo iesi si in USA (Joi, 5 martie 2015, 1:20)

    Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui

    Pai prin EB visa dureaza cam 4-5 ani pentru romani, dar asta e doar ca sa obtii rezidenta. Apoi mai dureaza inca 5 ani ca sa primesti cetatenia. Insa mari deosebiri nu sint intre rezident permanent si cetatean, asa ca odata ce ai greencardul te poti considera deja american. :) Sint cai sa devii cetatean mai repede, dar prin EB sau prin viza de studii sint cele mai frecvente.
   • -1 (3 voturi)    
    err... (Joi, 5 martie 2015, 1:40)

    Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui

    Ah, sorry, acuma vad ca suma e 15 ani in cazul Cehiei. Cam mult... Dar depinde de ce inseamna rezident acolo. Pe mine nu m-a afectat foarte tare cit am fost doar rezident, in afara faptului ca am pierdut un big fat juicy job opportunity cu Lockheed Martin pt ca cereau un anumit level de security clearence care presupunea sa am cetatenia.
    • 0 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 5 martie 2015, 10:30)

     [anonim] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

     • +1 (3 voturi)    
      succes! (Joi, 5 martie 2015, 11:32)

      Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui

      Sint de acord cu bunicul dvs. Dar totusi, e foarte OK si in EU. Eu n-am fost inca, dar Cehia e minunata, mi-au spus toti care au ajuns pe acolo. Mult succes cu actele!
  • 0 (2 voturi)    
   "Legea e lege aici, nu tocmeala." (Joi, 5 martie 2015, 14:04)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   mai sa fie....si de incalcarea ei flagranta nu ai auzit???
   De impuscati aiurea, nevinovati, in plina stada, nu intalnesti??
   E un perciol sa vii in USA asa, ca simplu cetatean ca cine stie daca te mai intorci intreg desi tu bietul de tine nu te-ai dus decat la conferintza obosita de matematica.
 • +3 (17 voturi)    
  TTIP-cand o zbura porcu (Miercuri, 4 martie 2015, 21:21)

  Ion Zapada [utilizator]

  :)) Pai si UK e in Schengen??!!


  Da, nenea americanul o sti ce-i Schengen?

  Cat priveste TTIP, romanii ar fi putut fi aliati buni cu americanii...daca nu ii duce capul soarta.
  Mai bine pentru Euripa.
  • -3 (15 voturi)    
   nu, UK nu e, dar (Miercuri, 4 martie 2015, 21:49)

   Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   Ideea era ca nu exista inca control adecvat al frontierelor, dar Romania vrea Visa Waiver asa, fara sa se califice pt asta, doar ca asa vrea Corlatean, sa mai ia si el niste voturi. In alta ordine de idei, sugerezi cumva ca UK = Romania?
   • +3 (9 voturi)    
    Exact (Miercuri, 4 martie 2015, 22:51)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

    In anul 2013 au intrat ilegal in SUA cca. 1/2 milioane de persoane, numarul lor ajungand la cca. 12 milioane. UE nu ar trebui sa continue negocierile, pana nu rezolva problema controlului la frontiere.
   • +4 (10 voturi)    
    UK = Romania (Joi, 5 martie 2015, 6:56)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

    din punct de vedere Schengen cat si al statului de membru UE.
    Ca de asta aplici pentru viza si nu ca eu au trei ulici la poarta si engleza doar unul.

    In alta ordine de idei, eu nu prea pricep de treaba are america si u intarirea granitelor (btw, noi stam la acest capitol mult mai bine decat grecii sau italienii-astia fiind deja in Schengen si avand deja drept de Visa Waiver.

    Si acum intre ni fie vorba, in US nu ajunge nici un european ilegal. Ilegalii lor vin tot de la ei.
 • +1 (5 voturi)    
  despre ''romanii'' din SUA (Joi, 5 martie 2015, 3:24)

  n [anonim]

  dupa 6 ani de SUA ... 97 % dintre cei care am cunoscut ca romani... penticostali sau alte specimene doar cativa orto...... cu ce se ocupa: furatul! principala meserie! inselat ... vanzarea de masini cumparate din licitatii si magarite, alta categorie e cea cu constructiile dar putini deoarece e concurenta, casele de batrani unde au ocazia sa fure dand resturi batranilor americani pe post de mancare... mai e categoria soferi tir ... singurii drgogati care conduc non stop la risc ,si sportul national... facutul de copii si normal ca primesc ajutor sa ii creasca ! mintit la taxe ... fac pe nebunii si isi iau pensie de handicap! cei 3 % sunt ingineri doctori si oameni cu carte care isi vad de viata lor si sunt integrati. si ramane intrebarea... cui sa dea viza>? unui val de hoti care in Romania nu au realizat nimic iar in SUA traiesc din minciuna si furt?valorile vin si fara vize gratis! calitatea gaseste sa se mute in SUA si fara vize gratis ... deci...mai ramane intrebarea dand vize... cati ''romani'' o sa moara impuscati in America? caci... aici daca intri in casa omului sa primesti un glont in burta nu e ceva anormal! sa nu spunem cam cati infunda puscariile americane in urma magariilor cu droguri furt etc!concluzia?
  • -1 (9 voturi)    
   :) (Joi, 5 martie 2015, 7:18)

   Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui n

   Mai, am intilnit si eu unul d-asta de care spui tu, traia (asta e un fel de a spune) din escrocatul firmelor de asigurari si alte mici furtisaguri de la agentii gov. Dar a fost caz singular. Habar n-am cum de ajunsese ala in US, cred ca ilegal. Tu unde i-ai intilnit p-aia 97%? :) Toti pe care ii stiu lucreaza in STEM si o duc de la bine in sus - asta dupa standardele americane.
 • +1 (5 voturi)    
  Romanii sunt buni!!! (Joi, 5 martie 2015, 8:41)

  echidistantul_ [utilizator]

  Dar in opinia americanilor, pe post de tinte vii in confruntarea lor cu Rusia. Doar nu vreti sa emigrati cu totii in USA? Cine mai ramane sa tina piept navalitorilor?
 • +2 (4 voturi)    
  TTIP inca un pas in globalizare ! (Joi, 5 martie 2015, 10:17)

  andreesanu [utilizator]

  Dupa criza din 2008 sa nu-mi spuna careva ca SUA si-a revenit peste noapte !,peste noapte a pornit doar risnita de facut $ .
  China venita tare din spate este motorul nr 1 care sufla in ceafa americanilor .
  Tarile BRIC cele care au pus de o alta putere economica financiara au fost atacate pentru a nu pune saua pe FMI ,BM si BCE !
  Rusia a luat-o pentru curajul de asi apara zona de influienta.
  China incepe sa se inarmeze pentru a conta si-n jocul de stabilitate mondiala.
  Cum America nu poate multa vreme arunca dolari in nestire singura scapare a americanilor este agatarea remorcii UE la coada calului .
  TTIP nu-i decit mantaua de vreme rea a americanilor .
 • 0 (4 voturi)    
  Schengen (Joi, 5 martie 2015, 15:28)

  Sophie [utilizator]

  Nu suntem in Sc...din cauza unei singure tari: NL


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by